Expertul economic al Carnegie Center din Moscova, Andrei Movchan consideră că sancţiunile Occidentului, în speranţa unui impact economic asupra Rusiei, nu au obţinut aproape niciun efect. „Ideea din spatele sancţiunilor era să lovească economia resticționând accesul la finanţare.
Dar sancţiunile au fost impuse în situaţia în care companiile din Rusia oricum nu se mai împrumutau: în ţară era recesiune grea, cauzată de factori interni, care a provocat o pierdere completă a încrederii în guvern, între agenţii economici privaţi şi cei ai statului, nimeni nu împrumută bani pentru că nimeni nu mai făcea investiţii”, afirmă expertul Carnegie Center, pentru Radio Liberty.
Într-un interviu pentru „Vocea Americii”, Andrei Movchan descrie plastic situaţia cu limitările pe care Europa şi Statele Unite le-au impus împotriva instituţiilor financiare din Rusia şi a unelor companii:
„Poţi, desigur, să nu laşi mortul la plimbare, dar el oricum nu se va duce”.
Potrivit economistului, dacă voia, Occidentul putea să provoace un impact mult mai greu asupra Moscovei. Putea, de exemplu, să oprească furnizarea de servicii şi piese de schimb pentru aeronavele civile. Măsură ar fi fost foarte eficientă: aviaţia civilă rusă se bloca în câteva luni, iar la cât de întinsă e ţară, dezastrul era garantat.
Dar nimic din toate acestea Occidentul nu a vrut să facă. Sarcina lui, în principiu, nu este să creeze o situaţie imprevizibilă în Rusia. Dacă economia Rusiei se prăbuşeşte, un haos a la Venezuela într-o ţară cu arme nucleare – un pic prea multă distracţie.
Între timp, potrivit expertului, China va începe în curând, încet, dar sigur să se folosească de încetinirea economiei Rusiei pentru propriile scopuri. „Economia rusă se afundă şi nu atât de cauza unor factori externi, ci pentru că nimeni în Rusia nu mai vrea să deruleze afaceri deja de aproximativ doi ani şi jumătate. Iar China face în Rusia ceea ce a făcut şi în Venezuela; încheie acorduri bilaterale pentru că în momentul în care Rusia se va afundă şi mai mult, să obţină bogăţiile subterane ale acestei ţări”, crede Movchan.
„Chinezii, probabil, vor veni în Rusia cu banii lor…vor oferi 20-30 miliarde de dolari pentru că, peste câţiva ani, să ia în schimb zăcămintele de resurse naturale, părţi majoritare din companii şi aşa mai departe – această este activitatea lor favorită, iar Rusia nu este prima ţară în care procedează astfel”, – este convins Andrei Movchan.
sursa: paginaderusia.ro
|
Ambasada României la Chișinău comunică faptul că Autoritatea Națională pentru Cetățenie (ANC) va organiza, pe parcursul lunilor aprilie, mai și iunie 2021, un număr de patru ceremonii de depunere a jurământului de credință față de România dedicate Ambasadei...
( ) Citeşte tot articolulPe 16 mai 1812, reprezentanţii Imperiilor Rus şi Otoman semnau dubioasa pace de la Bucureşti, care încheia războiul ruso-turc de la 1806—1812 pentru Principatele Române şi, ca rezultat al târgului, Moldova de la est de Prut (redenumită Basarabia) era anexată Rusiei.
( ) Citeşte tot articolulUn site apropiat premierului Filat afişează o ştire cu următorul titlu: „Vlad Filat pune degetul pe rană: Instituţiile statului nu respectă legea!”.
( ) Citeşte tot articolulUrzicile mai sunt denumite si plantele minune pentru numeroasele lor intrebuintari curative. Nu este nicio noutate ca au un efect astringent, expectorant, tonic, antiinflamator, dar si proprietati diuretice, fiind o sursa importanta de vitamina A, C, E, fier, calciu, fosfati si minerale.
( ) Citeşte tot articolulUrmăresc cu mare atenţie declaraţiile ce se fac în ultimul timp despre „Franzeluţa” S.A. şi, confruntându-le cu situaţia reală de la întreprindere, ajung la concluzia că cineva încearcă intenţionat să inducă în eroare opinia publică...
( ) Citeşte tot articolulBunelul liderului PCRM, Vladimir Voronin, a fost condamnat de patru ori de către organele represive ale regimului comunist sovietic.
( ) Citeşte tot articolul