Astăzi 24 Februarie 2019, Duminică - Ultima actualizare la 23 Februarie 2019
Abonamente

Social 15 Decembrie 2016, ora 07:15    Din editia print

Etulia - sat prorus pe bani europeni

Marime Font

Victoria candidatului socialist la alegerile prezidențiale din 13 noiembrie probabil nu ar fi fost posibilă, fără susținerea locuitorilor din UTA Găgăuzia, care au votat în proporție de 99 la sută pentru Igor Dodon. De ce i-au acordat votul de încredere socialistului, ce i-a speriat cel mai mult în cariera Maiei Sandu și care sunt așteptările de la viitorul președinte, am încercat să aflăm de la locuitorii comunei Etulia. Localitatea este administrată de municipiul Comrat și se întinde pe o distanță de aproximativ opt kilometri.

La aproape 200 km distanță de Chișinău, acolo unde teritoriul R. Moldova este pe sfârșite, iar în zare poți observa cu ochiul liber frontiera cu Ucraina, începe comuna Etulia. O seceră și un ciocan poziționat în vârful indicatorului sovietic pe care numele localității este scris în limba rusă îți creează o impresie atât despre vectorul politic de aici, cât și despre limba vorbită.

În timpul unei plimbări prin satul Etulia observi liniile clare între lux și sărăcie. Pe strada principală din localitatea găgăuză am văzut atât case mari, proaspăt renovate, garduri din țiglă metalică sau din cărămidă decorativă, cât și case pustii care se dărâmă. E un semn că în localitate nu este totul atât de bine cum s-ar părea.

„L-am votat pe Dodon ca să ne fie mai bine”

Pe stradă, am întâlnit-o pe Angela, o femeie de 50 de ani care vorbea perfect trei limbi: româna, rusa și găgăuza. Am aflat mai târziu că este moldoveancă și că s-a stabilit în localitate după căsătorie. Angela spune că dacă nu ar fi plecat la muncă peste hotare ar fi dus-o rău. „E foarte greu la sat, peste tot lucrează numai pensionari, iar la sfârșit de lună au și salariu și pensie. Dar eu de când îmi caut de lucru, abia acum s-a găsit un loc și pentru mine la grădiniță, că până nu demult plecam prin Turcia pentru a câștiga un ban”, se plânge femeia.
Cât despre alegerile prezidențiale, Angela recunoaște fără menajamente ca l-a susținut pe candidatul socialist. „Pe Dodon l-am votat, dar ce, nu trebuia? Ca să ne fie mai bine, să nu trebuiască să-mi las copiii și să merg la muncă peste hotare, dar să am de lucru aici în sat”, recunoaște moldoveanca.

„În satul acesta te temi să deschizi gura”

La unul din magazinele din localitate, am cunoscut-o pe Ludmila, care ne-a spus că în sat cei mai nefericiți sunt tinerii pentru că nu au niciun viitor. „La noi e foarte greu, tinerii nu au unde munci, de aceea chiar dacă au studii sunt nevoiți să plece peste hotare. În plus în satul acesta te temi să deschizi gura, nu ai spus ce trebuie, ai de suferit, nu ai făcut cum trebuie, iar ai de suferit”, ne spune proprietara magazinului.
Femeia nu ascunde faptul că l-a votat pe Dodon, mai mult decât atât, Ludmila susține că l-a cunoscut personal și că socialistul i-a câștigat încrederea. „Pe Igor Dodon l-am ascultat și l-am văzut în realitate de două ori și mi-a plăcut că vorbește ferm, este încrezător și spune adevărul. În plus, candidatul socialist a răspuns la toate întrebările fără să citească de undeva și a vorbit despre lucruri concrete. El nu a spus ceea ce ne-am fi dorit să auzim, nu ne-a promis marea și sarea, dar a vorbit despre cum trebuie să fie în realitate. De exemplu, Igor Dodon a explicat clar că limba rusă nu poate fi dintr-odată recunoscută drept a doua limbă de stat, mai întâi trebuie ca limba de stat să fie limba moldovenească, pentru că noi locuim în Moldova, nu în România”, explică femeia.

„Unde s-a mai văzut ca o femeie să fie la conducere. Asta e muncă bărbătească”

Mai mult de atât, proprietara magazinului spune că nu a votat-o pe Maia Sandu pentru că atunci când a fost la conducere, lucrurile în domeniul învățământului au luat o turnură proastă. „Eu nu știu dacă Maia Sandu este vinovată sau altcineva, dar atâta timp cât a fost ministru al Educației, acolo lucrurile au fost proaste, în școlile, colegiile și în întregul sistem de învățământ. De aceea, oamenii noștri au votat împotriva ei, pentru școli în mod special, dar și pentru faptul că de câte ori am văzut-o la televizor aceasta nu era încrezătoare în ceea ce spune și nu putea răspunde concret la întrebări”, spune Ludmila.


Elizaveta, una dintre cumpărătoarele prezente în magazinul din localitate, nu a vrut să ne spună cum o duce în sat. În schimb ne-a spus că l-a votat pe socialist, nu pentru meritele sale, ci pentru simplul fapt că este bărbat. „Da eu știu de ce l-am votat pe Dodon?! Nu știu. Poate pentru că am auzit că Maia Sandu ar fi studiat în America, e adevărat? Am mai văzut la televizor că au alungat-o de pe la Bălți sau nu mai știu de pe unde. Și în general, unde s-a mai văzut ca o femeie să fie la conducere? Asta e muncă bărbătească”, afirmă femeia răspicat.
La grădinița din localitate, l-am cunoscut pe Piotr, un bărbat de 59 de ani, care suda carcasa unui foișor. Acesta a recunoscut că acum nu o duce rău, iar dacă muncești, n-ai cum să mori de foame la țară. „Am muncit toată viața mea, așa că acum o duc mai bine. E adevărat, când vine iarna cheltuielile pentru gaz bat la buzunar, dar când am să simt că nu mă pot descurca, am să plec din nou la muncă peste hotare”, spune bărbatul oftând.

„Dacă vom avea relații bune cu Federația Rusă, atunci și gazul se va iefteni”

Și sudorul recunoaște că a votat pentru Igor Dodon, doar că bărbatul nu a susținut persoana, ci vectorul pe care candidatul socialist îl promovează. „Înțelegeți, Rusia mi-a dat posibilitatea să am acum un trai decent. Am muncit 16 ani la Moscova, m-am reîntors acasă acum opt ani și din banii adunați mi-am făcut reparație euro și alte lucrări prin gospodărie. Dacă Rusia nu-mi oferea oportunitatea să pot munci, nu se știe cum o duceam acum. Dodon susține vectorul prorus, de aceea l-am și votat. Am speranța că dacă vom avea relații bune cu Federația Rusă, atunci și gazul se va iefteni”, explică Piotr.

Pe Alexandra, o femeie trecută de 60 de ani, am găsit-o lucrând în grădină, avea mâinile înghețate de frig, iar pe chipul ei se citea oboseala. Când m-a văzut, m-a luat la rost și mi-a sugerat să mă plimb prin sat și să trag singură concluzii despre cum trăiește lumea. „Ce umblați atâta și întrebați? Nu vedeți și singură că ne este greu, mergeți prin sat și uitați-vă că fiecare a patra casă se dărâmă și întrebați-vă unde sunt proprietarii. Nu-s, au lăsat și casă și masă și s-au dus unde i-au dus ochii”, îmi spune femeia vizibil deranjată de întrebare.

Când am început discuția despre alegerile prezidențiale, femeia s-a luminat la față și cu un zâmbet larg a recunoscut că l-a susținut pe candidatul socialist pentru că-l simpatizează. „Pe Igor Dodon l-am votat pentru că îmi este simpatic și vreau să trăim mai bine, el știe ce vorbește, susține relațiile cu Rusia și o să ne majoreze pensiile. Nu ca acum, primesc 700 de lei, bani din care nu pot să achit nici măcar gazul. De aceea, sunt nevoită să îndur frigul în propria casă”, concretizează Elizaveta

Pe moș Ivan l-am întâlnit cu un topor în mână, hoinărind pe ulițele satului în căutarea vreascurilor. Bătrânul de 80 de ani, răsufla din greu, avea mâinile muncite și umflate de frig, ochii senini și spatele gârbovit de prea multe griji. Moș Ivan mi-a spus că în sat nu este atât de greu dacă muncești, dar iată pentru pensionari viața aici e de-a dreptul insuportabilă. „În sat cine muncește acela are, dar cine trândăvește – nu are nimic. Mai rău de noi, pensionarii, că avem pensii mici și supraviețuim cu greu. Satul nostru este gazificat de când e lumea, dar ce folos? Eu cu o pensie de 1100 de lei și bătrâna mea cu același ajutor, dacă am porni căldura ar trebui să murim de foame. De aceea umblu și strâng vreascuri și facem un pic de foc într-o sobă pe care am construit-o de nevoie”, spune bătrânul cu lacrimi în ochi.

„Noi, găgăuzii, vrem ca R. Moldova să rămână un stat independent”

Bătrânul a recunoscut că l-a susținut pe candidatul socialist la alegerile prezidențiale pentru că i-a fost frică că R. Moldova și-ar putea pierde independența. „Noi, găgăuzii, vrem ca R. Moldova să rămână un stat independent și nimeni să nu ne scoată ochii că suntem găgăuzi. Noi vrem să trăim în pace, alături de moldoveni, ruși, ucraineni, români în țara unde ne-am născut și nimeni să nu ne mai sperie cu românizarea sau Uniunea Europeană. De aceea l-am votat pe Igor Dodon”, recunoaște bărbatul care în timpul conversației a vorbit atât în limba rusă, cât și în limba găgăuză, ba chiar și în română în semn de respect.

În drum spre descoperirea oamenilor din satul Etulia, l-am întâlnit și pe moș Valerii, un bărbat de 75 de ani care păștea oile pe un câmp. Când l-am întrebat despre cum îi merge în sat, bătrânul a lăsat privirea în pământ și a răsuflat din greu, fără să mai scoată un cuvânt. Despre alegeri, bărbatul ne-a spus că l-a votat pe Igor Dodon pentru că-l cunoaște de mult timp și are convingerea că socialistul este omul de care Moldova are nevoie. „Înțelegeți, noi nu o cunoaștem pe Maia Sandu, femeia aceasta a apărut peste noapte în politica moldovenească. Se spune că a studiat în SUA și nu știu ce a mai făcut pe acolo în folosul statului american. Dar nu pentru aceasta am votat-o, ci pentru simplul fapt că atunci când răspundea la întrebări nu avea încredere în ceea ce spune. Atunci am înțeles că Maia Sandu nu este omul de care are acum nevoie Moldova. Pe când Igor Dodon este matur, el a fost la conducere încă pe vremea lui Voronin, socialistul a văzut de toate, iar acum va ști cum să acționeze pentru ca poporul să trăiască mai bine, iată de ce l-am votat”, explică moș Valerii.

Etulia a beneficiat de granturi europene de milioane de lei

Chiar dacă găgăuzii din comuna Etulia se tem de tot ce înseamnă Uniunea Europeană în general, și România în particular, localitatea beneficiază de granturi europene încă din anul 2005. Serghei Cudjuclu, consilierul local din localitate, care a fost și primarul comunei Etulia în perioada 2007-2015 ne-a spus că localitatea a beneficiat de mai multe granturi europene în timp ce Federația Rusă nu a investit nimic. „Din anul 2007 până în 2015, localitatea noastră a beneficiat de granturi din partea Turciei, a României și din partea Uniunii Europene, Federația Rusă, pe lângă posibilitatea de a munci acolo pe care le-o oferă oamenilor noștri, nu ne-a acordat nimic”, explică consilierul local.
Apoi, Serghei Cudjuclu a început să ne enumere toate granturile de care a dispus comuna care are în administrația sa trei așezări: Etulia, Gara Etulia și Etulia Nouă. Așa am aflat că primul grant european a ajuns în localitate încă în anul 2005, atunci din 500 mii de lei s-a acoperit școala cu țiglă metalică, iar din alte 300 de mii s-a reconstruit drumul la Etulia Nouă. „În 2010, tot cu suportul Uniunii Europene s-a reparat biblioteca, sala de dans și alte trei cabinete din incinta Casei de Cultură. De asemenea, s-a cumpărat mobilier nou, calculatoare, bare și oglinzi pentru sala de dans. Apoi, în anul 2011 am beneficiat de un grant european în valoare de 600 mii de lei, din care a fost renovat și modernizat fântâna arteziană pentru locuitorii de la Gara Etulia. Iar în anul 2012, Uniunea Europeană ne-a oferit un grant de trei milioane de lei drept suport pentru construcția Centrului de Sănătate din localitate. Și nu în ultimul rând, în 2014 cu suportul Guvernului Român, s-au efectuat lucrări de încălzire a fațadei la grădinița din localitate”, a spus Serghei Cudjuclu

Consilierul local a mai adăugat că în prezent localitatea este în așteptarea unui alt grant european pentru renovarea altei fântâni arteziene din localitate, care le va permite locuitorilor din satul Etulia Nouă, să beneficieze de apă, indiferent de anotimp.

