Astăzi 3 August 2020, Luni - Ultima actualizare la ora 10:48
Abonamente

Externe 27 Decembrie 2011, ora 16:30

Externele la final de an: despre vize, optimism şi petreceri de Crăciun

Marime Font

Ministerul Afacerilor Externe şi Integrării Europene (MAEIE), în persoana ministrului Iurie Leancă şi a viceminiştrilor Natalia Gherman şi Andrei Popov, a invitat astăzi jurnaliştii la o conferinţă de presă de bilanţ. 

Petrecerea a fost „de consolidare”

Aceasta a fost ţinută în sala de protocol a MAEIE - cea mai mare încăpere de care dispune instituţia, potrivit ministrului, cu o capacitate de maximum 25 de oameni -, astfel fiind anticipate, se pare, întrebările despre petrecerea de Crăciun pe care săptămâna trecută ministerul a organizat-o, pentru circa 100 de angajaţi ai săi, la un club de noapte din capitală. Iurie Leancă a reiterat faptul că pentru serbare - prima în ultimii doi ani la care au fost adunaţi toţi angajaţii de la Externe - nu a fost cheltuit nici un ban public, cei 30.000 de lei venind din proiectul PUND „Consolidarea capacităţilor instituţionale ale MAEIE”, iar sala - oferită gratis - a fost aleasă exclusiv „graţie proximităţii”.

Am rămas pe agenda UE

Cât priveşte activitatea ministerului, Iurie Leancă a spus că în 2011 aceasta s-a axat pe patru piloni - vizibilitatea RM ca stat ce aspiră la integrarea în UE; aprofundarea colaborării cu România, Ucraina, Rusia, SUA, China ş.a.; contribuţia la atingerea obiectivelor ce ţin de securitatea ţării, în egală măsură politică şi energetică; consolidarea capacităţilor ministerului. Printre realizările anului 2011 conducerea MAEIE a enumerat deopotrivă relaţia excelentă cu Bruxellesul şi cu cele 27 de ţări ale Uniunii Europene, dialogul excelent cu Bucureştiul şi reluarea unei comunicări civilizate cu Moscova. „A fost un an cu multe evenimente, chiar dacă nu tot şi nu întotdeauna ceea ce se face în politica externă este vizibil sau palpabil. Cert este că am arătat că putem fi şi credibili, şi predictibili. Am reuşit să ne menţinem pe agenda europeană, chiar dacă lumea a fost cutremurată de dezastre naturale, politice şi economice”, a spus ministrul de Externe. Drept dovadă el a adus faptul că asistenţa UE pentru RM nu a scăzut în acest an, ci, dimpotrivă, s-a majorat.

Vom lucra cu ţările „reticente”

Şi de această dată, ministrul Leancă s-a declarat optimist în ceea ce priveşte viitorul european al Moldovei. „Nu avem alternativă, şi nu este vorba doar de sprijinul financiar consistent oferit de UE, ci de un spaţiu politic, civic şi economic sigur. Ştiu, există probleme mari în UE astăzi, dar sunt convins că Uniunea Europeană nu va dispărea, precum se vehiculează frecvent”, a spus şeful diplomaţiei de la Chişinău. Tocmai de aceea, pentru el nu există dilema Uniunea Europeană sau Uniunea Euroasiatică:„Uniunea Euroasitatică este doar o idee astăzi, iar ideile pot să se realizeze, dar pot şi să nu se realizeze. Mai important, cred, e ca Moldova să urmeze exemplele din vecinătate - cele ale Ţărilor Baltice, bunăoară - care au parcurs calea de integrare în Europa şi să ne orientăm la un proiect care deja există şi şi-a demonstrat viabilitatea”.

În contextul vecinătăţii, deşi nu a putut spune exact de ce, în 2011, nu a avut loc mult-anunţata şedinţa comună a guvernelor de la Chişinău şi Bucureşti, ministrul Leancă a afirmat că aceasta rămâne o prioritate pentru anul viitor şi că speră că cel două executive se vor reuni în primele luni ale lui 2012. Tot pentru 2012, în februarie, este aşteptată demararea negocierilor pe marginea Acordului de Liber Schimb cu UE, iar spre sfârşitul anului - finalizarea celei de-a doua etape a dialogului privind eliminarea vizelor. Aici însă ministrul Leancă s-a arătat nu doar optimist, ci şi… realist. „Sunt convins că la finele lui 2012 vom reuşi să avem toate criteriile îndeplinite, căci 80-90% depinde de capacitatea noastră de a ne euroconforma. Dar mai sunt vreo 10-20% care ţin de anumite stări de spirit din interiorul UE, pe care le putem depăşi doar dacă venim cu argumente. În acest scop, anul viitor, viceministra Natalia Gherman va merge în capitalele mai „reticente” faţă de liberalizarea vizelor pentru moldoveni, ca să le convingă că cetăţenii RM nu sunt un pericol.

Paşapoartele biometrice se vor face la misiunile diplomatice

Pe final de conferinţă, ziariştilor le-a fost prezentată o dovadă „vie” a unui criteriu tehnic realizat în contextul dialogului privind liberalizarea vizelor. Este vorba de aparatul care permite prelevarea datelor pentru paşapoartele biometrice şi cu care au fost echipate toate misiunile diplomatice ale RM de peste hotare. Astfel, de la 1 ianuarie 2012, cetăţenii RM aflaţi peste hotare nu vor mai trebui să vină acasă pentru a-şi perfecta paşapoarte biometrice - singurele care vor fi eliberate de anul viitor, apropo. Cu acest echipament, semnătura, amprentele digitale şi fotografia în format electronic, colectate de misiunile diplomatice, vor fi stocate direct pe serverul aflat în RM, după care ÎS „Registru” va perfecta actele şi le va remite misiunilor diplomatice. Banii pentru dotarea tehnică, circa două milioane de euro, au fost oferiţi de UE. 

Un articol de:
 Urmărește știrile Timpul.md pe Telegram
loading...
blog comments powered by Disqus

Din aceeaşi secţiune

Cele mai noi ştiri de azi

CSI / Rusia 3 August 2020, ora: 10:48

breaking O coloană de BLINDATE ale forțelor armate Belaruse se deplasează spre frontiera cu Federația Rusă. VIDEO

O coloană de BLINDATE ale forțelor armate Belaruse se deplasează spre frontiera cu Federația Rusă. VIDEO

„Ceva îl deranjează pe Lukașenko”, anunță publicația Novaya Gazeta care publică un video cu transportatoare blindate belaruse.

( ) Citeşte tot articolul

Ultima oră 3 August 2020, ora: 07:58

Andrei Năstase: „Uitați-vă că și președintele Iohannis a vorbit în același sens, dânsul o face altfel, nu ca Maia Sandu și Igor Dodon”

Andrei Năstase: „Uitați-vă că și președintele Iohannis a vorbit în același sens, dânsul o face altfel, nu ca Maia Sandu și Igor Dodon”

Liderul Platformei DA, Andrei Năstase este de părerea că o evoluție negativă a pandemiei de Covid-19 ar trebui să determine clasa politică să ia o decizie de amânare a alegerilor prezidențiale din 1 noiembrie 2020.

( ) Citeşte tot articolul

Lumea 3 August 2020, ora: 07:34

A murit prima pacientă cu transplant de faţă realizat în SUA

A murit prima pacientă cu transplant de faţă realizat în SUA

 Connie Culp, prima pacientă din SUA care a beneficiat în 2008 de primul transplant aproape complet de faţă, a murit la 57 de ani, potrivit clinicii care a realizat această procedură complexă, au informat sâmbătă mass-media locale, citate de EFE.

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 3 August 2020, ora: 07:32

Proteste în Bulgaria. A fost blocată autostrada spre Grecia

Proteste în Bulgaria. A fost blocată autostrada spre Grecia

Protestele din Bulgaria au intrat într-o noua fază. După instalarea unor corturi de campanie în fața guvernului și președinției, zeci de oameni au blocat autostrada E-79. Aceasta face legătura între Sofia și Kulata-Promachonas, singurul punct de trecere a frontierei spre Grecia.

( ) Citeşte tot articolul

Sănătate 3 August 2020, ora: 07:27

Ghidul dezinfectării casei, pas cu pas. Iată cum să îți ții în continuare familia departe de COVID-19

Ghidul dezinfectării casei, pas cu pas. Iată cum să îți ții în continuare familia departe de COVID-19

 Acum este mai important ca niciodată să avem grijă să nu ne îmbolnăvim, avertizează specialiștii. Măsurile stricte pentru prevenirea coronavirusului sunt într-o continuă relaxare, iar asta înseamnă că există mai multe șanse să iei virusul și să-l aduci...

( ) Citeşte tot articolul

Lumea 3 August 2020, ora: 07:22

video Capsula SpaceX, cu doi astronauți americani la bord, a revenit pe Pământ

Capsula SpaceX, cu doi astronauți americani la bord, a revenit pe Pământ

Doi astronauţi americani de pe Staţia Spaţială Internaţională au aterizat duminică în Golful Mexic la bordul unei capsule SpaceX, încununând de succes această primă misiune demonstrativă a companiei spaţiale pentru NASA, informează France Presse, citată de Agerpres.

( ) Citeşte tot articolul

Horoscop 3 August 2020, ora: 07:19

Horoscopul zilei de azi LUNI 3 AUGUST 2020. Pune-ți centura de siguranță! Află de ce!

Horoscopul zilei de azi LUNI 3 AUGUST 2020. Pune-ți centura de siguranță! Află de ce!

  Este ziua Lunii pline in Varsator. Este o zi plina de surprize nebunesti. Aceasta Luna plina va face cuadratura cu rebelul Uranus si este zi eliberatoare de cineva sau de ceva. Ce ar putea fi? Pune-ti centura de siguranta si asteapta-te la orice!

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 3 August 2020, ora: 07:15

Începe războiul? „Dacă va fi nevoie, Rusia va salva Armenia cu o lovitură nucleară”

Începe războiul? „Dacă va fi nevoie, Rusia va salva Armenia cu o lovitură nucleară”

 Expertul militar Pavel Felgengauer a delarat că introducerea armatei turce în Azerbaidjan sub pretextul unor exerciții constituie o serioasă escaladare a situației în Transcaucazia.

( ) Citeşte tot articolul

Istorie 3 August 2020, ora: 00:59

Otrăvire, înec sau exil: Viaţa celor opt soţii ale lui Ivan cel Groaznic, primul ţar al Rusiei

Otrăvire, înec sau exil: Viaţa celor opt soţii ale lui Ivan cel Groaznic, primul ţar al Rusiei

Nu este o surpriză faptul că un bărbat numit Ivan cel Groaznic nu a fost un soţ model. De fapt, bărbatul a fost mult mai violent decât celebrul rege Henric al-VIII-lea, renumit pentru cruzime, dar şi pentru numărul de soţii.

( ) Citeşte tot articolul

Culinar.md 3 August 2020, ora: 00:41

Vânăta – ajută la optimizarea funcțiilor hepatice și protejează sănătatea inimii

Vânăta – ajută la optimizarea funcțiilor hepatice și protejează sănătatea inimii

Pe lângă faptul că este un aliat de nădejde în curele de slăbire, vânăta ajută la optimizarea funcțiilor hepatice și protejează sănătatea inimii. În mod interesant, vânata a fost considerată mult timp un aliment toxic. Acest lucru se datorează...

( ) Citeşte tot articolul

Istorie 3 August 2020, ora: 00:18

partea II Țara Românească (Valahia) în ochii unui italian: Politica Turciei și decapitarea Principelui Brâncoveanu şi a celor 4 fii ai săi

Țara Românească (Valahia) în ochii unui italian: Politica Turciei și decapitarea Principelui Brâncoveanu şi a celor 4 fii ai săi

Vezi PARTEA I - Țara Românească (Valahia) în ochii unui italian: de la beţie şi furt la ospitalitate şi hărnicie

( ) Citeşte tot articolul

Cultură 3 August 2020, ora: 00:10

131 ani de la moartea Veronicăi Micle, cea mai mare iubire a lui Mihai Eminescu

131 ani de la moartea Veronicăi Micle, cea mai mare iubire a lui Mihai Eminescu

La 3 august 1889, la 50 de zile de la stingerea Luceafărului poeziei românești se stingea la rândul ei în condiții dramatice la Mănăstirea Văratec, poeta Veronica Micle, cunoscută îndeosebi datorită iubirii care a legat-o de Mihai Eminescu.

( ) Citeşte tot articolul

Istorie 3 August 2020, ora: 00:09

3 august 1601: Ultima VICTORIE a lui Mihai Viteazul. Bătălia de la Guruslău

3 august 1601: Ultima VICTORIE a lui Mihai Viteazul. Bătălia de la Guruslău

Pe 3 august 1601, oastea lui Mihai Viteazul alături de armata generalului Basta învinge forțele lui Sigismund Bathory, principele Transilvaniei și scoate provincia din vestul României de sub suzeranitate turcească.

( ) Citeşte tot articolul

Istorie 3 August 2020, ora: 00:07

Vlahii de pe culmile Alpilor. Urme românesti în Slovenia

Vlahii de pe culmile Alpilor. Urme românesti în Slovenia

- E o nebunie curată să crezi că vlahii au ajuns până în vârful Munţilor Alpi. Dar pe urmă gă­seşti pe hartă "Vârful Rodica", "Velika Planina" şi mergi acolo să vezi dacă este adevărat. Şi este! Primii locuitori ai Alpilor au fost...

( ) Citeşte tot articolul

Timpul Local 3 August 2020, ora: 00:01

VIDEO / O fetiţă de nouă ani din Chişinău a obţinut locul II la un concurs internaţional din Franţa

VIDEO / O fetiţă de nouă ani din Chişinău a obţinut locul II la un concurs internaţional din Franţa

 La doar nouă ani, Elina Nicolăescu din Chişinău a obţinut locul II la un concurs internaţional de pian. Competiția se organizează anual la Paris însă anul acesta, din cauza pandemiei, totul s-a desfăşurat online.

( ) Citeşte tot articolul

Timpul Local 2 August 2020, ora: 08:26

COVID-19 R.Moldova: Au fost confirmate alte 380 de cazuri; Bilanțul a ajuns la 25.113 de infecții

COVID-19 R.Moldova: Au fost confirmate alte 380 de cazuri; Bilanțul a ajuns la 25.113 de infecții

 Alte 380 cazuri noi de infectare cu COVID-19 au fost confirmate ieri în Republica Moldova, dintre care 8 în Transnistria. Din numărul total de cazuri, 2 sunt de import (Austria-1, Ucraina-1).

( ) Citeşte tot articolul

CSI / Rusia 2 August 2020, ora: 08:20

Rusia susține că va începe în octombrie campania de vaccinare împotriva coronavirusului

Rusia susține că va începe în octombrie campania de vaccinare împotriva coronavirusului

 Rusia se pregăteşte să înceapă o campanie de vaccinare în masă împotriva coronavirusului de tip nou, în luna octombrie, a susținut sâmbătă ministrul sănătăţii, Mihail Muraşko, transmite Reuters citată de Agerpres.

( ) Citeşte tot articolul

Externe 2 August 2020, ora: 07:59

Germania: 18 poliţişti răniţi în acţiunea de dispersare a mitingului de protest din Berlin

Germania: 18 poliţişti răniţi în acţiunea de dispersare a mitingului de protest din Berlin

 Un număr de 18 ofiţeri de poliţie au fost răniţi în acţiunea de dispersare a mitingului de protest organizat sâmbătă la Berlin împotriva măsurilor impuse de autorităţi pentru a opri răspândirea noului coronavirus, conform anunţului făcut pe Twitter...

( ) Citeşte tot articolul

Politică 2 August 2020, ora: 07:55 de Nicolae Roibu

ZI NEAGRĂ! 2 august 1940 - Stalin creează Republica Sovietică Socialistă Moldovenească

ZI NEAGRĂ! 2 august 1940 - Stalin creează Republica Sovietică Socialistă Moldovenească Din editia print

80 de ani de la constituirea Republicii Sovietice Socialiste Moldoveneşti

( ) Citeşte tot articolul

Timpul Local 2 August 2020, ora: 07:51

Cod galben de caniculă: METEO în R.Moldova pe o săptămână

Cod galben de caniculă: METEO în R.Moldova pe o săptămână

 Meteorologii anunță că astăzi maximele vor ajunge la 37 de grade Celsius. În același timp, în nordul țării vor cădea ploi cu descărcări electrice.

( ) Citeşte tot articolul

Sănătate 2 August 2020, ora: 07:50

Iată ce se întâmplă în corp dacă mânânci usturoi cu miere timp de 7 zile!

Iată ce se întâmplă în corp dacă mânânci usturoi cu miere timp de 7 zile!

Stim deja ca usturoiul este considerat unul dintre cele mai sanatoase alimente, insa in combinatie cu mierea de albine naturala, efectul sau este potentat. Potrivit specialistilor, combinatia dintre usturoi si miere consumata pe stomacul gol timp de 7 zile are efecte spectaculoase pentru...

( ) Citeşte tot articolul
Current tier / breakpoint: xs sm md lg xl (= visible only on this breakpoint)

.hidden-xs-down .hidden-sm-down .hidden-md-down .hidden-lg-down

.hidden-xs-up .hidden-sm-up .hidden-md-up .hidden-lg-up .hidden-xl

.hidden-xs (only) .hidden-sm (only) .hidden-md (only) .hidden-lg (only) .hidden-xl (only)