Timpul Local

Drapelul de Stat nu e „cal de dar”, iar vajnica televiziune bilingvă e capabilă de mai mult

De ce o face, nu mă interesează, la drept vorbind.

Cum nu mă interesează nici atitudinea umilă, servilă chiar a primarilor gata să arboreze cadoul primit în locul drapelului vechi sau inexistent.

(Aici trebuie menţionat că orice instituţie a statului este obligată prin lege să arboreze Drapelul de Stat şi să-l înlocuiască atunci când acesta se deteriorează. Ca o remarcă pentru cei care se plâng că nu au bani pentru drapel, sau că cel pe care-l au s-a învechit! La urma urmei, ştampila primăriei şi-o procură singuri, nu le-o dăruieşte vreo televiziune…)

Însă ce mi-a atras atenţia în mod deosebit sunt steagurile pe care le distribuie numitul post TV.

Niciunul din ele nu este Drapelul Republicii Moldova!

Că seamănă – admit, însă acest lucru nu este suficient.

Drapelul de Stat al Republicii Moldova are dimensiunile, forma, culorile şi alte elemente constitutive stabilite prin lege.

Ele toate – şi dimensiunile, şi forma, şi culorile, iar în cazul de faţă şi Stema – sunt unice pentru toţi utilizatorii autorizaţi, atât pe teritoriul Republicii Moldova, cât şi în afara acestuia, orice abatere de la parametrii stabiliţi de lege, ducând automat la anularea definirii ca „Drapel de Stat” a produselor vexilologice care-l reproduc eronat.

Deşi unora le-ar părea lipsită de importanţă, respectarea întocmai a modelului statuat al Drapelului, este ea însăşi o dovadă a respectului pe care trebuie să-l manifeste orice cetăţean moldovean pentru propriul Drapel.

„Cetăţenii Republicii Moldova şi străinii aflaţi în Republica Moldova sînt datori să manifeste respect faţă de Drapelul de Stat şi să nu comită acte prin care s-ar aduce ofensă acestuia.” (art. 3, p. 1 al Legii nr. 217 din 17.09.2010 privind Drapelul de Stat al Republicii Moldova)

Fără să mai vorbim de încălcarea legii: „Drapelul de Stat şi imaginea acestuia, indiferent de dimensiunile lor, trebuie să corespundă întocmai nuanţelor şi proporţiilor stabilite.” (art. 2, p. 7 al Legii nr. 217 din 17.09.2010 privind Drapelul de Stat al Republicii Moldova)

Dacă e să ne gândim că Imnul de Stat se intonează doar cu versurile şi muzica stabilite de lege, devine şi mai de neînţeles abordarea pe care o au unii producători/solicitanţi/utilizatori ai unor steaguri pe care le prezintă ca „Drapel al Republicii Moldova”, în situaţia în care acestea nu pot fi deloc numite astfel.

Cele mai multe steaguri distribuite de către televiziunea cu pricina conţin două abateri vizibile de la parametrii oficiali ai Drapelului de Stat: nuanţa greşită a albastrului şi proporţia greşită a Stemei faţă de întreg Drapelul.

Culoarea albastră de pe Drapelul Moldovei este „albastru de Berlin”, cu următorii parametri tehnici: „Pantone – 293c, CMYK – 97.81.0.0, RGB – 0-70-174 sau HTML – #0046AE”.

Albastrul de pe steagurile donate satelor din nordul ţării e mai degrabă „bleumarin”.

Altă neconcordanţă cu Drapelul de Stat este dimensiunea Stemei.

Proporţia fixată de lege, a lăţimii Stemei (de la marginea unei aripi a acvilei la cealaltă), este de 1/5 din lungimea Drapelului. Adică la o lungime de 2 metri, lăţimea Stemei trebuie să fie egală cu 40 de centimetri.

În cazul steagurilor postului TV, raportul pare (nu am acest steag să-i calculez abaterea exactă) de aproximativ 1/4,2 (la 2 m – 48 cm). Adică stema este mai mare cu aproximativ 20% faţă de cum trebuie să fie.

Continuare pe natiadinurma.wordpress.com

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmărește TIMPUL pe Google News și Telegram!


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *