Internațional

Ex-miliardarul rus Gherman Sterligov dă viaţa de lux pe viaţa de la fermă

Gherman Sterligov, al doilea milionar oficial al Rusiei de după căderea URSS, şi-a abandonat în 2005 averea pentru a trăi că un ţăran într-o parte îndepărtată a Rusiei, fiind dovadă vie că se poate găsi fericirea, scrie padureapustie.blogspot.com.

S-a bucurat de o avere impresionantă, a trăit în vile somptuoase, a avut yachturi şi avioane private, dar a renunţat la acest stil de viaţă şi a ales să se mute cu familia să într-o zonă rurală a Rusiei, unde trăieşte în mijlocul sălbăticiei.

„Majoritatea prietenilor mei au crezut că mi-am pierdut minţile, dar se dovedeşte că am făcut alegerea corectă. Criza economică care i-a afectat pe majoritatea oligarhilor este departe de mine. Spre deosebire de ei, eu sunt liber aici. Nu sunt dependent de nimeni şi am suficiente resurse pentru a supravieţui”.  

La doar 24 de ani, Gherman Sterligov a pus bazele propriei companii şi în scurt timp, profitând de vidul de legislaţie din acea vreme, a reuşit să construiască un imperiu financiar, cu birouri în Londra şi New York, şi a devenit milionar.  

În timp ce Sterligov îşi făcea un nume în domeniul afacerilor, ameninţările începeau să se intensifice, iar el şi soţia sa trăiau în permanență cu frică de a nu fi răpiţi, brutalizaţi sau chiar omorâţi.  

“În primii doi ani de relaţie ne-am mutat de 23 de ori. El mă sună şi-mi spunea: «Împachetează, iar ne mutăm». În cercurile în care soţul meu activă aveau loc multe crime”, îşi aminteşte Alyona. Tocmai din această cauza, nu este de mirare că oligarhii ruşi angajează o armată de gardieni care să-i protejeze. Alyona, a cărei familie era apropiată cu fostul lider comunist Nikita Hruşciov, a urat dintotdeauna să aibă servitori.  

”Nu-mi doream străini în casa mea. Dar întotdeauna era o excepţie: bodyguarzii înarmaţi. După ce ne-am mutat în Moscova, după o perioada petrecută în Mayfair- Londra, am realizat că aceştia erau indispensabili. Eram foarte bogaţi într-o ţară în care majoritatea oamenilor nu erau avuţi, iar oamenii de afaceri erau ţintele favorite ale răpitorilor pentru a se răfui cu această situaţie. Era îngrozitor. Întotdeauna aveam cel puţin două gărzi de corp cu mine, dar odată numărul acestora a ajuns la 60 pentru a mă supraveghea atât pe mine, cât şi pe copiii mei”, a continuat această, în timp ce soţul sau a dat afirmativ din cap.  

”Eram că păsările într-o cuşcă aurie. Fiind foarte bogaţi, trăiam într-o sclavie, din care, din fericire, am scăpat”, a completat German. Pentru a scapă de ameninţări, în era preşedinţiei lui Boris Elţîn, multe cupluri bogate declarau că s-au despărţit şi se afişau la petreceri cu alte persoane pentru a distrage atenţia de la familia adevărată. Seprefăcea că nu mai suntem importanţi pentru el şi aşa prevenea să devenim ţintele rivalilor sau a răpitorilor”, a confirmat Alyona.  

Un factor important în decizia lor de a-şi schimba stilul de viaţă l-a constituit înfrângerea lui German în alegerile prezidenţiale din 2004, când învingător a ieşit actualul premier rus Vladimir Putin.

“A venit acasă, şi-a aruncat jachetă şi a spus: «Nu mai pot face nimic aici. Hai să plecăm şi să începem o nouă viaţ㻓, îşi aminteşte Alyona, care a fost cerută în căsătorie ladoar trei minute după ce s-au cunoscut. Au ales că locaţie o zona împădurită, aflată la 60 de kilometri depărtare de Moscova, o zona lipsită de luxul cu care s-au obişnuit, dar pecare nu îl regretă.

În perioada lui de prosperitate, Gherman Sterligov a oferit locuri de muncă pentru 2.500 de persoane. În prezent, aceştia mai sunt doar în număr de doi, ambii muncitori, care îl învaţă pe Sterligov cum să facă lucruri precum construcţia de ziduri sau repararea de garduri.
După o viaţă trăită în cel mai luxos cartier din Moscova, Sterligov şi soţia să şi-au schimbat perspectivele asupra vieţii şi au decis să-şi vândă proprietatea din cartierul Rublyovka, apartamentul cu vedere spre Statuia Libertăţii din New York, birourile de pe Wall Street şi din Londra, casă din Elveţia, castelul din Franţa şi apartamentul din PiaţăRoşie din Moscova pentru a se mută la ţară.  

Sterligov şi-a vândut averea la licitaţie după ce s-a ales praful de ambiţiile sale politice, care începuseră cu o campanie pentru funcţia de guvernator al Siberiei şi au fost urmate de candidaturile pentru primăria Moscovei şi în final pentru preşedenţia Rusiei.

“Mi-am dorit să schimb viaţă oamenilor din Rusia în bine…Mi-am dorit să aduc o nouă viziune acestei ţări, pentru a crea o viaţă mai bună. Dar nu am reuşit, şi am ajuns să îmi dauseama că, chiar dacă nu voi putea fi alături de ţară mea în acest mod, familia mea încă are nevoie de mine – şi am putut face schimbări la acest nivel.”  

A ajuns să acumuleze datorii uriaşe din pricina costurilor campaniilor sale electorale, aşa că şi-a vândut casă din Moscova, toate proprietăţile şi acţiunile, şi şi-a plătitdatoriile, iar mai apoi, după o călătorie în pădure, şi-a construit o casă cu banii care îi mai rămăseseră după ce totul fusese vândut.

“În astfel de situaţii urgenţe, nu este timp de discuţii – atunci capul familiei, bărbatul, trebuie să ia toate deciziile…A fost greu pentru soţia mea, care nu era obişnuită cuviaţă la ţară, ci mai degrabă cu viaţă de milionar. Acum este recunoscătoare, deoarece copiii noştrii duc o viaţă normală, o viaţă reală. Familia mea este fără îndoială maifericită.”

Altfel spus, eliberat de boală materialismului şi de traiul îmbâcsit într-o mare capitală a lumii, Sterligov a găsit adevărată fericire, fericirea fără bani.

După cum mărturiseşte programului BBC World Service’s Outlook:

“Viaţa mea nu a fost niciodată mai bună – încă nu pot crede că am o viaţă atât de împlinită şi interesantă. Am reuşit să găsim fericire că şi familie – şi încă nu pot să cred că amreuşit să părăsim Moscova, cu toată atmosfera ei de mercenariat, ividie şi ostilitate. Cu greu pot descrie starea sufletească în care ne aflăm, exact cum nu poţi descrie gustul uneiîngheţate. Trebuie să o gusti pentru a ştii asta…Nici într-un milion de ani nu mi-aş dori să redevin om de afaceri şi să fiu înconjurat de acele lucruri care definesc un om de afaceri de succes: case în Rublyovka, yachturi şi maşini Bentley. Sunt fericit cu pacea pe care am găsit-o la ţară, alături de soţia, copiii şi oile mele”.  

Pentru a se adapta noii vieţi, soţia acestuia, Alyona, a schimbat bijuteriile scumpe şi hainele de marca cu fustele lungi şi basmaua, precum ţăranii din romanele lui Tolstoi. SoţiiSterligov şi cei patru copii au ales că reşedinţa o casă umilă, fără electricitate, aflată la 15 kilometri depărtare de orice altă locuinţa. Alyona a născut cel de-al cincilea copilal familiei în nouă locuinţa, fiind asistată la naştere de soţul sau.
În momentul de faţă, familia Sterligov deţine doar două locuinţe, una de iarnă şi altă de vara, aflate la o distanţă de aproximativ 20 de kilometri una de cealaltă. După ce s-au mutat, familia a aruncat toate pozele reprezentând vechiul stil de viaţă şi refuză să se uite la televizor sau să folosească Internetul.  

“Nu are rost să pierdem timpul copiilor noştri utilizând aceste mecanisme de spălare de creier. Mai bine ne aşezăm la masă şi vorbim despre cărţi decât să ne uităm la mizeriile dela televizor…Ce sunt acum? Doar un ţăran oarecare. Un crescător de animale. Nu cred că Puţin se mai teme acum de mine“, a conchis fostul oligarh.  

Părinţii nu au dorit să-şi dea copiii la şcoală, aceştia fiind instruiţi de un institutor, în timp ce cea mai mare faţă învaţă la Universitatea din Moscova. Familia este foartecredincioasă, respectând obiceiurile religiei ortodoxe. Cu toate că s-a retras complet din lumea afacerilor, Sterligov a mai primit ameninţări, iar prima lor cabană a fostincendiată, în timp ce câinele a fost otrăvit.

Casă de iarnă are doar două dormitoare şi a fost dotată cu un sistem electric pentru a permite funcţionarea unei maşini de spălat şi pentru iluminat. Sterligov şi familia să nu-şidoreşte să se întoarcă la viaţă de dinainte.  

Este un naţionalist convins şi a devenit profund religios acum 10 ani – deşi nu vrea să vorbească despre acest lucru, descriindu-l că fiind “prea personal”.  

“Nu mi-a mai rămas nici un ban – tot ceea ce am sunt banii din buzunar. Şi mai am nişte gâste, vite, un berbec şi mai nou, nişte curcani. Avem aproape tot ceea ce ne trebuie. Nu maitrebuie să cumpăr decât zahăr, sare, ceai şi ocazional pâine, atunci când suntem suficient de leneşi pentru a nu ne macină propria făină….Viaţă mea nu a fost niciodată mai bună –încă nu pot crede că am o viaţă atât de împlinită şi interesantă…Puii de curcan tocmai au ieşit de sub cloşca – această este o ştire interesantă pentru noi în momentul de faţă.  

Am reuşit să găsim fericire că şi familie – şi încă nu pot să cred că am reuşit să părăsim Moscova, cu toată atmosfera ei de mercenariat, ividie şi ostilitate. Cu greu pot descrie starea sufletească în care ne aflăm, exact cum nu poţi descrie gustul unei îngheţate. Trebuie să o gusti pentru a ştii asta.”, a declarat el programului BBC World Service’s Outlook. 

Sterligov trăieşte acum într-o casă mică, pe care o descrie că fiind “o sobă rusească, câteva ferestre, pereţi şi un tavan“. Are două tractoare, un boldozer şi o Toyota veche, deşipe timp de iarnă la fermă se poate ajunge doar cu o căruţă tarasa de cai. Ce mai apropiată casă se află la 11 km distanţă. Nu are electricitate şi acum încearcă să se descotorosească şi de telefonul mobil.

Sursa: Financiarul.ro
 

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmărește TIMPUL pe Google News și Telegram!


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *