Astăzi 16 Februarie 2019, Sâmbătă - Ultima actualizare la ora 16:59
Abonamente

Actualitate 6 Decembrie 2017, ora 08:26    Din editia print

FARMEC MOLDOVENESC: Palate de sute de mii de euro construite cu mii de lei într-un sat moldovenesc

Marime Font

În timp ce unii moldoveni îşi construiesc case luxoase muncind peste hotare, alții spun că şi le ridică doar din salariile lunare mizere.

În cea mai săracă țară din Europa, unii cetăţeni mor de foame, iar alții se scaldă într-un lux ieșit din comun. Dovadă sunt casele mari și mașinile scumpe pe care le au moldovenii. TIMPUL a vizitat unul dintre satele cu cele mai impunătoare locuinţe din R. Moldova, încercând să afle din ce surse proprietarii acestora îşi permit să trăiască aidoma boierilor.

Satul porților încuiate

Satul Măgdăcești din raionul Criuleni, așezat la 12 kilometri de orașul Chișinău, nu poate rămâne neobservat. Dacă aici poți vedea castele din cele mai alese, ai puţine şanse să-i zăreşti şi pe proprietarii acestora. La concluzia dată am ajuns, după ce ne-am plimbat, preț de câteva minute, pe ulițele înnămolite ale satului și am bătut, fără prea mare succes, pe la înaltele porți ale unor case. În cele din urmă, ne-am îndreptat spre Primăria localităţii, în speranța că cineva de acolo ne va recomanda vreun gospodar dispus să ne vorbească, dar nici la Primărie nu ne-au așteptat câinii cu colaci în coadă. Am surprins-o pe Liuba Cojocaru, primarul satului Măgdăcești, în timp ce ieșea din instituție. Ea ne-a spus că se grăbește la o întâlnire de serviciu la Chișinău și că ne așteaptă cu mare drag altădată. Apoi a urcat în mașină și a plecat, lăsându-ne cu ochii în soare. Să fi fost soare, măcar, dar în acea zi ploua des și mărunt, de ziceai că s-a rupt cerul, iar pe străzile din sat, bălțile deveneau tot mai mari, ceea ce intra în totală contradicție cu luxul din curțile sătenilor.


La una din intersecții i-am întâlnit pe Tudor și Gheorghe, doi pensionari, care ne-au spus că-și trăiesc modest bătrânețile. Ei nu au case mari, dar se bucură pentru vecinii lor mai tineri, care-și construiesc sau își renovează locuințele după bunul plac. Bărbații spun că, până în anii ‘80, satul era ca multe altele, cu niște căsuțe modeste și oameni primitori. Apoi, după niște alunecări de teren, au venit mai mulți locuitori din satul Ratuș și Drăsliceni, care s-au stabilit în Măgdăcești și au început să construiască case mari și frumoase. „De atunci, a pornit totul. Pe urmă oamenii au început să plece peste hotare și casele au devenit tot mai multe. Acum vin oameni chiar și de la nord și se stabilesc la noi, că e mai aproape de oraș”, spune Gheorghe.

„Avem în sat și oligarhi”

Satul s-a mărit atât de mult, încât bărbații nu-i mai cunosc pe toți locuitorii. Totuși, el ne asigură că oamenii din Măgdăcești nu sunt corupți și au reușit să se îmbogățească prin muncă cinstită. Oricum, cei doi bărbați recunosc că în sat sunt și oligarhi. „Iată, mai la vale și-a construit o casă frumoasă un om care are legături cu cariera de piatră de la Micăuți. Am auzit că e un oligarh. Da, noi avem în sat și oligarhi. Dar dacă vreți să vorbiți cu cineva, puteți să strigați la casa aceea cu două etaje, unde e mașina aceea frumoasă. Strigați-l pe Steopa, el e băiat de treabă și o să vă răspundă”, ne recomandă Tudor.

„Dacă nu răspunde Steopa, strigați la casa aceea, unde al treilea etaj e din cărămidă, vedeți? Acolo, unde sunt lemne la poartă. Proprietarul e pădurar, un om bun, o să vă spună lucruri interesante”, adaugă Tudor.
Ne-am luat inima în dinți și am coborât, mai întâi spre casa oligarhului, dar zădarnic am sunat la poartă, pentru că nu ne-a răspuns nimeni. Apoi am mers la Steopa, pe care l-am tot strigat până ne-am pierdut vocea. La poarta pădurarului ne-a întâmpinat un câine care visa să-și înfigă colții în oasele noastre, așa că am decis să căutăm altă casă.


„Casa mea costă până la 200 de mii de euro”

Mai la deal, în sfârșit, ne-a surâs norocul. La o casă cu două nivele, cu un design mai atipic și un gazon îngrijit și verde, l-am cunoscut pe Petru. Un bărbat de 49 de ani, care și-a petrecut aproape două decenii din viață peste hotare. Este profesor de sport, a muncit câțiva ani la școală, după care s-a angajat ca bodyguard la un om influent, iar când a văzut că nici acest lucru nu-l scapă de nevoi, a plecat în Germania. Apoi a lucrat și în Noua Zeelandă. Tot ce a agonisit în acești ani, bărbatul a investit în materialele de construcție și și-a ridicat casa cu propriile mâini, fapt cu care se mândrește. „ Am soție și doi copii, dar, din păcate, îi văd cam rar, pentru că sunt nevoit să muncesc peste hotare. În țara noastră nu ai ce face, statul nu-ți oferă perspective. Iar copiii cresc și trebuie să-i aranjăm în viață. Casa am terminat-o prin 1996 și de atunci am început s-o renovăm câte un pic. Tot ce vedeți aici am făcut cu mâinile mele, am cheltuit bani doar pentru materiale de construcție. Nu vă pot spune o sumă exactă, deoarece am investit treptat. Poate că am cheltuit vreo sută de mii de euro, poate vreo două sute”, explică Petru.

Săteanul este foarte supărat pe conducerea R. Moldova, pentru că demnitarii noștri se îmbogățesc pe spatele oamenilor muncitori. Deși a trecut numai o lună de când s-a întors în țară, Petru se gândește să plece iarăși peste hotare. De această dată a ales Marea Britanie.

Şi-a construit o casă în care nu locuiește

Puţin mai la deal, am zărit un adevărat castel. Printre gardul înalt de câțiva metri, am observat o femeie, cu care am căutat să intrăm în vorbă. Când a auzit cine suntem, ea ne-a spus că nu are timp, ne-a trântit poarta în nas și a dat drumul la câini. În schimb, vecina de alături, pe nume Angela, observând incidentul, a intrat în vorbă cu noi. Ea este originară din Chișinău, iar acum, trei ani, a decis să-și construiască o casă și la Măgdăcești. Deşi este juristă de specialitate, după ce a înțeles că nu are viitor în R. Moldova, a plecat în Italia. Astăzi, ea are o firmă în Bolognia și spune că singurul lucru bun, pe care i l-a dat R. Moldova, au fost studiile. Chiar dacă nu planifică să se reîntoarcă în țară, Angela și-a construit această casă pentru rude, dar și pentru a se refugia din forfota orașului când vine acasă. Femeia a refuzat categoric să ne spună cât a costat casa, dar a recunoscut că a cam bătut-o la buzunar.

„Pare mare, dar nu e așa, deoarece e construită pentru mai multe familii. Mama trăiește aici, fratele și eu, când revin în țară. Nu pot să vă spun cât a costat, dar a fost suficient de scump, luând în considerare salariile din R. Moldova”, a precizat Angela.


Și-a construit casa dintr-un salariu de 3500 de lei

Într-o altă zonă a satului, unde locuințele parcă și mai mult se întrec în lux și opulență, la o poartă l-am surprins pe Ion, care repara o macara. El locuiește într-o casă cu două nivele, amenajată după ultimul răcnet al modei. A lucrat toată viața șofer pe macara, iar de curând unul dintre fiii săi, care i-a călcat pe urme, și-a deschis o firmă în același domeniu, așa că cei doi muncesc împreună. Ion mă asigură că un șofer de macara nu are un salariu foarte mare, dar cu toate acestea casa și-ar fi ridicat-o din leafa sa. „Nu am avut niciodată un salariu atât de mare cum vă imaginați și nici casa nu e așa de mare cum vi se pare. Locuim două familii, iar al doilea etaj nu-l încălzim. Acum, de exemplu, am un salariu de 3500 de lei și-mi ajunge, nu mă plâng”, susține bărbatul.

Într-o altă ogradă, am întâlnit-o pe mătușa Eugenia. Femeia are 71 de ani și s-a stabilit în Măgdăcești în anii ‘80, când a rămas fără casă în urma alunecărilor de teren din Drăsliceni. Ea susține că a muncit mulţi ani ca să-și construiască o casă mare și frumoasă, după care feciorul ei, pur și simplu, a renovat-o. „Vi se pare că așa se construiește o casă? Eu, împreună cu soțul, nu ne-am îmbrăcat și n-am mâncat ceva mai bunișor timp de 11 ani. Și încetul cu încetul am ridicat-o. Când ne-am stabilit aici, era o întrecere între săteni, cine să-și ridice casă mai frumoasă și mai mare. Uite așa au fost construite majoritatea caselor din Măgdăcești”, a adăugat Eugenia.

Conform recensământului din anul 2014, în satul Măgdăcești locuiesc peste cinci mii de oameni. Sătenii însă afirmă că, în realitate, ei sunt mult mai mulți, fiindcă unii dintre ei își vizitează palatele doar în vacanță. 

Un articol de: Ana Marchitan Contactează autorul
blog comments powered by Disqus

Din aceeaşi secţiune

Cele mai noi ştiri de azi

Actualitate 16 Februarie 2019, ora: 09:56

România și-a consolidat poziția de principala piață de desfacere pentru mărfurile din Republica Moldova, după o creștere în anul 2018 a livrărilor de bunuri moldovenești pe piața românească cu 31,9 la sută (în 2017 au crescut cu 17,1 la sută), potrivit datelor...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 16 Februarie 2019, ora: 09:25

Cinci oameni au fost uciși și alții au fost răniți, vineri după-amiază, după ce un individ a deschis focul într-un parc industrial din orașul Aurora, din apropiere de Chicago, Illinois, anunță BBC.

( ) Citeşte tot articolul

Horoscop 16 Februarie 2019, ora: 09:22

Horoscop 16 februarie 2019. O zi în care tactul, politeţea şi profesionalismul sunt definitorii pentru mulţi nativi. Ocupaţi-vă timpul cu activităţi de calitate şi nu lăsaţi răutăţile celor invidioşi să vă creeze o stare negativă. Important este să vă simţiţi bine...

( ) Citeşte tot articolul

Sănătate 16 Februarie 2019, ora: 07:11

Fructele şi legumele reprezintă elemente importante ale unei alimentaţii corecte. Experţii în nutriţie recomandă consumul a cel puţin 400 g de fructe şi legume, împărţite în cinci porţii, în fiecare zi. 

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 16 Februarie 2019, ora: 06:43

Un studiu publicat anul trecut în jurnalul Science sugerează că apa lichidă este prezentă sub calota din polul sud al lui Marte. O nouă cercetare publicată în jurnalul Geophysical Research Letters spune că trebuie să existe o sursă subterană de căldură pentru ca apa...

( ) Citeşte tot articolul

Sănătate 16 Februarie 2019, ora: 03:54

Alcoolul este o sursă consistentă de calorii și se știe că un consum ridicat de alcool tare și de bere favorizează creșterea în greutate.

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 16 Februarie 2019, ora: 03:40

O universitate din Cluj are încasări de 1.000 de euro pe zi, după ce și-a făcut firmă și și-a deschis propriul magazin de desfacere, unde vinde lapte, ouă, mezeluri, dar și produse de patiserie, produse în Stațiunea Didactică Experimentală de la Cojocna, relatează...

( ) Citeşte tot articolul

Istorie 16 Februarie 2019, ora: 00:40 de George Mârzencu

Drama femeii care a câștigat duelul cu „marele URSS”

Drama femeii care a câștigat duelul cu „marele URSS” Din editia print

Olga Focșa din Strășeni a evadat de două ori de sub baionetele sovieticilor, apoi și-a trăit o bună parte din viață, ascunsă în podurile sătenilor

( ) Citeşte tot articolul

Istorie 16 Februarie 2019, ora: 00:35

De ce MOLDOVEANUL Dimitrie Cantemir spunea ca e ROMÂN?

De ce MOLDOVEANUL Dimitrie Cantemir spunea ca e ROMÂN?

"Hronicul vechimii a romano-moldo-vlahilor" este ultima operă a lui Dimitrie Cantemir, scrisă între anii 1719 și 1722 în care autorul explică de ce moldovenii sunt români...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 16 Februarie 2019, ora: 00:14

Dodon TRĂDEAZĂ electoralul pro-rus și promite să PĂSTREZE Acordul de Asociere cu Uniunea Europeană și să-l DEZVOLTE

Dodon TRĂDEAZĂ electoralul pro-rus și promite să PĂSTREZE Acordul de Asociere cu Uniunea Europeană și să-l DEZVOLTE

Igor Dodon a anunțat că în cadrul Conferinței de Securitate de la Munchen, la care participă zilele acestea, va prezenta un „concept al politicii externe echilibrate”. Acest concept are la bază principiul de neutralitate permanentă a Republicii Moldova.

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 15 Februarie 2019, ora: 17:13

Campania electorală pentru alegerile parlamentare din 24 februarie este monitorizată cu ajutorul tehnologiilor științifice către Centrul de Resurse pentru Drepturile Omului. Într-o conferință de presă la IPN, directorul CReDO, Sergiu Ostaf, a declarat că este vorba de o cercetare...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 15 Februarie 2019, ora: 17:06

 Candidata Partidului Politic ”ȘOR” în circumscripția uninominală 50 (Europa), Tatiana Platon, și-a prezentat angajamentul public față de moldovenii plecați peste hotarele țării. Potrivit ei, Partidul Politic ”ȘOR” este singura formațiune politică...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 15 Februarie 2019, ora: 16:26

Creşterea economică a determinat şi creşterea veniturilor populaţiei Republicii Moldova. Potrivit unor date statistice publicate de ziarul Moldova Democrată, salariul mediu lunar a crescut cu 54 %, din anul 2015 şi până în 2019.

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 15 Februarie 2019, ora: 15:52

Luni 18 februarie 2019, ora 11, la Chișinău, va avea loc lansarea lucrărilor de montare a Conductei de Interconectare a Sistemului de Transport Gaze din România cu Sistemul de Transport Gaze din Republica Moldova Faza II pe direcția Ungheni – Chișinău, obiectiv declarat de...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 15 Februarie 2019, ora: 14:55

Antreprenorii moldoveni au înţeles, în ultimii ani, că au statul le este partener, nu un adversar. Este opinia liderului PDM, Vlad Plahotniuc, exprimată după o serie de întâlnici cu exponenţii mediului de afaceri din raionul Străşeni, alături de candidatul democrat...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 15 Februarie 2019, ora: 14:51

Mass-media din Rusia relatează că președintele rus s-a rănit la deget în timpul unui antrenament de judo. Toate agentiile de presa majore din Rusia – Interfax, TASS, RIA Novosti și RBC – au scris despre acest lucru.

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 15 Februarie 2019, ora: 14:32

Plăcintele din Lăpuşna sunt foarte delicioase, în special cele cu brânză. De acest fapt s-a convins, la faţa locului, vicepreşedintele PDM, Andrian Candu. Acesta a mers, alături de candidații formațiunii în circumscripțiile uninominale 38 și 39, Alexandru Botnari și...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 15 Februarie 2019, ora: 13:21

Partidul Democrat din Moldova va înregistra un scor foarte bun la alegerile parlamentare din 2018. De această părere sunt Igor Boţan şi Andrei Popov, analiști politici și realizatori de la postul de televiziune TV 8.

( ) Citeşte tot articolul

Sănătate 15 Februarie 2019, ora: 13:10

Lipsa de energie e tot mai simțită iar orele de muncă la birou par și mai interminabile cu cât vremea de afară e mai pretențioasă și încă întunecă foarte devreme. Și parcă ai vrea să schimbi ceva, dar nu știi ce.

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 15 Februarie 2019, ora: 11:17

Alocaţiile pentru copii aproape se dublează de la 1 martie. Modul în care a fost votată însă această majorare a scos ce e mai rău din aleşii neamului. A fost circ joi seara în Parlament după ce PNL a trecut un amendament în buget cu voturi de la putere. Unul scump,...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 15 Februarie 2019, ora: 11:14

Șase companii agricole certificate ecologic din Republica Moldova participă, în perioada 13-16 februarie, la Expoziția de comerț cu produse ecologice, „BioFach 2019”, desfăşurată la Nürnberg, Germania, transmite MOLDPRES.

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 15 Februarie 2019, ora: 11:00

Agenția Servicii Publice va elibera cetățenilor cu drept de vot, în ziua alegerilor, acte de identitate necesare pentru participarea la scrutin. Ziua de 24 februarie a fost declarată lucrătoare pentru angajații subdiviziunilor responsabile de eliberarea actelor de identitate, inclusiv...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 15 Februarie 2019, ora: 10:58

Partidul Democrat ţine cont de nevoile oamenilor, de aceea exponenţii acestuia sunt întâlniţi peste tot cu multă căldură. La această concluzie a ajuns liderul PDM, Vlad Plahotniuc, după discuţiile cu alegătorii din satele Grozeşti şi Bălăureşti, raionul Nisporeni.

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 15 Februarie 2019, ora: 10:49

Nikolai Patruşev, secretarul Consiliului de Securitate al Rusiei, susţine că statele occidentale ar putea instiga la manifestaţii violente la Chişinău, după modelul protestelor Maidan de la Kiev din 2014, dacă Partidul Socialiştilor obţine victoria în alegerile legislative din...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 15 Februarie 2019, ora: 09:59

Majoritatea românilor aleg Germania atunci când vor să cumpere o mașină second-hand, dar parcurile auto de aici nu sunt sigure. Clienții pot lua oricând plasă, deoarece nu există o regulă în ceea ce privește kilometri dați înapoi.

( ) Citeşte tot articolul
Current tier / breakpoint: xs sm md lg xl (= visible only on this breakpoint)

.hidden-xs-down .hidden-sm-down .hidden-md-down .hidden-lg-down

.hidden-xs-up .hidden-sm-up .hidden-md-up .hidden-lg-up .hidden-xl

.hidden-xs (only) .hidden-sm (only) .hidden-md (only) .hidden-lg (only) .hidden-xl (only)