Astăzi 12 Noiembrie 2018, Luni - Ultima actualizare la ora 19:14
Abonamente

Istorie 1 Noiembrie 2018, ora 09:22    Din editia print

Deceniul Unirii Basarabiei cu RomâniaEXCLUSIV: Cărţile de vizită ale deputaţilor Sfatului Ţării!

Marime Font

Cărţile de vizită exprimă nu doar ceva din caracterul posesorului, ele sunt prima impresie despre conlocutor, sunt reprezentarea vizuală a acestuia, devenind, din punct de vedere al tehnicii confecţionării şi al valorii artistice, obiecte de artă. 

Pan. Halippa a folosit des cărţile de vizită pentru a ajuta pe cineva, a pune un cuvânt de bine sau a angaja la serviciu.

Inventate cu secole în urmă (cea mai veche carte de vizită ce se păstrează în Muzeul Internaţional al Cărţilor de Vizită din Erdenheim, Philadelphia, SUA, datează de la 1850), la scurt timp după apariţia lor, cărţile de vizită devin un atribut necesar oricărei persoane.
Răsfoind arhivele, am fost plăcut surprinşi să descoperim mai multe exemplare de cărţi de vizită ale unor personalităţi de prim-rang ale Basarabiei anilor 1917-1918: preşedinţi de parlament, deputaţi în Sfatul Ţării şi prim-miniştri.

Confecţionate din carton alb, cu inscripţii de culoare neagră, diferite ca dimensiuni, aceste cărţi de vizită sunt parte a evenimentelor din anii de renaştere naţională de la începutul secolului al XIX-lea din Basarabia, constituind totodată adevărate perle istoriografice. Ele, aşa după cum vom vedea, poartă în sine şi alte informaţii decât cele imprimate la tipografie.


Cartea de vizită a lui Ion Inculeţ, prima persoană a Basarabiei anilor 1917-1918, preşedintele Sfatului Ţării.
Imprimată după alegerea lui la 21 noiembrie 1917 în fruntea organului reprezentativ al Basarabiei, inscripţia de pe cartea lui de vizită era în limba rusă. Este laconică, indicând strictul necesar de informaţii despre posesor: numele, funcţia şi localul unde îşi are serviciul. Citim: „Иван Константинович Инкулець, Председатель Сфатул Цэрий, Кишинев, Дворец Сфатул Цэрий”. După imprimare, Inculeţ adaugă, cu stiloul, numele şi funcţia în limba română: „Ion Inculeţ, Preşedintele Sfatului Ţării”.

Cărţile de vizită ale lui Pan. Halippa. Au fost descoperite mai multe exemplare.
Unul este din carton de culoare albă, de dimensiuni mai mici decât cartea de vizită a lui Inculeţ. Inscripţia este în limba română: „Pan. Halippa, redactor-editor al „Cuvântului Moldovenesc”, str. Jukovskaia nr. 15” (sediul Partidului Naţional Moldovenesc - n.n.). Cartea de vizită a fost tipărită anterior deschiderii lucrărilor Sfatului Ţării, căci, după alegerea sa în legislativul basarabean, Pan. Halippa îşi trece cu stiloul şi funcţia din cadrul legislativului basarabean: „Vice-preşedinte, Sfatul Ţării”.

Exemplarul descoperit de noi s-a dovedit a fi unul cu dublă funcţie. Halippa îl foloseşte pentru a adresa un mesaj. Iată cele scrise de el pe verso: „Domnule director, Vă recomand cu toată căldura pe tânărul Teodor Harghel, pe care’l puteţi folosi cu profit în serviciul Domniei Voastre. Pan. Halippa. 28.V.1918”. Nu se cunoaşte cărui director era adresat mesajul. Acel tânăr basarabean, Teodor Harghel, era să devină profesor la Seminarul Teologic din Chişinău, iar odată cu reocuparea Basarabiei de sovietici, în vara anului 1944, este supus represiunilor politice.

Cea de-a doua carte de vizită a lui Pan. Halippa este din anul 1919, când posesorul ei deţinea funcţia de ministru delegat al Guvernului de la Bucureşti în Basarabia. Inscripţia de pe carte e scurtă: „Pan. Halippa. Ministru”. Şi de data aceasta Pan.. Halippa foloseşte cartea de vizită pentru a transmite un mesaj şi o rugăminte. Iată ce-i scrie directorului de Interne al Basarabiei Vasile Bârcă: „Către dl Bârcă - directorul Internelor. Dragă Vasilică. Cred că ai face bine să-l mai ţii pe d-l Jalbă în funcţia de propagandist - el trebuie să propovăduiască cuvântul culturii româneşti peste Nistru. Pan. Halippa”. Precizăm că solicitarea lui Pan. Halippa privea pe deputatul în Sfatul Ţării Toma Jalbă, originar din stânga Nistrului. În anul 1919, în cadrul Directoratului de Interne din Basarabia au existat funcţii de propagandişti.

Pe o altă carte de vizită a lui Pan. Halippa pe care este imprimat în grafie latină doar numele posesorului „Pan. Halippa” şi o adresa „str. Iaşilor 18, Chişinău” întâlnim următoarea inscripţie: „[Pan. Halippa] Roagă pe Stimatul d-l Cociorvă, Secretar de Interne să facă tot posibilul să-l plaseze la o slujbă (de ajutor de subprefect sau altceva) pe d. Donos din s. Rughi, care a fost până acum cu însărcinări speciale. Cu stimă, Pan. Halippa”.

Cartea de vizită a deputatului în Sfatul Ţării Gheorghe Tudor este modestă. Inscripţia este în limba română, indicând doar numele şi funcţia posesorului: „Gheorghe Ş. Tudor, deputat în Sfatul Ţării”.

Cartea de vizită a lui Teodor Neaga. Pe când se bucura de realizarea din primăvara anului 1918, Teodor Nega îşi confecţionează o carte de vizită cu inscripţia în română: „Teodor I. Neaga”.

Cartea de vizită a lui Pantelimon Erhan. Inscripţia e făcută în română ulterior Actului Unirii, pe care citim: „Pantelimon Erhan. Directorul Liceului nr. 1 de băieţi Bogdan Pitriceico Hajdău din Chişinău; fost Prim-Director şi Ministru de Instrucţie Publică al Republicii Moldoveneşti”. După votul din 27 martie 1918, Pantelimon Erhan este numit reprezentantul Basarabiei în guvernul central de la Bucureşti pentru Ministerul Învăţământului, numit ulterior prin Înaltul Decretul Regal nr. 1132 din 9 martie 1919 în funcţia de profesor titular la Liceul nr. 1 de băieţi „Bogdan-Petriceico Hajdău”, apoi în cea de Director al acestui Liceu.

Cartea de vizită a lui Daniel Ciugureanu. Daniel Ciugureanu a fost prim-ministru al Basarabiei între 16 ianuarie şi 9 aprilie 1918.
Cartea de vizită a lui Daniel Ciugureanu se păstrează în dosarul personal din Arhivele Naţionale ale României din Bucureşti. Inscripţia este în limba română: „Dr. Daniel Ciugureanu, Preşedintele Consiliului de Miniştri, Chişinău”. Aşadar, înţelegem că a fost imprimată între 16 ianuarie şi 9 aprilie 1918, timp în care D. Ciugureanu a deţinut funcţia indicată.

Şi această carte de vizită este folosită în calitate de scrisoare-mesaj. Din cele scrise pe ea rezultă că Daniel Ciugureanu i-a dat-o lui Eugen Adamovici pentru a o înmâna lui Alexandru Marghiloman (prim-ministru al României între 5 martie şi 23 octombrie 1918). Iată conţinutul celor scrise cu creionul de Ciugureanu pe faţă, dedesubtul inscripţiei, continuând pe verso: „[Dr. Daniel Ciugureanu] Roagă respectuos pe Dl Marghiloman a primi în audienţă pe maiorul Adamovici pentru a lua unele informaţii în interesul Basarabiei. Maiorul Adamovici este un fiu al Basarabiei şi Vă rog a avea toată încrederea în el. Dr. Ciugureanu”.

Nu cunoaştem conţinutul mesajului verbal transmis de E. Adamovici lui Al. Marghiloman. În acele importante momente pentru Basarabia credem că veştile aduse de Adamovici la Bucureşti au contribuit la Unirea din 27 martie 1918.

