Actualitate

Erdogan anunţă că armistiţiul din Idleb a „început să fie ÎNCĂLCAT” şi cere Rusiei „să ia MĂSURI”

”Chiar dacă este vorba despre mici incidente ici-colo, armistiţiul a început să fie încălcat. Noi împărtăşim aceste evoluţii Rusiei (…) şi aşteptăm să se ia măsuri”, a declarat Erdogan într-un discurs la Ankara.

Intrat în vigoare vineri, acordul armistiţiului a permis instaurarea unui aparent calm în provincia Idleb, teatrul de mai multe luni al unor bombardamente violente ale unor avioane aparţinând Damascului şi Moscovei care au provocat o catastrofă umanitară.

Erdogan a ameninţat miercuri că Turcia este pregătită să riposteze ferm oricărui atac vizându-i trupele desfăşurate în Idleb în mai multe posturi de observaţie.

Într-un summit la Moscova, în urmă cu o săptămână, Recep Tayyip Erdogan şi omologul său rus Vladimir Putin au încheiatun acord al unui armistiţiu pentru a pune capăt unorescaladări care durau de săptămâni de zile şi care au atins un vârf prin confruntări directe între militari turci şi sirieni.

În pofida faptului că Turcia susţine grupări rebele în Siria, iar Rusia susţine regimul lui Bashar al-Assad, cele două ţări cooperează de mai muşi ani în dosarul sirian.

Provincia Idleb, ultimul bastion rebel şi jihadist din Siria, a devenit noul epicentru al războiului soldat cu peste 380.000 de morţi din 2011.

Regimul lui Bashar al-Assad a lansat în decembrie o ofensivă în această provincie, care a deplasat aproape un milion de persoane.

PATRULE RUS-TURCE ÎN IDLEB DE DUMINICĂ

Acordul încheiat de preşedinşii turc şi rus prevede de asemenea patrule ruso-turce – începând de duminică – de-a lungul autostrăzii strategice M4 care traversează provincia Idleb de la est la vest.

Pentru a pregăti aceste patrule, o delegaţie de militari ruşi a sosit marţi la Ankara în vederea unor discuţii cu oficiali turci.

”Discuţiile continuă în mod pozitiv şi constructiv. patrule comune sunt prevăzute pe M4 începând de la 15 martie, vom lucra la ele”, a anunţat miercuri ministrul turc al Apărării Hulusi Akar.

De asemenea, ministrul turc de Externe Mevlut Cavusoglu a anunţat că Moscova, care susţine politic şi militar regimulu al-Assad, a cerut Damascului să înceteze orice încălcare a armistiţiului, relatează Reuters.

Delegaţia rusă discută detalii din acordul armistiţiului, care prevede un coridor securitar şi patrule comune, acord pe care cele două părţi vor să-l finalizeze până săptămâna viitoare.

”În prezent, discutăm măsuri de luat pentru ca autostrada M4 să poată fi deschisă traficului în deplină securitate”, a subliniat Cavusoglu. ”S-a negociat în noaptea trecută (de marţi spre miercuri), iar aceste negocieri continuă”.

”La ora actuală, lucrăm ca acest armistiţiu temporar să devină de durată”, a adăugat el.

https://www.news.ro/ 

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmărește TIMPUL pe Google News și Telegram!


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *