Astăzi 23 Februarie 2019, Sâmbătă - Ultima actualizare la 22 Februarie 2019
Abonamente

Istorie 24 Aprilie 2016, ora 07:30    Din editia print

Dr. Daniel Ciugureanu - director de ziar şi scriitor-publicist

Marime Font

Motto: „Dacă o lacrimă scăpată de mine ar învia un patriot român, aş plânge toată viaţa…” 
(Vitalie Ciugureanu)

Discutând cu mai multe persoane, unele din ele fiind destul de competente în materia istoriei, am înţeles că foarte mulţi cred că figura lui dr. Daniel Ciugureanu „un doctor inimos cu o deosebită valoare politică, morală şi intelectuală”, după cum îl caracterizează Onisifor Ghibu, a fost mai mult întâmplătoare la evenimentele Unirii Basarabiei cu România din 1918 şi că a apărut din senin neavând vreo activitate semnificativă până la Unire. Oare putem numi „o persoană întâmplătoare” pe cineva care a fost unul din fondatorii Partidului Naţional Moldovenesc din Basarabia, delegat deputat în Sfatul Ţării din partea Presei naţionale din Basarabia, ales la 17 ianuarie 1918 în funcţia de prim-ministru al Republicii Democratice Moldoveneşti sub preşedinţia căruia au avut loc două evenimente marcante pentru istoria ţării noastre: proclamarea Independenţei Republicii Democratice Moldoveneşti la 24 ianuarie 1918 şi Unirea ei cu România la 27 martie 1918? Nu cred. Din păcate arhiva personală (biblioteca, fotografiile și manuscrisele prim-ministrului) a fost în mare parte distrusă de securitate și practic totul a dispărut fără urmă. Anume din această cauză este foarte complicat de reconstruit biografia martirului şi eroului naţional. Dr. Daniel Ciugureanu a fost unul dintre liderii din prima linie a mişcării de deşteptare naţională din Basarabia, alături de Pantelimon Halippa, Ion Pelivan, Ion Inculeţ, Constantin Stere şi alţii. În acest articol aş vrea să mă opresc mai mult la activitatea sa de scriitor-publicist, pe lângă cea de politician, de diplomat sau de medic.

În 1908, fiind student în anul trei la Universitatea de medicină din Kiev, tânărul Daniel Ciugureanu a participat activ la înfiinţarea cercului studenţilor moldoveni DEŞTEPTAREA, din care au făcut parte poetul Alexei Mateevici, Simion Murafa, Ştefan Ciobanu, Ştefan Berechet, Dimitrie Bogos şi alţii. Daniel Ciugureanu a fost ales Preşedintele Cercului. După doi ani, din cauza înăspririi regimului ţarist, cercul a fost nevoit să-şi suspende activitatea.


În mai 1913, un grup de intelectuali moldoveni a fondat la Chișinău revista, iar în 1914 şi ziarul „Cuvânt moldovenesc”, care va deveni o piesă centrală în mișcarea pentru trezirea conștiinței naționale a moldovenilor. Prima ediție a ziarului a fost tipărită la 1 ianuarie 1914, iar ultima la 7 ianuarie 1919. Proprietarul revistei şi al ziarului a fost Vasile Stroiescu. Primul redactor-șef a fost Nicolae Alexandri, înlocuit la 2 aprilie 1917 de către Pantelimon Halippa. Printre colaboratorii revistei și ziarului „Cuvânt moldovenesc” au fost: Nicolae Alexandri, Pantelimon Halippa, Simion Murafa, Alexei Mateevici, Daniel Ciugureanu, Gheorghe Stârcea, Ion Pelivan, Onisifor Ghibu etc. În aprilie 1917 ziarul a devenit oficiosul Partidului Național Moldovenesc.

Dr. Daniel Ciugureanu a fost delegat în Sfatul Țării din partea Partidului Național Moldovenesc ca reprezentant al Presei naționale din Basarabia. A fost deputat în Sfatul Țării de la 21 noiembrie 1917 până la 17 ianuarie 1918. În cadrul Sfatului Țării, până în ziua în care a fost ales prim-ministru, a fost membru în Comisia aprovizionării și contra anarhiei și în Comisia de declarații și statute.

În 1919 în timpul Conferinţei de Pace de la Paris, la care a participat în calitate de diplomat din partea Basarabiei, dr. Daniel Ciugureanu a publicat câteva studii în revistele „The New Europe” şi „The Balkan Review”. După cum ne mărturiseşte însuşi Onisifor Ghibu: „Întors acasă, Daniel Ciugureanu, tipări în 1920 la Chişinău o lucrare bine gândită „Problema rusă faţă de interesele europene şi române”, arătând prin această dovadă că este şi un serios cugetător în materie de politică externă”. La 5 februarie 1948, conform art. 5 al Tratatului de Pace dintre România şi USSR, autorităţile comuniste române au decis să interzică şi să retragă din circulaţie respectiva lucrare.

În urma unei vizite la Chişinău a lui Vintilă Brătianu, Gheorghe Mârzescu şi Alexandru Mavrodi, derulată începând cu 12 septembrie 1920, liberalii au reuşit să-l atragă de partea lor pe dr. Daniel Ciugureanu şi pe colaboratorii acestuia din cadrul Partidului Democrat al Unirii din Basarabia. Sub preşedinţia lui Daniel Ciugureanu s-au constituit, începând cu luna octombrie 1920, Clubul Liberal şi Cercul de Studii Liberale din Chişinău. Abia apoi, la 8 noiembrie 1920 a apărut la Chişinău şi un ziar al Partidului Naţional Liberal - „Dreptatea”, ai cărui directori au devenit Daniel Ciugureanu şi Ion Inculeţ. Tot atunci Constantin Noe şi Gheorghe Dimitriu au fost numiţi redactori-şefi ai respectivei publicaţii. La 11 mai 1923 ziarul „Dreptatea” a fost declarat oficiosul Partidului Naţional Liberal.

În 1922 dr. Daniel a fost colaborator la revista „Cugetul Românesc”, editată la Bucureşti. A publicat articole alături de Nicolae Iorga, Tudor Arghezi, Lucian Blaga, Ion I.C. Brătianu, Vintilă Brătianu, Ion Inculeţ, Ion Minulescu şi alţii.

În 1924, 1931 şi 1932, fostul prim-ministru al Republicii Democratice Moldoveneşti a fost directorul ziarului „Cuvântul Basarabiei”. Acest ziar a fost fondat în 1920 de către Nicolae Alexandri şi S. Puterman. O scurtă perioadă de timp dr. Daniel Ciugureanu a fost chiar proprietarul acestei publicaţii.

În 1925 şi 1926 dr. Daniel Ciugureanu a fost colaborator la revista „Societatea de Mâine”, editată la Cluj. Revista se axa pe probleme sociale şi economice. A publicat articole alături de Onisifor Ghibu, Mihai Popovici, Vasile Goldiş, Sextil Puşcariu, Aurel Lazăr, Simion Mehedinţi şi alţii.
Articole publicate cunoscute:

1. Daniel Ciugureanu, Către locuitorii Basarabiei, Sfatul Ţării, anul II, nr. 251, 18 februarie 1919, Chişinău.
2. Daniel Ciugureanu, O scrisoare a Ministrului Basarabiei, Românul, anul VIII, nr. 64, 18 iulie 1919, Arad.
3. Daniel Ciugureanu, Notes on Bessarabia, The Balkan Review, vol. II, nr. 6, 6 ianuarie 1920, Londra.
4. Constantin Noe, Interviu cu Dr. Daniel Ciugureanu, Sfatul Țării, anul II, nr. 291, 25 aprilie 1919.
5. Daniel Ciugureanu, Chemarea Partidului Democrat la Unire, Sfatul Ţării, anul III, nr. 493, 29 aprilie 1920, Chişinău.
6. Daniel Ciugureanu, Basarabia şi Sovietele, Societatea de Mâine, anul I, nr. 25, 5 octombrie 1924, Cluj.
Lucrări publicate cunoscute:
1. Daniel Ciugureanu, Problema rusă faţă de interesele europene şi române, Editura Glasul Ţării, Chişinău, 1920.

Un articol de: Vitalie Ciugureanu
blog comments powered by Disqus

Din aceeaşi secţiune

Cele mai noi ştiri de azi

Actualitate 22 Februarie 2019, ora: 19:29

Autoritățile de la Chișinău au informat astăzi Adunarea Parlamentară a OSCE despre imixtiunile grsolane ale Federației Ruse în procesul electoral din Republica Moldova. Deputatul democrat Sergiu Sîrbu s-a referit inclusiv la noul dosar fabricat de Moscova pe umele...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 22 Februarie 2019, ora: 19:27

Administrația Națională a Penitenciarelor din Republica Moldova dezminte, într-un comunicat de presă, informațiile tirajate de o parte a mass-media privind pretinsa înjunghiere a lui Veaceslav Platon, în Penitenciarul nr. 13.

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 22 Februarie 2019, ora: 16:12

Rareori ți-e dat să vezi o criză de identitate a unei formațiuni politice în ajun de alegeri precum cea prin care trece astăzi blocul ACUM. Câteva zile în urmă, vicepreședintele Partidului Acțiune și Solidaritate; Mihai Popșoi, a surprins pe toată lumea,...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 22 Februarie 2019, ora: 16:11

Declanșarea de către Rusia a unui dosar penal în care ar figura Vlad Plahotniuc, poartă un evident caracter electoral câtă vreme acest lucru se întâmplă cu două zile înainte de alegerile din R.Moldova. De această părere este analistul politic Ion...

( ) Citeşte tot articolul

Istorie 22 Februarie 2019, ora: 16:00

Istoria limbii române: Câte cuvinte am moștenit din latină?

Istoria limbii române: Câte cuvinte am moștenit din latină?

Când vorbim despre viața cuvintelor românești trebuie să începem cu... începutul: am arătat în episodul precedent că limba română continuă latina, limba-mamă. Este un adevăr pe care nu mă sfiesc să-l repet ori de câte ori voi avea prilejul s-o...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 22 Februarie 2019, ora: 15:59

Fostul președinte al filialei Botanica a PPDA, Sergiu Cibotăreanu, susține că formațiunea condusă de Andrei Năstase nu este nici pe departe una proeuropeană. Potrivit lui, partidul format pe baza mișcării protestatare din 2015 a deviat foarte mult de la traseul său inițial....

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 22 Februarie 2019, ora: 15:58

Mai mulți artiști iluștri își exprimă încrederea că PDM poate continua schimbările bune din Moldova, așa cum a făcut-o și în ultimii ani. Ei declară, în câteva mesaje live pe Facebook, că vor vota pentru Moldova și pentru fapte, nu vorbe, la alegerile...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 22 Februarie 2019, ora: 15:56

Unul din autoturismele care asigura protecția în cortegiul prezidențial a fost accidentat astăzi, în timp ce se afla în misiune.

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 22 Februarie 2019, ora: 15:55

Astăzi povara fiscală pe care un angajator o simte este mai mică decât în urmă cu trei ani. Acest lucru se datorează actualei guvernări, care trebuie să-și continue actvitatea și după alegerile din 24 februarie, susțin managerii centrului comercial Grand Hall, într-o...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 22 Februarie 2019, ora: 15:54

Departamentului american pentru Securitate Internă a creat o universitate falsă, Universitatea din Farmington, pentru a lansa o capacană și pentru a aresta studenții străini care încearcă să rămână pe teritoriul american în mod ilegal, relatează The Guardian.

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 22 Februarie 2019, ora: 15:53

Preşedintele polonez, Andrzej Duda, şi omologul său lituanian, Dalia Grybauskaite, au semnat joi, la Varşovia, o declaraţie privind securitatea comună, care include coordonarea politicilor de apărare şi securitate ale celor două ţări în cadrul NATO şi al Uniunii Europene şi...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 22 Februarie 2019, ora: 13:50 de Ana Marchitan

Duminică, 24 februarie, în R. Moldova, vor avea loc alegeri parlamentare ordinare. Astfel, pentru prima dată, cetățenii vor alege cei 101 deputați conform sistemului electoral mixt. Adică, 50 dintre aceștia vor accede în Legislativ pe liste de partid, mandatele urmând să...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 22 Februarie 2019, ora: 13:40

Plahotniuc, în timpul vizitelor la Iurceni, Vărzărești, Zberoaia: vom continua investițiile în infrastructură, în crearea de locuri de muncă și condiții sociale mai bune aici și în toate satele din țară

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 22 Februarie 2019, ora: 13:14

Editorialistul Ziarului NAȚIONAL, Nicolae Negru, este convins că anunțul privind noul dosar penal deschis de ruși pe numele liderului Partidului Democrat (PD), Vlad Plahotniuc, are legătură directă cu alegerile parlamentare de duminică.

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 22 Februarie 2019, ora: 12:51

Liderul Partidului Politic ȘOR, Ilan Șor și formațiunea sa sunt gata să preia responsabilitatea guvernării Republicii Moldova pentru a transforma și moderniza țara. Ilan Șor, care s-a arătat convins de victoria formațiunii sale la scrutinul parlamentar de duminică, a declarat la o...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 22 Februarie 2019, ora: 12:17

Ministerul Afacerilor Externe și Integrării Europene (MAEIE) a făcut publice adresele și datele de contact ale secțiilor de vot deschise peste hotare pentru alegerile parlamentare din 24 februarie 2019.

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 22 Februarie 2019, ora: 12:13

Partidul Democrat din Moldova a sesizat astăzi mai multe instituții internaționale și observatorii acreditați să monitorizeze alegerile din 24 februarie 2019, în legătură cu implicarea abuzivă a Federației Ruse în alegerile din Republica Moldova. 

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 22 Februarie 2019, ora: 11:56

Mai muli susținători și simpatizanți ai binomului PAS-PPDA își manifestă public dezamăgirea față de ultimele acțiuni și declarații ale liderilor acestuia, Maia Sandu și Andrei Năstase. Internauții iau în furci atât angajamentul de a nu încheia nicio...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 22 Februarie 2019, ora: 11:44

Încă 8 familii din municipiul Orhei și-au realizat visul pe care îl are practic fiecare tânăr din Republica Moldova: administrația publică locală a orașului le-a înmânat cheile de la noile apartamente sociale, pe care le-au primit în cadrul unui program...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 22 Februarie 2019, ora: 11:43

Biserica Ortodoxă Română condiționează recunoașterea autocefaliei Kievului

Biserica Ortodoxă Română condiționează recunoașterea autocefaliei Kievului

Biserica Ortodoxă Română (BOR) cere garanții scrise privind pastrarea identitatii culturale si lingvistice pentru parohiile românești din Bucovina și pune alte câteva condiții pentru recunoașterea Bisericii Ortodoxe a Ucrainei.

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 22 Februarie 2019, ora: 11:32

Cetățenii așteaptă ca proiectele bune pentru Moldova, implementate de actuala Guvernare, să continue și după alegerile parlamentare din 24 februarie. Liderul, PDM, Vlad Plahotniuc, și vicepreședinții formațiunii, Andrian Candu și Pavel Filip, au îndemnat alegătorii,...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 22 Februarie 2019, ora: 11:27

Legăturile dintre președintele moldovean, Igor Dodon, și cel rus, Vladimir Putin, au o componentă financiară directă. Astfel, cel puțin 70.000 de euro au intrat în contul fundației “Din suflet”, a Galinăi Dodon (soția președintelui Republicii Moldova).

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 22 Februarie 2019, ora: 10:20

Organele de drept din Federația Rusă i-au mai deschis un dosar penal liderului Partidului Democrat (PD), Vlad Plahotniuc, iar acest lucru se întâmplă cu două zile înaintea alegerilor parlamentare din 24 februarie, scrie ziarulnational.md

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 22 Februarie 2019, ora: 10:00

S-a dezlantuit cerul deasupra orasului. Dupa cateva zile de vreme insorita, a inceput sa ninga in capitala. De astazi vremea se raceste. Meteorologii au anuntat cod galben de schimbare brusca a vremii, valabil pana sambata.

( ) Citeşte tot articolul
Current tier / breakpoint: xs sm md lg xl (= visible only on this breakpoint)

.hidden-xs-down .hidden-sm-down .hidden-md-down .hidden-lg-down

.hidden-xs-up .hidden-sm-up .hidden-md-up .hidden-lg-up .hidden-xl

.hidden-xs (only) .hidden-sm (only) .hidden-md (only) .hidden-lg (only) .hidden-xl (only)