Astăzi 6 Iunie 2020, Sâmbătă - Ultima actualizare la 5 Iunie 2020
Abonamente

Editorial 26 Mai 2017, ora 09:11    Din editia print

Marime Font

ERASMUS 30: zidirea Europei continuă

Pentru cei care nu știau, dar este și firesc să nu știe, zilele acestea prin R. Moldova s-au sărbătorit Zilele Europei, un eveniment care trebuia să umple de azuriu (și nu de albastru) întreaga țară și să facă să ne simțim într-adevăr o entitate care are ca prioritate externă fundamentală integrarea în Uniunea Europeană.  

Dar actualele preocupări ale guvernării „proeuropene” au fost altele, mai ales că umblă acum și supărați pe europeni, pentru că aceștia au refuzat să le mai dea cele 100 milioane de euro promise, iar situația cu economia, salariile și pensiile nu este deloc îmbucurătoare. Și ca să pară inocenți și virgini în ureche, au aruncat responsabilitatea pe umerii opoziției, care chipurile ar fi vorbit de rău țara noastră la Bruxelles, iar acest lucru ar duce la izolarea internațională a țării și la lipsa de finanțare din partea instituțiilor europene. Mai pe scurt, aruncă pisica moartă în ograda vecinului și se prefac că nu ei au omorât-o.

Dar nu despre asta vroiam să scriu. Europenii (pentru că moldovenii încă nu-s europeni) s-au pregătit temeinic de aceste zile ale Europei, fiecare ambasadă prezentă pe teritoriul R. Moldova fiind responsabilă de anumite activități (concursuri, recepții, concerte, filme, spectacole etc.) și oferind posibilitatea de a ne simți parte a familiei europene. Păcat că nu prea au avut pentru cine. Dacă ne uităm la festivitățile de 9 mai și la cele de Zilele Europei, cred că înțelegeți ce vorbesc și sunteți de acord că această țară este încă profund sovietică, departe de Europa mental, emoțional și imaginar. Pentru că politic este și mai departe.

Loading...


Un eveniment din suita celor organizate de Delegația Uniunii Europene în R. Moldova și Oficiul Național Erasmus m-a impresionat într-un fel aparte, pentru că am fost și eu parte a acestui program unic european. La 18 mai la Palatul Republicii s-a organizat întâlnirea „ERASMUS+ o poveste de 30 de ani”, la care au participat zeci de studenți și profesori moldoveni, care în diferite perioade au fost parte a familiei de schimb academic universitar european.

ERASMUS: începuturile unui vis european

ERASMUS este unul din cele mai de succes programe ale Uniunii Europene. Pornit în anul 1987, acesta timp de trei decenii a oferit, în special tinerilor, oportunitatea de a dobândi noi experiențe academice și de viață printr-o mobilitate într-o altă țară. Denumirea programului are două semnificații care se completează reciproc armonios. Prima semnificație este legată de numele filosofului olandez Desiderius Erasmus din Rotterdam, cunoscut ca oponent al dogmatismului, care a locuit și activat în mai multe locuri în Europa pentru a promova cunoștințele sale și a obține noi experiențe. Pe de altă parte, Erasmus este acronimul de la Schema de Acțiune Regională Europeană pentru Mobilitatea Studenților Universitari (European Region Action Scheme for the Mobility of University Students), ceea ce-i definește esența și identitatea.

Până la momentul adoptării sale în 1987, Comisia Europeană a susținut din 1981 mai multe programe-pilot de mobilitate academică, care au construit o etapă premergătoare importantă. Inițial, programul ERASMUS a fost propus la începutul anului 1986, dar reacțiile statelor-membru ale UE au fost variate: cele cu programe și tradiții de schimb academic proprii (în mod special Franța, Germania și Marea Britanie) erau împotrivă, în timp ce restul erau în mare parte favorabile. Deși adoptat la începutul anului universitar 1987-1988, programul a reușit în doar câteva luni până la sfârșitul anului 1987 să implice în mobilitatea academică 3 244 studenți.

Politicile ERASMUS

Reconfigurarea politică a Uniunii Europene în anul 1993, odată cu adoptarea Tratatului de la Maastricht, a redimensionat programul ERASMUS, care împreună cu alte programe educaționale independente (Comenius, Lingua, Minerva) a fost încorporat în programul SOCRATES, înființat de Comisia Europeană în 1994 și care a durat până la 31 decembrie 1999. Scopurile declarate ale programului, la care participau 31 de state europene, erau: întărirea dimensiunii de educație europeană la toate nivelele; îmbunătățirea cunoașterii limbilor europene; promovarea cooperării și mobilității prin educație; încurajarea inovației în educație; promovarea oportunităților egale în toate sectoarele educației.

