Actualitate

După convocarea de la Berlin, Iurie Leancă s-a intors acasă cu o misiune ?

Pe fondul declaraţiilor Reprezentantului special al OSCE pentru conflictele de lungă durată, Giedrius Èekuolis, care menţiona recent într-un interviu că în cele din urmă negocierile oficiale pentru rezolvarea problemei transnistrene vor fi reluate, adăugând însă că până atunci „ar trebui să înceapă pregătirea populaţiei din Republica Moldova pentru potenţiale compromisuri de lungă durată", convocările lui Iurie Leanca la Berlin prind sens.

"Despre compromisurile de lungă durată" am mai auzit în nota de convorbiri dintre Ambasadorul Patricia Flor, responsabil în Ministerul de Externe al Germaniei, de Europa de Est, Caucaz şi Asia Centrala şi un înalt oficial al Chişinăului.

Mai în clar este vorba despre un nou plan de federalizare de tip "Kozac" prin care Rusia prin aliatul său european Germania, încearcă transnistrizarea celui de-al doilea stat românesc. Este, se pare, solutia ideală pe care Germania şi Rusia au gasit-o pentru eliminarea unei eventuale posibilităţi de reunire a celor două state românesti.

Conform surselor Romanian Global News din Berlin, cu toate că au fost mai multe întâlniri cu oficiali germani, Leanca a discutat acest subiect doar cu omologul său german, Guido Westerwelle şi cu consilierul pentru politică externă şi de securitate al Cancelarului federal, Christoph Heusgen. În discuţii Leanca a ridicat, timid, problema neacceptării de către populaţie a unei solutii federaliste, însă cei doi oficiali germani au insistat ca, urmare unei campanii bine facute, la care Germania ca şi Rusia sunt gata să contruibuie, opinia publică de la Chişinău ar putea accepta compromisul şi că acesta este soluţia.

La finalul vizitei, şeful diplomaţiei de la Chisinau a ţinut un discurs în cadrul mesei rotunde cu genericul „Republica Moldova: între integrarea europeană şi criza politică", organizată în comun de Forumul germano-moldav şi Academia Europeană de la Berlin, cu sprijinul Fundaţiei Hans-Seidel, discurs care a venit sa dea asigurari asistentei germane ca Leanca a inteles mesajul Berlinului.

După: rgnpress.ro

 

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmărește TIMPUL pe Google News și Telegram!


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *