Despre moralitatea guvernanților, nu mai vreau să scriu. Asta ar însemna să scriu despre nimeni. În schimb, continui să promovez ideea despre „mitul managerilor”, cărora li se încredințează portofolii ministeriale. Criza provocată de COVID-19 vine să demonstreze, o dată în plus, impertinența și obediența demnitarilor care „se trezesc” în fotolii pe care nu le merită și mai mult, le solicită să gestioneze cu persoane care le sunt cu multe capete superioare.
În toate statele cu demnitari maturizați democratic (Canada, Franța, Italia) vedem reportaje, confesiuni ale medicilor din sălile de terapie intensivă, la noi – ministrul Sănătății organizează videoconferințe cu managerii instituțiilor spitalicești (!).
Vreau să zic că din această criză pandemică vom ieși mai înțelepți, mai temperați la cheltuieli glamouriste (sper), cu salariile medicilor egale cu cele ale juriștilor și „steluțelor” de TV. Dar, important, să terminăm odată pentru totdeauna cu numirea în funcții ministeriale pe criterii de obediență partidistă și să revenim la paradigma numirii după criteriul competenței. Duverger, cred, când scria despre funcțiile partidelor și selectarea cadrelor nu a intuit că un jurist poate conduce cu armata de medici, iar un medic cu o armată națională. O tempora! O mores!
Nu știu de ce tergiversează opoziția noastră, care este atât de marginalizată de actuala putere PSRM –PDM! Ar trebui de cerut imperativ revizuirea organigramei Guvernului Republicii Moldova. Ministerul Sănătăți trebuie să devină o entitate de sine stătătoare în Guvern. La București, Orban, bunăoară, nu a comasat cele două ministere (ministerul Sănătății vs Muncii și protecție sociale). Se vedem și cine sunt deținătorii portofoliului de ministru al Sănătății. Canada - ministrul Sănătăţi, Patty Hajdu –doctor. Livier Véran, ministrul francez al Sănătăţii, este medic neurolog. Nelu Tătaru, ministrul român al Sănătăţii, medic chirurg etc. Nu vreau sa fac, aici, studiu de caz.
Avem nevoie de un echilibru democratic. Poate Pavel Filip încearcă să se reorienteze mai bine în spațiul politic actual..? Această majoritate nu este de lungă durată. Într-un studiu de caz științific o pot demonstra mai ușor. Se epuizează energia internă a PSRM- ului. Studiile științifice ne arată că ciclul de evoluție în ierarhia puterii a unui partid oscilează între 8-9 ani, în Republica Moldova. Este valabil în cazul PCRM (2001-2009), PDM (2010-2019). Și va fi relevant în cazul PSRM , care s-a „implementat” în peisajul puterii începând cu martie 2012, când cei trei comuniști (Dodon, Greceanîi, Abramciuc) evadează din PCRM și participă la alegerea șefului statului. (Asta este metoda observației în știință.)
Or, în toamnă trebuie să numărăm bobocii… altfel, și sănătoși…
P.S. Vreau multe sa spun despre obediența față de putere și neprofesionalismul de la TV M1, dar în altă postare. Doar atât – conducerea confundă două categorii distincte „televiziunea puterii” vs „televiziunea publică”, în favoarea impardonabilă a primei. Dar, si aici conducerea a fost aleasă după criteriul obedienței nu a meritocrației.
Aurelia Peru / https://anticoruptie.md
|
Astăzi se împlinesc 171 de ani de la naşterea lui Mihai Eminescu, unul dintre cei mai importanţi poeţi din istoria României. Fotografiile cu el pot fi numărate pe degetele unei singure mâini.
( ) Citeşte tot articolulSfinţii Cuvioşi Pavel Tebeul şi Ioan Colibaşu sunt pomeniţi în Biserica Ortodoxă la 15 ianuarie, transmite realitatea.ro. Sfântul Pavel a trăit în timpul împăraţilor romani Deciu (250-253) şi Valerian (253-260), prigonitori ai creştinilor.
( ) Citeşte tot articolulVineri, 15 ianuarie, vremea va fi determinată de influența unei zone de aer cu presiunea atmosferică scăzută. Vântul va sufla din nord-vest, de la slab până la moderat.
( ) Citeşte tot articolulBerbec Orice aspect al sănătății care te îngrijorează poate fi remediat ușor, mai ales dacă ai grijă de ține și tratezi preventiv. Din punct de vedere financiar poți realiza un progres, iar asta te poate mulțumi.
( ) Citeşte tot articolulPreședintele Maia Sandu va întreprinde o vizită de lucru la Bruxelles în perioada 18-19 ianuarie. Acolo se va întâlni cu mai mulți oficiali europeni.
( ) Citeşte tot articolulEste un spectacol despre acceptarea istoriei, o istorie pe care mulți vor s-o șteargă cu radiera, de parca nu ar fi existat. Momentul în care acceptăm ceea ce a fost și cine suntem, este momentul în care începe vindecarea noastră. Spectacolul descrie existența unor oameni...
( ) Citeşte tot articolulInstanța supremă din Coreea de Sud a menținut o pedeapsă de 20 de ani de închisoare pentru fostul președinte Park Geun-hye, pentru implicarea sa într-un vast scandal de corupție care a dus și la înlăturarea ei din funcție, informează BBC. Park a fost condamnată...
( ) Citeşte tot articolulFructele uscate sunt ideale ca gustare, dar cât sunt ele de sănătoase, când ar trebui să le evităm și cum pot înlocui fructele proaspete? Auzim deseori că este foarte important să mâncăm fructe și legume, iar în acest context o să vorbim despre fructele...
( ) Citeşte tot articolulCare sunt cele mai bune și cele mai rele predicții ale zodiacului pentru iarna pentru cele 12 semne ale zodiacului? Ce va aduce această iarnă pentru semnele de foc (Berbec, Leu, Săgetător), pentru cele de pământ (Taur, Fecioară, Capricorn), pentru cele de aer (Gemeni, Balanță,...
( ) Citeşte tot articolul