Din 2000 până în 2007, ERASMUS a făcut parte din programul SOCRATES II, înlocuit în perioada 2007-2013 cu un alt program european „Învățare de-a lungul vieții” (Lifelong Learning Programme). Adoptat prin decizia Parlamentului European, programul cuprindea la rândul său șase sub-programe: Comenius (grădinițe și școli); Erasmus (schimbul dintre studenții din universități și cooperarea dintre instituțiile superioare); Leonardo da Vinci (schimbul și educația în domeniul artelor); Grundtvig (educația adulților); Transversal (inovarea și cooperarea politicilor, predarea limbilor străine și bazei ICT); Jean Monnet, care susține instituțiile și acțiunile în favoarea integrării europene.
ERASMUS + (ERASMUS PLUS) este programul Comisiei Europene pentru educație, formare, tineret și sport pentru perioada 2014-2020, care a succedat programul ERASMUS precedent. Programul este deschis studenților, profesorilor, voluntarilor, tinerilor și oamenilor ce activează în sportul de mase, care doresc să obțină posibilitatea unei experiențe de cunoaștere în altă țară. 2/3 din bugetul de 14,7 miliarde de euro este alocat pentru oportunitățile de formare individuale, în interiorul și în afara UE, restul susține parteneriatele dintre instituțiile de educație, organizațiile de tineret, autoritățile locale, regionale și ONG, precum și reformele ce vizează modernizarea educației, formării și sistemelor de tineret.

Fenomenul ERASMUS

Demarat în 1987 cu circa 3 mii de studenți ce reprezentau 11 state, ERASMUS a avut în epoca lui clasică capacitatea de a trimite anual între 230-270 mii studenți pe an pentru a petrece de la trei la douăsprezece luni în exterior, „în cel mai cunoscut și mai mare program de schimb din lume”. În această perioadă, la care am participat și eu în două rânduri, ca profesor și ca cercetător postdoctorat, bursa unui student era de o mie de euro pe lună, plus costurile de călătorie dintr-o țară în alta, pentru studenții la masterat era de 1 500 euro, pentru postdoctorat 1 800 euro, iar pentru profesori 2 500 euro pe lună. Către anul 2012, circa trei milioane de studenți și profesori (5% din numărul total de studenți europeni) din peste patru mii de instituții de învățământ superior, ce reprezentau 33 de țări, au făcut parte din programul ERASMUS. Bugetul anual total al programului constituia peste 450 milioane de euro.

De la începutul ERASMUS + în 2014, alte patru milioane de persoane au avut posibilitatea de a studia, a se forma, a câștiga experiență profesională și a face voluntariat în cele 37 de state care participă la acest program.

Din momentul aderării R. Moldova la programele educaționale europene în 1994 (programul TEMPUS) și până în 2013 au fost implementate 83 de proiecte de modernizare a învățământului superior, cu o valoare totală de circa 43 milioane de euro (bugetul pentru toți partenerii implicați). Peste 1 300 de studenți și cadre didactice din 25 de instituții de învățământ au realizat între timp mobilități de studiu/predare/formare în Uniunea Europeană, iar alte 2 mii de cadre universitare au beneficiat de training și vizite de studiu în cadrul proiectelor TEMPUS.

Generația ERASMUS

Din momentul inițierii, ERASMUS a fost prins între două discursuri formative importante. Primul este conceptul cultural al „Europenizării” educației, care să contribuie la apariția identității și „demos”-ului european. Cel de-al doilea este axat pe generarea unei „societăți bazate pe cunoaștere” și „învățare de-a lungul vieții”.

Pentru mulți studenți europeni, programul ERASMUS este prima lor experiență de a locui și a studia într-o altă țară. Din acest considerent acesta a devenit un fenomen cultural extrem de popular printre studenții europeni. În primul rând, programul accelerează cunoașterea și înțelegerea țării-gazdă, fiind în același timp o oportunitate unică pentru socializare. Programul sparge frontierele între UE și vecinătatea sa, oferind posibilitate de circulație în ambele sensuri, iar acest fapt are o dublă semnificație. Pe de o parte apropie studenții din UE de cunoașterea proximităților geografice și duce la o deschidere spre înțelegerea acesteia, iar pe de altă parte oferă studenților din afara UE posibilitatea să se familiarizeze cu sistemul educațional occidental și să beneficieze de standardele lui înalte, să cunoască modul de viață european.

Mai multe cercetări și observații au constatat că foștii studenți ERASMUS au devenit o forță redutabilă în crearea unei identități pan-europene. Stefan Wolff a numit acești studenți „generația ERASMUS”, care în 20-25 de ani vor conduce Europa cu socializare complet diferită de cea a liderilor actuali, crispați încă în tiparele egoismului național și statal. Participanții la program dau dovadă de identități multiple și fluide, accentuează impactul legăturilor personale create cu foștii lor colegi și recunoașterea valorilor comune în identificarea lor cu Europa.
ERASMUS se încadrează, dar și conturează, discursul contemporan al tinerilor și adolescenților, creând oportunități pentru studenți de „a fi tineri” – de a avea distracție, amuzament și de a explora, iar aceasta „demonstrează că ei sunt adulți”, capabili de a locui independent, de a-și rezolva singuri problemele și a fi pregătiți pentru viitoarea angajare.

Dar în același timp programul impune cultura ca un cadru formativ pentru competențele de comunicare, dezvoltând capacități de accesare facilă a informației despre procedurile și modul de acțiune într-o țară străină, dar și la nivel european, accelerând procesul de identificare ca european.

Programul ERASMUS demonstrează că UE nu are analogie în lume și că este unica șansă de modernizare pentru R. Moldova, iar cei care cred că noi mai putem fi atrași în stepele euroasiatice, să întrebe un fost student ERASMUS dacă vrea acest lucru. Pentru că după o astfel de experiență europeană, pentru el nu există altă raportare decât la civilizația occidentală. 

Un articol de: Octavian Țâcu
 Urmărește știrile Timpul.md pe Telegram
loading...
blog comments powered by Disqus

Din aceeaşi secţiune

Cele mai noi ştiri de azi

Moldova 5 Iunie 2020, ora: 17:59

analiză economică Carantina a prăbușit piața valutară - Moldovenii nu au putut aduce valută în țară din cauza carantinei

Carantina a prăbușit piața valutară - Moldovenii nu au putut aduce valută în țară din cauza carantinei

Criza prin care trece Republica Moldova are un impact major asupra economiei. 

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 5 Iunie 2020, ora: 16:57

BRAVO DODON! BRAVO CHICU! Cel mai mare număr de cazuri active, de la începutul pandemiei / Urmează BLAJINII!

BRAVO DODON! BRAVO CHICU! Cel mai mare număr de cazuri active, de la începutul pandemiei / Urmează BLAJINII!

Astăzi în R. Moldova a fost înregistrat cel mai mare număr de cazuri active de la începutul pandemiei.

( ) Citeşte tot articolul

Lumea 5 Iunie 2020, ora: 14:12

A doua eclipsă de Lună prin penumbră din 2020 are loc în 5 iunie. La ce oră o poți vedea

A doua eclipsă de Lună prin penumbră din 2020 are loc în 5 iunie. La ce oră o poți vedea

Eclipsa de Lună prin penumbră din 5 iunie este a doua de anul acesta și este vizibilă în cea mai mare parte a Europei (inclusiv în România), Africa, Asia, Orientul Apropiat, cea mai mare parte din Australia şi Oceanul Indian.

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 5 Iunie 2020, ora: 14:00

O nouă alertă (falsă?) cu bombă la Ambasada Rusiei / Centrul este blocat

O nouă alertă (falsă?) cu bombă la Ambasada Rusiei / Centrul este blocat

Alertă cu bombă la Ambasada Rusiei din Chișinău

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 5 Iunie 2020, ora: 13:41 de Alecu Reniță

CUMPĂNA DINTRE VERDE ŞI NEGRU

CUMPĂNA DINTRE VERDE ŞI NEGRU

Ziua de 5 iunie considerată ziua internaţională a mediului înconjurător nu are încărcătura festivă a sărbătorilor profesionale sau tradiţionale. Nici nu are cum să aibă, fiindcă cele peste 7 miliarde de oameni continuă să perpetueze nepăsarea lor faţă de...

( ) Citeşte tot articolul

Moldova 5 Iunie 2020, ora: 12:44

video Documentar 10TV. „Pagini albe Basarabia” a avut o audiență de peste 1 milion de oameni

Documentar 10TV. „Pagini albe Basarabia” a avut o audiență de peste 1 milion de oameni

Documentarul cu imagini cutremurătoare de arhivă despre „eliberarea” sovietică la 75 de ani de la încheierea celui de-al Doilea Război Mondial a avut un reach de peste 1 milion de persoane, doar pe rețeaua de socializare (facebook/10tv.md)

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 5 Iunie 2020, ora: 12:31

Atac sângeros într-o școală din CHINA. Zeci de elevi au fost tăiați cu cuțitul / VIDEO

Atac sângeros într-o școală din CHINA. Zeci de elevi au fost tăiați cu cuțitul / VIDEO

Mai mult de 40 de elevi şi membri ai personalului unei şcoli primare din oraşul Wuzhou, din sudul Chinei, au fost răniţi joi într-un atac cu cuţitul, a relatat presa de stat chineză, potrivit DPA.

( ) Citeşte tot articolul

Moldova 5 Iunie 2020, ora: 12:06

Noi imagini VIDEO în care Dodon se laudă lui Plahotniuc cu strigă la Kozak

Noi imagini VIDEO în care Dodon se laudă lui Plahotniuc cu strigă la Kozak

Igor Dodon îi povestește lui Plahotniuc și Iaralov ce discută cu Putin și Kozak.

( ) Citeşte tot articolul

Politică 5 Iunie 2020, ora: 09:44

INVESTIGAȚIE. Socialistul Țîrdea Bogdat Kaidarovici trăiește în lux / Vilă și mașini de zeci și sute de mii euro dintr-un salariu MODEST de bugetar

INVESTIGAȚIE. Socialistul Țîrdea Bogdat Kaidarovici trăiește în lux / Vilă și mașini de zeci și sute de mii euro dintr-un salariu MODEST de bugetar

Bogdat Țîrdea (numele din acte al deputatului, dar cunoscut și ca Bogdan Țîrdea) locuiește, împreună cu familia sa, într-un imobil care costă acum, la preț de piață, aproximativ 3 milioane de lei. L-a cumpărat în 2017, când nu era finisat,...

( ) Citeşte tot articolul

Politică 5 Iunie 2020, ora: 09:03

De ce guvernul Chicu merită lăsat să „lucreze” și cu ce se ocupă Plahotniuc la Miami

De ce guvernul Chicu merită lăsat să „lucreze” și cu ce se ocupă Plahotniuc la Miami

Tot mai multe voci îndeamnă blocul ACUM să demită repede guvernul Chicu.

( ) Citeşte tot articolul

Ultima oră 5 Iunie 2020, ora: 09:03

Ultima oră / Suspendarea traficul rutier pe unele străzi din Chișinău

Ultima oră / Suspendarea traficul rutier pe unele străzi din Chișinău

În perioada 5-7 iunie și 9-11 iunie va fi sistat traficul rutier pe strada Ion Inculeț. Măsura este luată în legătură cu executarea lucrărilor de reamplasare a pilonilor de energie electrică și telecomunicații, transmite IPN.

( ) Citeşte tot articolul

Timpul Local 5 Iunie 2020, ora: 08:58

Un minor în vârstă de 15 ani s-a înecat într-un lac din raionul Ungheni

Un minor în vârstă de 15 ani s-a înecat într-un lac din raionul Ungheni

Un minor în vârstă de 15 ani s-a înecat în lacul din apropierea satului Zagarancea, raionul Ungheni.

( ) Citeşte tot articolul

ROMÂNIA 5 Iunie 2020, ora: 08:48

Dezastru ecologic în Portul Constanța: Adevărate focare de poluare care afectează solul, aerul, pânza freatică și apa Mării Negre

Dezastru ecologic în Portul Constanța: Adevărate focare de poluare care afectează solul, aerul, pânza freatică și apa Mării Negre

Trei gropi ilegale, tolerate de autoritățile locale Dezastru ecologic în Portul Constanța. Secretarul de stat în Ministerul Mediului, Mircea Fechet, spune că a găsit în Portul Constanța o rampă unde au fost aruncate de-a lungul anilor zeci de tone de deșeuri...

( ) Citeşte tot articolul

Politică 5 Iunie 2020, ora: 08:35

Chicu și Furtună îi amenință pe cetățeni CU MOARTEA / Niciun cuvânt despre „exemplu” dat de „prșdinti” care se plimbă relaxat prin republică

Chicu și Furtună îi amenință pe cetățeni CU MOARTEA / Niciun cuvânt despre „exemplu” dat de „prșdinti” care se plimbă relaxat prin republică

„Stați acasă - nu la cimitir”, ne îndeamnă tehnocratul de Pârjolteni, Ion Chicu, pe facebook.com

( ) Citeşte tot articolul

Lumea 5 Iunie 2020, ora: 07:43

Brazilia a depășit Italia la numărul deceselor provocate de coronavirus

Brazilia a depășit Italia la numărul deceselor provocate de coronavirus

Brazilia a devenit joi a treia ţară din lume ca număr de decese din cauza noului coronavirus, depăşind 34.000 de morţi, în faţa Italiei, după un nou record de morţi înregistraţi în 24 de ore.

( ) Citeşte tot articolul

Horoscop 5 Iunie 2020, ora: 07:37

Horoscopul zilei de azi, VINERI 5 IUNIE 2020. Deschide bine ochii! Influențele eclipsei de Lună plină

Horoscopul zilei de azi, VINERI 5 IUNIE 2020. Deschide bine ochii! Influențele eclipsei de Lună plină

Este ziua marii eclipse de Luna in Sagetator. N-a mai fost una asemanatoare din 2010-2013. Esti Gemeni sau Sagetator? Ai nevoie de actiuni curajoase. Echilibrul se poate pierde usor. Insa toate zodiile se pot simti pe taram nesigur. Mercur si Uranus au idei briliante si te ajuta pe alocuri.

( ) Citeşte tot articolul

Istorie 5 Iunie 2020, ora: 06:42

Implicarea Armatei a 14-a a Federației Ruse în războiul ruso-moldovenesc din 1992

Implicarea Armatei a 14-a a Federației Ruse în războiul ruso-moldovenesc din 1992

Colapsul Uniunii Sovietice, dincolo de implozia imperiului comunist, a creat o serie de probleme tuturor statelor ex-sovietice, una dintre cele mai stringente devenind cea a existenţei, în teritoriul acestora, a unui contingent uriaş de forţe armate ale unei formaţiuni statale noi...

( ) Citeşte tot articolul

Culinar.md 5 Iunie 2020, ora: 03:53

Întâmpină vara cu un desert delicios! Cum prepari checul cu ciocolată, numai bun de combinat cu îngheţata

Întâmpină vara cu un desert delicios! Cum prepari checul cu ciocolată, numai bun de combinat cu îngheţata

Uşor de preparat, checul cu ciocolată şi frişcă este un desert excelent care va fi apreciat de întreaga familie în special de iubitorii de ciocolată.

( ) Citeşte tot articolul

Sănătate 5 Iunie 2020, ora: 03:46

Important pentru sănătate: Alimentele care reglează nivelul acidului uric şi ţin alte boli la distanţă

Important pentru sănătate: Alimentele care reglează nivelul acidului uric şi ţin alte boli la distanţă

Acidul uric este un acid organic, care se găseşte în sânge şi urină, rezultând din arderea proteinelor. Patologia lui este în primul rând dominată de gută. Valorile normale în sânge sunt de 2-5 mg/100 ml ser la adulţi şi între 1-3 mg/100 ml...

( ) Citeşte tot articolul

Moldova 5 Iunie 2020, ora: 00:41

De ce se teme Rusia: România va deveni citadela unei flote NATO la Marea Neagră, cu sprijinul lui Erdogan

De ce se teme Rusia: România va deveni citadela unei flote NATO la Marea Neagră, cu sprijinul lui Erdogan

Statele Unite sunt în căutarea unei noi baze la Marea Neagră pentru a putea exercita o presiune cât mai mare asupra Rusiei în regiune. Dorința Occidentului de a controla zona strategică a strâmtorii Bosforului și Marea Neagră este atât de mare încât...

( ) Citeşte tot articolul

Ultima oră 5 Iunie 2020, ora: 00:01

(Ne)cuvântul zilei: ALOLINGV

(Ne)cuvântul zilei: ALOLINGV

Se dă startul examenelor de bacalaureat. Mii de candidați, din mediul "alolingv", susţin astăzi, 4 iunie, primul examen din sesiunea de bacalaureat 2019, cel de limbă şi literatură română.

( ) Citeşte tot articolul

Moldova 4 Iunie 2020, ora: 18:43

Dodon își arată limitele: „Nu accept revenirea la județe” / Nu oferă nicio soluție de alternativă. Județe - nu, uezduri - da?!

Dodon își arată limitele: „Nu accept revenirea la județe” / Nu oferă nicio soluție de alternativă. Județe - nu, uezduri - da?!

„Să facem reforme de dragul reformei, că așa le este pe plac unor experți, nu contează că sunt nemți sau români... Noi trebuie să vedem care este interesul nostru național. Eu sunt de acord cu reforma APL, ea este necesară, dar sunt categoric împotriva reformei de...

( ) Citeşte tot articolul
Current tier / breakpoint: xs sm md lg xl (= visible only on this breakpoint)

.hidden-xs-down .hidden-sm-down .hidden-md-down .hidden-lg-down

.hidden-xs-up .hidden-sm-up .hidden-md-up .hidden-lg-up .hidden-xl

.hidden-xs (only) .hidden-sm (only) .hidden-md (only) .hidden-lg (only) .hidden-xl (only)