Astăzi 24 Septembrie 2018, Luni - Ultima actualizare la ora 16:51
Abonamente

Editorial 15 Mai 2016, ora 08:33    Din editia print

Marime Font

Faraonul de pe Bâc

Fragment din cartea „Blestemul de a fi”, 2009

 
 
 

Marea pasiune a faraonilor antici, dar și a dictatorilor moderni, au fost construcțiile faraonice, piramidele, monumentele gigantice.  

Monumentomania s-a manifestat încă din primii ani de domnie a lui Voronin, cea mai tipică manifestare de monumentomanie comunistă e celebrul „badea Mior” de lângă Soroca, o construcție prin definiție ideologică, menită să imortalizeze spiritul antiromânesc al moldovenismului de peșteră. Și ca acesta să nu rămână singur, iată că s-a mai lansat o idee de monument, dedicat …viței-de-vie, care va fi principalul monument al orașului vinului „Wine City”, ce urmează a fi creat la marginea Chișinăului.Costul acestui proiect este estimat la 30 milioane de dolari. Monumentul va avea o înălțime de 45 de metri. Coloana va fi înfășurată cu o viță-de-vie cu struguri din bronz aurit, fiind încununată de o roată de căruță și doi cocostârci, tot din bronz.

Prin înălțarea acestui monument ne vom revanșa și noi, moldovenii, pe plan spiritual și cultural. Vechii romani și-au imortalizat spiritul imperial, războinic, înălțând la Roma „Columna lui Traian” în memoria celor care au căzut pentru cucerirea Daciei. Românii, în anii treizeci, înveșnicind ideea reîntregirii neamului românesc, au înălțat la Târgu-Jiu „Coloana infinitului” în memoria eroilor jertfiți în numele acestui ideal. Noi, însă, moldovenii, neam semeț și făuritor de istorie, am rămas în urmă. Astfel, era imperios necesar ca să înălțăm o „coloană” a noastră, iar această „coloană” nu putea fi închinată altcuiva decât viței-de-vie… Acest monument va fi, cu certitudine, un omagiu adus sutelor de mii de bolnavi de ciroză, încă vii, dar și celor morți din cauza abuzului de „păhăruț, nu tremura, că te-oi be, nu te-oi mânca…”.

Asta e: actualul regim vrea să bage în subconștientul fiecărui moldovean că suprema noastră valoare națională a viței-de-vie, vinul, păhăruțul cu floricele, ia închină, nănășele… În loc să aloce aceste 30 de milioane de dolari pentru repararea spitalelor sau pentru elaborarea unui program național de degradare a fondului nostru genetic din cauza abuzului de alcool, ori – de ce nu? – pentru organizarea unor acțiuni culturale și istorice în legătură cu împlinirea în 2006 a 1900 de ani de la cucerirea Daciei și începerea procesului de plămădire a neamului nostru. Chișinăul a decis să înalțe un monument …viței-de-vie. Dacă cineva, într-adevăr face milioane în businessul cu vin, altcineva, poporul simplu adică, este transformat într-o armată de robi care se spetesc, aproape pe degeaba, pe plantațiile de vii care astăzi nu le mai aparțin lor…

Iată de ce, pe coloană, în loc de struguri de bronz aurii, urmează să fie imprimate cruci de morminte și imaginea unor copii nenorociți, rămași fără părinți, la care se uită cu dispreț Faraonul de pe Bâc…

Constantin Tănase
noiembrie 2005 

Un articol de: Constantin Tănase
blog comments powered by Disqus

Din aceeaşi secţiune

Cele mai noi ştiri de azi

Actualitate 23 Septembrie 2018, ora: 15:40 de Ana Marchitan

PS Veniamin, episcopul Basarabiei de Sud: „Acordarea autocefaliei unei biserici nu va provoca un război mondial”

PS Veniamin, episcopul Basarabiei de Sud:  „Acordarea autocefaliei unei biserici nu va provoca un război mondial” Din editia print

Pentru a afla opinia Bisericii Ortodoxe Române (BOR) privind eventuala recunoaștere a autocefaliei Bisericii din Ucraina, TIMPUL a discutat cu Preasfințitul Veniamin, episcopul Basarabiei de Sud din cadrul Mitropoliei Basarabiei, fost secretar al Sfântului Sinod al BOR.

( ) Citeşte tot articolul

Carte 23 Septembrie 2018, ora: 05:03

Cum vorbim, cum scriem // Eu vreém, eu beem

Cum vorbim, cum scriem // Eu vreém, eu beem Din editia print

Mai ieri, de câte ori deschideam vreo pagină în internet, îmi sărea în faţă un spot publicitar, sonorizat de o tânără care întreabă, punând un accent puternic pe primul cuvânt al frazei: „Vrai să trăieşti, să înveţi şi să...

( ) Citeşte tot articolul

Istorie 21 Septembrie 2018, ora: 17:00

Prima şedinţă a Sfatului Ţării (II) „Fericiți sub ochii noștri sunt care văd ceea ce nu au văzut”

Prima şedinţă a Sfatului Ţării (II) „Fericiți sub ochii noștri sunt care văd ceea ce nu au văzut” Din editia print

Un reportaj al ziarului „Ardealul (Transilvania)” despre prima ședință a parlamentului Basarabiei, care în 1918 a votat Unirea cu România Continuăm publicarea materialului „Dare de seamă asupra primei ședințe a Sfatului Țării din 21 noiembrie 1917”,...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 21 Septembrie 2018, ora: 11:51 de Doina Stimpovschii

Dodon riscă o nouă suspendare din funcție după ultimele remanieri în Guvern

Dodon riscă o nouă suspendare din funcție după ultimele remanieri în Guvern Din editia print

Prin schimbarea a doi miniştri, guvernarea face o mișcare de PR înainte de alegeri, consideră analiştii politici

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 21 Septembrie 2018, ora: 11:28

OMUL SĂPTĂMÂNII: George Simion, ACTIVIST CIVIC, ZIARIST

OMUL SĂPTĂMÂNII: George Simion,  ACTIVIST CIVIC, ZIARIST Din editia print

Liderul unioniștilor, George Simion, s-a născut pe 21 septembrie 1986, la Focșani. În 2005, a absolvit Colegiul Național „Gheorghe Lazăr‟ din București.

( ) Citeşte tot articolulEditorial 24 Septembrie 2018, de Silviu Tănase

Unioniștii, alegerile și opoziția

Campania electorală pentru următoarele alegeri parlamentare în R. Moldova a început deja. Toate partidele își pregătesc armele pentru această luptă.

() Citeşte tot articolul

Opinii & Editoriale 24 Septembrie 2018, de Moni Stănilă

Republica Moldova cu o mână dă, cu alta lovește

Republica Moldova e un ceas cu rotițele stricate. Sau, mai degrabă, fiecare rotiță funcționează de capul ei. Iar dacă ele nu funcționează cum trebuie, nu avem nici oră, nu avem nici ceas. Moldova ca stat e de mult timp nefuncțională.

() Citeşte tot articolul

Editorial 20 Septembrie 2018, de Constantin Tănase

Viața și moartea doamnei Clara

…O cheamă doamna Clara, locuiește într-un apartament cu două odăi, are 45 de ani, doi băieți, unul de 22, iar altul de 19 ani.

() Citeşte tot articolul

Opinii & Editoriale 19 Septembrie 2018, de Moni Stănilă

Anotimpul și cheltuielile

Cât nu am vrea să ne ferim de cheltuieli, fiecare anotimp vine cu lista lui de cumpărături. Că sunt sărbătorile de iarnă, că este Paștele, că e vară și vrem concedii – o cheltuială apare întotdeauna.

() Citeşte tot articolul

Editorial 17 Septembrie 2018, de Silviu Tănase

Cât de mult ne urăsc!

14 septembrie 2018, Ziarul TIMPUL

() Citeşte tot articolul

Opinii & Editoriale 16 Septembrie 2018, de Răzvan Munteanu

România ar putea juca un rol important în reconstrucţia Siriei

Siria a cunoscut cea mai complexă criză dintre statele lovite de Primăvara Arabă, afundându-se într-un război civil care a opus regimul de la Damasc şi forţele rebele, alături de care s-au adăugat pe parcurs alte grupări din afara ţării.

() Citeşte tot articolul

Opinii & Editoriale 14 Septembrie 2018, de Moni Stănilă

Vestirea patimilor și a învierii

„Pe când străbăteau Galileea, Iisus le-a spus: Fiul Omului va să fie dat în mâinile oamenilor. Şi-L vor omorî, dar a treia zi va învia. Şi ei s-au întristat foarte!” (Matei 17; 22-23)

() Citeşte tot articolul

 


Cele mai citite articole Timpul.md