Astăzi 1 Aprilie 2020, Miercuri - Ultima actualizare la ora 18:50
Abonamente

Social 15 Decembrie 2016, ora 07:15    Din editia print

Etulia - sat prorus pe bani europeni

Marime Font

Victoria candidatului socialist la alegerile prezidențiale din 13 noiembrie probabil nu ar fi fost posibilă, fără susținerea locuitorilor din UTA Găgăuzia, care au votat în proporție de 99 la sută pentru Igor Dodon. De ce i-au acordat votul de încredere socialistului, ce i-a speriat cel mai mult în cariera Maiei Sandu și care sunt așteptările de la viitorul președinte, am încercat să aflăm de la locuitorii comunei Etulia. Localitatea este administrată de municipiul Comrat și se întinde pe o distanță de aproximativ opt kilometri.

La aproape 200 km distanță de Chișinău, acolo unde teritoriul R. Moldova este pe sfârșite, iar în zare poți observa cu ochiul liber frontiera cu Ucraina, începe comuna Etulia. O seceră și un ciocan poziționat în vârful indicatorului sovietic pe care numele localității este scris în limba rusă îți creează o impresie atât despre vectorul politic de aici, cât și despre limba vorbită.

În timpul unei plimbări prin satul Etulia observi liniile clare între lux și sărăcie. Pe strada principală din localitatea găgăuză am văzut atât case mari, proaspăt renovate, garduri din țiglă metalică sau din cărămidă decorativă, cât și case pustii care se dărâmă. E un semn că în localitate nu este totul atât de bine cum s-ar părea.

„L-am votat pe Dodon ca să ne fie mai bine”

Pe stradă, am întâlnit-o pe Angela, o femeie de 50 de ani care vorbea perfect trei limbi: româna, rusa și găgăuza. Am aflat mai târziu că este moldoveancă și că s-a stabilit în localitate după căsătorie. Angela spune că dacă nu ar fi plecat la muncă peste hotare ar fi dus-o rău. „E foarte greu la sat, peste tot lucrează numai pensionari, iar la sfârșit de lună au și salariu și pensie. Dar eu de când îmi caut de lucru, abia acum s-a găsit un loc și pentru mine la grădiniță, că până nu demult plecam prin Turcia pentru a câștiga un ban”, se plânge femeia.
Cât despre alegerile prezidențiale, Angela recunoaște fără menajamente ca l-a susținut pe candidatul socialist. „Pe Dodon l-am votat, dar ce, nu trebuia? Ca să ne fie mai bine, să nu trebuiască să-mi las copiii și să merg la muncă peste hotare, dar să am de lucru aici în sat”, recunoaște moldoveanca.

„În satul acesta te temi să deschizi gura”

La unul din magazinele din localitate, am cunoscut-o pe Ludmila, care ne-a spus că în sat cei mai nefericiți sunt tinerii pentru că nu au niciun viitor. „La noi e foarte greu, tinerii nu au unde munci, de aceea chiar dacă au studii sunt nevoiți să plece peste hotare. În plus în satul acesta te temi să deschizi gura, nu ai spus ce trebuie, ai de suferit, nu ai făcut cum trebuie, iar ai de suferit”, ne spune proprietara magazinului.
Femeia nu ascunde faptul că l-a votat pe Dodon, mai mult decât atât, Ludmila susține că l-a cunoscut personal și că socialistul i-a câștigat încrederea. „Pe Igor Dodon l-am ascultat și l-am văzut în realitate de două ori și mi-a plăcut că vorbește ferm, este încrezător și spune adevărul. În plus, candidatul socialist a răspuns la toate întrebările fără să citească de undeva și a vorbit despre lucruri concrete. El nu a spus ceea ce ne-am fi dorit să auzim, nu ne-a promis marea și sarea, dar a vorbit despre cum trebuie să fie în realitate. De exemplu, Igor Dodon a explicat clar că limba rusă nu poate fi dintr-odată recunoscută drept a doua limbă de stat, mai întâi trebuie ca limba de stat să fie limba moldovenească, pentru că noi locuim în Moldova, nu în România”, explică femeia.

„Unde s-a mai văzut ca o femeie să fie la conducere. Asta e muncă bărbătească”

Mai mult de atât, proprietara magazinului spune că nu a votat-o pe Maia Sandu pentru că atunci când a fost la conducere, lucrurile în domeniul învățământului au luat o turnură proastă. „Eu nu știu dacă Maia Sandu este vinovată sau altcineva, dar atâta timp cât a fost ministru al Educației, acolo lucrurile au fost proaste, în școlile, colegiile și în întregul sistem de învățământ. De aceea, oamenii noștri au votat împotriva ei, pentru școli în mod special, dar și pentru faptul că de câte ori am văzut-o la televizor aceasta nu era încrezătoare în ceea ce spune și nu putea răspunde concret la întrebări”, spune Ludmila.

Loading...


Elizaveta, una dintre cumpărătoarele prezente în magazinul din localitate, nu a vrut să ne spună cum o duce în sat. În schimb ne-a spus că l-a votat pe socialist, nu pentru meritele sale, ci pentru simplul fapt că este bărbat. „Da eu știu de ce l-am votat pe Dodon?! Nu știu. Poate pentru că am auzit că Maia Sandu ar fi studiat în America, e adevărat? Am mai văzut la televizor că au alungat-o de pe la Bălți sau nu mai știu de pe unde. Și în general, unde s-a mai văzut ca o femeie să fie la conducere? Asta e muncă bărbătească”, afirmă femeia răspicat.
La grădinița din localitate, l-am cunoscut pe Piotr, un bărbat de 59 de ani, care suda carcasa unui foișor. Acesta a recunoscut că acum nu o duce rău, iar dacă muncești, n-ai cum să mori de foame la țară. „Am muncit toată viața mea, așa că acum o duc mai bine. E adevărat, când vine iarna cheltuielile pentru gaz bat la buzunar, dar când am să simt că nu mă pot descurca, am să plec din nou la muncă peste hotare”, spune bărbatul oftând.

„Dacă vom avea relații bune cu Federația Rusă, atunci și gazul se va iefteni”

Și sudorul recunoaște că a votat pentru Igor Dodon, doar că bărbatul nu a susținut persoana, ci vectorul pe care candidatul socialist îl promovează. „Înțelegeți, Rusia mi-a dat posibilitatea să am acum un trai decent. Am muncit 16 ani la Moscova, m-am reîntors acasă acum opt ani și din banii adunați mi-am făcut reparație euro și alte lucrări prin gospodărie. Dacă Rusia nu-mi oferea oportunitatea să pot munci, nu se știe cum o duceam acum. Dodon susține vectorul prorus, de aceea l-am și votat. Am speranța că dacă vom avea relații bune cu Federația Rusă, atunci și gazul se va iefteni”, explică Piotr.

Pe Alexandra, o femeie trecută de 60 de ani, am găsit-o lucrând în grădină, avea mâinile înghețate de frig, iar pe chipul ei se citea oboseala. Când m-a văzut, m-a luat la rost și mi-a sugerat să mă plimb prin sat și să trag singură concluzii despre cum trăiește lumea. „Ce umblați atâta și întrebați? Nu vedeți și singură că ne este greu, mergeți prin sat și uitați-vă că fiecare a patra casă se dărâmă și întrebați-vă unde sunt proprietarii. Nu-s, au lăsat și casă și masă și s-au dus unde i-au dus ochii”, îmi spune femeia vizibil deranjată de întrebare.

Când am început discuția despre alegerile prezidențiale, femeia s-a luminat la față și cu un zâmbet larg a recunoscut că l-a susținut pe candidatul socialist pentru că-l simpatizează. „Pe Igor Dodon l-am votat pentru că îmi este simpatic și vreau să trăim mai bine, el știe ce vorbește, susține relațiile cu Rusia și o să ne majoreze pensiile. Nu ca acum, primesc 700 de lei, bani din care nu pot să achit nici măcar gazul. De aceea, sunt nevoită să îndur frigul în propria casă”, concretizează Elizaveta

Pe moș Ivan l-am întâlnit cu un topor în mână, hoinărind pe ulițele satului în căutarea vreascurilor. Bătrânul de 80 de ani, răsufla din greu, avea mâinile muncite și umflate de frig, ochii senini și spatele gârbovit de prea multe griji. Moș Ivan mi-a spus că în sat nu este atât de greu dacă muncești, dar iată pentru pensionari viața aici e de-a dreptul insuportabilă. „În sat cine muncește acela are, dar cine trândăvește – nu are nimic. Mai rău de noi, pensionarii, că avem pensii mici și supraviețuim cu greu. Satul nostru este gazificat de când e lumea, dar ce folos? Eu cu o pensie de 1100 de lei și bătrâna mea cu același ajutor, dacă am porni căldura ar trebui să murim de foame. De aceea umblu și strâng vreascuri și facem un pic de foc într-o sobă pe care am construit-o de nevoie”, spune bătrânul cu lacrimi în ochi.

„Noi, găgăuzii, vrem ca R. Moldova să rămână un stat independent”

Bătrânul a recunoscut că l-a susținut pe candidatul socialist la alegerile prezidențiale pentru că i-a fost frică că R. Moldova și-ar putea pierde independența. „Noi, găgăuzii, vrem ca R. Moldova să rămână un stat independent și nimeni să nu ne scoată ochii că suntem găgăuzi. Noi vrem să trăim în pace, alături de moldoveni, ruși, ucraineni, români în țara unde ne-am născut și nimeni să nu ne mai sperie cu românizarea sau Uniunea Europeană. De aceea l-am votat pe Igor Dodon”, recunoaște bărbatul care în timpul conversației a vorbit atât în limba rusă, cât și în limba găgăuză, ba chiar și în română în semn de respect.

În drum spre descoperirea oamenilor din satul Etulia, l-am întâlnit și pe moș Valerii, un bărbat de 75 de ani care păștea oile pe un câmp. Când l-am întrebat despre cum îi merge în sat, bătrânul a lăsat privirea în pământ și a răsuflat din greu, fără să mai scoată un cuvânt. Despre alegeri, bărbatul ne-a spus că l-a votat pe Igor Dodon pentru că-l cunoaște de mult timp și are convingerea că socialistul este omul de care Moldova are nevoie. „Înțelegeți, noi nu o cunoaștem pe Maia Sandu, femeia aceasta a apărut peste noapte în politica moldovenească. Se spune că a studiat în SUA și nu știu ce a mai făcut pe acolo în folosul statului american. Dar nu pentru aceasta am votat-o, ci pentru simplul fapt că atunci când răspundea la întrebări nu avea încredere în ceea ce spune. Atunci am înțeles că Maia Sandu nu este omul de care are acum nevoie Moldova. Pe când Igor Dodon este matur, el a fost la conducere încă pe vremea lui Voronin, socialistul a văzut de toate, iar acum va ști cum să acționeze pentru ca poporul să trăiască mai bine, iată de ce l-am votat”, explică moș Valerii.

Etulia a beneficiat de granturi europene de milioane de lei

Chiar dacă găgăuzii din comuna Etulia se tem de tot ce înseamnă Uniunea Europeană în general, și România în particular, localitatea beneficiază de granturi europene încă din anul 2005. Serghei Cudjuclu, consilierul local din localitate, care a fost și primarul comunei Etulia în perioada 2007-2015 ne-a spus că localitatea a beneficiat de mai multe granturi europene în timp ce Federația Rusă nu a investit nimic. „Din anul 2007 până în 2015, localitatea noastră a beneficiat de granturi din partea Turciei, a României și din partea Uniunii Europene, Federația Rusă, pe lângă posibilitatea de a munci acolo pe care le-o oferă oamenilor noștri, nu ne-a acordat nimic”, explică consilierul local.
Apoi, Serghei Cudjuclu a început să ne enumere toate granturile de care a dispus comuna care are în administrația sa trei așezări: Etulia, Gara Etulia și Etulia Nouă. Așa am aflat că primul grant european a ajuns în localitate încă în anul 2005, atunci din 500 mii de lei s-a acoperit școala cu țiglă metalică, iar din alte 300 de mii s-a reconstruit drumul la Etulia Nouă. „În 2010, tot cu suportul Uniunii Europene s-a reparat biblioteca, sala de dans și alte trei cabinete din incinta Casei de Cultură. De asemenea, s-a cumpărat mobilier nou, calculatoare, bare și oglinzi pentru sala de dans. Apoi, în anul 2011 am beneficiat de un grant european în valoare de 600 mii de lei, din care a fost renovat și modernizat fântâna arteziană pentru locuitorii de la Gara Etulia. Iar în anul 2012, Uniunea Europeană ne-a oferit un grant de trei milioane de lei drept suport pentru construcția Centrului de Sănătate din localitate. Și nu în ultimul rând, în 2014 cu suportul Guvernului Român, s-au efectuat lucrări de încălzire a fațadei la grădinița din localitate”, a spus Serghei Cudjuclu

Consilierul local a mai adăugat că în prezent localitatea este în așteptarea unui alt grant european pentru renovarea altei fântâni arteziene din localitate, care le va permite locuitorilor din satul Etulia Nouă, să beneficieze de apă, indiferent de anotimp.

Chiar dacă Uniunea Europeană a investit în ultimul deceniu sume considerabile în dezvoltarea comunei Etulia, locuitorii satului susțin în continuare vectorul prorus. Potrivit Comisiei Electorale Centrale din cei 2783 de locuitori incluși în listele electorale, la alegerile prezidențiale au votat 1552 de cetățeni, dintre care 1532 l-au susținut pe Igor Dodon și doar 18 săteni i-au acordat votul de încredere candidatului unic Maia Sandu. 

Un articol de: Ana Marchitan Contactează autorul
 Urmărește știrile Timpul.md pe Telegram
loading...
Loading...
blog comments powered by Disqus

Din aceeaşi secţiune

Cele mai noi ştiri de azi

Actualitate 1 Aprilie 2020, ora: 18:50

TAXĂ de 200 de euro pentru a BLOCA diaspora să vină acasă /// TOȚI CETĂȚENII moldoveni care intră în țară sunt OBLIGAȚI de regimul Dodon&Chicu să-și cumpere polița medicală

TAXĂ de 200 de euro pentru a BLOCA diaspora să vină acasă  /// TOȚI CETĂȚENII moldoveni care intră în țară sunt OBLIGAȚI de regimul Dodon&Chicu să-și cumpere polița medicală

Cetățenii R. Moldova vor trebui să procure poliță de asigurare atunci când revin acasă. O decizie în acest sens a fost adoptată de Comisia pentru Situații Excepționale.

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 1 Aprilie 2020, ora: 18:04

Australienii adoptă animale de companie pentru a înfrunta singurătatea izolării la domiciliu

Australienii adoptă animale de companie pentru a înfrunta singurătatea izolării la domiciliu

 Australienii, asemenea locuitorilor altor ţări de pe glob, respectă de mai multe săptămâni măsurile de izolare la domiciliu impuse pentru combaterea propagării coronavirusului, însă, pentru mulţi dintre aceştia, efectul secundar este sentimentul de izolare şi...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 1 Aprilie 2020, ora: 17:58

Marea Britanie / 563 de victime în ultimele 24 de ore din cauza COVID-19

Marea Britanie / 563 de victime în ultimele 24 de ore din cauza COVID-19

Peste 2.300 de oameni testați pozitiv pentru COVID-19 au murit în spitalele din Marea Britanie. 563 dintre aceste decese au fost înregistrate în ultimele 24 de ore, relatează BBC.

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 1 Aprilie 2020, ora: 17:52

Cum s-a transformat Suceava în Lombardia României?

Cum s-a transformat Suceava în Lombardia României?

Primul oraș din România în carantină totală, cu 31 de decese provocate de coronavirus (multe dintre victime confirmate cu virusul chiar și la zile întregi după deces) și peste 638 de îmbolnăviri. Ministrul Sănătății, Nelu Tătaru, se teme că 1.000 de purtători...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 1 Aprilie 2020, ora: 17:48

Acești stejari care au prins și gripă spaniolă din 1918 pleacă în carantină în Austria!

Acești stejari care au prins și gripă spaniolă din 1918 pleacă în carantină în Austria!

 Acești stejari care au prins și gripă spaniolă din 1918 pleacă în carantină în Austria!

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 1 Aprilie 2020, ora: 17:47

CARANTINĂ NU DĂ REZULTATE / +70 de persoane noi identificate cu virusul COVID-19: Bilanțul total a ajuns la 423 de persoane

CARANTINĂ NU DĂ REZULTATE / +70 de persoane noi identificate cu virusul COVID-19: Bilanțul total a ajuns la 423 de persoane

70 de persoane au fost testate pozitiv cu coronavirusul de tip nou în Republica Moldova, în ultimele 24 de ore. Anunțul a fost făcut de către ministra Sănătății, Viorica Dumbrăveanu, după ședința Centrului Unic de Comandă.

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 1 Aprilie 2020, ora: 17:43

Spania, Turcia, Cehia și Slovacia au PROBLEME cu testele chinezești pentru depistarea coronavirusului: ratele de EȘEC sunt uriașe

Spania, Turcia, Cehia și Slovacia au PROBLEME cu testele chinezești pentru depistarea coronavirusului: ratele de EȘEC sunt uriașe

Spania a retras din uz sute de mii de teste rapide pentru coronavirus cumpărate din China, dar problema s-a răspândit în multe țări europene, scrie Bloomberg, care dă exemplele Turciei, Cehiei și Slovaciei.

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 1 Aprilie 2020, ora: 16:48

SOCIALISM /// Salariu lui Igor Dodon este de 18.893 lei în timp ce pensia minimă este 1113 lei

SOCIALISM /// Salariu lui Igor Dodon este de 18.893 lei în timp ce pensia minimă este 1113 lei

Din 2017 și până în 2019, salariul președintelui Igor Dodon a crescut cu aproape 22%. Adică s-a majorat de la 14.765 de lei pe lună, la 18.893 de lei lunar. Datele au fost prezentate în declarațiile de avere depuse la Autoritatea Națională de Integritate.

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 1 Aprilie 2020, ora: 16:27

„Sufletele noastre zbuciumate” se întorc acasă (FOTO)

„Sufletele noastre zbuciumate” se întorc acasă (FOTO)

 Cocostârcii, sau așa cum îmi place mie să le spun, berzele, sunt printre cele mai bine cunoscute păsări migratoare de la noi. Le-am îndrăgit atât de mult, încât le-am asociat cu cele mai frumoase simboluri din cultura noastră: fertilitatea și...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 1 Aprilie 2020, ora: 16:04

FĂRĂ COMENTARII /// Igor Dodon se consideră „medic, aproape”

FĂRĂ COMENTARII /// Igor Dodon se consideră „medic, aproape”

Președintele Igor Dodon se consideră „medic, aproape”, pe fondul pandemiei de coronavirus. El a făcut declarații în acest marți, în cadrul unei emisiuni de la postul Prime.

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 1 Aprilie 2020, ora: 15:58

Iurie Reniță despre regimul Dodon&Chicu: „Ei URĂSC cronic diaspora noastră europeană și o acceptă doar pe cea din Federația Rusă”

Iurie Reniță despre regimul Dodon&Chicu: „Ei URĂSC cronic diaspora noastră europeană și o acceptă doar pe cea din Federația Rusă”

În ultimele zile am fost abordat de foarte mulți cetățeni de-ai noștri de peste hotare cu solicitarea insistentă de a-i ajuta să revină acasă, fie că e vorba de cei din Italia, Franța, Spania, Portugalia, Marea Britanie sau din SUA și Canada. Situația este mult prea complicată...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 1 Aprilie 2020, ora: 15:28

Un băiat de 13 ani cu coronavirus a murit într-un spital din Londra

Un băiat de 13 ani cu coronavirus a murit într-un spital din Londra

 Un băiat de 13 ani din Marea Britanie, testat pozitiv pentru coronavirus, a murit marți, au anunțat reprezentanții spitalului King's College Hospital Trust din Londra, unde era internat copilul, scrie BBC.  „Din păcate, un băiat de 13 ani care a fost testat pozitiv...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 1 Aprilie 2020, ora: 15:23

Strigăt de DISPERARE / O tânără din CRIULENI este căutată de mai bine de o lună

Strigăt de DISPERARE / O tânără din CRIULENI este căutată de mai bine de o lună

O tânără de 27 de ani a dispărut încă la sfârșitul lunii februarie și este de negăsit.

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 1 Aprilie 2020, ora: 14:41

Sergiu Litvinenco: „Acum că în orașul Ștefan Vodă este instituită oficial carantina, Igor Dodon nu ar vrea să se intereseze cine a transportat locuitorii din Ștefan Vodă la Mănăstirea Poceaev din Ucraina”

Sergiu Litvinenco: „Acum că în orașul Ștefan Vodă este instituită oficial carantina, Igor Dodon nu ar vrea să se intereseze cine a transportat locuitorii din Ștefan Vodă la Mănăstirea Poceaev din Ucraina” Foto: Alexandru Jolnaci

Aproape la fiecare ieșire publică, Igor Dodon le arată din deget conaționalilor noștri din diasporă precum că ar fi mai toți purtători de COVID-19. Și repetă de fiecare dată că ar trebui să stea acolo unde sunt ca să nu-i infecteze pe cei din Republica Moldova.

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 1 Aprilie 2020, ora: 13:44

CUM să faci cumpărături în siguranță? Cele mai importante SFATURI

CUM să faci cumpărături în siguranță? Cele mai importante SFATURI

Asociaţia Naţională a Protecţiei Consumatorilor din România (ANPC) transmite câteva informații importate pentru cumpărăturile în siguranță.

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 1 Aprilie 2020, ora: 13:27

Vladimir Putin anunță că va lucra... de la distanță (FOTO)

Vladimir Putin anunță că va lucra... de la distanță (FOTO)

Președintele rus Vladimir Putin a început să lucreze „de la distanță”.

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 1 Aprilie 2020, ora: 12:53

Falsificarea Istoriei Moldovei (Românilor) - O penibilitate a istoriei mondiale / Partea 3-a

Falsificarea Istoriei Moldovei (Românilor) - O penibilitate a istoriei mondiale / Partea 3-a

O altă temă intens falsificată a fost cea a unirii jumătății de Moldovă scăpată din ghearele Imperiului rus cu Muntenia de la 1859, care a adus un destin comun la două popoare înrudite, se afirmă. Se recunoaște totuși că aceasta a jucat un rol pozitiv în dezvoltarea lor...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 1 Aprilie 2020, ora: 12:02

Grup ONLINE cu toți producătorii și comercianții din Moldova care LIVREAZĂ în orice colț al țării

Grup ONLINE cu toți producătorii și comercianții din Moldova care LIVREAZĂ în orice colț al țării

Un grup online care reunește toți producătorii și micii comercianți, prestatori de servicii și mărfuri, din țara noastră – ce poate fi mai util pentru fiecare familie pe timp de carantină! 

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 1 Aprilie 2020, ora: 11:56

Mai mulți angajați ai Spitalului de Psihiatrie din Chișinău sunt INFECTAȚI cu coronavirus

Mai mulți angajați ai Spitalului de Psihiatrie din Chișinău sunt INFECTAȚI cu coronavirus

 Mai mulți angajați ai spitalului de psihiatrie din capitală au fost testați pozitiv pentru COVID-19. Despre aceasta a anunțat ministrul Sănătății, Viorica Dumbrăveanu, în cadrul emisiunii „Puterea a patra”.

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 1 Aprilie 2020, ora: 11:53

Maia Sandu: „De ce se TESTEAZĂ atât de puțini oameni dacă testele EXISTĂ așa cum spun autoritățile”

Maia Sandu: „De ce se TESTEAZĂ atât de puțini oameni dacă testele EXISTĂ așa cum spun autoritățile”

„De câteva săptămâni auzim de la autorități că avem suficiente teste, că se cumpără sute de mii de teste, dar vedem că în timp ce în alte țări sunt testate zilnic zeci de mii de persoane, la noi sunt testate doar câteva sute. Ce se...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 1 Aprilie 2020, ora: 11:14

Declarație controversată a ministrului german de interne. Horst Seehofer susține că în cel mai pesimist scenariu, în absența unor măsuri, ar putea fi ”MILIOANE de decese” cauzate de coronavirus

Declarație controversată a ministrului german de interne. Horst Seehofer susține că în cel mai pesimist scenariu, în absența unor măsuri, ar putea fi ”MILIOANE de decese” cauzate de coronavirus

Ministrul de interne din Germania, Horst Seehofer (70 de ani) a vorbit, marți, într-un interviu pentru Bild, de ”milioane de morți” dacă nu vor fi luate măsuri sau dacă acestea vor fi insuficiente în contextul pandemiei de coronavirus.

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 1 Aprilie 2020, ora: 10:56

Crimă ȘOCANTĂ la Căușeni: O femeie a fost ucisă cu un topor în cap

Crimă ȘOCANTĂ la Căușeni: O femeie a fost ucisă cu un topor în cap

Trupul neînsuflețit al unei femeie a fost găsit în curtea casei sale. Descoperirea macabră a avut loc în această dimineață, în jurul orei 08:00, în localitatea Zaim, din raionul Căușeni.

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 1 Aprilie 2020, ora: 10:34

15 desene emoționante ale unui artist iranian, care arată lupta medicilor cu coronavirusul din întreaga lume (FOTO)

15 desene emoționante ale unui artist iranian, care arată lupta medicilor cu coronavirusul din întreaga lume (FOTO)

Alireza Pakdel, o artistă din Iran de 39 de ani creează desene uimitoare, care demonstrează cât de grea este munca medicilor în general și în special în timpul pandemiei coronavirusului. Oamenii aflați în față tuturor acestor coșmaruri și oameni care...

( ) Citeşte tot articolul
Current tier / breakpoint: xs sm md lg xl (= visible only on this breakpoint)

.hidden-xs-down .hidden-sm-down .hidden-md-down .hidden-lg-down

.hidden-xs-up .hidden-sm-up .hidden-md-up .hidden-lg-up .hidden-xl

.hidden-xs (only) .hidden-sm (only) .hidden-md (only) .hidden-lg (only) .hidden-xl (only)