ARHIVA TIMPUL
21 ianuarie 2011

Un articol de: Mihai Taşcă, dr. în drept
blog comments powered by Disqus

Din aceeaşi secţiune

Cele mai noi ştiri de azi

Actualitate 12 Noiembrie 2018, ora: 19:14

Lista companiilor cu credite neperformante de peste 3 miliarde de lei din BEM, Banca Socială și Unibank

Lista companiilor cu credite neperformante de peste 3 miliarde de lei din BEM, Banca Socială și Unibank

Aproape 70 de companii au luat de la Banca de Economii, Banca Socială și Unibank credite neperformante în sumă de peste 3 miliarde de lei.

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 12 Noiembrie 2018, ora: 16:56

Centrul Analitic Independent „Expert-Grup" lansează astăzi publicația „Impactul economic după 4 ani de implementare a Acordului de Asociere RM-UE" realizată în cadrul proiectului finanțat de Uniunea Europeană „Vizibilitate și comunicare pentru acțiunile...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 12 Noiembrie 2018, ora: 16:55

Trenul suburban de pasageri nr. 6826, Ungheni-Chișinău, va circula permanent cu un număr de 6 vagoane, care pot acomoda 568 de persoane pe scaune și încă 300 de persoane în picioare. Cele 2 garnituri a câte 3 vagoane, urmează să fie încălzite pe perioada rece a...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 12 Noiembrie 2018, ora: 16:06

Este concluzia la care ajuns Asociația Promo-LEX, exponenții căreia au participat astăzi la audierile Comisiei de anchetă „pentru elucidarea circumstanțelor de fapt și de drept privind imixtiunea Fundației „Otwarty Dialog” (Dialog Deschis) și a Ludmilei Kozlowska...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 12 Noiembrie 2018, ora: 16:04

Angajații companiei petroliere Bemol se bucură deja de adaosuri la salarii, în urma implementării de către Guvernul Filip a micii reforme fiscale, începând cu data de 1 octombrie. Într-o circulară internă, conducerea întreprinderii informează oamenii că vor...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 12 Noiembrie 2018, ora: 15:52

Anna Fotyga, deputatul european, care a participat alături de Maia Sandu la conferința organizată la Parlamentul European de Fundația Open Dialog, s-a dezis la scurt timp de ONG-ul condus de Ludmila Kozlovska. 

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 12 Noiembrie 2018, ora: 15:28

Curtea de Apel Chişinău a menţinut hotărârea instanţei primare privind arestul preşedintelui "Partidului Nostru" (PN), Renato Usatîi, a comunicat avocatul politicianului, Anatol Istrate.

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 12 Noiembrie 2018, ora: 14:36

Rusia nu îşi va retrage pacificatorii din Transnistria, pentru că, în caz contrar, acolo vor începe epurări naţionale. O declaraţie în acest sens a făcut membrul Comitetului pentru apărare şi securitate al Consiliului Federaţiei al Adunării Federale Ruse, Franţ...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 12 Noiembrie 2018, ora: 14:29

Un tren marfar a luat foc, astăzi, în apropiere de localitatea Stolniceni, raionul Ungheni. Două locomotive au fost parțial distruse. Pompierii au reușit să împiedice extinderea focului către vagoane. În urma incendiului nimeni nu a avut de suferit.

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 12 Noiembrie 2018, ora: 14:23

Banca Mondială consideră că recent aprobatele amendamente la Legea privind declararea voluntară și stimularea fiscală sunt un pas înainte și îndeamnă autoritățile ca ele să intre în vigoare fără întârziere, transmite IPN cu referire la un comentariu...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 12 Noiembrie 2018, ora: 13:56

Fostul vicepremier Dmitri Rogozin, acum șeful agenției spațiale ruse, propune reintroducerea unei practici de pe vremea lui Stalin, aceea de a folosi proiectanții de echipamente drept cobai la testele de siguranță, scrie Moscow Times.

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 12 Noiembrie 2018, ora: 13:14

Ai grijă de sănătatea ta în tinerețe, ca să fii „verde” la bătrânețe! Sănătatea bărbaților în noul produs B!tonic MAN

Ai grijă de sănătatea ta în tinerețe, ca să fii „verde” la bătrânețe! Sănătatea bărbaților în noul produs B!tonic MAN

Concurs inedit cu premii... pline de adrenalină lansat pe rețelele de socializare de către B!tonic Moldova, brand sănătos PREMIUM de suplimente alimentare germane.

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 12 Noiembrie 2018, ora: 13:06

Un designer autohton sparge tiparele modei. A creat colecţia care uneşte două generaţii

Un designer autohton sparge tiparele modei. A creat colecţia care uneşte două generaţii

Moda ultimei generații sovietice și a primei generații independente au reînviat. Totul graţie designerului autohton Lilia Moraru, care a creat o colecție pentru toamnă-iarnă. Prezentarea ținutelor a avut loc aseară, în cadrul Alternative Fashion Show.

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 12 Noiembrie 2018, ora: 13:03

Trei persoane s-au ales cu amenzi și țigaretele confiscate, după ce au încercat să evite controlul vamal. Produsele din tutun au fost descoperite de vameșii de la Aeroport. În total, au fost reținute 13 000 de țigarete de diverse mărci, marcate cu timbru de acciz al RM.

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 12 Noiembrie 2018, ora: 13:01

Pe bulevardul central și pe alte câteva străzi din centrul istoric al Chișinăului au fost montate indicatoare către principalele atracții turistice din oraș. Lucrările au fost executate de către Direcția generală locativ-comunală și amenajare în cadrul unui proiect...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 12 Noiembrie 2018, ora: 12:27

Motivele pe care liderii PAS și PPDA, Maia Sandu și Andrei Năstase, le invocă pentru a nu se prezenta la audierile Comisiei parlamentare care anchetează prezumata implicare a fundației Open Dialog în politica moldovenească sunt neserioase. Declarația aparține președintelui...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 12 Noiembrie 2018, ora: 12:16

Declarațiile incendiare ale fostului şef-adjunct al Serviciului Prevenirea şi Combaterea Spălării Banilor din cadrul CNA, Mihail Gofman, sunt trecute sub tăcere de către o parte a presei din Moldova, cea care se autoproclamă echidistantăși independentă. Acest fapt are o explicație,...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 12 Noiembrie 2018, ora: 12:15

Marea Britanie este „deschisă altor relații cu Rusia”, dar Moscova trebuie să schimbe cursul și să oprească atacurile împotriva securității globale și a tratatelor internaționale. Ideea va fi exprimată de premierul Regatului Unit, Theresa May, la banchetul anual al...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 12 Noiembrie 2018, ora: 12:12

 Liderul Partidului Acțiune și Solidaritate, Maia Sandu, dar și al PPDA, Andrei Năstase, refuză să se prezinte la audierile Comisiei parlamentare de anchetă, care investighează implicarea Fundației Open Dialog, condusă de Ludmila Kozlovska, în politica din Republica Moldova.

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 12 Noiembrie 2018, ora: 08:36

În ianuarie-septembrie 2018 exporturile de mărfuri au totalizat 1960,0 mil. dolari SUA, volum superior celui realizat în perioada corespunzătoare din anul 2017 cu 18,7%.

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 12 Noiembrie 2018, ora: 08:29

Ucraina: Victorie a liderilor actuali în „alegerile” din estul separatist

Liderii separatişti actuali sunt arătaţi învingători potrivit primelor rezultate parţiale după alegerile organizate duminică în estul prorus al Ucrainei, în pofida criticilor Kievului şi Occidentului care au denunţat aceste scrutinuri ca ilegale, comentează AFP,...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 12 Noiembrie 2018, ora: 08:08

Horoscop 12 noiembrie 2018. Intenţii ascunse, bani și o întâlnire romantică

Horoscop 12 noiembrie 2018. Vin momente cruciale în dragoste, în care se iau decizii importante cu privire la viitor. Va fi totul sau nimic, iar cine vrea o relație serioasă trebuie să-și asume și responsabilități.

( ) Citeşte tot articolul

Frumusețe 12 Noiembrie 2018, ora: 07:23

10 mituri despre îngrijirea pielii

Apelezi de obicei la sfaturi citite pe internet pentru a-ți rezolva diferite probleme ale pielii, dar nu știi dacă functionează cu adevarat? Este timpul să separam adevărul de mit și să aflăm cum stau lucrurile de fapt.

( ) Citeşte tot articolul
Current tier / breakpoint: xs sm md lg xl (= visible only on this breakpoint)

.hidden-xs-down .hidden-sm-down .hidden-md-down .hidden-lg-down

.hidden-xs-up .hidden-sm-up .hidden-md-up .hidden-lg-up .hidden-xl

.hidden-xs (only) .hidden-sm (only) .hidden-md (only) .hidden-lg (only) .hidden-xl (only)