Actualitate

Expert juridic, despre imaginile unde Dodon IA MITĂ: „Procurorii se pot AUTOSESIZA”

„O înregistrare similară a apărut la televizoare în luna iunie anul trecut. Și Procuratura Generală din oficiu s-a autosesizat și a investigat cauza. Codul de procedură penală prevede clar că procurorii reacționează din oficiu sau la plângeri, la sesizare. Și nu doar au dreptul, dar au obligația să reacțineze atunci când constată o aparență de încălcare a legii care seamănă a fi penală”, a precizat Gribincea în cadrul emisiunii „Cutia Neagră” de la TV8.

În opinia lui, Procuratura trebuie să pornească o verificare pentru a vedea dacă există motiv pentru urmărirea penală sau nu.

Vlad Gribincea îndeamnă Procuratura să renunța la practica de a cere denunțuri oficiale pentru că aceasta ar fi perceput de societate drept o intimidare. Juristul spune că a existat o cauză când ca urmare a unui astfel de denunț s-a pornit dosar împotriva denunțatorului. „Această chemare pentru a face denunț este percepută de public ca un fel de intimidare din partea procurorilor”, a adăugat Gribincea.

Amintim că Procuratura Generală i-a cerut deputatului Iurie Reniță, cel care a făcut publice imaginile cu Dodon și Plahotniuc, să depună un denunț oficial „pentru că nu cunoaște cât de veridice sunt, în ce circumstanțe au fost făcute, dar și alte detalii inerente unor astfel de înregistrări”.

Liberalul Dorin Chirtoacă a publicat o ordonanță de neîncepere a urmăririi penale în care este scris că Procuratura a efectuat cercetarea la fața locului în vara anului trecut, atunci când au apărut imagini din același loc cu aceleași persoane, iar imaginile s-ar afla la Procuratură.

 

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmărește TIMPUL pe Google News și Telegram!


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *