Astăzi 18 Februarie 2019, Luni - Ultima actualizare la 17 Februarie 2019
Abonamente

Istorie 24 Aprilie 2016, ora 07:30    Din editia print

Dr. Daniel Ciugureanu - director de ziar şi scriitor-publicist

Marime Font

Motto: „Dacă o lacrimă scăpată de mine ar învia un patriot român, aş plânge toată viaţa…” 
(Vitalie Ciugureanu)

Discutând cu mai multe persoane, unele din ele fiind destul de competente în materia istoriei, am înţeles că foarte mulţi cred că figura lui dr. Daniel Ciugureanu „un doctor inimos cu o deosebită valoare politică, morală şi intelectuală”, după cum îl caracterizează Onisifor Ghibu, a fost mai mult întâmplătoare la evenimentele Unirii Basarabiei cu România din 1918 şi că a apărut din senin neavând vreo activitate semnificativă până la Unire. Oare putem numi „o persoană întâmplătoare” pe cineva care a fost unul din fondatorii Partidului Naţional Moldovenesc din Basarabia, delegat deputat în Sfatul Ţării din partea Presei naţionale din Basarabia, ales la 17 ianuarie 1918 în funcţia de prim-ministru al Republicii Democratice Moldoveneşti sub preşedinţia căruia au avut loc două evenimente marcante pentru istoria ţării noastre: proclamarea Independenţei Republicii Democratice Moldoveneşti la 24 ianuarie 1918 şi Unirea ei cu România la 27 martie 1918? Nu cred. Din păcate arhiva personală (biblioteca, fotografiile și manuscrisele prim-ministrului) a fost în mare parte distrusă de securitate și practic totul a dispărut fără urmă. Anume din această cauză este foarte complicat de reconstruit biografia martirului şi eroului naţional. Dr. Daniel Ciugureanu a fost unul dintre liderii din prima linie a mişcării de deşteptare naţională din Basarabia, alături de Pantelimon Halippa, Ion Pelivan, Ion Inculeţ, Constantin Stere şi alţii. În acest articol aş vrea să mă opresc mai mult la activitatea sa de scriitor-publicist, pe lângă cea de politician, de diplomat sau de medic.

În 1908, fiind student în anul trei la Universitatea de medicină din Kiev, tânărul Daniel Ciugureanu a participat activ la înfiinţarea cercului studenţilor moldoveni DEŞTEPTAREA, din care au făcut parte poetul Alexei Mateevici, Simion Murafa, Ştefan Ciobanu, Ştefan Berechet, Dimitrie Bogos şi alţii. Daniel Ciugureanu a fost ales Preşedintele Cercului. După doi ani, din cauza înăspririi regimului ţarist, cercul a fost nevoit să-şi suspende activitatea.


În mai 1913, un grup de intelectuali moldoveni a fondat la Chișinău revista, iar în 1914 şi ziarul „Cuvânt moldovenesc”, care va deveni o piesă centrală în mișcarea pentru trezirea conștiinței naționale a moldovenilor. Prima ediție a ziarului a fost tipărită la 1 ianuarie 1914, iar ultima la 7 ianuarie 1919. Proprietarul revistei şi al ziarului a fost Vasile Stroiescu. Primul redactor-șef a fost Nicolae Alexandri, înlocuit la 2 aprilie 1917 de către Pantelimon Halippa. Printre colaboratorii revistei și ziarului „Cuvânt moldovenesc” au fost: Nicolae Alexandri, Pantelimon Halippa, Simion Murafa, Alexei Mateevici, Daniel Ciugureanu, Gheorghe Stârcea, Ion Pelivan, Onisifor Ghibu etc. În aprilie 1917 ziarul a devenit oficiosul Partidului Național Moldovenesc.

Dr. Daniel Ciugureanu a fost delegat în Sfatul Țării din partea Partidului Național Moldovenesc ca reprezentant al Presei naționale din Basarabia. A fost deputat în Sfatul Țării de la 21 noiembrie 1917 până la 17 ianuarie 1918. În cadrul Sfatului Țării, până în ziua în care a fost ales prim-ministru, a fost membru în Comisia aprovizionării și contra anarhiei și în Comisia de declarații și statute.

În 1919 în timpul Conferinţei de Pace de la Paris, la care a participat în calitate de diplomat din partea Basarabiei, dr. Daniel Ciugureanu a publicat câteva studii în revistele „The New Europe” şi „The Balkan Review”. După cum ne mărturiseşte însuşi Onisifor Ghibu: „Întors acasă, Daniel Ciugureanu, tipări în 1920 la Chişinău o lucrare bine gândită „Problema rusă faţă de interesele europene şi române”, arătând prin această dovadă că este şi un serios cugetător în materie de politică externă”. La 5 februarie 1948, conform art. 5 al Tratatului de Pace dintre România şi USSR, autorităţile comuniste române au decis să interzică şi să retragă din circulaţie respectiva lucrare.

În urma unei vizite la Chişinău a lui Vintilă Brătianu, Gheorghe Mârzescu şi Alexandru Mavrodi, derulată începând cu 12 septembrie 1920, liberalii au reuşit să-l atragă de partea lor pe dr. Daniel Ciugureanu şi pe colaboratorii acestuia din cadrul Partidului Democrat al Unirii din Basarabia. Sub preşedinţia lui Daniel Ciugureanu s-au constituit, începând cu luna octombrie 1920, Clubul Liberal şi Cercul de Studii Liberale din Chişinău. Abia apoi, la 8 noiembrie 1920 a apărut la Chişinău şi un ziar al Partidului Naţional Liberal - „Dreptatea”, ai cărui directori au devenit Daniel Ciugureanu şi Ion Inculeţ. Tot atunci Constantin Noe şi Gheorghe Dimitriu au fost numiţi redactori-şefi ai respectivei publicaţii. La 11 mai 1923 ziarul „Dreptatea” a fost declarat oficiosul Partidului Naţional Liberal.

În 1922 dr. Daniel a fost colaborator la revista „Cugetul Românesc”, editată la Bucureşti. A publicat articole alături de Nicolae Iorga, Tudor Arghezi, Lucian Blaga, Ion I.C. Brătianu, Vintilă Brătianu, Ion Inculeţ, Ion Minulescu şi alţii.

În 1924, 1931 şi 1932, fostul prim-ministru al Republicii Democratice Moldoveneşti a fost directorul ziarului „Cuvântul Basarabiei”. Acest ziar a fost fondat în 1920 de către Nicolae Alexandri şi S. Puterman. O scurtă perioadă de timp dr. Daniel Ciugureanu a fost chiar proprietarul acestei publicaţii.

În 1925 şi 1926 dr. Daniel Ciugureanu a fost colaborator la revista „Societatea de Mâine”, editată la Cluj. Revista se axa pe probleme sociale şi economice. A publicat articole alături de Onisifor Ghibu, Mihai Popovici, Vasile Goldiş, Sextil Puşcariu, Aurel Lazăr, Simion Mehedinţi şi alţii.
Articole publicate cunoscute:

1. Daniel Ciugureanu, Către locuitorii Basarabiei, Sfatul Ţării, anul II, nr. 251, 18 februarie 1919, Chişinău.
2. Daniel Ciugureanu, O scrisoare a Ministrului Basarabiei, Românul, anul VIII, nr. 64, 18 iulie 1919, Arad.
3. Daniel Ciugureanu, Notes on Bessarabia, The Balkan Review, vol. II, nr. 6, 6 ianuarie 1920, Londra.
4. Constantin Noe, Interviu cu Dr. Daniel Ciugureanu, Sfatul Țării, anul II, nr. 291, 25 aprilie 1919.
5. Daniel Ciugureanu, Chemarea Partidului Democrat la Unire, Sfatul Ţării, anul III, nr. 493, 29 aprilie 1920, Chişinău.
6. Daniel Ciugureanu, Basarabia şi Sovietele, Societatea de Mâine, anul I, nr. 25, 5 octombrie 1924, Cluj.
Lucrări publicate cunoscute:
1. Daniel Ciugureanu, Problema rusă faţă de interesele europene şi române, Editura Glasul Ţării, Chişinău, 1920.

Un articol de: Vitalie Ciugureanu
blog comments powered by Disqus

Din aceeaşi secţiune

Cele mai noi ştiri de azi

Actualitate 17 Februarie 2019, ora: 20:03

Ipocrizie în două cu obraznicie. Nu obosesc să critice România, dar îi justifică pe fruntașii PSRM din Parlament care dețin cetățenia țării vecine. Candidatul socialist din circumscripția nr.8 Florești, Sergiu Groza, a inventat încă o scuză – deputații...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 17 Februarie 2019, ora: 17:20

Eliminarea schemelor de corupție de la Vamă și Fisc a permis creșterea semnificativă a veniturilor la buget. Aceste măsuri, alături de politicile pro-business promovate, au făcut posibilă reparația drumurilor, creșterea salariilor, pensiilor, alocațiilor și dezvoltarea unor programe...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 17 Februarie 2019, ora: 13:25

 Cancelarul german Angela Merkel a apărat sâmbătă cu putere relaţiile economice şi politice ale ţării sale cu Rusia, îndemnându-i pe liderii prezenţi la conferinţa de securitate de la Munchen să coopereze în abordarea problemelor globale, transmite Reuters.

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 17 Februarie 2019, ora: 11:19

Legislaţia Republicii Moldova prevede că cetăţenii pot vota doar cu acte de identitate valabile. Această prevedere trebuie să fie valabilă inclusiv pentru moldovenii stabiliţi în afara ţării. Declaraţia aparţine preşedintelui Parlamentului, Andrian Candu, şi a fost făcută...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 17 Februarie 2019, ora: 11:05

Partidul Democrat din Moldova a ajuns cea mai eficientă formațiune din țară. Iar acest lucru a fost posibil datorită echipei profesioniste de care dispune. Declarația a fost făcută de către liderul formațiunii, Vlad Plahotniuc, la Ialoveni. Șeful democraților a mai spus că partidul a...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 17 Februarie 2019, ora: 11:01

Preşedintele Igor Dodon a avut, la Munchen, o întrevedere cu Elmar Brok, europarlamentar german. Dodon spune, într-o postare pe Facebook, că a făcut cu oficialul european un schimb de opinii privind relațiile dintre Moldova și UE, dar și privind situația politică internă și...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 17 Februarie 2019, ora: 07:56

România și-a consolidat poziția de principala piață de desfacere pentru mărfurile din Republica Moldova, după o creștere în anul 2018 a livrărilor de bunuri moldovenești pe piața românească cu 31,9 la sută (în 2017 au crescut cu 17,1 la sută), potrivit datelor...

( ) Citeşte tot articolul

Sănătate 17 Februarie 2019, ora: 03:54

Alcoolul este o sursă consistentă de calorii și se știe că un consum ridicat de alcool tare și de bere favorizează creșterea în greutate.

( ) Citeşte tot articolul

Istorie 17 Februarie 2019, ora: 00:40 de George Mârzencu

Drama femeii care a câștigat duelul cu „marele URSS”

Drama femeii care a câștigat duelul cu „marele URSS” Din editia print

Olga Focșa din Strășeni a evadat de două ori de sub baionetele sovieticilor, apoi și-a trăit o bună parte din viață, ascunsă în podurile sătenilor

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 17 Februarie 2019, ora: 00:39

Criza catalană provoacă căderea celui de-al doilea guvern spaniol din ultimii ani. Incapacitatea pe care a manifestat-o de guvernul de dreapta al lui Mariano Rajoy de a stabiliza situația, a ușurat sarcina de schimbare a puterii.

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 16 Februarie 2019, ora: 09:25

Cinci oameni au fost uciși și alții au fost răniți, vineri după-amiază, după ce un individ a deschis focul într-un parc industrial din orașul Aurora, din apropiere de Chicago, Illinois, anunță BBC.

( ) Citeşte tot articolul

Horoscop 16 Februarie 2019, ora: 09:22

Horoscop 16 februarie 2019. O zi în care tactul, politeţea şi profesionalismul sunt definitorii pentru mulţi nativi. Ocupaţi-vă timpul cu activităţi de calitate şi nu lăsaţi răutăţile celor invidioşi să vă creeze o stare negativă. Important este să vă simţiţi bine...

( ) Citeşte tot articolul

Sănătate 16 Februarie 2019, ora: 07:11

Fructele şi legumele reprezintă elemente importante ale unei alimentaţii corecte. Experţii în nutriţie recomandă consumul a cel puţin 400 g de fructe şi legume, împărţite în cinci porţii, în fiecare zi. 

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 16 Februarie 2019, ora: 06:43

Un studiu publicat anul trecut în jurnalul Science sugerează că apa lichidă este prezentă sub calota din polul sud al lui Marte. O nouă cercetare publicată în jurnalul Geophysical Research Letters spune că trebuie să existe o sursă subterană de căldură pentru ca apa...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 16 Februarie 2019, ora: 03:40

O universitate din Cluj are încasări de 1.000 de euro pe zi, după ce și-a făcut firmă și și-a deschis propriul magazin de desfacere, unde vinde lapte, ouă, mezeluri, dar și produse de patiserie, produse în Stațiunea Didactică Experimentală de la Cojocna, relatează...

( ) Citeşte tot articolul

Istorie 16 Februarie 2019, ora: 00:35

De ce MOLDOVEANUL Dimitrie Cantemir spunea ca e ROMÂN?

De ce MOLDOVEANUL Dimitrie Cantemir spunea ca e ROMÂN?

"Hronicul vechimii a romano-moldo-vlahilor" este ultima operă a lui Dimitrie Cantemir, scrisă între anii 1719 și 1722 în care autorul explică de ce moldovenii sunt români...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 16 Februarie 2019, ora: 00:14

Dodon TRĂDEAZĂ electoralul pro-rus și promite să PĂSTREZE Acordul de Asociere cu Uniunea Europeană și să-l DEZVOLTE

Dodon TRĂDEAZĂ electoralul pro-rus și promite să PĂSTREZE Acordul de Asociere cu Uniunea Europeană și să-l DEZVOLTE

Igor Dodon a anunțat că în cadrul Conferinței de Securitate de la Munchen, la care participă zilele acestea, va prezenta un „concept al politicii externe echilibrate”. Acest concept are la bază principiul de neutralitate permanentă a Republicii Moldova.

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 15 Februarie 2019, ora: 17:13

Campania electorală pentru alegerile parlamentare din 24 februarie este monitorizată cu ajutorul tehnologiilor științifice către Centrul de Resurse pentru Drepturile Omului. Într-o conferință de presă la IPN, directorul CReDO, Sergiu Ostaf, a declarat că este vorba de o cercetare...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 15 Februarie 2019, ora: 17:06

 Candidata Partidului Politic ”ȘOR” în circumscripția uninominală 50 (Europa), Tatiana Platon, și-a prezentat angajamentul public față de moldovenii plecați peste hotarele țării. Potrivit ei, Partidul Politic ”ȘOR” este singura formațiune politică...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 15 Februarie 2019, ora: 16:26

Creşterea economică a determinat şi creşterea veniturilor populaţiei Republicii Moldova. Potrivit unor date statistice publicate de ziarul Moldova Democrată, salariul mediu lunar a crescut cu 54 %, din anul 2015 şi până în 2019.

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 15 Februarie 2019, ora: 15:52

Luni 18 februarie 2019, ora 11, la Chișinău, va avea loc lansarea lucrărilor de montare a Conductei de Interconectare a Sistemului de Transport Gaze din România cu Sistemul de Transport Gaze din Republica Moldova Faza II pe direcția Ungheni – Chișinău, obiectiv declarat de...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 15 Februarie 2019, ora: 14:55

Antreprenorii moldoveni au înţeles, în ultimii ani, că au statul le este partener, nu un adversar. Este opinia liderului PDM, Vlad Plahotniuc, exprimată după o serie de întâlnici cu exponenţii mediului de afaceri din raionul Străşeni, alături de candidatul democrat...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 15 Februarie 2019, ora: 14:51

Mass-media din Rusia relatează că președintele rus s-a rănit la deget în timpul unui antrenament de judo. Toate agentiile de presa majore din Rusia – Interfax, TASS, RIA Novosti și RBC – au scris despre acest lucru.

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 15 Februarie 2019, ora: 14:32

Plăcintele din Lăpuşna sunt foarte delicioase, în special cele cu brânză. De acest fapt s-a convins, la faţa locului, vicepreşedintele PDM, Andrian Candu. Acesta a mers, alături de candidații formațiunii în circumscripțiile uninominale 38 și 39, Alexandru Botnari și...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 15 Februarie 2019, ora: 13:21

Partidul Democrat din Moldova va înregistra un scor foarte bun la alegerile parlamentare din 2018. De această părere sunt Igor Boţan şi Andrei Popov, analiști politici și realizatori de la postul de televiziune TV 8.

( ) Citeşte tot articolul
Current tier / breakpoint: xs sm md lg xl (= visible only on this breakpoint)

.hidden-xs-down .hidden-sm-down .hidden-md-down .hidden-lg-down

.hidden-xs-up .hidden-sm-up .hidden-md-up .hidden-lg-up .hidden-xl

.hidden-xs (only) .hidden-sm (only) .hidden-md (only) .hidden-lg (only) .hidden-xl (only)