Chiar dacă Uniunea Europeană a investit în ultimul deceniu sume considerabile în dezvoltarea comunei Etulia, locuitorii satului susțin în continuare vectorul prorus. Potrivit Comisiei Electorale Centrale din cei 2783 de locuitori incluși în listele electorale, la alegerile prezidențiale au votat 1552 de cetățeni, dintre care 1532 l-au susținut pe Igor Dodon și doar 18 săteni i-au acordat votul de încredere candidatului unic Maia Sandu. 

Un articol de: Ana Marchitan Contactează autorul
blog comments powered by Disqus

Din aceeaşi secţiune

Cele mai noi ştiri de azi

Actualitate 23 Februarie 2019, ora: 15:53

 Bogdan Chirieac a analizat planul lui Igor Dodon de federalizare a Republicii Moldova.

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 23 Februarie 2019, ora: 14:44

O înregistrare audio, publicată pe rețelele de socializare, demonstrează clar corupția și șantajul la care se dedau socialiștii, în frunte cu președintele fracțiunii PSRM din Consiliul municipal, Ion Ceban, în „lupta” declarată la televizor împotriva...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 23 Februarie 2019, ora: 14:43

Hackerii ruşi au atacat instituţii cheie din România şi alte ţări europene, între septembrie şi decembrie 2018. Potrivit Microsoft, atacurile cibernetice au vizat conturile a peste 100 de angajați din organizaţii aflate în 6 state. Hackerii fac parte dintr-un grup...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 23 Februarie 2019, ora: 14:40

Finalul campaniei electorale a reflectat şi profilurile reale ale principalilor concurenţi electorali. Pe de o parte, scene cu feţele solare ale liderilr democraţi, care împart trandafiri femeilor din Capitală, iar în oglindă – chipurile crispate ale fruntaşilor PAS-PPDA,...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 23 Februarie 2019, ora: 14:39

Bătălia pentru cel mai mare dinozaur din lume este una complicată. De asemenea, există trei categorii pentru acest titlu: cel mai greu, cel mai lung şi cel mai înalt.

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 23 Februarie 2019, ora: 14:36

Un fost reprezentant special al președintelui Federației Ruse a fost reținut pe Aeroportul Chișinău.

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 23 Februarie 2019, ora: 14:29

Reprezentanții Oficiului Avocatul Poporului l-au vizitat astăzi pe deținutul Veaceslav Platon. Aceștia au reușit să intre în celula lui Platon și s-au convins că acesta nu a fost înjunghiat, așa cum s-a speculat în presă.

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 23 Februarie 2019, ora: 13:36

Încă 64 de familii din Orhei au primit indemnizații pentru nașterea copiilor, în cadrul programului „Capitalul matern”. Astfel, de la lansarea acestuia în 2015 și până în prezent, în total, peste 2 mii de familii au beneficiat de acest program,...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 23 Februarie 2019, ora: 10:56

Anul trecut s-au vândut în lume 86 milioane de automobile noi, iar SUV-urile au atins o cotă record de 36%, în timp ce mașinile electrice au avut și ele un an record, cu 1,2 milioane de unități. Datele JATO arată că cele mai vândute modele auto din lume sunt...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 23 Februarie 2019, ora: 10:54

Îndrăgita interpretă Geta Burlacu susţine Partidul Democrat din Moldova, la alegerile parlamentare din 24 februarie.

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 23 Februarie 2019, ora: 10:53

Rusia pregătea un ajutor pentru viceministrul italian de orientare ultra-dreapta, Matteo Salvini, pentru ca acesta sa obțină succes la alegerile pentru Parlamentul European din luna mai. În acest sens, statul rus era dispus sa acorde o finanțare secretă în valoare de 3 milioane...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 23 Februarie 2019, ora: 10:26

Şeful organizaţiei din Suruceni a PAS, Vitalie Cara, şi-a îndemnat consătenii să o susţine la scrutinul de duminică pe Monica Babuc, candidat din partea Partidului Democrat din Moldova.

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 23 Februarie 2019, ora: 10:25

În lipsa oamenilor care provoacă accidentele, riscurile se reduc cu 90%, iar cei ce lucrează în domeniul asigurărilor auto încearcă să se pregătească pentru această schimbare. Dan Peate, un asigurator şi expert în capitalul de risc, vrea să facă pasul cel mare...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 23 Februarie 2019, ora: 10:22

Iluştrii muzicieni Vitalie şi Vasile Advahov, care conduc una din cele mai bune orchestra de muyică populară din ţară, îşi exprimă public sprijinul pentru Alexandru Jizdan, candidat PDM la funcţia de deputat, pe circumscripţia 34, din Anenii Noi.

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 23 Februarie 2019, ora: 10:22

O sondă spațială japoneză a aterizat cu succes pe un asteroid aflat la 340 de milioane de kilometri de Pământ. Hayabusa2 va colecta probe care ar putea răspunde unor întrebări despre originea vieții, transmite DW.

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 23 Februarie 2019, ora: 10:20

În drum spre o întâlnire cu alegătorii din satul Vărzăreşti, raionul Nisporeni, liderul Partidului Democrat din Moldova, Vlad Plahotniuc, a făcut un scurt popas la casa părintească din Grozeşti, unde-l aşteptau mama sa, Zinaida Plahotniuc, şi cele trei surori ale sale,...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 23 Februarie 2019, ora: 10:05

Atunci când oamenii de ştiinţă calculează câtă materie ar trebui să existe în Univers, estimările lor depăşesc vast cantitatea de materie observată. De fapt, lipseşte circa o treime din materie care ar trebui să fie acolo, conform calculelor.

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 23 Februarie 2019, ora: 09:58

Soldații venezueleni au deschis focul vineri asupra cetățenilor indigeni, aproape de granița cu Brazilia, omorând două persoane, în timp ce președintele Nicolas Maduro încearcă să blocheze aducerea ajutoarelor umanitare într-o țară devastată economic, relatează...

( ) Citeşte tot articolul

Istorie 23 Februarie 2019, ora: 07:53 de George Mârzencu

Voronin a fost un bețiv, iar Dodon - un liberal exemplar

Voronin a fost un bețiv, iar Dodon - un liberal exemplar Din editia print

Dodon a fost premiat pentru propagandă românească în satul Sadova

( ) Citeşte tot articolul

Istorie 23 Februarie 2019, ora: 06:00

Istoria limbii române: Câte cuvinte am moștenit din latină?

Istoria limbii române: Câte cuvinte am moștenit din latină?

Când vorbim despre viața cuvintelor românești trebuie să începem cu... începutul: am arătat în episodul precedent că limba română continuă latina, limba-mamă. Este un adevăr pe care nu mă sfiesc să-l repet ori de câte ori voi avea prilejul s-o...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 23 Februarie 2019, ora: 01:27

Legăturile dintre președintele moldovean, Igor Dodon, și cel rus, Vladimir Putin, au o componentă financiară directă. Astfel, cel puțin 70.000 de euro au intrat în contul fundației “Din suflet”, a Galinăi Dodon (soția președintelui Republicii Moldova).

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 22 Februarie 2019, ora: 19:29

Autoritățile de la Chișinău au informat astăzi Adunarea Parlamentară a OSCE despre imixtiunile grsolane ale Federației Ruse în procesul electoral din Republica Moldova. Deputatul democrat Sergiu Sîrbu s-a referit inclusiv la noul dosar fabricat de Moscova pe umele...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 22 Februarie 2019, ora: 19:27

Administrația Națională a Penitenciarelor din Republica Moldova dezminte, într-un comunicat de presă, informațiile tirajate de o parte a mass-media privind pretinsa înjunghiere a lui Veaceslav Platon, în Penitenciarul nr. 13.

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 22 Februarie 2019, ora: 16:12

Rareori ți-e dat să vezi o criză de identitate a unei formațiuni politice în ajun de alegeri precum cea prin care trece astăzi blocul ACUM. Câteva zile în urmă, vicepreședintele Partidului Acțiune și Solidaritate; Mihai Popșoi, a surprins pe toată lumea,...

( ) Citeşte tot articolul
Current tier / breakpoint: xs sm md lg xl (= visible only on this breakpoint)

.hidden-xs-down .hidden-sm-down .hidden-md-down .hidden-lg-down

.hidden-xs-up .hidden-sm-up .hidden-md-up .hidden-lg-up .hidden-xl

.hidden-xs (only) .hidden-sm (only) .hidden-md (only) .hidden-lg (only) .hidden-xl (only)