Internațional

Explozii Beirut: 2.750 de tone de nitrat de amoniu s-au aflat la originea tragediei

Premierul Hassan Diab a anunţat că aproximativ 2.750 de tone de nitrat de amoniu erau stocate în depozitul portului din Beirut unde s-a produs marţi explozia care a provocat victime şi daune fără precedent în capitala libaneză, transmite miercuri AFP.

"Este inadmisibil ca o încărcătură de nitrat de amoniu, estimată la 2.750 tone, să fie prezentă de şase ani într-un depozit fără măsuri de precauţie", a declarat premierul în faţa Consiliului Suprem de Apărare reunit în şedinţă de urgenţă.

"Este inacceptabil şi nu putem să păstrăm tăcerea în această problemă", a adăugat şeful executivului libanez, conform informaţiilor oferite de un purtător de cuvânt în cadrul unei conferinţe de presă.

Nitratul de amoniu este un îngrăşământ chimic şi, totodată, o componentă a explozibililor.

"Nu vom cunoaşte liniştea până când nu vom găsi persoana responsabilă pentru ceea ce s-a întâmplat ca să dea socoteală", a promis premierul.

Consiliul Suprem de Apărare a recomandat guvernului să declare "stare de urgenţă" timp de două săptămâni în Beirut. În această perioadă, o "putere militară supremă va fi responsabilă de toate prerogativele în materie de securitate", potrivit comunicatului dat publicităţii la încheierea reuniunii.

Guvernul libanez se va întruni miercuri într-o şedinţă de urgenţă.

UPDATE ora 05:43 Preşedintele Emmanuel Macron a anunţat pe Twitter că Franţa va trimite la Beirut „mai multe tone de materiale sanitare” şi un detaşament de securitate civilă.

UPDATE ora 02:49 Preşedintele Donald Trump a apreciat marţi, într-o conferinţă de presă, că exploziile de amploare din Beirut „seamănă cu un atentat teribil”, menţionând că experţi militari i-au comunicat că ar fi fost vorba de o bombă, informează AFP, citată de Agrerpres.

„M-am întâlnit cu generalii noştri şi se pare că nu a fost un accident industrial. Se pare, în opinia lor, că a fost un atac. A fost un fel de bombă”, a declarat preşedintele american în conferinţa de presă zilnică consacrată pandemiei noului coronavirus.

Liderul de la Casa Albă a mai declarat că „Statele Unite sunt pregătite să sprijine Libanul”. „Vom fi acolo să ajutăm. Pare un atac teribil”.

UPDATE ORA 02.09 Premierul Hassan Diab a anunţat că aproximativ 2.750 de tone de nitrat de amoniu erau stocate în depozitul portului din Beirut unde s-a produs marţi explozia care a provocat victime şi daune fără precedent în capitala libaneză, transmite AFP, citată de Agerpres.

ACTUALIZARE 00.15 Cel puțin 73 de oameni au murit în urma exploziei, anunță autoritățile din Liban.

ACTUALIZARE 00.00 Ambasada Statelor Unite din Beirut îndeamnă persoanele aflate în zona deflagrației să „rămână în case și să poarte măști dacă au acces la ele”, în condițiile în care există informații că în urma exploziei au fost eliberate gaze toxice în atmosferă.

ACTUALIZARE 23.40 Organizația de ajutor pentru copii „Save the Children” avertizează că în condițiile haosului din Beirut, mai mulți copii rătăciți de familiile lor ar putea să fie răniți și în pericol după ce explozia „a pulverizat străzi întregi”.

„Suntem șocați și devastați de explozia de azi. Bilanțul deceselor ar putea să nu fie cunoscut timp de multe zile, dar ceea ce știm într-un dezastru ca acesta este că mulți copii pot fi răniți, șocați și rătăciți de părinții lor”, a spus Jad Sakr, directorul organizației din Liban. „Este vital ca cei mici și familiile lor să aibă acces la serviciile de urgență de care au nevoie, inclusiv de îngrijiri medicale și de protecție emoțională și fizică”, a adăugat el.

Reprezentanții organizației spun, de asemenea, că spitalele sunt „complet copleșite” și că supraaglomerarea face ca un număr mare de oameni să nu poată fi îngrijiți.

ACTUALIZARE 22.45 Autoritățile de la Beirut anunță că cel puțin 50 de oameni au murit și aproximativ 2750 sunt răniți.

ACTUALIZARE 22.30 Ministrul Sănătății libanez anunță că bilanțul morților în urma exploziei din Beirut a ajuns la 40.

ACTUALIZARE 22.20 Un politician libanez, secretarul general al partidului Kataeb, a murit în urma rănilor survenite după explozia masivă care a zguduit marți seară orașul Beirut, scrie CNN.

ACTUALIZARE 21.55 Cel puțin 27 de oameni au murit și peste 2500 de oameni sunt răniți, conform ultimelor informații.

ACTUALIZARE 21.40 Sute de oameni au fost spitalizați în capitala libaneză, iar autoritățile se tem că numărul morților este uriaș după exploziile care au zguduit Beirutul. Camerele de urgență ale spitalelor sunt deja pline de oameni răniți, iar unul dintre spitalele mari din oraș nu mai poate primi noi pacienți din cauza supraaglomerării dar și pentru că explozia a afectat o parte a clădirii.

Crucea Roșie Libaneză face un apel la oameni să doneze sânge pentru a îi ajuta pe răniții care se află acum în spitale.

ACTUALIZARE 21.15 Aproximativ 400 de răniți în urma exploziei au fost duși la unitatea de urgență a spitalului Hotel Dieu, conform unei asistente medicale.

ACTUALIZARE 21.00 Explozia s-a resimțit la 240 de kilometri, până în Cipru, iar unii dintre locuitorii insulei mediteranene au crezut că este vorba de un cutremur.

ACTUALIZARE 20:30 În jur de 10 pompieri libanezi din Beirut au fost dați dispăruți în urma exploziei care a zguduit orașul marți, a anunțat guvernatorul orașului, Marwan Abboud. El a adăugat că scenele din oraș îi amintesc de exploziile nucleare de la Hiroshima și Nagasaki.

Întrebat de reporteri dacă focul a fost sursa exploziei, guvernatorul a răspuns: „Nu știm. A fost un incendiu, apoi pompierii au venit să îl stingă. Apoi a avut loc explozia și pompierii nu mai sunt de găsit. Îi căutăm în aceste momente.

Totul îmi aduce aminte de ce s-a întâmplat în Japonia, la Hiroșhima și Nagasaki. În viața mea nu am văzut distrugere la această scară”.

ACTUALIZARE 20:20. Scene haotice pe străzile și în spitalele din Beirut: o mulțime de răniți ajung la secțiile de urgență cu sângerări, membre rupte și plini de bucăți de sticlă, scrie CNN.

ACTUALIZARE 20:15. Cele două explozii ar fi avut loc la un depozit de artificii și la un depozit de chimicale. Înainte de prima explozie, în fumul care ieșea din incendiul inițial au început să explodeze artificii, după care a urmat deflagrația.

 

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmărește TIMPUL pe Google News și Telegram!


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *