Actualitate

Elon Musk a descoperit că România şi Ciad au steaguri aproape identice: De ce nu vorbesc mai mulţi oameni despre asta? / Cererea controversată făcută de statul african la ONU

Cele două ţări, una situată în centrul Africii şi alta în estul Europei, folosesc steaguri cu culorile roşu, galben şi albastru poziţionate în benzi verticale, la care diferă doar nuanţa de albastru (indigo la cel al Ciadului, în loc de cobalt la cel românesc).

Totuşi, steagul României este mai vechi cu aproape un secol decât cel al Ciadului, iar cele două ţări nu au o istorie comună. Au existat, totuşi, unele controverse. Ambasada Ciadului de la Moscova a înaintat Organizaţiei Naţiunilor Unite un protest oficial, prin care cerea ca drapelul României să nu mai fie arborat la ONU. Cererea a fost respinsă deoarece tricolorului României este mai vechi, existând în forma actuală din 1867.

Constituţia României prevede că „Drapelul României este tricolor; culorile sunt aşezate vertical, în ordinea următoare începând de la lance: albastru, galben, roşu”. Proporţiile, nuanţele culorilor precum şi protocolul drapelului au fost stabilite prin Legea nr. 75 din 16 iulie 1994.

Iniţial, imediat după dobândirea independenţei în 1959, steagul propus al Ciadului avea o bandă verde, dar statul a decis să o schimbe cu una albastră deoarece drapelul semăna foarte mult cu cel al altei ţări africane, Mali. Cele trei culori actuale reprezintă râurile ţării (albastru), deşertul (galben) şi sângele martirilor (roşu). În cazul steagului României, prima semnificaţie atribuită culorilor a fost, în timpul răscoalei lui Tudor Vladimirescu: libertate (albastrul cerului), dreptate (galbenul ogoarelor), frăţie (roşul sângelui).

E posibil ca Musk să fi făcut descoperirea după ce a căutat mai multe informaţii despre România atunci când Tesla a decis să se extindă şi pe această piaţă. Compania auto a anunţat recent că va face livrări în România, începând cu anul viitor.

 Iniţial, imediat după dobândirea independenţei în 1959, steagul propus al Ciadului avea o bandă verde, dar statul a decis să o schimbe cu una albastră deoarece drapelul semăna foarte mult cu cel al altei ţări africane, Mali. Cele trei culori actuale reprezintă râurile ţării (albastru), deşertul (galben) şi sângele martirilor (roşu). În cazul steagului României, prima semnificaţie atribuită culorilor a fost, în timpul răscoalei lui Tudor Vladimirescu: libertate (albastrul cerului), dreptate (galbenul ogoarelor), frăţie (roşul sângelui). E posibil ca Musk să fi făcut descoperirea după ce a căutat mai multe informaţii despre România atunci când Tesla a decis să se extindă şi pe această piaţă. Compania auto a anunţat recent că va face livrări în România, începând cu anul viitor.

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmărește TIMPUL pe Google News și Telegram!


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *