Actualitate

Fara matrioska lui Voronin

Chipuri ale presedintilor si ale unor sfinti sunt ultimele gaselnite in materie de pupe rusesti ale comerciantilor care vand la piata de kitsch-uri din centrul capitalei.

Spatiul dintre Teatrul „Mihai Eminescu” si Sala cu Orga din Chisinau este locul unde se aduna zilnic comerciantii de kitsch. Aici gasesti cele mai diverse si neobisnuite lucruri pe care le poti face cadou unui prieten. De la cele mai mici brelocuri – pana la tablouri. De la o vreme incoace, cele mai comercializate suvenire au devenit papusile rusesti. Sunt aduse tocmai din Rusia, iar altele – pe care este inscriptionat cuvantul „Moldova” – sunt facute la comanda. Unii dintre vanzatori imi spun ca, atunci cand aduc papusile-matrioska din Rusia, deseori li se confisca marfa la vama, deoarece este ilegal sa treci frontiera cu obiecte de arta, fara acte.

„Daca le aducem cu acte, trebuie sa platim o gramada de impozite”, spune cu jumatate de gura un vanzator.
Valentina, o comercianta de vreo 40 de ani, afirma ca vanzarea papusilor a devenit pentru ea un hobby de vreo zece ani, cand a vazut ca respectivele suvenire sunt cautate de catre strainii care viziteaza Chisinaul. Pe rafturile tarabei, matriostile sunt aliniate dupa marime si pret. Cele mai ieftine costa 10 lei, iar cele mai scumpe – 3000 de lei. Le sterge atent de praf ca sa arate bine si „sa se vanda mai repede”, zice Valentina.

Fiecare dintre cei sase comercianti de acest gen de suvenire (atatia sunt la piata respectiva) isi aranjeaza marfa cum il duce capul si imaginatia. Evident, o face ca sa atraga cat mai multi cumparatori. Totusi, papusile cu chipurile lui Putin, Obama, Stalin si Sarkozy au prioritate in randul celorlalte. Ele sunt puse in prim-plan, incat ai impresia ca te trag de mana si iti spun sa le cumperi. „Sunt un fel de carte de vizita a tarabei”, afirma unii vanzatori.

Un alt comerciant de papusi-matrioska, Veaceslav Caraman, imi spune ca acestea sunt cumparate de francezi, americani si polonezi. Dar cel mai mult se intereseaza de ele italienii. De obicei, le prefera pe cele cu chipurile presedintilor. De altfel, papusile cu imaginile sefilor de state au in ele inca sapte sau opt papusi mai mici, in functie de cati predecesori a avut presedintele. L-am intrebat pe Veaceslav, de ce nu are si chipul macar al unui presedinte moldovean. „Presedintii de dupa dobandirea independentei nu sunt atat de cunoscuti in lume, ca sa-i cumpere strainii. Apoi, imi este frica sa fac comanda de o papusa cu imaginea lui Voronin. Cred ca s-ar supara si m-ar fugari din oras”, zice Veaceslav.

Matrioska se face din lemn de mesteacan sau tei. A aparut pentru prima data in anii ’90 ai secolului XIX, in localitatea Abramtevo, dar principalul centru de confectionare a celebrei jucarii a devenit Serghiev-Posad. Rusii zic ca aceste papusi sunt si un simbol al fertilitatii.

 

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmărește TIMPUL pe Google News și Telegram!


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *