Astăzi 15 Decembrie 2019, Duminică - Ultima actualizare la 14 Decembrie 2019
Abonamente

Artă 9 Martie 2012, ora 08:01    Din editia print

Fasole pentru Bucureşti, în loc de euro pentru vizele româneşti

Marime Font

Artistul Ghenadie Popescu preferă formatul de negocieri 4+2

Înainte de prima şedinţă comună a guvernelor României şi RM, artistul moldovean Ghenadie Popescu a împărţit câteva sute de fasole în inima Bucureştiului. Pe Calea Victoriei, vizavi de Teatrul „Odeon”, Popescu şi-a improvizat - cu un gard din cravate - o ogradă de trei metri pătraţi, în care permitea accesul doar celor care primeau de la el cinci fasole. Ghenadie a intrat apoi într-un muzeu şi s-a aşezat pe un scaun, iar colegul său, Ştefan Tiron, a retezat picioarele scaunului… Cele două performance-uri ne vizează relitatea şi au avut loc în cadrul vernisajului „Global fără globalizare: de la matematică până în China”, organizat de Salonul de Proiecte din Bucureşti.


Primul performance are un mesaj foarte simplu, fiind o aluzie directă la cei 500 de euro pe care moldovenii sunt obligaţi să-i aibă la bancă pentru a li se perfecta viza de România. Popescu spune că şi-a instalat gardul într-un loc mai deschis, pentru a fi observat. Aranjându-le pe toate strună, i-a poftit în ogradă pe toţi curioşii, servindu-i cu vin Buket Moldavii şi ciocolate Moldova. Pentru a avea acces după poartă, însă, exista o condiţie - fiecare trebuia să primească la intrare câte un plic cu cinci fasole. Ghenadie le explica astfel: „Ca să te afli pe teritoriul respectiv, a trebuit să ai obligatoriu aceste cinci fasole. La fel, ca să intru eu în România, trebuie să arăt extrasul bancar că am 500 de euro...”. Unii trecători dădeau din mână a lehamite, alţii îl ascultau interesaţi, dar cei mai mulţi erau atraşi nu atât de mesajul său, cât de gardul din cravate şi de legendarul său costum din torbă, în care Popescu, acum câţiva ani, a traversat pe jos râul Bâc şi a târât din urma sa o mămăligă de 200 kg de la Chişinău până la Iaşi. Existau şi trecători care veneau cu tot felul de propuneri. De exemplu, un bărbat l-a invitat să adere la o asociaţie a românilor de pretutindeni. Când Popescu i-a răspuns că are grijile sale, acela s-a făcut foc şi pară, i-a întors fasolele şi dus a fost. Cererea de fasole, totuşi, n-a fost mare - din cele 200 de plicuri pregătite, Popescu a împărţit vreo 50.

„Fasolele sunt foarte frumoase!”

De ce anume fasolele au fost alese ca bilet de intrare în ograda lui Popescu? „Nu lucrez cu vorbele, ci cu imaginile. Am stat şi am găsit în capul meu că fasolele îs foarte frumoase! E important să dăruieşti oamenilor ceva viu, care iese din pământ şi are o continuitate”, explică artistul. Cât priveşte gardul din cravate, Popescu spune că acestea l-au ajutat să creeze o identitate: „Fiind un lucru absolut inutil ca haină, cravata te bagă cumva într-o iluzie a oficialităţilor, are ambiţii de a marca pătură socială dominantă”. Participarea lui Popescu la acest vernisaj a fost apreciată de organizatori. Istoricul de artă Magda Radu spune că admiră tot ce face artistul: „Performance-urile lui vorbesc despre statutul precar al cetăţenilor RM, despre procedura obţinerii vizelor, care implică nişte „dovezi” financiare profund discriminatorii, despre semne ale identităţii culturale şi culturii materiale locale pe care artistul le poartă cu sine pretutindeni…”.

„5+2 sau 4+2 - acelaşi rezultat”

Cealaltă acţiune a lui Popescu s-a referit la conflictul transnistrean. Amintim că după ce, în 2011, a colindat regiunea separatistă cu o roabă, Ghenadie a declarat pentru TIMPUL: „Formatul de negocieri 5+2 este o ficţiune, un teatru al absurdului, unde pe nimeni nu-l interesează ce gândesc ceilalţi. De-aş fi parte a formatului, aş lua un scaun, i-aş tăia picioarele, m-aş pune în patru labe, aş pune rămăşiţa din scaun pe spate şi le-aş spune celorlalţi: „Aşezaţi-vă, vă rog!”…”. Zis şi făcut, dar puţin altfel, prin performance-ul „4+2” prezentat la Muzeul Naţional de Artă Contemporană din Bucureşti.

„Le-am propus spectatorilor o metaforă a rezultatelor acestor negocieri. Bine, se adună cinci plus doi, şi ce folos? Nu rezolvă nimic. E ca şi cum s-ar aduna patru plus doi, e ca şi cum doi oameni ar tăia patru picioare ale unui scaun…”. Unul dintre vizitatorii vernisajului, criticul de artă Vladimir Bulat, descrie perfect această acţiune: „Pe lângă două instalaţii „site specific”, Popescu a înscenat o acţiune/performance, la care l-a avut ca asistent pe criticul şi teoreticianul Ştefan Tiron. Acesta, cu o mină de belfer, intră în scenă cu un ferestrău în mână; artistul - îmbrăcat în costumul său „tradiţional”, de rafie turcească - stă impasibil pe scaun; îl zoreşte pe cel aşezat să se scoale, şi retează pe rând câte un picior, până din cele patru rămâne doar ultimul. De fiecare dată, Popescu reuşeşte să-şi ţină echilibrul, să se sprijine cu ajutorul mâinilor şi picioarelor, şi să rămână aşezat, apoi - după ce este tăiat şi cel din urmă picior circular - artistul se pomeneşte el însuşi în postura de scaun... Belferul se aşază pe scaunul viu, afişându-şi semeţ efemerul triumf. Mi se pare foarte sugestivă această acţiune, pentru că demonstrează, a câta oară, că artistul e de neînvins!”.

Printre artiştii care au mai participat la eveniment se numără: Anca Benera, Arnold Estefan, Tudor Bratu, Cristina David, Sebastian Moldovan, Anca Munteanu-Rimnic şi Cristian Rusu.

Scopul vernisajului de la Bucureşti a fost să încurajeze producţia de artă contemporană printre artiştii români din toată lumea. Salonul de Proiecte nu doar organizează expoziţii, ci îi şi ajută pe artişti să-şi pregătească lucrările. 

 Urmărește știrile Timpul.md pe Telegram
loading...
Loading...
blog comments powered by Disqus

Din aceeaşi secţiune

Cele mai noi ştiri de azi

Moldova 14 Decembrie 2019, ora: 19:45 de Silviu Tănase

Tancurile lui Dodon și neutralitatea

Tancurile lui Dodon și neutralitatea Din editia print

Săptămâna trecută (n.red - 2017), premierul Filip și Secretarul General NATO au semnat un acord privind deschiderea unui oficiu NATO la Chișinău. Biroul NATO va fi unul mic format din doar patru persoane civile care vor încerca să mențină o colaborare între RM și...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 14 Decembrie 2019, ora: 17:33 de Natalia Hadârcă

De ce doctorii moldoveni fug peste Prut

De ce doctorii moldoveni fug peste Prut Din editia print

Fiecare al treilea medic din R. Moldova se pregătește să plece în România

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 14 Decembrie 2019, ora: 16:23

Ion Chicu: Sunt adeptul teoriei și practicii că cel mai bine procesele le gestionează și le gândesc doamnele

Ion Chicu: Sunt adeptul teoriei și practicii că cel mai bine procesele le gestionează și le gândesc doamnele

Autoritățíle trebuie să susțină femeile în antreprenoriat, iar Planul de Acțiuni aprobat de Guvern include mai multe măsuri pentru eliminarea dificultăților în acest proces. De asmenea, premierul Ion Chicu a declarat că susține și va susține promovarea femeilor...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 14 Decembrie 2019, ora: 15:47

Ion Chicu: Este mult loc de îmbunătățire atunci când vorbim despre eficiența cheltuielilor publice

Ion Chicu: Este mult loc de îmbunătățire atunci când vorbim despre eficiența cheltuielilor publice

Subiectul majorării investițiilor publice în infrastructură, în domeniul educației, în agricultură și mediu, prevăzute în Planul de Acțiuni al Guvernului, a fost discutat în cadrul unei ședințe convocată de premierul Ion Chicu și la care au participat...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 14 Decembrie 2019, ora: 14:41 de Ana Marchitan

Școala pentru românii din Poroșcovo prinde contur

Școala pentru românii din Poroșcovo prinde contur Foto: Școala din Poroșcovo

Comunitatea izolată de români/volohi din Poroșcovo, o mică localitate din regiunea Transcarpatia, Ucraina, ar putea avea în curând o școala. Părintele Eftimie Mitra, sprijinul românilori/volohi din regiune a anunțat despre ultimile lucrări care au avut loc în acest sens.

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 14 Decembrie 2019, ora: 08:46

Regina Elisabeta angajează o persoană care să se ocupe de paginile ei de Facebook și Instagram. Ce salariu oferă

Regina Elisabeta angajează o persoană care să se ocupe de paginile ei de Facebook și Instagram. Ce salariu oferă

Familia Regala a Marii Britanii face angajari. Astfel, regina Elisabeta a II-a cauta o persoana care sa se ocupe de conturile de social media ale Casei de Windsor. Salariul este avantajos: 50.000 de lire sterline pe an.

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 14 Decembrie 2019, ora: 08:41

Vreme de weekend. Maxime de pana la +11 grade și cer noros se așteaptă în capitală. Ce temperaturi vom avea în urmatoarele zile/ FOTO

Vreme de weekend. Maxime de pana la +11 grade și cer noros se așteaptă în capitală. Ce temperaturi vom avea în urmatoarele zile/ FOTO

Potrivit meteorologilor, astazi, se prevede cer variabil. Presiunea atmosferica va fi scazuta. In urmatoarele zile vremea se va incalzi usor. In cursul noptii, in nord se asteapta 1 grade, ziua termometrele vor indica 10 grade.

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 14 Decembrie 2019, ora: 08:38

Piton de trei metri, ascuns printre ornamentele din bradul de Crăciun. Cum a fost observat// FOTO

Piton de trei metri, ascuns printre ornamentele din bradul de Crăciun. Cum a fost observat// FOTO

O femeie din Australia a descoperit, printre ornamentele din bradul său împodobit, un piton de trei metri lungime. Leanne Chapman şi soţul ei, din Brisbane, Australia, s-au întors acasă şi au fost alertaţi de comportamentul neobişnuit al păsărilor din balcon. „Sunt...

( ) Citeşte tot articolul

Istorie 14 Decembrie 2019, ora: 07:47

REVOLUȚIA ANTI-CEAUȘESCU din ROMÂNIA. 14 decembrie - 15 decembrie încep PRIMELE MIȘCĂRI la IAȘI și TIMIȘOARA

REVOLUȚIA ANTI-CEAUȘESCU din ROMÂNIA. 14 decembrie - 15 decembrie încep PRIMELE MIȘCĂRI la IAȘI și TIMIȘOARA

La 14 decembrie 1989 are loc o tentativă de organizare a unei manifestaţii anti-ceauşiste la Iaşi care este zădărnicită de forţele de represiune.

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 14 Decembrie 2019, ora: 07:32

OPINIE despre unirea unioniștilor /// Trebuie cooptați lideri noi, credibili. Dacă se va merge pe formulele vechi, nu cred că se va ajunge la schimbare

OPINIE despre unirea unioniștilor /// Trebuie cooptați lideri noi, credibili. Dacă se va merge pe formulele vechi, nu cred că se va ajunge la schimbare

Partidul Liberal propune crearea unei Mișcări Unioniste în Republica Moldova din care să facă parte toate formațiunile care optează pentru unirea cu România și care să participe în comun la alegerile parlamentare și la scrutinul prezidențial din anul viitor. Asemenea...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 14 Decembrie 2019, ora: 07:29

Ce temperaturi vor fi în weekend și următoarele 7 zile

Ce temperaturi vor fi în weekend și următoarele 7 zile

Vremea o ia razna! Meteorologii promit temperaturi de până la 14 grade în săptămâna ce urmează și zile cu soare.

( ) Citeşte tot articolul

Ultima oră 14 Decembrie 2019, ora: 04:53

14 decembrie 1467 - Armata lui Ştefan cel Mare incendiază oraşului Baia (Moldova) şi atacă pe invadatorii unguri

La 14-15 decembrie 1467, noaptea, armata moldovenească (circa 12.000 de oşteni), comandată de Ştefan cel Mare, dă foc oraşului Baia, fosta capitală a Ţării Moldovei, şi atacă pe invadatorii unguri.

( ) Citeşte tot articolul

Sănătate 14 Decembrie 2019, ora: 03:14

Cum reduci porția de mâncare, dar să nu rămâi flămând!

Mestecaţi îndelung o bucată de pâine. La un moment dat, veţi simţi gustul dulce, semn că amidonul a fost descompus în glucoză. Aşa reduceţi porţiile imense de mâncare.

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 13 Decembrie 2019, ora: 18:48

Câteva gospodării din Sîngera au rămas fără porţi de Sfântul Andrei

Câteva gospodării din Sîngera au rămas fără porţi de Sfântul Andrei

Tradiție cu năbădăi. Câteva gospodării din Sîngera au rămas fără porţi de Sfântul Andrei. Acestea au fost furate, iar apoi lăsate la staţia terminus 31.

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 13 Decembrie 2019, ora: 18:35

Focuri de armă, în centrul capitalei/ VDEO

Focuri de armă, în centrul capitalei/ VDEO

Focuri de armă în centrul capitalei. Un polițist a fost reținut de ofițerii anticorupție, în momentul în care lua 1.000 de euro mită de la un șofer, prins anterior băut la volan. Totul s-a întâmplat în după-amiaza de 13 decembrie, pe...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 13 Decembrie 2019, ora: 15:54

Statul a înglodat-o în datorii, iar privații o salvează! Datoriile imense ale Companiei „Air Moldova”, lichidate

Statul a înglodat-o în datorii, iar privații o salvează! Datoriile imense ale Companiei „Air Moldova”, lichidate

La un an de la privatizare, fosta companie de stat „Air Moldova” scapă de o bună parte din povara datoriilor. „Civil Aviation Group”, actualul proprietar privat al „Air Moldova”, a reușit performanța de a rambursa, din banii câștigați din...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 13 Decembrie 2019, ora: 15:50

România este cel mai mare exportator de viori din UE

România este cel mai mare exportator de viori din UE

Satele membre ale Uniunii Europene au exportat anul trecut 105.000 viori, în valoare de 23,3 milioane de euro, iar România este cel mai mare exportator de viori al UE în restul lumii, arată datele publicate vineri de Oficiul European de Statistică, scrie euractiv.ro.

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 13 Decembrie 2019, ora: 14:49

Iată cât de periculoase sunt mezelurile

Iată cât de periculoase sunt mezelurile

Românii sunt înnebuniţi după mezeluri, arată un studiu recent, peste 60% consumând cel puţin o dată pe săptămână astfel de produse. Nutriţioniştii şi medicii avertizează însă că mezelurile de pe piaţa românească sunt, în mare parte, de...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 13 Decembrie 2019, ora: 14:45

Cea mai bună reţetă de nuci umplute

Cea mai bună reţetă de nuci umplute

 În amintirea anilor de copilărie, când nicio masă de sărbătoare nu era completă fără cozonac, nuci umplute, „faguri" lipiţi cu şerbet şi prăjitură albă ca zăpada, va propunem să vă aromaţi bucătăria şi să vă răsfăţaţi simţurile cu reţeta de...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 13 Decembrie 2019, ora: 14:39

Ion Ceban: Moș Crăciun și Alba ca Zăpada împart zâmbete copiilor și adulților, în PMAN

Ion Ceban: Moș Crăciun și Alba ca Zăpada împart zâmbete copiilor și adulților, în PMAN

Moș Crăciun și Alba ca Zăpada împart zâmbete copiilor și adulților. Primarul Ion Ceban informează locuitorii Capitalei că aceștia pot fi întâlniți lângă Pomul de Crăciun din Piața Marii Adunări Naționale.

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 13 Decembrie 2019, ora: 14:36

Expert: Asistăm la schimbarea tendințelor economice pe fondul creșterii ponderii construcțiilor și serviciilor publice

Expert: Asistăm la schimbarea tendințelor economice pe fondul creșterii ponderii construcțiilor și serviciilor publice

Ascensiunea unor sectoare, inclusiv industria, arată schimbarea tendințelor economice, a opinat în cadrul emisiunii ”15 minute de realism economic”, economistul Ion Tornea. Potrivit lui, asistăm la avansul sectorului construcțiilor, care a ajuns la o pondere de 10 la sută...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 13 Decembrie 2019, ora: 13:30

Donald Trump îl felicită pe Boris Johnson pentru victoria obținută

Donald Trump îl felicită pe Boris Johnson pentru victoria obținută

Președintele american Donald Trump l-a felicitat vineri pe premierul britanic Boris Johnson pentru victoria obținută de formațiunea sa politică, Partidul Conservator, în scrutinul parlamentar din Marea Britanie, relatează site-ul agenției Reuters.

( ) Citeşte tot articolul
Current tier / breakpoint: xs sm md lg xl (= visible only on this breakpoint)

.hidden-xs-down .hidden-sm-down .hidden-md-down .hidden-lg-down

.hidden-xs-up .hidden-sm-up .hidden-md-up .hidden-lg-up .hidden-xl

.hidden-xs (only) .hidden-sm (only) .hidden-md (only) .hidden-lg (only) .hidden-xl (only)