Astăzi 22 Septembrie 2019, Duminică - Ultima actualizare la ora 15:06
Abonamente

Istorie 1 Noiembrie 2018, ora 09:22    Din editia print

Deceniul Unirii Basarabiei cu RomâniaEXCLUSIV: Cărţile de vizită ale deputaţilor Sfatului Ţării!

Marime Font

Cărţile de vizită exprimă nu doar ceva din caracterul posesorului, ele sunt prima impresie despre conlocutor, sunt reprezentarea vizuală a acestuia, devenind, din punct de vedere al tehnicii confecţionării şi al valorii artistice, obiecte de artă. 

Pan. Halippa a folosit des cărţile de vizită pentru a ajuta pe cineva, a pune un cuvânt de bine sau a angaja la serviciu.

Inventate cu secole în urmă (cea mai veche carte de vizită ce se păstrează în Muzeul Internaţional al Cărţilor de Vizită din Erdenheim, Philadelphia, SUA, datează de la 1850), la scurt timp după apariţia lor, cărţile de vizită devin un atribut necesar oricărei persoane.
Răsfoind arhivele, am fost plăcut surprinşi să descoperim mai multe exemplare de cărţi de vizită ale unor personalităţi de prim-rang ale Basarabiei anilor 1917-1918: preşedinţi de parlament, deputaţi în Sfatul Ţării şi prim-miniştri.

Confecţionate din carton alb, cu inscripţii de culoare neagră, diferite ca dimensiuni, aceste cărţi de vizită sunt parte a evenimentelor din anii de renaştere naţională de la începutul secolului al XIX-lea din Basarabia, constituind totodată adevărate perle istoriografice. Ele, aşa după cum vom vedea, poartă în sine şi alte informaţii decât cele imprimate la tipografie.


Cartea de vizită a lui Ion Inculeţ, prima persoană a Basarabiei anilor 1917-1918, preşedintele Sfatului Ţării.
Imprimată după alegerea lui la 21 noiembrie 1917 în fruntea organului reprezentativ al Basarabiei, inscripţia de pe cartea lui de vizită era în limba rusă. Este laconică, indicând strictul necesar de informaţii despre posesor: numele, funcţia şi localul unde îşi are serviciul. Citim: „Иван Константинович Инкулець, Председатель Сфатул Цэрий, Кишинев, Дворец Сфатул Цэрий”. După imprimare, Inculeţ adaugă, cu stiloul, numele şi funcţia în limba română: „Ion Inculeţ, Preşedintele Sfatului Ţării”.

Cărţile de vizită ale lui Pan. Halippa. Au fost descoperite mai multe exemplare.
Unul este din carton de culoare albă, de dimensiuni mai mici decât cartea de vizită a lui Inculeţ. Inscripţia este în limba română: „Pan. Halippa, redactor-editor al „Cuvântului Moldovenesc”, str. Jukovskaia nr. 15” (sediul Partidului Naţional Moldovenesc - n.n.). Cartea de vizită a fost tipărită anterior deschiderii lucrărilor Sfatului Ţării, căci, după alegerea sa în legislativul basarabean, Pan. Halippa îşi trece cu stiloul şi funcţia din cadrul legislativului basarabean: „Vice-preşedinte, Sfatul Ţării”.

Exemplarul descoperit de noi s-a dovedit a fi unul cu dublă funcţie. Halippa îl foloseşte pentru a adresa un mesaj. Iată cele scrise de el pe verso: „Domnule director, Vă recomand cu toată căldura pe tânărul Teodor Harghel, pe care’l puteţi folosi cu profit în serviciul Domniei Voastre. Pan. Halippa. 28.V.1918”. Nu se cunoaşte cărui director era adresat mesajul. Acel tânăr basarabean, Teodor Harghel, era să devină profesor la Seminarul Teologic din Chişinău, iar odată cu reocuparea Basarabiei de sovietici, în vara anului 1944, este supus represiunilor politice.

Cea de-a doua carte de vizită a lui Pan. Halippa este din anul 1919, când posesorul ei deţinea funcţia de ministru delegat al Guvernului de la Bucureşti în Basarabia. Inscripţia de pe carte e scurtă: „Pan. Halippa. Ministru”. Şi de data aceasta Pan.. Halippa foloseşte cartea de vizită pentru a transmite un mesaj şi o rugăminte. Iată ce-i scrie directorului de Interne al Basarabiei Vasile Bârcă: „Către dl Bârcă - directorul Internelor. Dragă Vasilică. Cred că ai face bine să-l mai ţii pe d-l Jalbă în funcţia de propagandist - el trebuie să propovăduiască cuvântul culturii româneşti peste Nistru. Pan. Halippa”. Precizăm că solicitarea lui Pan. Halippa privea pe deputatul în Sfatul Ţării Toma Jalbă, originar din stânga Nistrului. În anul 1919, în cadrul Directoratului de Interne din Basarabia au existat funcţii de propagandişti.

Pe o altă carte de vizită a lui Pan. Halippa pe care este imprimat în grafie latină doar numele posesorului „Pan. Halippa” şi o adresa „str. Iaşilor 18, Chişinău” întâlnim următoarea inscripţie: „[Pan. Halippa] Roagă pe Stimatul d-l Cociorvă, Secretar de Interne să facă tot posibilul să-l plaseze la o slujbă (de ajutor de subprefect sau altceva) pe d. Donos din s. Rughi, care a fost până acum cu însărcinări speciale. Cu stimă, Pan. Halippa”.

Cartea de vizită a deputatului în Sfatul Ţării Gheorghe Tudor este modestă. Inscripţia este în limba română, indicând doar numele şi funcţia posesorului: „Gheorghe Ş. Tudor, deputat în Sfatul Ţării”.

Cartea de vizită a lui Teodor Neaga. Pe când se bucura de realizarea din primăvara anului 1918, Teodor Nega îşi confecţionează o carte de vizită cu inscripţia în română: „Teodor I. Neaga”.

Cartea de vizită a lui Pantelimon Erhan. Inscripţia e făcută în română ulterior Actului Unirii, pe care citim: „Pantelimon Erhan. Directorul Liceului nr. 1 de băieţi Bogdan Pitriceico Hajdău din Chişinău; fost Prim-Director şi Ministru de Instrucţie Publică al Republicii Moldoveneşti”. După votul din 27 martie 1918, Pantelimon Erhan este numit reprezentantul Basarabiei în guvernul central de la Bucureşti pentru Ministerul Învăţământului, numit ulterior prin Înaltul Decretul Regal nr. 1132 din 9 martie 1919 în funcţia de profesor titular la Liceul nr. 1 de băieţi „Bogdan-Petriceico Hajdău”, apoi în cea de Director al acestui Liceu.

Cartea de vizită a lui Daniel Ciugureanu. Daniel Ciugureanu a fost prim-ministru al Basarabiei între 16 ianuarie şi 9 aprilie 1918.
Cartea de vizită a lui Daniel Ciugureanu se păstrează în dosarul personal din Arhivele Naţionale ale României din Bucureşti. Inscripţia este în limba română: „Dr. Daniel Ciugureanu, Preşedintele Consiliului de Miniştri, Chişinău”. Aşadar, înţelegem că a fost imprimată între 16 ianuarie şi 9 aprilie 1918, timp în care D. Ciugureanu a deţinut funcţia indicată.

Şi această carte de vizită este folosită în calitate de scrisoare-mesaj. Din cele scrise pe ea rezultă că Daniel Ciugureanu i-a dat-o lui Eugen Adamovici pentru a o înmâna lui Alexandru Marghiloman (prim-ministru al României între 5 martie şi 23 octombrie 1918). Iată conţinutul celor scrise cu creionul de Ciugureanu pe faţă, dedesubtul inscripţiei, continuând pe verso: „[Dr. Daniel Ciugureanu] Roagă respectuos pe Dl Marghiloman a primi în audienţă pe maiorul Adamovici pentru a lua unele informaţii în interesul Basarabiei. Maiorul Adamovici este un fiu al Basarabiei şi Vă rog a avea toată încrederea în el. Dr. Ciugureanu”.

Nu cunoaştem conţinutul mesajului verbal transmis de E. Adamovici lui Al. Marghiloman. În acele importante momente pentru Basarabia credem că veştile aduse de Adamovici la Bucureşti au contribuit la Unirea din 27 martie 1918.

ARHIVA TIMPUL
21 ianuarie 2011

Un articol de: Mihai Taşcă, dr. în drept
 Urmărește știrile Timpul.md pe Telegram
loading...
Loading...
blog comments powered by Disqus

Din aceeaşi secţiune

Cele mai noi ştiri de azi

Actualitate 22 Septembrie 2019, ora: 15:06

Naftogaz Ucraina: R. Moldova REFUZĂ să sprijine planul de REDUCERE a dependenței Europei de Rusia

Naftogaz Ucraina: R. Moldova REFUZĂ să sprijine planul de REDUCERE a dependenței Europei de Rusia

R. Moldova refuză să sprijine planul ucrainean de blocare a tranzitului gazului rusesc, a declarat joi purtătoarea de cuvânt a Naftogaz Ucraina, Alena Osmolovskaia, citată de politnavigator.net.

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 22 Septembrie 2019, ora: 10:32

PROTESTE VIOLENTE în Franţa: Poliţia a folosit gaze lacrimogene şi tunuri de apă pentru a dispersa mulţimea, la Paris/ Peste 66.000 de manifestanţi ai "Vestelor galbene", în stradă/ VIDEO

PROTESTE VIOLENTE în Franţa: Poliţia a folosit gaze lacrimogene şi tunuri de apă pentru a dispersa mulţimea, la Paris/ Peste 66.000 de manifestanţi ai "Vestelor galbene", în stradă/ VIDEO

Peste 66.000 de protestatari ai miscării "Vestele galbene" au ieşit în stradă sâmbătă, în Franţa, pentru a cincea săptămână consecutiv. La Paris, pe bulevardul Champs-Elysées au avut loc mai multe altercaţii violente, iar forţele de ordine au...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 22 Septembrie 2019, ora: 10:22

Martorii lui Iehova, interzisă în Rusia și trecută pe lista organizațiilor extremiste

Martorii lui Iehova, interzisă în Rusia și trecută pe lista organizațiilor extremiste

Curtea Supremă din Rusia a decis că Martorii lui Iehova este organizație extremistă, iar toate proprietățile sale trebuie să fie predate statului, anunță Reuters.

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 22 Septembrie 2019, ora: 10:13

ORA DE IARNĂ 2019. Ce se întâmplă cu ora de iarnă după decizia Comisiei Europene de a renunţa la schimbarea orei

ORA DE IARNĂ 2019. Ce se întâmplă cu ora de iarnă după decizia Comisiei Europene de a renunţa la schimbarea orei

Ora de iarnă se aplică în fiecare an, în ultima noapte de sâmbătă spre duminică din luna octombrie. În anul 2019, trecerea la ora de iarnă va avea loc în noaptea de 26 spre 27 octombrie. În noaptea de 26 octombrie spre 27 octombrie 2019...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 22 Septembrie 2019, ora: 10:04

Cutremur puternic în Albania. Zeci de răniţi şi case distruse/ VIDEO

Cutremur puternic în Albania. Zeci de răniţi şi case distruse/ VIDEO

Un seism cu magnitudinea de 5,6 pe scara Richter s-a produs, sâmbătă seara, la 30 de kilometri vest de capitala Albaniei, Tirana, a anunţat Serviciul de prospectare geologică al SUA.

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 22 Septembrie 2019, ora: 08:50

Chipul Omului de Denisova, rudă a omului modern, reconstituit în premieră

Chipul Omului de Denisova, rudă a omului modern, reconstituit în premieră

Aspectul fizic al misteriosului Om de Denisova, una dintre rudele îndepărtate ale omului modern, a fost dezvăluit după ce o echipă de oameni de ştiinţă i-a reconstituit chipul pornind de la ADN extras dintr-un deget fosilizat ce a aparţinut unei fete.

( ) Citeşte tot articolul

Horoscop 22 Septembrie 2019, ora: 08:32

HOROSCOP ZILNIC: HOROSCOPUL ZILEI DE 22 SEPTEMBRIE 2019. TAURII SUNT CONFUZI ȘI FRUSTRAȚI

HOROSCOP ZILNIC: HOROSCOPUL ZILEI DE 22 SEPTEMBRIE 2019. TAURII SUNT CONFUZI ȘI FRUSTRAȚI

 aHoroscopul zilei de 22 septembrie 2019 aduce previziuni astrale pentru zodiile Berbec, Taur, Gemeni, Rac, Leu, Fecioară, Balanță, Scorpion, Săgetător, Capricorn, Vărsător, Pești. Horoscopul zilnic pentru 22 septembrie 2019 vine cu sfaturi pentru toate zodiile. Horoscopul zilnic...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 21 Septembrie 2019, ora: 15:04

Această iluzie optică e imposibil de descifrat la prima vedere

Această iluzie optică e imposibil de descifrat la prima vedere

Iluziile optice exploatează schimbarea dintre ceea ce ochii noştri văd şi ceea ce creierul percepe. Iar cea mai nouă iluzie optică care circulă pe internet și care se joacă nemilos cu mintea ta înfățișează două cranii. Vezi cum o explică specialiștii.

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 21 Septembrie 2019, ora: 10:52

Urechean deranjat de cuvântul ROMÂNESC // „Scoateți panourile astea sau plecați” - Partidul Popular Românesc dat afară din sediu

Urechean deranjat de cuvântul ROMÂNESC // „Scoateți panourile astea sau plecați” - Partidul Popular Românesc dat afară din sediu

Precursorul Partidului Popular Românesc, PLR, închiria sediul de la Serafim Urechean. E o clădire frumoasa, impozanta, puțin mai la vale de Filarmonica, pe strada Mihai Eminescu, scrie liderul PPR Vlad Țurcanu.

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 21 Septembrie 2019, ora: 10:22

47 de stații CFR vor arăta precum cele din Occident

47 de stații CFR vor arăta precum cele din Occident

 Compania Naţională de Căi Ferate CFR a anunţat vineri că şapte companii româneşti de specialitate au depus oferte în cadrul licitaţiilor publice, organizate de companie, pentru întocmirea studiilor de fezabilitate pentru 44 de staţii de cale ferată, incluse...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 21 Septembrie 2019, ora: 10:16

Reacția Occidentului la creșterea Chinei și protestele din Hong Kong, decisiva pentru economia lumii

Reacția Occidentului la creșterea Chinei și protestele din Hong Kong, decisiva pentru economia lumii

 Modul Chinei de a riposta la protestele anti-chinezești din Hong Kong duce Occidentul, după cum vom vedea, în pragul a două întrebări fundamentale pentru economia lumii. Pentru că discutăm despre modul cum SUA și alte state vor trata de acum înainte, inclusiv...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 21 Septembrie 2019, ora: 09:52

Maia Sandu îl critică pe Octavian Țîcu

Maia Sandu îl critică pe Octavian Țîcu Din editia print

Maia Sandu susține că deputatul Octavian Țîcu, candidatul Partidului Unității Naționale la alegerile din 20 octombrie în Chișinău, face un deserviciu alegătorilor proeuropeni din capitală. Astfel a comentat premierul decizia parlamentarului de a părăsi fracțiunea PPDA din...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 21 Septembrie 2019, ora: 09:47

Igor Dodon: Dacă PSRM va dori, va avea majoritate într-o săptămână

Igor Dodon: Dacă PSRM va dori, va avea majoritate într-o săptămână

 Dacă socialiștii și-ar fi dorit, ar fi creat singuri majoritatea parlamentară timp de o săptămână după modelul care a existat în Parlamentul precedent, dar Partidul Socialiștilor nu-și dorește acest lucru. Declarația aparține președintelui Igor Dodon, lider...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 21 Septembrie 2019, ora: 09:37

Vladimir Voronin o sfătuiește pe Maia Sandu să nu aibă încredere în Dodon

Vladimir Voronin o sfătuiește pe Maia Sandu să nu aibă încredere în Dodon

Liderul PCRM, Vladimir Voronin, îi recomandă Maiei Sandu să nu aibă încredere în Igor Dodon. Declarația a fost făcută în cadrul unei emisiuni la TVR Moldova.

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 21 Septembrie 2019, ora: 09:30

FOTO /// Andrei Năstase – ironizat de internauți din cauza felului în care o privește pe Ivanka Trump

FOTO /// Andrei Năstase – ironizat de internauți din cauza felului în care o privește pe Ivanka Trump

Nastase are privirea aplecata, iar internautii n-au ezitat sa faca gluma la acest subiect. “Andrei, nu strange mana prea tare si ridica ochii in sus!”, “Domnu vice-ministru se holbeaza la t**ele doamnei Trump?”, “Ce face Andrei Nastase, cauta cu ochii daca are...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 21 Septembrie 2019, ora: 09:17

Mercedes, revoluție tehnologică: renunță la dezvoltarea motoarelor cu combustie internă și se concentrează pe electric

Mercedes, revoluție tehnologică: renunță la dezvoltarea motoarelor cu combustie internă și se concentrează pe electric

Șeful departamentului de dezvoltare al gigantului german Daimler a anunțat o decizie majoră: concernul auto abandonează investițiile în motoarele pe benzină și motorină și se concentrează pe dezvoltarea automobilelor electrice.

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 21 Septembrie 2019, ora: 09:16

Traian Băsescu a fost declarat colaborator al Securităţii / Prima reacție - Nu mă apuc să dau cu pietre în judecători. Voi contesta decizia!

Traian Băsescu a fost declarat colaborator al Securităţii / Prima reacție - Nu mă apuc să dau cu pietre în judecători. Voi contesta decizia!

Curtea de Apel București a admis vineri acțiunea CNSAS și a constatat calitatea de colaborator al Securităţii în privinţa fostului președinte Traian Băsescu, potrivit deciziei instanței.

( ) Citeşte tot articolul

Horoscop 21 Septembrie 2019, ora: 09:15

HOROSCOP ZILNIC: HOROSCOPUL ZILEI DE 21 SEPTEMBRIE 2019. SĂGETĂTORII POT FI MARCAȚI DE O ÎNTÂLNIRE

HOROSCOP ZILNIC: HOROSCOPUL ZILEI DE 21 SEPTEMBRIE 2019. SĂGETĂTORII POT FI MARCAȚI DE O ÎNTÂLNIRE

Horoscopul zilei de 21 septembrie 2019 aduce previziuni astrale pentru zodiile Berbec, Taur, Gemeni, Rac, Leu, Fecioară, Balanță, Scorpion, Săgetător, Capricorn, Vărsător, Pești. Horoscopul zilnic pentru 21 septembrie 2019 vine cu sfaturi pentru toate zodiile. Horoscopul zilnic pentru 21...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 21 Septembrie 2019, ora: 08:19

Asigurată de a deveni primul șef al Parchetului european, magistrata Laura Codruţa Kovesi îşi ia revanşa după ani buni de luptă în România împotriva malversaţiunilor clasei politice, până în punctul de a deveni o obsesie a guvernului de la Bucureşti, scrie publicața franceză...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 21 Septembrie 2019, ora: 07:56

DUPĂ CE I-A DAT ȚARA LUI DODON, Năstase S-A TREZIT? / „Dacă Primăria Chișinău va ajunge pe mâinile socialiștilor, atunci în capitală va fi dezastru”

DUPĂ CE I-A DAT ȚARA LUI DODON, Năstase S-A TREZIT? / „Dacă Primăria Chișinău va ajunge pe mâinile socialiștilor, atunci în capitală va fi dezastru”

Fostul deputat si ministrul MAI, Andrei Năstase, susține că dacă Primăria Chișinău va ajunge pe mâinile socialiștilor, atunci în capitală va fi dezastru. 

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 20 Septembrie 2019, ora: 18:53

WineTech Moldova: WINET - un nou proiect în domeniul comerțului și cooperării din sectorul vinicol din regiunea Bazinului Mării Negre

WineTech Moldova: WINET - un nou proiect în domeniul comerțului și cooperării din sectorul vinicol din regiunea Bazinului Mării Negre

 WINET este primul proiect transfrontalier din regiunea Bazinului Mării Negre ce va cuprinde, inițial, trei țări: Moldova, România și Bulgaria. În cadrul acestui parteneriat vinicol, Republica Moldova este partener lider și implementator.

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 20 Septembrie 2019, ora: 13:04

Jurnalist britanic despre Aeroportul Chișinău: promisa dezoligarhizare să nu se transforme în „dodonizare”

Jurnalist britanic despre Aeroportul Chișinău: promisa dezoligarhizare să nu se transforme în „dodonizare”

Atacurile directe și mai voalate ale președintelui Igor Dodon și Guvernului de la Chișinău asupra companiei a preluat contractul de concesiune a Aeroportului Internațional Chișinău provoacă tot mai multe îngrijorări în mediul diplomatic, dar și în cel al...

( ) Citeşte tot articolul
Current tier / breakpoint: xs sm md lg xl (= visible only on this breakpoint)

.hidden-xs-down .hidden-sm-down .hidden-md-down .hidden-lg-down

.hidden-xs-up .hidden-sm-up .hidden-md-up .hidden-lg-up .hidden-xl

.hidden-xs (only) .hidden-sm (only) .hidden-md (only) .hidden-lg (only) .hidden-xl (only)