Ultima oră

Eminescu – comemorat la Chisinau

Scriitori, oameni de arta si politicieni au depus ieri, 15 iunie, flori la bustul lui Mihai Eminescu de pe Aleea Clasicilor cu ocazia comemorarii a 120 de ani de la moartea poetului. Evenimentul a adunat mai multi admiratori ai operei eminesciene care si-au manifestat atasamentul constant fata de valorile promovate de poet.

Dorin Chirtoaca, primarul capitalei, i-a rugat pe toti cei prezenti sa tina un moment de reculegere, dupa care si-a exprimat convingerea ca „poetul este acel reprezentant al neamului nostru care ne va uni intotdeauna in cuget si simtire oricat timp ar trece de la incetarea existentei fizice a acestuia”. „Opera lui Eminescu este mereu actuala si ne ajuta astazi sa nu pierdem legatura cu adevaratele valori”, a specificat edilul. Vlad Filat, liderul PLDM, venit la eveniment, a mentionat ca „Eminescu este trecutul, prezentul si viitorul nostru. Adevarurile spuse de el sunt actuale, si trimiterile de astazi la acest poet denota, inca o data, ca el este forta care ne poate uni pentru o cauza nobila”.

Evenimentul a fost un prilej de reflectie pentru mai multi oameni de cultura. Arcadie Suceveanu, Ianos ?urcanu, Ion Vieru, Sandu Aristin-Cupcea, Ion Hadarca s-au aratat convinsi ca opera lui Eminescu este deosebit de reprezentativa pentru situatia politica a RM si ca astazi simtim o nevoie deosebita fata de valorificarea mai profunda a creatiei sale. Poetul Valeriu Matei a specificat ca „suntem primele generatii fericite, pentru ca avem, in sfarsit, la indemana intreaga opera eminesciana ”. Acesta a precizat ca de ziua comemorarii lui Eminescu vor fi prezentate publicatii aparute recent, dintre care opt volume cu genericul: „Enigma mortii lui Eminescu”, documentarul ultimei perioade a vietii poetului, de Dumitru Vatamaniuc si Nicolae Georgescu.
Alaturi de ceilalti, la eveniment au venit si elevi ai scolilor din capitala insotiti de parinti si profesori. Rodica Bodan, invatatoare la Liceul „Columna”, care si-a adus discipolii la bustul lui Eminescu a spus ca „elevii sunt intr-o tabara de vara cu sejur de zi si am dorit in acest mod sa le transmitem valorile spirituale promovate de poet. Noi ne referim in permanenta la Eminescu, dar ar fi mult mai bine daca opera acestuia ar fi intalnita mai des in manualele scolare pentru a putea fi predata pe deplin, mai ales copiilor din clasele primare”.

Svetlana Conev,
stagiara la TIMPUL

 

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmărește TIMPUL pe Google News și Telegram!


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *