Externe

Euroregiunile, lovite de sistemul ilegal de vize

Tot mai multi experti din RM si Romania isi exprima ingrijorarea in legatura cu periclitarea relatiilor economice satisfacatoare din ultimul timp dintre ambele tari, in conditiile in care Romania este principalul nostru partener comercial. Din datele Ambasadei Romaniei de la Chisinau, totalul schimburilor comerciale dintre Romania si RM a crescut in anul 2008 cu 33,58%.

Cum ramane cu cele 100 milioane euro?
„Mentinerea unor tensiuni in relatiile politice cu Romania ar putea avea un impact negativ asupra dezvoltarii relatiilor economice bilaterale, in special in sfera deciziilor de a investi ale agentilor economici privati din Romania”, a declarat, recent, Bogdan Speteanu, directorul Bancii Comerciale Romane.
De fapt, introducerea vizelor pentru cetatenii romani este o problema de ordin economic. Teama de impactul economic romanesc tot mai pronuntat conduce la blocarea relatiilor economice dintre cele doua state, inclusiv la paralizarea dezvoltarii celor trei euroregiuni de la granita moldo-romana – „Dunarea de Jos”, „Prutul de Sus” si „Siret-Prut-Nistru”. Daca nu se va sparge „marele zid chinezesc” de pe Prut, se vor pierde mari posibilitati de colaborare transfrontaliera si accesul la fonduri substantiale europene pentru saracele raioanele basarabene.
„Odata cu introducerea vizelor, cooperarea transfrontaliera va fi mult ingreunata si vom avea mari dificultati in implementarea programelor derulate in cadrul Euroregiunii „Siret-Prut-Nistru”. Avem de accesat circa 100 milioane euro in urmatorii ani in cadrul proiectelor transfrontaliere”, a spus Constantin Simirad, presedintele Asociatiei Euroregiunea „Siret-Prut-Nistru”. Majoritatea intalnirilor vor avea loc la Iasi. Mai multi presedinti de raioane ne-au declarat ca miza lor principala in rezolvarea problemelor locale este obtinerea fondurile europene, ce pot ajunge in RM doar prin intermediul euroregiunilor.
 

„Ce se va intampla cu cele 15 idei de proiecte transfrontaliere”?
Ion Harea, presedintele raionului Ungheni si vicepresedinte al Euroregiunii „Siret-Prut-Nistru”: „In baza euroregiunii, am lansat importante proiecte comunitare, scopul nostru esential fiind atragerea marilor investitii europene. Am elaborat si aprobat Strategia de dezvoltare economica si sociala a „Euroregiunii „Siret-Prut-Nistru” pentru 2009-2014. Am muncit serios la document, impreuna cu experti de calibru, care au oferit consultanta pentru 18 raioane ale RM si judetelor Vaslui si Iasi. Dezvoltarea competitivitatii economice, prin sustinerea businessului mijlociu, protectia mediului – sunt doar cateva dintre obiectivele noastre. Numai raionul Ungheni are 15 idei de proiecte transfrontaliere.
Conducatorii RM, care au introdus vizele pentru cetatenii romani, in loc sa ne incurajeze, distrug in cunostinta de cauza. Vom lupta pentru euroregiune, in conditiile crizei financiare mondiale, si avem parghiile necesare sa castigam. Este solutia principala pentru raioanele RM”.

„Dezvoltarea raioanelor RM se intercaleaza cu activitatile judetelor din Romania”
„In cadrul Euroregiunii „Siret-Prut-Nistru”, am castigat mai multe proiecte de finantare, intre care reconstructia Azilului de batrani din Badiceni, cu 297 mii de euro. Succesele noastre se datoreaza si parteneriatului cu judetele Iasi, Vaslui si Botosani. Punem accent asupra elaborarii strategiilor de dezvoltare a localitatilor. Ocolina si Redi-Ceresnovat sunt exemple de colaborare cu autoritati de peste Prut in aceasta directie. Schimbul de experienta dintre primariile judetene Vaslui si Soroca sunt extrem de utile”, a declarat Mircea Martaniuc, presedintele raionului Soroca.
Consiliul raional colaboreaza intens cu judetele Iasi, Botosani si Vaslui. Agentia pentru atragerea investitiilor capitale si integrare europeana din Soroca este rodul unor programe de succes. „Fara fonduri europene, nu vom iesi din impas. Dezvoltarea turismului, crearea traseului Suceava-Iasi-Soroca – este una dintre marile noastre ambitii. Avem multe planuri de viitor, asa ca vom lupta pana la sfarsit pentru toate euroregiunile de la granita moldo-romana. Or, dezvoltarea tuturor raioanelor RM se intercaleaza cu activitatile judetelor din Romania”.
 

„Se ingroapa proiecte valoroase pentru tara”
Mihai, Silistraru, presedintele raionului Ialoveni: „Euroregiunea este importanta pentru toate raioanele. Vrem sa atragem investitii de peste hotare pentru rezolvarea problemelor ce tin de infrastructura – drumuri, apeducte, agentul termic, canalizarii etc. Odata cu introducerea vizelor pentru cetatenii Romaniei, se limiteaza accesul reprezentantilor euroregiunii de peste Prut. Fara fonduri europene, RM va ramane mult in urma celorlalte tari europene”.
„Ne este dificil, pentru ca expertii din Romania in permanenta se deplasau la noi pentru seminarii si diverse intruniri comune. Am incheiat contracte de colaborare cu Consiliul Judetean Prahova, ce urma sa ne asigure finantarea in diverse proiecte. Organismele europene aloca bani numai prin intermediul euroregiunilor, prin proiecte bilaterale. Am vrut sa cream un parc industrial in zona Cimisliei, iar sedinta comuna in acest sens, cu participarea unor factori decizionali din Romania, a fost suspendata dupa decizia de introducere a vizelor. Se ingroapa niste proiecte valoroase pentru RM”, a afirmat Andrei Vacarciuc, presedintele raionului Cimislia.
Soarta de mai departe a euroregiunilor de la granita moldo-romana este un subiect de ingrijorare si pentru factorii europeni. In prezent, membri ai Comisiei Europene s-au deplasat la Iasi pentru a discuta cu autoritatile locale din Romania referitor la modalitatile de cooperare in derularea proiectelor transfrontaliere.
 
Autor: Angelina Olaru

 

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmărește TIMPUL pe Google News și Telegram!


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *