Astăzi 14 Decembrie 2019, Sâmbătă - Ultima actualizare la 13 Decembrie 2019
Abonamente

Cultură 19 Noiembrie 2019, ora 07:44    Din editia print

PatrimoniuDrumurile basarabene ale lui Mihail Sadoveanu

Marime Font

Cu siguranţă, creaţia lui M. Sadoveanu suscită şi va suscita în permanenţă diverse şi multiple interpretări, reinterpretări şi chiar reconsiderări de ordin estetic, literar. Tocmai aceasta denotă interesul cititorilor şi importanţa operei sadoveniene, precum şi perpetua actualitate a autorului „Fraţilor Jderi”. Dar parcă poţi vorbi de păcatele munţilor? De greşelile codrului? De erorile râului?

Creaţia lui M. Sadoveanu, cuprinzând un vast ansamblu de idei şi valori tipice pentru un popor, se vrea un catalizator ce ar disciplina întregul univers spiritual românesc.

Totuşi, care a fost locul Basarabiei în inima lui Sadoveanu? Volumul „Drumuri basarabene” a fost scris, probabil, la sfârşitul anului 1919 şi începutul anului1920, apărut după peregrinările scriitorului prin Basarabia. I. Oprişan, cel care a îngrijit reeditarea volumului şi i-a scris prefaţa, consideră că Sadoveanu „a intrat în contact cu promotorii redeşteptării naţionale de peste Prut abia după 1916”, referindu-se la întâlnirea acestuia cu Simeon Murafa, despre care avea să scrie: „...Am stat mult, sfătuind în noaptea aceea de frăţie; am deschis cărţile cronicarilor şi am chemat între noi, cu ochii înlăcrimaţi, trecutul frumoasei şi nefericitei noastre Moldove”.


M. Sadoveanu nu a conceput nici o dată teritoriul dintre Prut şi Nistru în afara Moldovei. Să ne amintim acel splendid început din „Vechea şi frumoasa Moldovă”: „Văd Moldova cea veche, din munţi, până-n Nistru şi până-n limanurile mării, cu cetăţile ei de piatră şi satele albe, presărate în lungul apelor. Lanuri, turme şi prisăci, o ţară ca o grădină, înspre care râvnesc necontenit limbile prădalnice (...). Pe pământul ei au curs atâta sânge şi lacrimi, a fost atâta încălcare şi atâta silă, încât privirile şi cântecele urmaşilor au rămas triste. Stau aşa aplecat asupra unei pagini („Descrierea Moldovei” de D. Cantemir), unde găsesc nume de cetăţi: Chilia, Tighina, Soroca ori Hotin. Câtă călărime de răzeşi şi mazili au roit în jurul lor, la Nistru, oricât au căutat cei vicleni să te sfârtece, cei răi să-ţi strice rânduielile, cei întunecaţi să ridice duşmanii, tu eşti unul şi nedespărţit, ca un uriaş mormânt în care dorm părinţii noştri...”.

În discursul rostit la banchetul din 6 februarie 1939 („Însemnări ieşene”, IV, vol. X), Sadoveanu mărturiseşte dorinţa lui de a cunoaşte nemijlocit întreaga realitate etnică naţională, sub pretextul unor escapade cinegetice: „Mai cu seamă după război am întrebuinţat această falsă vânătoare şi acest fals pescuit, ca să cunosc cum vorbesc fraţii mei de pretutindeni”.

Vorbind despre dorinţa lui Sadoveanu de a se identifica, „cât mai profund sufleteşte cu fiecare dintre meleagurile cutreierate, spre a fi – cum şi-a dorit – reprezentantul literar al întregii naţiuni” (I. Oprişan), se evidenţiază atenţia cu totul deosebită pe care avea s-o acorde prozatorul ţinutului înrobit dintre Prut şi Nistru, „trup din trupul Moldovei sale dragi”. Cine citeşte cu atenţie şi înţelegere „Nunta domniţei Rucsandra” îşi poate da foarte bine seama de acest lucru, ca, de altfel, şi din citirea volumelor „Şoimii”, „Neamul Şoimăreştilor” sau „Fraţii Jderi”, operă despre care V. Beşleagă afirmă că e „o epopee a moldovenilor”, aflăm aproape tot ce se poate afla despre vitejia şi cuminţenia noastră. Iată şi o frază, care, pe măsură ce o parcurgem, se transformă miraculos într-o oglindă în care ne reflectăm: „În fiecare dimineaţă, acest popor a mulţămit Domnului Dumnezeu nu atât pentru pâine şi sare, căci asta are cu îmbelşugare, cât pentru viaţă, care-i ca floarea din râpa Nistrului: o arde vântul stepei”. De fapt, neamul nostru, ca neam integru prin sângele, limba, istoria şi spiritualitatea sa, l-a născut pe Sadoveanu pentru a face indiscutabilă afirmaţia cronicărească „nasc şi la Moldova oameni”.

Semnificativ este şi faptul că, din iniţiativa lui M. Sadoveanu, Teatrul Naţional din Iaşi a sosit la 23 ianuarie 1918 la Chişinău, dând o serie de reprezentaţii cu „Fântâna Blanduziei” de V. Alecsandri şi „Răzvan şi Vidra” a basarabeanului B. P. Hasdeu.

Călătoria prin Basarabia în 1919, înlesnită de „mazilul” Grigore Cazaclin, fără un plan prestabilit, străbătând satele şi târgurile ţinuturilor Orhei şi Soroca, i-a trezit emoţii deosebite, despre care îi scrie prietenului său N. Beldiceanu: „...mai cu seamă părţile Orheiului, care se cheamă Codru, cu mănăstirile cele vechi şi frumoase, m-au impresionat în chip deosebit”.

Anul 1940, an de restrişte pentru trăitorii dintre Prut şi Nistru, a lăsat o rană adâncă în inima scriitorului. Scrie ceva mai târziu de la acea zi fatală pentru destinul Basarabiei plin de durere:

„Am căzut la pământ acum două luni, când, cu cedarea Basarabiei şi Bucovinei, mă simt înjunghiat acum, după ruperea unei jumătăţi a neamului nostru din Ardeal. Refuz să cred că e ceva definitiv, totuşi, mai fericiţi decât unii din noi sunt cei care au murit... Mă tem că încercările noastre prea crude nu s-au isprăvit”.

Poate, la toate acestea ar trebui să mediteze cei care s-au îndoit de sentimentele patriotice ale scriitorului, care, în virtutea circumstanţelor, a trebuit să plătească tribut timpului pe care l-a trăit, cum, de altfel, au făcut-o atâţia. Căci marele nostru prozator relata undeva: „Patriotismul nu înseamnă ură împotriva altor neamuri, ci datoria către neamul nostru; nu înseamnă pretenţia că suntem cel mai vrednic popor din lume, ci îndemnul să devenim un popor vrednic”.
Ne vom întoarce mereu şi mereu la Mihail Sadoveanu, la înţelepciunea psalmică a scrierilor sale, căci dincolo de toate rămâne geniul lui.

Lucia Josanu,
profesoară, gr. did. I, LT „M. Sadoveanu”, Chişinău 

 Urmărește știrile Timpul.md pe Telegram
loading...
Loading...
blog comments powered by Disqus

Din aceeaşi secţiune

Cele mai noi ştiri de azi

Moldova 13 Decembrie 2019, ora: 19:45 de Silviu Tănase

Tancurile lui Dodon și neutralitatea

Tancurile lui Dodon și neutralitatea Din editia print

Săptămâna trecută (n.red - 2017), premierul Filip și Secretarul General NATO au semnat un acord privind deschiderea unui oficiu NATO la Chișinău. Biroul NATO va fi unul mic format din doar patru persoane civile care vor încerca să mențină o colaborare între RM și...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 13 Decembrie 2019, ora: 18:48

Tradiție cu năbădăi. Câteva gospodării din Sîngera au rămas fără porţi de Sfântul Andrei. Acestea au fost furate, iar apoi lăsate la staţia terminus 31.

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 13 Decembrie 2019, ora: 18:35

Focuri de armă în centrul capitalei. Un polițist a fost reținut de ofițerii anticorupție, în momentul în care lua 1.000 de euro mită de la un șofer, prins anterior băut la volan. Totul s-a întâmplat în după-amiaza de 13 decembrie, pe...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 13 Decembrie 2019, ora: 15:54

Statul a înglodat-o în datorii, iar privații o salvează! Datoriile imense ale Companiei „Air Moldova”, lichidate

Statul a înglodat-o în datorii, iar privații o salvează! Datoriile imense ale Companiei „Air Moldova”, lichidate

La un an de la privatizare, fosta companie de stat „Air Moldova” scapă de o bună parte din povara datoriilor. „Civil Aviation Group”, actualul proprietar privat al „Air Moldova”, a reușit performanța de a rambursa, din banii câștigați din...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 13 Decembrie 2019, ora: 15:50

România este cel mai mare exportator de viori din UE

România este cel mai mare exportator de viori din UE

Satele membre ale Uniunii Europene au exportat anul trecut 105.000 viori, în valoare de 23,3 milioane de euro, iar România este cel mai mare exportator de viori al UE în restul lumii, arată datele publicate vineri de Oficiul European de Statistică, scrie euractiv.ro.

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 13 Decembrie 2019, ora: 14:49

Iată cât de periculoase sunt mezelurile

Iată cât de periculoase sunt mezelurile

Românii sunt înnebuniţi după mezeluri, arată un studiu recent, peste 60% consumând cel puţin o dată pe săptămână astfel de produse. Nutriţioniştii şi medicii avertizează însă că mezelurile de pe piaţa românească sunt, în mare parte, de...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 13 Decembrie 2019, ora: 14:45

Cea mai bună reţetă de nuci umplute

Cea mai bună reţetă de nuci umplute

 În amintirea anilor de copilărie, când nicio masă de sărbătoare nu era completă fără cozonac, nuci umplute, „faguri" lipiţi cu şerbet şi prăjitură albă ca zăpada, va propunem să vă aromaţi bucătăria şi să vă răsfăţaţi simţurile cu reţeta de...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 13 Decembrie 2019, ora: 14:39

Ion Ceban: Moș Crăciun și Alba ca Zăpada împart zâmbete copiilor și adulților, în PMAN

Ion Ceban: Moș Crăciun și Alba ca Zăpada împart zâmbete copiilor și adulților, în PMAN

Moș Crăciun și Alba ca Zăpada împart zâmbete copiilor și adulților. Primarul Ion Ceban informează locuitorii Capitalei că aceștia pot fi întâlniți lângă Pomul de Crăciun din Piața Marii Adunări Naționale.

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 13 Decembrie 2019, ora: 14:36

Expert: Asistăm la schimbarea tendințelor economice pe fondul creșterii ponderii construcțiilor și serviciilor publice

Expert: Asistăm la schimbarea tendințelor economice pe fondul creșterii ponderii construcțiilor și serviciilor publice

Ascensiunea unor sectoare, inclusiv industria, arată schimbarea tendințelor economice, a opinat în cadrul emisiunii ”15 minute de realism economic”, economistul Ion Tornea. Potrivit lui, asistăm la avansul sectorului construcțiilor, care a ajuns la o pondere de 10 la sută...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 13 Decembrie 2019, ora: 13:30

Donald Trump îl felicită pe Boris Johnson pentru victoria obținută

Donald Trump îl felicită pe Boris Johnson pentru victoria obținută

Președintele american Donald Trump l-a felicitat vineri pe premierul britanic Boris Johnson pentru victoria obținută de formațiunea sa politică, Partidul Conservator, în scrutinul parlamentar din Marea Britanie, relatează site-ul agenției Reuters.

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 13 Decembrie 2019, ora: 12:59

Ion Chicu a apreciat progresul în comunicarea dintre Guvernele Moldovei și Ucrainei

Ion Chicu a apreciat progresul în comunicarea dintre Guvernele Moldovei și Ucrainei

În viitor ar putea fi constituită o zonă economică liberă între Republica Moldova și Ucraina. Anunțul a fost făcut de premierul Ucrainei, Oleksiy Honcharuk, în cadrul unei întrevederi cu prim-ministrul Republicii Moldova Ion Chicu. La Kiev, șeful Guvernului...

( ) Citeşte tot articolul

Ultima oră 13 Decembrie 2019, ora: 11:27

Ministerul Economiei: Ucraina va emite un număr suficient de autorizații, disponibile pentru transportatorii moldoveni

Ministerul Economiei: Ucraina va emite un număr suficient de autorizații, disponibile pentru transportatorii moldoveni

De săptămâna viitoare, Ucraina va emite un număr suficient de autorizații, disponibile pentru transportatorii moldoveni. 

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 13 Decembrie 2019, ora: 11:00

Motivul pentru care un bărbat te iubește, în funcție de zodie

Motivul pentru care un bărbat te iubește, în funcție de zodie

Probabil știi care sunt cele mai importante trăsături ale zodiei tale și cum este influențată personalitatea ta, în funcție de semnul sub care te afli și de planeta care te guvernează. Dar cunoști acele lucruri pe care un bărbat le iubește cel mai mult la tine și care te fac...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 13 Decembrie 2019, ora: 10:06

Ion Chicu: Obiectivul creării unei zone de comerț liber în spațiul GUAM este unul spre care merită să ne mișcăm

Ion Chicu: Obiectivul creării unei zone de comerț liber în spațiul GUAM este unul spre care merită să ne mișcăm

Georgia, Ucraina, Republica Azerbaidjan și Republica Moldova, țări-membre ale GUAM caută soluții pentru identificarea căilor de simplificare a circulației oamenilor și a mărfurilor în spațiul GUAM. Subiectul a fost discutat la ședința plenară a șefilor Guvernelor statelor...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 13 Decembrie 2019, ora: 08:48

Așa faci cel mai pufos cozonac. Rețeta tradițională cu 8 ouă

Așa faci cel mai pufos cozonac. Rețeta tradițională cu 8 ouă

Nuci crocante, scăldate în rom şi prinse în miez pufos de gălbenuş. Cozonacul umplut este o sărbătoare el însuşi! Ingrediente: Pentru aluat: 1 kg făină albă, de calitate 500 ml lapte esenţă de rom şi vanilie 200 g unt, plus 30 g pentru uns tăvile 3...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 13 Decembrie 2019, ora: 08:48

BREAKING Victorie istorică pentru Boris Johnson și Partidul Conservator, pro-Brexit, în alegerile din Marea Britanie. Corbyn se retrage de la sefia laburiștilor după cea mai grea înfrângere din ultimul secol

BREAKING Victorie istorică pentru Boris Johnson și Partidul Conservator, pro-Brexit, în alegerile din Marea Britanie. Corbyn se retrage de la sefia laburiștilor după cea mai grea înfrângere din ultimul secol

Partidul Conservator, condus de premierul Boris Johnson, a câștigat categoric alegerile anticipate din Marea Britanie, potrivit numărătorii oficiale parțiale prezentate de presa britanică. Conservatorii pro-Brexit au obținut cel mai bun rezultat din 1987 până acum și sunt pe cale să...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 13 Decembrie 2019, ora: 08:47

Incendiu pe singurul portavion rusesc: Un om a murit, zece sunt răniți, iar doi sunt dați dispăruți

Incendiu pe singurul portavion rusesc: Un om a murit, zece sunt răniți, iar doi sunt dați dispăruți

Cel puțin o persoană a murit după ce singurul portavion din dotarea armatei Rusiei, Amiral Kuznețov, a luat foc joi dimineață în timpul lucrărilor de reparație efectuate în portul Murmansk de la Marea Arctică.

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 13 Decembrie 2019, ora: 08:33

Ce evenimente nu trebuie să ratezi VINEREA asta în Chișinău

Ce evenimente nu trebuie să ratezi VINEREA asta în Chișinău

E vineri, e vineri, ura! Așteptăm ziua de vineri cu mare drag, pentru că se sfârșește munca și învățatul și avem timp pentru odihnă sau distracție.   Dacă e vineri, atunci răsfoim cele mai frumoase cărți!

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 13 Decembrie 2019, ora: 08:27

Valeriu Munteanu este convins că Vlad Filat va reveni în politică

Valeriu Munteanu este convins că Vlad Filat va reveni în politică

Vlad Filat va reveni în politică. Cel puțin asta susține liderul Uniunii Salvați Basarabia, Valeriu Munteanu. Declarația a fost făcută în cadrul emisiunii „Puterea a patra” de la N4. Munteanu a precizat că revenirea lui Filat pe arena politică este doar o chestiune de timp....

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 13 Decembrie 2019, ora: 08:23

UTIL // Adresele din Chișinău unde vor fi amenajate 14 TÂRGURI de Crăciun

UTIL // Adresele din Chișinău unde vor fi amenajate 14 TÂRGURI de Crăciun

Autoritățile capitalei anunță târguri de Crăciun în fiecare sector din Chișinău, care vor funcționa între 19 decembrie curent și 14 ianuarie 2020. Cele mai multe dintre acestea, opt la număr, vor funcționa în sectorul Centru. Târgurile de Crăciun...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 13 Decembrie 2019, ora: 08:16

Aureliu Ciocoi, despre întâlnirea cu omologul român: „Am rămas și eu un pic mirat de tonalitatea comunicatului oficial emis de Ministerul Afacerilor Externe al României”

Aureliu Ciocoi, despre întâlnirea cu omologul român: „Am rămas și eu un pic mirat de tonalitatea comunicatului oficial emis de Ministerul Afacerilor Externe al României”

Ministrul Afacerilor Externe Aureliu Ciocoi spune că a rămas „un pic mirat de tonalitatea comunicatului oficial emis de Ministerul Afacerilor Externe al României”, în urma întâlnirii cu omologul român, Bogdan Aurescu.

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 13 Decembrie 2019, ora: 08:14

A DISPĂRUT FĂRĂ URMĂ. O fetiţă de 14 ani din oraşul Strășeni este căutată cu disperare

A DISPĂRUT FĂRĂ URMĂ. O fetiţă de 14 ani din oraşul Strășeni este căutată cu disperare

A dispărut fără urmă. O fetiţă de 14 ani din oraşul Strășeni este căutată de către oamenii legii. Minora a plecat din casă în data de 11 decembrie şi nu s-a mai întors.

( ) Citeşte tot articolul
Current tier / breakpoint: xs sm md lg xl (= visible only on this breakpoint)

.hidden-xs-down .hidden-sm-down .hidden-md-down .hidden-lg-down

.hidden-xs-up .hidden-sm-up .hidden-md-up .hidden-lg-up .hidden-xl

.hidden-xs (only) .hidden-sm (only) .hidden-md (only) .hidden-lg (only) .hidden-xl (only)