Actualitate

Fabricat in Moldova la cea de-a IX-a editie

Miercuri, la Centrul International „Moldexpo”din capitala si-a deschis larg portile pentru vizitatori cea de-a IX-a editie a Expozitiei nationale „Fabricat in Moldova”, organizata de Camera de Comert si Industrie (CCI), sub patronajul Guvernului R. Moldova.

La eveniment au participat prim-ministrul Vlad Filat, ministrul Economiei Valeriu Lazar, ministrul Agriculturii si Industriei Alimentare Valeriu Cosarciuc, presedintele CCI Gheorghe Cucu, reprezentanti ai ambasadelor straine acreditate in R. Moldova, oameni de afaceri etc.

In discursul sau inaugural, premierul Vlad Filat a subliniat faptul ca „acesta este un eveniment important pentru tara noastra”, insasi denumirea expozitiei fiind una semnificativa. Solicitat de ziaristi, el a spus ca executivul intreprinde un sir de masuri pentru sustinerea producatorului autohton si liberalizarea economiei. Printre acestea, a precizat el, se inscriu scoaterea diferitelor bariere tehnice – inregistrari, marci de accize si liberalizarea activitatilor economice, inclusiv la capitolul export. In context, el a amintit ca a fost liberalizat exportul vinului in vrac, al distilatelor din vin, cel al strugurilor s.a.

„A fost mentinuta facilitatea fiscala ce tine de impozitul pe venitul reinvestit, astfel incat, daca un agent economic obtine venit si doreste sa-l reinvesteasca, sa poata s-o faca”, a declarat Vlad Filat. Totodata, el a constatat ca producatorii autohtoni trebuie sa se axeze pe piete sigure si de perspectiva. „Piata europeana este enorma, ca numar de consumatori, dar si in ceea ce priveste capacitatea de plata. Iata de ce urmeaza sa ne ajustam la standardele europene.

Dar trebuie sa mentinem si relatiile economice cu partenerii nostri din Est, inclusiv cu cei din Federatia Rusa”, a mai spus seful cabinetului de ministri.Ministrul Valeriu Lazar a declarat ca guvernul a facut tot posibilul pentru a exclude presiunea administrativa care a existat pana acum asupra intreprinderilor, prin inlesniri fiscale, prin anularea marcilor comerciale la diferite produse. „Prioritatea numarul unu a guvernului este de a sustine producatorii locali prin forme diverse – participare la proiecte, la expozitii nationale si internationale.

Saptamana trecuta, ME a lansat concursul de selectare a proiectelor in cadrul grantului japonez. Oferim, deocamdata, 18 mln. lei pentru dezvoltarea micilor industrii in spatiul rural, iar in martie-aprilie vom veni cu urmatoarele 22 mln. pentru livrarea echipamentului in leasing, fara dobanda, fara TVA. Vom mai oferi 22,5 mln. dolari, care vor fi operationale in prima jumatate a anului: prin intermediul bancilor comerciale vom finanta exportatorii, cu ratele dobanzilor foarte atractive. Toate acestea vor spori competivitatea producatorilor”, a constatat Valeriu Lazar.

Scopul expozitiei este de a promova produsele si serviciile moldovenesti, atat in tara, cat si peste hotare; de a stimula producerea marfurilor calitative si competitive; de a le oferi consumatorilor si comerciantilor posibilitatea sa se familiarizeze cu produsele si serviciile de pe piata interna.

La „Fabricat in Moldova” participa circa 300 de companii din diverse domenii, inclusiv 100 din complexul agroinsudtrial, expozitia fiind vizitata de delegatii ale oamenilor de afaceri din Romania, Lituania, Olanda, Germania, Ucraina, Belarus si din alte tari. Ea va fi deschisa pana la 30 ianuarie curent.

 

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmărește TIMPUL pe Google News și Telegram!


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *