Astăzi 19 Aprilie 2019, Vineri - Ultima actualizare la ora 13:05
Abonamente

Istorie 24 Aprilie 2016, ora 07:30    Din editia print

Dr. Daniel Ciugureanu - director de ziar şi scriitor-publicist

Marime Font

Motto: „Dacă o lacrimă scăpată de mine ar învia un patriot român, aş plânge toată viaţa…” 
(Vitalie Ciugureanu)

Discutând cu mai multe persoane, unele din ele fiind destul de competente în materia istoriei, am înţeles că foarte mulţi cred că figura lui dr. Daniel Ciugureanu „un doctor inimos cu o deosebită valoare politică, morală şi intelectuală”, după cum îl caracterizează Onisifor Ghibu, a fost mai mult întâmplătoare la evenimentele Unirii Basarabiei cu România din 1918 şi că a apărut din senin neavând vreo activitate semnificativă până la Unire. Oare putem numi „o persoană întâmplătoare” pe cineva care a fost unul din fondatorii Partidului Naţional Moldovenesc din Basarabia, delegat deputat în Sfatul Ţării din partea Presei naţionale din Basarabia, ales la 17 ianuarie 1918 în funcţia de prim-ministru al Republicii Democratice Moldoveneşti sub preşedinţia căruia au avut loc două evenimente marcante pentru istoria ţării noastre: proclamarea Independenţei Republicii Democratice Moldoveneşti la 24 ianuarie 1918 şi Unirea ei cu România la 27 martie 1918? Nu cred. Din păcate arhiva personală (biblioteca, fotografiile și manuscrisele prim-ministrului) a fost în mare parte distrusă de securitate și practic totul a dispărut fără urmă. Anume din această cauză este foarte complicat de reconstruit biografia martirului şi eroului naţional. Dr. Daniel Ciugureanu a fost unul dintre liderii din prima linie a mişcării de deşteptare naţională din Basarabia, alături de Pantelimon Halippa, Ion Pelivan, Ion Inculeţ, Constantin Stere şi alţii. În acest articol aş vrea să mă opresc mai mult la activitatea sa de scriitor-publicist, pe lângă cea de politician, de diplomat sau de medic.

În 1908, fiind student în anul trei la Universitatea de medicină din Kiev, tânărul Daniel Ciugureanu a participat activ la înfiinţarea cercului studenţilor moldoveni DEŞTEPTAREA, din care au făcut parte poetul Alexei Mateevici, Simion Murafa, Ştefan Ciobanu, Ştefan Berechet, Dimitrie Bogos şi alţii. Daniel Ciugureanu a fost ales Preşedintele Cercului. După doi ani, din cauza înăspririi regimului ţarist, cercul a fost nevoit să-şi suspende activitatea.


În mai 1913, un grup de intelectuali moldoveni a fondat la Chișinău revista, iar în 1914 şi ziarul „Cuvânt moldovenesc”, care va deveni o piesă centrală în mișcarea pentru trezirea conștiinței naționale a moldovenilor. Prima ediție a ziarului a fost tipărită la 1 ianuarie 1914, iar ultima la 7 ianuarie 1919. Proprietarul revistei şi al ziarului a fost Vasile Stroiescu. Primul redactor-șef a fost Nicolae Alexandri, înlocuit la 2 aprilie 1917 de către Pantelimon Halippa. Printre colaboratorii revistei și ziarului „Cuvânt moldovenesc” au fost: Nicolae Alexandri, Pantelimon Halippa, Simion Murafa, Alexei Mateevici, Daniel Ciugureanu, Gheorghe Stârcea, Ion Pelivan, Onisifor Ghibu etc. În aprilie 1917 ziarul a devenit oficiosul Partidului Național Moldovenesc.

Dr. Daniel Ciugureanu a fost delegat în Sfatul Țării din partea Partidului Național Moldovenesc ca reprezentant al Presei naționale din Basarabia. A fost deputat în Sfatul Țării de la 21 noiembrie 1917 până la 17 ianuarie 1918. În cadrul Sfatului Țării, până în ziua în care a fost ales prim-ministru, a fost membru în Comisia aprovizionării și contra anarhiei și în Comisia de declarații și statute.

În 1919 în timpul Conferinţei de Pace de la Paris, la care a participat în calitate de diplomat din partea Basarabiei, dr. Daniel Ciugureanu a publicat câteva studii în revistele „The New Europe” şi „The Balkan Review”. După cum ne mărturiseşte însuşi Onisifor Ghibu: „Întors acasă, Daniel Ciugureanu, tipări în 1920 la Chişinău o lucrare bine gândită „Problema rusă faţă de interesele europene şi române”, arătând prin această dovadă că este şi un serios cugetător în materie de politică externă”. La 5 februarie 1948, conform art. 5 al Tratatului de Pace dintre România şi USSR, autorităţile comuniste române au decis să interzică şi să retragă din circulaţie respectiva lucrare.

În urma unei vizite la Chişinău a lui Vintilă Brătianu, Gheorghe Mârzescu şi Alexandru Mavrodi, derulată începând cu 12 septembrie 1920, liberalii au reuşit să-l atragă de partea lor pe dr. Daniel Ciugureanu şi pe colaboratorii acestuia din cadrul Partidului Democrat al Unirii din Basarabia. Sub preşedinţia lui Daniel Ciugureanu s-au constituit, începând cu luna octombrie 1920, Clubul Liberal şi Cercul de Studii Liberale din Chişinău. Abia apoi, la 8 noiembrie 1920 a apărut la Chişinău şi un ziar al Partidului Naţional Liberal - „Dreptatea”, ai cărui directori au devenit Daniel Ciugureanu şi Ion Inculeţ. Tot atunci Constantin Noe şi Gheorghe Dimitriu au fost numiţi redactori-şefi ai respectivei publicaţii. La 11 mai 1923 ziarul „Dreptatea” a fost declarat oficiosul Partidului Naţional Liberal.

În 1922 dr. Daniel a fost colaborator la revista „Cugetul Românesc”, editată la Bucureşti. A publicat articole alături de Nicolae Iorga, Tudor Arghezi, Lucian Blaga, Ion I.C. Brătianu, Vintilă Brătianu, Ion Inculeţ, Ion Minulescu şi alţii.

În 1924, 1931 şi 1932, fostul prim-ministru al Republicii Democratice Moldoveneşti a fost directorul ziarului „Cuvântul Basarabiei”. Acest ziar a fost fondat în 1920 de către Nicolae Alexandri şi S. Puterman. O scurtă perioadă de timp dr. Daniel Ciugureanu a fost chiar proprietarul acestei publicaţii.

În 1925 şi 1926 dr. Daniel Ciugureanu a fost colaborator la revista „Societatea de Mâine”, editată la Cluj. Revista se axa pe probleme sociale şi economice. A publicat articole alături de Onisifor Ghibu, Mihai Popovici, Vasile Goldiş, Sextil Puşcariu, Aurel Lazăr, Simion Mehedinţi şi alţii.
Articole publicate cunoscute:

1. Daniel Ciugureanu, Către locuitorii Basarabiei, Sfatul Ţării, anul II, nr. 251, 18 februarie 1919, Chişinău.
2. Daniel Ciugureanu, O scrisoare a Ministrului Basarabiei, Românul, anul VIII, nr. 64, 18 iulie 1919, Arad.
3. Daniel Ciugureanu, Notes on Bessarabia, The Balkan Review, vol. II, nr. 6, 6 ianuarie 1920, Londra.
4. Constantin Noe, Interviu cu Dr. Daniel Ciugureanu, Sfatul Țării, anul II, nr. 291, 25 aprilie 1919.
5. Daniel Ciugureanu, Chemarea Partidului Democrat la Unire, Sfatul Ţării, anul III, nr. 493, 29 aprilie 1920, Chişinău.
6. Daniel Ciugureanu, Basarabia şi Sovietele, Societatea de Mâine, anul I, nr. 25, 5 octombrie 1924, Cluj.
Lucrări publicate cunoscute:
1. Daniel Ciugureanu, Problema rusă faţă de interesele europene şi române, Editura Glasul Ţării, Chişinău, 1920.

Un articol de: Vitalie Ciugureanu
blog comments powered by Disqus

Din aceeaşi secţiune

Cele mai noi ştiri de azi

Actualitate 19 Aprilie 2019, ora: 13:05

Alegerile anticipate nu pot fi organizate după un sistem electoral nou. Fostul judecător al Curții Constituționale Nicolae Osmochescu susține că doar alegerile ordinare următoare pot fi organizate în baza unui sistem electoral modificat de Parlament.

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 19 Aprilie 2019, ora: 12:52

Președintele Igor Dodon este dispus să accepte o alianță majoritară dintre PSRM și democrați, dacă ultimii vor fi dispuși să discute. În cadrul unei emisiuni la postul de televiziune Moldova 1, Dodon a declarat că socialiștii, oricum, trebuie să participe la guvernare, iar...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 19 Aprilie 2019, ora: 12:41

Președintele Partidului Liberal, Dorin Chirtoacă, este gata să-l înfrunte pe liderul PPDA, Andrei Năstase, la alegerile pentru primăria Capitalei. Declarația a fost făcută în cadrul unei emisiiuni de la postul de televiziune N 4.

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 19 Aprilie 2019, ora: 12:34

O rază de bucurie în familia Rusu, din satul Selemet, raionul Cimișlia. Surorile Andreea, Ionela și Lenuța se vor bucura de o bibliotecă generoasă din partea Fundației Edelweiss. Anunțul a fost făcut de fondatorul organizației de caritate, Vlad Plahotniuc.

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 19 Aprilie 2019, ora: 12:33

Datele Bitorului Național de Statistică pe luna februarie 2019 arată o creștere cu 3,8% a poducției industriale, în raport cu perioada similară a anului trecut. Potrivit BNS, saltul se datorează creșterii producției industriale în industria extractivă (+59,3%), în...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 19 Aprilie 2019, ora: 11:55

Deputații independenți Ion Groza, Alexandr Oleinic și Viorel Melnic cer Curții Constituționale să se expună dacă Parlamentul este în drept să modifice sistemul electoral la intervale de timp mai mici decât un mandat deplin al Legislativului și dacă pot fi organizate alegeri...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 19 Aprilie 2019, ora: 11:53

Socialiștii sunt categoric împotriva unui guvern minoritar și nu vor accepta condițiile blocului ACUM. Declarația a fost făcută de către liderul informal al PSRM, președintele Igor Dodon, la postul de televiziune M1. Acesta a vorbit și despre diferențele ideologice dintre PSRM, pe...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 19 Aprilie 2019, ora: 11:28

 Oportunitățile investiționale din Republica Moldova și facilitățile oferite investitorilor străini au fost prezentate mediului de afaceri ceh în cadrul celei de-a 2-a zi a Conferinței 10 ani de Parteneriat Estic - Convergență Economică și Oportunități de Afaceri,...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 19 Aprilie 2019, ora: 10:38

Procesul de fabricare a produselor de Paşti marca „Franzeluţa” – binecuvântat de Înaltpreasfinţitul Mitropolit Vladimir

Procesul de fabricare a produselor de Paşti marca „Franzeluţa” – binecuvântat de Înaltpreasfinţitul Mitropolit Vladimir Din editia print

Combinatul de panificaţie „Franzeluţa” S.A. are undă verde la fabricarea produselor pascale – aceasta după ce joi, 18 aprilie, Înaltpreasfinţitul Vladimir, Mitropolitul Chişinăului şi al întregii Moldove, împreună cu un sobor de preoţi, a...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 19 Aprilie 2019, ora: 10:31

"Andrei Năstase nu va fi speaker al Parlamentului și să nu viseze în zadar. Poate prim-ministru, dacă se înțeleg acolo cu Maia Sandu, în cazul în care fac coaliție cu socialiștii. Dacă nu, atunci vom merge la alegeri parlamemtare anticipate", a spus Dodon...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 19 Aprilie 2019, ora: 10:14

Victoria Dunford,o reprezentantă notorie a molovenilor din Diasporă, stabilită în Marea Britanie, se arată dezamăgită de prestația în Parlament a exponenților PAS și PPDA.

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 19 Aprilie 2019, ora: 09:00 de George Mârzencu

Zile și nopți de groază în satul Lopatnic / Pentru viol în grup şi alte perversiuni, comuniştii sovietici erau pedepsiţi în cel mai rău caz cu excluderea din partid

Zile și nopți de groază în satul Lopatnic / Pentru viol în grup şi alte perversiuni, comuniştii sovietici erau pedepsiţi în cel mai rău caz cu excluderea din partid Din editia print

După 6 și 7 iulie 1949, când o mare parte a basarabenilor a fost încărcată în vagoane și trimisă în Siberia, comuniști de tot soiul au rămas stăpâni pe gospodăriile confiscate și s-au apucat să bea și să mănânce din agoniseala celor deportați....

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 19 Aprilie 2019, ora: 08:34

Președintele Partidului Liberal Democrat din Rusia, Vladimir Jirinovski, a criticat miercuri Guvernul rus pentru că nu ia măsurile necesare în regiunea transnistreană, scrie Deschide.md.

( ) Citeşte tot articolul

Istorie 19 Aprilie 2019, ora: 08:21

Ieri am citit o scrisoare a unui basarabean exilat în oraşul Verholens. 

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 19 Aprilie 2019, ora: 08:15

În mijlocul primăverii, imagini de poveste au fost filmate în Bucovina. La munte, lapoviţa de zilele trecute s-a transformat în ninsoare şi s-a depus chiar un strat subţire de zăpadă. Tot în nord, pe DN17, în Pasul Mestecăniş, pe drumuri au ieşit chiar şi...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 19 Aprilie 2019, ora: 08:05

Liderul de la Tiraspol nu mai vrea ca regiunea din stânga Nistrului să fie numită Transnistria şi propune ca această să poarte denumirea exclusivă de Pridnestrovie.

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 19 Aprilie 2019, ora: 08:04

Înaintea turului doi al alegerilor pezidențiale din Ucraina, premierul rus, Dmitri Medvedev, a semnat joi un decret care extinde lista produselor ucrainene ale căror importuri vor fi interzise, ca răspuns la recentele restricţii impuse de Ucraina, transmite EFE.

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 19 Aprilie 2019, ora: 08:01

Ameninţat de o înfrângere usturătoare în alegerile prezidenţiale, Petro Poroşenko a cerut joi “iertare” alegătorilor pentru erorile sale şi le-a cerut să-i încredinţeze un al doilea mandat, dramatizând riscurile care îi ameninţă ţara.

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 19 Aprilie 2019, ora: 07:59

Horoscopul zilei de 19 aprilie 2019 aduce previziuni astrale pentru zodiile Berbec, Taur, Gemeni, Rac, Leu, Fecioară, Balanță, Scorpion, Săgetător, Capricorn, Vărsător, Pești. Horoscopul zilnic pentru 19 aprilie 2019 vine cu sfaturi pentru toate zodiile. Horoscopul zilnic pentru 19...

( ) Citeşte tot articolul

Istorie 19 Aprilie 2019, ora: 06:27

La 19 aprilie 1849, stil vechi (1 mai 1849, stil nou), are loc semnarea convenţiei ruso-turce de la Balta-Liman, nu departe de Istanbul, care consfinţeşte pe plan diplomatic internaţional înăbuşirea Revoluţiei de la 1848 din Moldova şi Valahia. 

( ) Citeşte tot articolul

Film 19 Aprilie 2019, ora: 05:18

Lungmetraje regizate de Jim Jarmusch, Pedro Almodovar, Jean Pierre şi Luc Dardenne, Ken Loach şi Corneliu Porumboiu au fost incluse în competiţia pentru prestigiosul trofeu Palme d'Or la ediţia de anul acesta, a 72-a, a Festivalului de Film de la Cannes, au anunţat, joi, organizatorii...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 19 Aprilie 2019, ora: 04:03

În timpul crizei din Ucraina, premierul maghiar Viktor Orban a propus conducerii Poloniei să ocupe teritoriile ucrainene și să le împartă, a declarat politicianul polonez Slawomir Nitras, pentru publicația Onet.pl.

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 18 Aprilie 2019, ora: 21:53

Partidul Democrat din Moldova (PDM) se pregătește puternic de alegerile anticipate, în timp ce Partidul Socialiștilor din Republica Moldova (PSRM) a fost trimis într-o misiune de discreditare a blocului ACUM, susține fostul vicepreședinte al Partidului Liberal (PL), Valeriu...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 18 Aprilie 2019, ora: 15:59

Fostul director de știri de la Jurnal TV, Gabriel Călin, care de mai mult timp muncește în calitate de șofer de camion în Statele Unite, i-a făcut o ofertă liderului PPDA, Andrei Năstase, care s-a plâns că salariul de deputat este prea mic și nu-i ajunge pentru nimic....

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 18 Aprilie 2019, ora: 15:56

În spatele PPDA-ului condus de Andrei Năstase stă oligarhul condamnat Victor Ţopa, care a fugit la Frankfurt după ce a fost condamnat pentru atacul raider asupra Victoriabank. Este punctul de vedere exprimat de preşedintele de onoare al PL, Mihai Ghimpu, exprimat în cadrul unei...

( ) Citeşte tot articolul
Current tier / breakpoint: xs sm md lg xl (= visible only on this breakpoint)

.hidden-xs-down .hidden-sm-down .hidden-md-down .hidden-lg-down

.hidden-xs-up .hidden-sm-up .hidden-md-up .hidden-lg-up .hidden-xl

.hidden-xs (only) .hidden-sm (only) .hidden-md (only) .hidden-lg (only) .hidden-xl (only)