Astăzi 18 Septembrie 2019, Miercuri - Ultima actualizare la ora 13:49
Abonamente

CSI / Rusia 28 Februarie 2014, ora 08:42

Evenimentele din Ucraina în presa străină: Intervine sau nu, în mod direct, Rusia în Ucraina?!

Marime Font

Presă internatioanală, analişti şi editorialişti sunt împărţiţi atunci când vine vorba despre o posibilă intervenţie a Rusiei în Ucraina şi scindarea ţării, dar toată lumea leagă interesul geo-strategic major al Moscovei în Crimeea de tensiunile din această zona.

Declaraţia lui Serghei Lavrov a fost categorică. Ministrul rus de externe a anunţat că ţară să nu va interveni în problemele interne ale Ucrainei. Deşi de aplaudat, cuvintele sale nu se potrivesc cu ultimele evenimente petrecute în estul ţării. Dacă mâna Kremlinului se află în spatele ocupării clădirii parlamentului din Simferopol sau nu, cert este că acţiunile combinate din Ucraina reprezintă o ameninţare clară, o demonstraţie de putere şi influenţă rusă în Ucraina. Există, desigur, motive bune că Vladimir Puţin să se teamă de revoluţia de la Kiev, din cauza importanţei strategice a Ucrainei pentru Moscova: ţară se află la marginea exterioară a sferei de influenţă a Rusiei şi este locul prin care gazele ruseşti de miliarde de dolari ajung în Germania şi Europa de Vest. Ucraina găzduieşte şi flota Marii Negre, la Sevastopol, în baza unui contract de închiriere pe termen lung, scrie The Guardian.

BBC trage un semnal de alarmă asupra stării economice a Ucrainei subliniind că moneda Ucrainei, Hrivna, a scăzut la un nou minim de 0,1 dolari - o reflectare atât a răsturnării politice din ţară, cât şi a slăbiciunii economice pe termen lung. Chiar înainte de recentele incidente politice, performanţă economică a ţării a fost extrem de slabă, mai mică decât în anul 1992, în primele zile de independenţa post-sovietic. Cum era de aşteptat, criză politică actuală a agravat problemele ţării pe termen lung. BBC prezintă un material video despre situaţia economiei Ucrainei în 60 de secunde.


The Independent crede că după luni de dispute asupra viitorului politic al Ucrainei, Rusia pare să se îndrepte spre un teren comun cu UE şi SUA, oficialii de la Moscova anunţând că sunt dispuşi să colaboreze cu Occidentul pentru a asigura stabilitatea în zona. Din noiembrie, când preşedintele Ianukovici a abandonat brusc acordul cu UE în favoarea unor legături mai strânse cu Rusia, oficialii europeni au acuzat Moscova că exercită presiuni economice şi diplomatice inacceptabile pentru a-şi asigura loialitatea Ucrainei. Administraţia de la Kremlin susţine că nu recunoaşte guvernul interimar de la Kiev şi că nu reprezintă interesele a milioane de vorbitori de rusă, din partea de est a ţării. Cancelarul german Angela Merkel a apărut la Londa pentru a rezolva această problema, solicitând guvernului ucrainean să respecte dorinţele tuturor comunităţilor.

În timp ce unii observatori ai crizei ucrainene consideră puţin probabilă ipoteza unui război cu participarea Rusiei, alţii fac o comparaţie între evenimentele din Crimeea şi cele care au condus în 2008 la conflictul dintre Rusia şi Georgia în jurul regiunii separatiste proruse Osetia de Sud, se arată într-o analiză AFP."Există un real pericol", apreciază Andreas Umland, un analist politic de la Academia Mohila din Kiev. "Există tendinţe separatiste, există un interes rus în regiune şi există confruntări", dezvăluie el. În opinia să, situaţia din Crimeea "aminteşte" de cea care a precedat războiul din 2008 dintre Moscova şi Tbilisi. Acest conflict de cinci zile s-a soldat cu recunoaşterea de către Moscova a independenţei Osetiei de Sud şi Abhaziei, o altă regiune proprusa, şi cu mobilizarea în aceste teritorii a mii de militari ruşi.
Le Monde prezintă într-un video de 5 minute o istorie şi o explicaţie a conflictului din Ucraina. Ziarul francez vorbeşte despre tensiunile din Crimeea şi subliniază interesul deosebit al Rusiei pentru această zona din punct de vedere geo-strategic, militar şi etnic. Şi Le Figaro crede că, dincolo de problema comunităţii ruse din Crimeea şi a influenţei politice, pentru Moscova este mai mult o problema strategică.

În ciuda promisiunilor repetate că nu va interveni, Rusia condusă de Vladimir Puţin se află acum prinsă în mijlocul crizei politice din Ucraina. Etnicii ruşi din ţară solicită sprijin, iar fostul preşedinte refugiu. Întrebarea este dacă această e şi intenţia Rusiei, se întreabă New York Times. Vladimir Puţin nu a făcut remarci publice cu privire la criză din Ucraina şi înlăturarea preşedintelui Viktor Ianukovici, în urmă cu şase zile. Evenimentul a coincis cu închiderea Jocurilor Olimpice de Iarnă de la Soci, sărbătorită de oficiali că dovadă a apariţiei unei noi, puternice şi mândre Ruşii, la aproape un sfert de secol după prăbuşirea Uniunii Sovietice. Tăcerea lui Puţin a produs confuzie asupra politicii Rusiei, chiar dacă criză din Ucraina s-a mutat aproape de graniţa estică. Rusia ar putea să piardă nu numai ceea ce se consideră un spaţiu în zona să de influenţă, ci şi o parte a identităţii sale politice şi sociale.

Au trecut mai mult de patru zile de când o mulţime de protestatari au ocupat biroul guvernului regional din Harkov, aducând revoluţia EuroMaidan în cel mai mare oraş pro-rus din estul Ucrainei. Dar Maxim Kolenkov, preşedintele adjunct al consiliului regional din Harkov, se prezintă la muncă în clădirea veche din Piaţă Libertăţii că şi cum nimic nu s-a întâmplat. "Nu ştiu cine sunt aceşti oameni. Eu nu vorbesc cu ei. Nu mă interesează. Guvernul nu părăseşte clădirea", a spus el. Piaţă Libertăţii este locul confruntării dintre două tabere rivale: rezidenţii adunaţi la monumentul lui Lenin şi protestatarii victorioşi de la Kiev. Într-o anumită măsură, diferenţa dintre cele două părţi este de generaţii. Naţionaliştii ucraineni sunt predominant tineri, nemulţumiţi de practicile corupte ale preşedintelui Ianukovici. Mulţi dintre susţinătorii pro-ruşi de la monumentul lui Lenin au crescut în anii grei ai celui de-al Doilea Război Mondial şi sunt speriaţi de amintirile că vestul Ucrainei a colaborat cu forţele naziste invadatoare, în timp ce în est s-a luptat cu înverşunare patriotică timp de doi ani împotriva ocupaţiei inamice, scrie şi Washington Post.

sursa: hotnews.ro

 Urmărește știrile Timpul.md pe Telegram
loading...
blog comments powered by Disqus

Din aceeaşi secţiune

Cele mai noi ştiri de azi

Actualitate 18 Septembrie 2019, ora: 13:11

Curtea Europeană pentru Drepturile Omului a făcut publice în data de 17 septembrie 2019, două hotărâri în care au recunoscut Republica Moldova și Federația Rusă vinovate de violarea dreptului de a nu fi supus torturii și tratamentelor inumane, precum și dreptului la...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 18 Septembrie 2019, ora: 12:47

Vicepreședintele Partidului Acțiune și Solidaritate (PAS), Mihai Popșoi, recunoaște că în interiorul Blocului „ACUM” sunt deputați care au opinii separate în ceea ce privește unele aspecte ale cooperării cu PSRM. Acesta spune că, în unele situații, aceste...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 18 Septembrie 2019, ora: 12:25

Comisia parlamentară de anchetă pentru elucidarea circumstanțelor privind tentativa de puci anticonstituțional întreprinsă de Partidul Democrat se convoacă în ședință pe 20 septembrie. Membrii comisiei i-au invitat la audieri pe mai mulți foști funcționari, dar și pe...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 18 Septembrie 2019, ora: 11:28

Vizită eșuată în SUA /// Maia Sandu RATEAZĂ DIN NOU întrevederea cu Mike Pompeo

Vizită eșuată în SUA /// Maia Sandu RATEAZĂ DIN NOU întrevederea cu Mike Pompeo

Maia Sandu nu se mai vede cu secretarul de stat al SUA, Mike Pompeo, deși acest lucru a fost promis de Guvern. În agenda publicată pe pagina Departamentului de Stat al Statelor Unite se anunță că Pompeo se va afla în aceste zile în Arabia Saudită și Emiratele Arabe Unite.

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 18 Septembrie 2019, ora: 10:45

Cele 8 reorganizări teritoriale ale României din ultima sută de ani. Ponta propune o a noua

Cele 8 reorganizări teritoriale ale României din ultima sută de ani. Ponta propune o a noua

În decembrie 1918, stăteam așa: Transilvania avea 25 de comitate şi comune, Bucovina- 11 căpitănii fără personalitate juridică, Basarabia avea opt judeţe divizate în ocoale (gubernii), iar Vechiul Regat era împărțit în 37 de județe. De atunci, țara noastră a...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 18 Septembrie 2019, ora: 10:28

O regiune din Italia oferă o sumă uriașă oricui vrea să se mute aici. Condiția impusă

O regiune din Italia oferă o sumă uriașă oricui vrea să se mute aici. Condiția impusă

O regiune subpopulată din Italia a anunțat că va oferi peste 25.000 de euro oamenilor dispuși să se mute într-unul din cele 106 de sate, într-un efort de a „resuscita” comunitățile respective.

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 18 Septembrie 2019, ora: 10:19

Un pretendent la șefia capitalei a făcut un masterat care a costat peste 45 de mii de euro: „Mi-am dat seama că nu e suficient ceea ce fac”

Un pretendent la șefia capitalei a făcut un masterat care a costat peste 45 de mii de euro: „Mi-am dat seama că nu e suficient ceea ce fac”

Candidatul la funcția de Primar al mun. Chișinău, Victor Chironda, a luat decizia de a candida la funcția de primar al municipiului Chișinău după aproape un an de analiză și cântărire a tuturor argumentelor „pro” și „contra”.

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 18 Septembrie 2019, ora: 10:06

Vladimir Cebotari este candidatul PDM la funcția de primar general al municipiului Chișinău

Vladimir Cebotari este candidatul PDM la funcția de primar general al municipiului Chișinău

Vladimir Cebotari va depune documentele pentru înregistrarea în alegeri la Comisia Electorală de Circumscripție Chișinău joi, 19 septembrie.

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 18 Septembrie 2019, ora: 09:57

Eugen Tomac, semnal de ALARMĂ în plenul Parlamentului European: Situația românilor din Transnistria este DISPERATĂ din cauza Rusiei. Cer UE un raport asupra acestei spețe

Eugen Tomac, semnal de ALARMĂ în plenul Parlamentului European: Situația românilor din Transnistria este DISPERATĂ din cauza Rusiei. Cer UE un raport asupra acestei spețe

Eurodeputatul Eugen Tomac afirmat luni, în plenul Parlamentului European, că Rusia practică „un export de frică și divizare” în regiunea transnistreană. Astfel, președintele PMP a tras un semnal de alarmă referitor la „situația disperată a...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 18 Septembrie 2019, ora: 09:36

Zeci de răniţi, majoritatea copii, într-un accident rutier din Italia

Zeci de răniţi, majoritatea copii, într-un accident rutier din Italia

Aproximativ 30 de persoane au fost rănite după ce un autobuz de transport public a ieşit de pe carosabil, în centrul Italiei, informează Mediafax citând presa italiană. Accidentul a avut loc marţi după-amiază pe un drum provincial, între localităţile Spoltore...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 18 Septembrie 2019, ora: 08:50

Procurorul General al Guvernului ACUM-PSRM / Un deputat din alianță insistă că nu este nevoie pe separarea puterii în stat

Procurorul General al Guvernului ACUM-PSRM / Un deputat din alianță insistă că nu este nevoie pe separarea puterii în stat

Guvernul Maiei Sandu trebuie să se implice în selectarea candidaturii pentru funcția de procuror general pentru că Consiliul Superior al Procurorilor nu are credibilitate. Declarația aparține dlui Litvinenco, deputat din blocul ACUM și a fost făcută la emisiunea „Politica...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 18 Septembrie 2019, ora: 08:40

Rusia ridică vizele pentru cetățenii din 53 de țări, inclusiv România. Ce regiune poate fi vizitată doar cu viza electronică

Rusia ridică vizele pentru cetățenii din 53 de țări, inclusiv România. Ce regiune poate fi vizitată doar cu viza electronică

Turiștii și oamenii de afaceri din 53 de țări vor putea vizita Stankt Petersburg doar în baza unei vize electronice simplificate, care va intra în vigoare în această toamnă.

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 18 Septembrie 2019, ora: 08:39

PCRM nu va înainta un candidat pentru fotoliul de primar al municipiului Chișinău

PCRM nu va înainta un candidat pentru fotoliul de primar al municipiului Chișinău

PCRM a prezentat Lista de candidați la funcțiile de consilieri în Consiliul Municipal Chișinău

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 18 Septembrie 2019, ora: 08:30

OSCE este îngrijorată de ancheta Procuraturii R. Moldova împotriva șefului agenției Sputnik, Vladimir Novosadiuk

OSCE este îngrijorată de ancheta Procuraturii R. Moldova împotriva șefului agenției Sputnik, Vladimir Novosadiuk

Vladimir Novosadiuk este suspectat de implicarea într-un caz de fraude și spălare de bani în cazul „jafului secolului” prin structurile omului de afaceri Ilan Shor.

( ) Citeşte tot articolul

Horoscop 18 Septembrie 2019, ora: 08:26

HOROSCOP ZILNIC: HOROSCOPUL ZILEI DE 18 SEPTEMBRIE 2019. TAURII SE POT ÎNDRĂGOSTI

HOROSCOP ZILNIC: HOROSCOPUL ZILEI DE 18 SEPTEMBRIE 2019. TAURII SE POT ÎNDRĂGOSTI

Horoscopul zilei de 18 septembrie 2019 aduce previziuni astrale pentru zodiile Berbec, Taur, Gemeni, Rac, Leu, Fecioară, Balanță, Scorpion, Săgetător, Capricorn, Vărsător, Pești. Horoscopul zilnic pentru 18 septembrie 2019 vine cu sfaturi pentru toate zodiile. Horoscopul zilnic pentru 18...

( ) Citeşte tot articolul

Istorie 18 Septembrie 2019, ora: 06:00 de Ion Macovei

Eminescu pe care îl știm mai puțin

Eminescu pe care îl știm mai puțin Din editia print

Viața lui Mihai Eminescu a fost bântuită de lipsuri, muncă grea și dezamăgiri în viața personală. 

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 18 Septembrie 2019, ora: 04:48

De ce ar trebui sa consumi mai des ceai. Cercetatorii au descoperit un nou beneficiu al acestei bauturi

De ce ar trebui sa consumi mai des ceai. Cercetatorii au descoperit un nou beneficiu al acestei bauturi

Ceaiul a fost subiectul multor cercetari care au scos la iveala nenumarate beneficii ale acestei bauturi: ajuta la diferite boli, precum cancer, diabet, afectiuni cardiovasculare, dar are si calitati microbiene. Iar acum oamenii de stiinta au descoperit un nou beneficiu al ceaiurilor.

( ) Citeşte tot articolul

Culinar.md 18 Septembrie 2019, ora: 04:25

(REȚETA ZILEI) Mâncare de gutui cu pui

(REȚETA ZILEI) Mâncare de gutui cu pui

Asocierea dintre fructe şi carne este una ingeniosă. Încearcă această reţetă, cu siguranţă o vei repeta.

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 18 Septembrie 2019, ora: 00:31

Seinfeld vine pe Netflix

Seinfeld vine pe Netflix

 A fost o oarecare tristețe la început de toamnă când Netflix n-a mai avut drept de difuzare pentru Friends. Toamna a devenit însă veselă din nou cu vestea că Seinfeld ajunge pe platforma de streaming. Toate 180 de episoade. La mai bine de 30 de ani de la debut. Poate...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 18 Septembrie 2019, ora: 00:10

Arina Spătaru renunță la calitatea de membru al Biroului politic permanent al Platformei DA. „Un partid nu se ține doar pe DISCURSURILE unui lider”

Arina Spătaru renunță la calitatea de membru al Biroului politic permanent al Platformei DA. „Un partid nu se ține doar pe DISCURSURILE unui lider”

„Să plec din organul de conducere, în care vocea mea în perioada de iulie-septembrie anului curent nu a fost auzită şi nu a avut nicio valoare. Din păcate conducerea partidului n-a conturat clar organizațiilor locale teritoriale regulile cu care identificăm candidații...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 17 Septembrie 2019, ora: 22:02

BREAKING/// Au fost descoperite peste o mie de grenade funcţionale, din perioada Primului Război Mondial / FOTO

BREAKING/// Au fost descoperite peste o mie de grenade funcţionale, din perioada Primului Război Mondial / FOTO

 Peste o mie de grenade, toate funcţionale, au fost descoperite, marţi după-amiază, de căutători de comori din Vrancea şi de pompierii de la Inspectoratul Judeţean pentru Situaţii de Urgenţă. Acest tip de proiectil era folosit în timpul Primului Război Mondial.

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 17 Septembrie 2019, ora: 20:12

DOC. Poziţia Societăţii Române de Televiziune privind recuperarea frecvenţei naţionale de emisie în Republica Moldova

DOC. Poziţia Societăţii Române de Televiziune privind recuperarea frecvenţei naţionale de emisie în Republica Moldova

Televiziunea Română a luat act de comunicatul emis astăzi, 17 septembrie 2019, de compania Telestar Media SRL - deţinătoarea licenţelor de emisie ale posturilor TV Canal 2 şi Canal 3 din Republica Moldova - şi anunţă că face toate demersurile oficiale pentru a recupera frecvenţa...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 17 Septembrie 2019, ora: 20:11

Fostul vicepreşedinte al PPDA, Stanislav Pavlovschi, despre reforma justiţiei: Aşa planuri pot fi numite „reformă" doar în glumă

Fostul vicepreşedinte al PPDA, Stanislav Pavlovschi, despre reforma justiţiei: Aşa planuri pot fi numite „reformă" doar în glumă

Fostul vicepreşedinte al Partidului Platforma Demnitate şi Adevăr, Stanislav Pavlovschi vorbeşte despre reforma justiţiei, votată ieri în Parlament.

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 17 Septembrie 2019, ora: 15:47

Spectrul antidemocratic al comunismului amenință Europa

Spectrul antidemocratic al comunismului amenință Europa

 În pitorescul vechi oraș românesc Timișoara o scurtă plimbare prin Piața Libertății te va aduce în fața unei clădiri vechi banale. Intrând printr-un bar, vei ajunge la Muzeul Consumatorului Comunist, de mărimea unui apartament. Este o fascinantă fereastră...

( ) Citeşte tot articolul
Current tier / breakpoint: xs sm md lg xl (= visible only on this breakpoint)

.hidden-xs-down .hidden-sm-down .hidden-md-down .hidden-lg-down

.hidden-xs-up .hidden-sm-up .hidden-md-up .hidden-lg-up .hidden-xl

.hidden-xs (only) .hidden-sm (only) .hidden-md (only) .hidden-lg (only) .hidden-xl (only)