Actualitate

Expediţie memorială în Arhipelagul Soloveţk

Materialele documentare acumulate şi imaginile video de la faţa locului vor sta la baza unui film documentar şi a unor scrieri istorice.

Expediţia a fost organizată de Institutul de Istorie Socială „Pro Memoria”, împreună cu Facultatea de Istorie şi Filozofie, USM, Facultatea Jurnalism şi Ştiinţe ale Comunicării, USM şi Asociaţia Istoricilor din Moldova. Acţiunile de documentare s-au desfăşurat în spaţiul Arhipelagului Soloveţk şi pe teritoriul Republicii Autonome Karelia din Federaţia Rusă.

Într-o conferinţă de presă la IPN, istoricul Anatol Petrencu a comunicat că la Cimitirul Memorial din Sandarmoh, situat la circa 15 kilometri de oraşul Medvejegorsk din Republica Karelia, membrii expediţiei au ridicat o cruce în memoria victimelor represiunilor politice din Rusia sovietică. Conform unor date preliminare, aici au fost executaţi peste 30 de conaţionali de-ai noştri. În total, în pădurea de la marginea localităţii, pe locul unei cariere de nisip, au fost împuşcaţi, prin hotărâri ale troicii bolşevice, circa 10 de mii de oameni, reprezentanţi a circa 60 de naţionalităţi.

Profesorul universitar Andrei Dumbrăveanu a relatat că în dimineaţa când au ridicat crucea a fost oficiat şi un serviciu divin în limba română. Localnicii le-au povestit istoricilor că în anumite locuri unde cândva au fost cimitire parcă se aud ţipetele celor masacraţi în acele vremuri. „Timp de 2 săptămâni, ne-am aflat acolo unde calci şi dai de osăminte, auzi cum practic încă trosnesc oasele. Dacă sapi, dai de sânge şi apa din zona respectivă este roşietică, aşa-i pământul acolo”, a spus Andrei Dumbrăveanu.

Istoricul Ion Negrei a declarat că în acţiunile de documentare şi la manifestările de comemorare au participat şi oameni de ştiinţă din partea locului, muzeografi, slujitori ai cultului, dar şi descendenţi ai victimelor gulagului, de regulă oameni de vârstă înaintată, care au furnizat informaţii suplimentare despre soarta basarabenilor şi transnistrenilor deportaţi în locurile respective. Istoricul a menţionat că Mănăstirea Soloveţk şi reţeaua de schituri din Arhipelagul Soloveţk, în anii 20-30 ai secolului trecut, au servit drept loc de deportare a „elementelor contrarevoluţionare şi antisovietice” din Rusia bolşevică.

„Aici a fost elaborată şi aplicată în practică metodologia de exterminare morală şi fizică a elementelor ostile puterii sovietice. În perioada postbelică, această experienţă generalizată a fost aplicată la scara întregii Uniuni Sovietice. Pe aceste locuri au fost exterminaţi oameni nevinovaţi, dar care împărtăşeau alte idei politice şi alte viziuni culturale”, a mai spus istoricul.

Expediţia este parte componentă a Programului de stat „Recuperarea şi valorificarea memoriei victimelor regimului totalitar comunist”.

sursa: ipn.md

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmărește TIMPUL pe Google News și Telegram!


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *