Astăzi 23 Septembrie 2020, Miercuri - Ultima actualizare la ora 13:11
Abonamente

Cultură 19 Noiembrie 2019, ora 07:44    Din editia print

PatrimoniuDrumurile basarabene ale lui Mihail Sadoveanu

Marime Font

Cu siguranţă, creaţia lui M. Sadoveanu suscită şi va suscita în permanenţă diverse şi multiple interpretări, reinterpretări şi chiar reconsiderări de ordin estetic, literar. Tocmai aceasta denotă interesul cititorilor şi importanţa operei sadoveniene, precum şi perpetua actualitate a autorului „Fraţilor Jderi”. Dar parcă poţi vorbi de păcatele munţilor? De greşelile codrului? De erorile râului?

Creaţia lui M. Sadoveanu, cuprinzând un vast ansamblu de idei şi valori tipice pentru un popor, se vrea un catalizator ce ar disciplina întregul univers spiritual românesc.

Totuşi, care a fost locul Basarabiei în inima lui Sadoveanu? Volumul „Drumuri basarabene” a fost scris, probabil, la sfârşitul anului 1919 şi începutul anului1920, apărut după peregrinările scriitorului prin Basarabia. I. Oprişan, cel care a îngrijit reeditarea volumului şi i-a scris prefaţa, consideră că Sadoveanu „a intrat în contact cu promotorii redeşteptării naţionale de peste Prut abia după 1916”, referindu-se la întâlnirea acestuia cu Simeon Murafa, despre care avea să scrie: „...Am stat mult, sfătuind în noaptea aceea de frăţie; am deschis cărţile cronicarilor şi am chemat între noi, cu ochii înlăcrimaţi, trecutul frumoasei şi nefericitei noastre Moldove”.

Loading...


M. Sadoveanu nu a conceput nici o dată teritoriul dintre Prut şi Nistru în afara Moldovei. Să ne amintim acel splendid început din „Vechea şi frumoasa Moldovă”: „Văd Moldova cea veche, din munţi, până-n Nistru şi până-n limanurile mării, cu cetăţile ei de piatră şi satele albe, presărate în lungul apelor. Lanuri, turme şi prisăci, o ţară ca o grădină, înspre care râvnesc necontenit limbile prădalnice (...). Pe pământul ei au curs atâta sânge şi lacrimi, a fost atâta încălcare şi atâta silă, încât privirile şi cântecele urmaşilor au rămas triste. Stau aşa aplecat asupra unei pagini („Descrierea Moldovei” de D. Cantemir), unde găsesc nume de cetăţi: Chilia, Tighina, Soroca ori Hotin. Câtă călărime de răzeşi şi mazili au roit în jurul lor, la Nistru, oricât au căutat cei vicleni să te sfârtece, cei răi să-ţi strice rânduielile, cei întunecaţi să ridice duşmanii, tu eşti unul şi nedespărţit, ca un uriaş mormânt în care dorm părinţii noştri...”.

În discursul rostit la banchetul din 6 februarie 1939 („Însemnări ieşene”, IV, vol. X), Sadoveanu mărturiseşte dorinţa lui de a cunoaşte nemijlocit întreaga realitate etnică naţională, sub pretextul unor escapade cinegetice: „Mai cu seamă după război am întrebuinţat această falsă vânătoare şi acest fals pescuit, ca să cunosc cum vorbesc fraţii mei de pretutindeni”.

Vorbind despre dorinţa lui Sadoveanu de a se identifica, „cât mai profund sufleteşte cu fiecare dintre meleagurile cutreierate, spre a fi – cum şi-a dorit – reprezentantul literar al întregii naţiuni” (I. Oprişan), se evidenţiază atenţia cu totul deosebită pe care avea s-o acorde prozatorul ţinutului înrobit dintre Prut şi Nistru, „trup din trupul Moldovei sale dragi”. Cine citeşte cu atenţie şi înţelegere „Nunta domniţei Rucsandra” îşi poate da foarte bine seama de acest lucru, ca, de altfel, şi din citirea volumelor „Şoimii”, „Neamul Şoimăreştilor” sau „Fraţii Jderi”, operă despre care V. Beşleagă afirmă că e „o epopee a moldovenilor”, aflăm aproape tot ce se poate afla despre vitejia şi cuminţenia noastră. Iată şi o frază, care, pe măsură ce o parcurgem, se transformă miraculos într-o oglindă în care ne reflectăm: „În fiecare dimineaţă, acest popor a mulţămit Domnului Dumnezeu nu atât pentru pâine şi sare, căci asta are cu îmbelşugare, cât pentru viaţă, care-i ca floarea din râpa Nistrului: o arde vântul stepei”. De fapt, neamul nostru, ca neam integru prin sângele, limba, istoria şi spiritualitatea sa, l-a născut pe Sadoveanu pentru a face indiscutabilă afirmaţia cronicărească „nasc şi la Moldova oameni”.

Semnificativ este şi faptul că, din iniţiativa lui M. Sadoveanu, Teatrul Naţional din Iaşi a sosit la 23 ianuarie 1918 la Chişinău, dând o serie de reprezentaţii cu „Fântâna Blanduziei” de V. Alecsandri şi „Răzvan şi Vidra” a basarabeanului B. P. Hasdeu.

Călătoria prin Basarabia în 1919, înlesnită de „mazilul” Grigore Cazaclin, fără un plan prestabilit, străbătând satele şi târgurile ţinuturilor Orhei şi Soroca, i-a trezit emoţii deosebite, despre care îi scrie prietenului său N. Beldiceanu: „...mai cu seamă părţile Orheiului, care se cheamă Codru, cu mănăstirile cele vechi şi frumoase, m-au impresionat în chip deosebit”.

Anul 1940, an de restrişte pentru trăitorii dintre Prut şi Nistru, a lăsat o rană adâncă în inima scriitorului. Scrie ceva mai târziu de la acea zi fatală pentru destinul Basarabiei plin de durere:

„Am căzut la pământ acum două luni, când, cu cedarea Basarabiei şi Bucovinei, mă simt înjunghiat acum, după ruperea unei jumătăţi a neamului nostru din Ardeal. Refuz să cred că e ceva definitiv, totuşi, mai fericiţi decât unii din noi sunt cei care au murit... Mă tem că încercările noastre prea crude nu s-au isprăvit”.

Poate, la toate acestea ar trebui să mediteze cei care s-au îndoit de sentimentele patriotice ale scriitorului, care, în virtutea circumstanţelor, a trebuit să plătească tribut timpului pe care l-a trăit, cum, de altfel, au făcut-o atâţia. Căci marele nostru prozator relata undeva: „Patriotismul nu înseamnă ură împotriva altor neamuri, ci datoria către neamul nostru; nu înseamnă pretenţia că suntem cel mai vrednic popor din lume, ci îndemnul să devenim un popor vrednic”.
Ne vom întoarce mereu şi mereu la Mihail Sadoveanu, la înţelepciunea psalmică a scrierilor sale, căci dincolo de toate rămâne geniul lui.

Lucia Josanu,
profesoară, gr. did. I, LT „M. Sadoveanu”, Chişinău 

 Urmărește știrile Timpul.md pe Telegram
loading...
blog comments powered by Disqus

Din aceeaşi secţiune

Cele mai noi ştiri de azi

Actualitate 23 Septembrie 2020, ora: 12:27

Ceban, către Nagacevschi: Pute în sistemul judecătoresc

Ceban, către Nagacevschi: Pute în sistemul judecătoresc

Lista agenților economici din Capitală care încalcă normele va fi făcută publică, pentru ca cetățenii să poată vedea cine se face vinovat pentru mirosul insuportabil.

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 23 Septembrie 2020, ora: 12:03

„Viitorul nicotinei”: Specialiști de talie internațională au discutat rolul nicotinei în reducerea bolilor asociate fumatului

„Viitorul nicotinei”: Specialiști de talie internațională au discutat rolul nicotinei în reducerea bolilor asociate fumatului

Nicotina este unul dintre produsele nocive, eliminate prin fumul țigării în timpul arderii. În același timp, împreună cu nicotina, se elimină o serie de substanțe dăunătoare sănătății. Nicotina creează dependență, dar nu este direct responsabilă de provocarea...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 23 Septembrie 2020, ora: 10:13

investigație CONTRABANDĂ DE MILIOANE / Transnistrenii de la Sheriff-ul au importat combustibil de 100 de milioane de dolari fără să plătească accize și impozite în R. Moldova

CONTRABANDĂ DE MILIOANE / Transnistrenii de la Sheriff-ul au importat combustibil de 100 de milioane de dolari fără să plătească accize și impozite în R. Moldova

Separatiștii transnistreni a cumpărat combustibil din UE și l-au introdus în R. Moldova ilegal, fraudând bugetul cu sute de milioane.

( ) Citeşte tot articolul

Chișinău 23 Septembrie 2020, ora: 10:00

Newton House: Cel mai solicitat complex rezidențial din sectorul Buiucani anunță ridicarea prețurilor la ultimele apartamente

Newton House: Cel mai solicitat complex rezidențial din sectorul Buiucani anunță ridicarea prețurilor la ultimele apartamente

Newton House, proiectul care a spart tiparele cu metoda inovativă de achitare în rate, anunță ridicarea programată a prețurilor. Potrivit angajaților companiei de construcție, începând cu data de 29 septembrie m2 va costa mai mult cu 55 €.

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 23 Septembrie 2020, ora: 08:49

Transportatorii aerieni globali cer testarea pentru Covid-19, pe aeroporturi, a tuturor pasagerilor curselor internaţionale, pentru înlocuirea carantinelor

Transportatorii aerieni globali cer testarea pentru Covid-19, pe aeroporturi, a tuturor pasagerilor curselor internaţionale, pentru înlocuirea carantinelor

Transportatorii aerieni globali au cerut marţi testarea pentru Covid-19, pe aeroporturi, a tuturor pasagerilor curselor internaţionale, pentru înlocuirea carantinelor care, în opinia lor, amplifică scăderea traficului, transmite Reuters.

( ) Citeşte tot articolul

ROMÂNIA 23 Septembrie 2020, ora: 08:45

Botez cu 250 de persoane întrerupt de poliție. Organizatorul era un bărbat cercetat pentru proxenetism

Botez cu 250 de persoane întrerupt de poliție. Organizatorul era un bărbat cercetat pentru proxenetism

 Un botez din Buzău a fost întrerupt de poliție aseară, pentru că parcicipanții nu respectau regulile impuse în contextul pandemiei.

( ) Citeşte tot articolul

Sport 23 Septembrie 2020, ora: 08:42

Reacția Simonei Halep după retragerile numeroase de la Roland Garros

Reacția Simonei Halep după retragerile numeroase de la Roland Garros

Simona Halep a vorbit despre retragerile numeroase de la Roland Garros, după ce trei jucătoare din top 10 au decis să nu participe, la fel ca și alte sportive importante.

( ) Citeşte tot articolul

Lumea 23 Septembrie 2020, ora: 08:41

Xi Jinping îndeamnă la o recuperare „verde” a economiei mondiale, deși China este unul dintre cei mai mari poluatori ai lumii

Xi Jinping îndeamnă la o recuperare „verde” a economiei mondiale, deși China este unul dintre cei mai mari poluatori ai lumii

 Preşedintele chinez Xi Jinping a îndemnat marţi statele lumii să susţină o recuperare "verde" a economiei mondiale în era post-COVID, în mesajul video transmis lucrărilor celei de-a 75-a sesiuni a Adunării Generale a ONU, relatează Xinhua.

( ) Citeşte tot articolul

Sănătate 23 Septembrie 2020, ora: 08:26

Grăsimi sănătoase. Află alimentele care le conțin

Grăsimi sănătoase. Află alimentele care le conțin

 Ai auzit cu siguranta de faptul ca omega-3 si omega-6 sunt grasimi esentiale, grasimi sanatoase. Dar stiai de ce? Pentru ca organismul uman nu poate supravietui fara ele. Ambele tipuri de grasimi sunt polinesaturate si sunt necesare mentinerii unui echilibru sanatos in organism.

( ) Citeşte tot articolul

Horoscop 23 Septembrie 2020, ora: 08:25

Horoscopul zilei de azi MIERCURI 23 SEPTEMBRIE 2020. Ceva trebuie rostit!

Horoscopul zilei de azi MIERCURI 23 SEPTEMBRIE 2020. Ceva trebuie rostit!

 Mercur din Balanta face cuadratura cu Saturn din Capricorn si a venit timpul sa vorbesti serios. Ceva trebuie rostit. Cineva trebuie sa afle care ii este limita. Poate ca este prea furios si nu o vede. Poate ca este prea razvratit si o ignora intentionat. Dar trebuie sa afle unde ii este...

( ) Citeşte tot articolul

Timpul Local 23 Septembrie 2020, ora: 07:56

Alertă meteo: cod GALBEN de secetă hidrologică

Alertă meteo: cod GALBEN de secetă hidrologică

Vreme secetoasă și maxime de 26..28 de grade Celsius vom avea în următoarele zile. Codurile „portocaliu” și „galben” de secetă hidrologică au fost prelungite până pe 28 septembrie. Pentru 27 septembrie sunt anunțate ploi....

( ) Citeşte tot articolul

Istorie 23 Septembrie 2020, ora: 06:35

23 septembrie în ISTORIE /// 1386: Începe domnia lui Mircea cel Bătrân în Țara Românească

23 septembrie în ISTORIE /// 1386: Începe domnia lui Mircea cel Bătrân în Țara Românească

În anul 1386, după moartea domnitorului Dan I, scaunul domnesc este preluat de către fiul lui Radu I, Mircea. 

( ) Citeşte tot articolul

Ultima oră 23 Septembrie 2020, ora: 05:12

Rusia: Agenții FSB l-au arestat pe Visarion „Hristos Învățătorul”, liderul unui cult care crede că bărbatul este reîncarnarea lui Iisus Hristos

Rusia: Agenții FSB l-au arestat pe Visarion „Hristos Învățătorul”, liderul unui cult care crede că bărbatul este reîncarnarea lui Iisus Hristos

Liderul unui cult mesianic din Siberia și aghiotanții săi au fost reținuți la una din comunele sectei în urma acuzațiilor de folosire a banilor adepților și a violenței fizice și psihologice la adresa acestora, a anunțat marți serviciul de informații al Rusiei potrivit Moscow...

( ) Citeşte tot articolul

Istorie 23 Septembrie 2020, ora: 04:29

Cum a fost ciopârţit şi batjocorit Nicolae Iorga de un grup de legionari

Cum a fost ciopârţit şi batjocorit Nicolae Iorga de un grup de legionari

Istoricul botoşănean Nicolae Iorga a fost considerat un titan al culturii româneşti interbelice. Cu toate acestea, şi-a găsit sfârşitul la marginea unei păduri, batjocorit şi apoi ucis cu bestialitate. Vă prezintăm radiografia asasinatului celebru.

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 22 Septembrie 2020, ora: 16:13

BREAKING / Un avion de luptă de tip Suhoi-30 s-a prăbușit în regiunea Tver a Federației Ruse

BREAKING / Un avion de luptă de tip Suhoi-30 s-a prăbușit în regiunea Tver a Federației Ruse

În regiunea Tver, un avion de luptă de tip Su-30 s-a prăbușit în timpul unui zbor de antrenament programat, relatează Interfax, citând serviciul de presă al districtului militar de vest.

( ) Citeşte tot articolul

Sănătate 22 Septembrie 2020, ora: 15:40

VIDEO: Ce punem, de fapt, în farfurie? Otrava din puii „gigant” pe care îi luăm din magazine

VIDEO: Ce punem, de fapt, în farfurie? Otrava din puii „gigant” pe care îi luăm din magazine

 Specialiştii susţin că, dintr-un kilogram de carne de pui cumpărată din magazin, o treime este saramură, care este injectată în carne, de procesator. Alte pericole din carnea de pui sunt hormonii şi medicamentele care le sunt administrate animalelor în crescătorii.

( ) Citeşte tot articolul

CSI / Rusia 22 Septembrie 2020, ora: 15:36

Mai mulți artiști din Rusia au compus o melodie patriotică pentru susținerea lui Lukașenko: "Nu renunțați la cel iubit"

Mai mulți artiști din Rusia au compus o melodie patriotică pentru susținerea lui Lukașenko: "Nu renunțați la cel iubit"

 Mai mulți artiști din Rusia și Belarus cu compus o melodie patriotică pentru susținerea președintelui Aleksandr Lukașenko, care se confruntă cu proteste în masă pe plan intern după alegerile prezidenţiale despre care demonstranţii susţin că au fost fraudate,...

( ) Citeşte tot articolul

Timpul Local 22 Septembrie 2020, ora: 15:31

Accident MORTAL la Ciocana - Patru maşini au fost distruse

Accident MORTAL la Ciocana - Patru maşini au fost distruse

Accident grav pe strada Nicolae Milescu Spătaru din capitală. Patru mașini s-au tamponat violent. Șoferul mașinii de marca „Dacia” a murit, iar ceilalți doi conducători auto au fost transportați la spital.

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 22 Septembrie 2020, ora: 15:22

Curtea Constituțională a avizat negativ proiectul de lege pentru modificarea și completarea Constituției, propus de Guvern

Curtea Constituțională a avizat negativ proiectul de lege pentru modificarea și completarea Constituției, propus de Guvern

Președinta CC, Domnica Manole, a pronunțat dispozitivul Avizului la proiectul de lege pentru modificarea și completarea Constituției. Prin acest aviz, Curtea s-a pronunțat asupra constituționalității amendamentelor la Constituție, care vizează sistemul judecătoresc.

( ) Citeşte tot articolul
Current tier / breakpoint: xs sm md lg xl (= visible only on this breakpoint)

.hidden-xs-down .hidden-sm-down .hidden-md-down .hidden-lg-down

.hidden-xs-up .hidden-sm-up .hidden-md-up .hidden-lg-up .hidden-xl

.hidden-xs (only) .hidden-sm (only) .hidden-md (only) .hidden-lg (only) .hidden-xl (only)