Cultură

Festivalul Medieval – o călătorie în trecutul istoric

Inaugurarea acestuia va avea loc pe 31 mai, pe teritoriul Complexului Etno-Cultural „Vatra”, aflat la doar 30 kilometri de Chișinău, pe traseul Chișinău – Ungheni.

„Nu putem ajunge undeva, dacă nu știm de unde venim”

Ideea de a fonda un astfel de complex le-a venit mai multor tineri entuziaști care și-au făcut studiile în România. „Ne-am dorit să ne întoarcem acasă cu un proiect de amploare, care ar putea servi drept un reper pentru dezvoltarea Republicii Moldova în plan extern. Cel mai ușor, ne-am gândit, se face prin cultură, întrucât, din punct de vedere politic sau economic, este foarte complicat”, explică Mircea Țâra, managerul proiectului și fost reprezentant al Organizației Studenților Basarabeni din București. Astfel, au planificat să organizeze mai multe festivaluri care să reprezinte țara la nivel internațional, începând cu unul care să vorbească despre istoria poporului român, fiindcă „nu putem ajunge undeva dacă, nu știm de unde venim”.

La început, inițiativa s-a alimentat din entuziasm, iar ulterior au fost accesate fondurile europene, cele ale Departamentului Românilor de Pretutindeni, după care tinerii și-au unit forțele cu antreprenorul Nicolae Avram, care a participat financiar la crearea Complexului și la adaptarea acestuia la condițiile necesare organizării mai multor evenimente culturale.

Programul, o călătorie în era medievală

Momentele cele mai importante ale festivalului vor fi reconstituirea unor bătălii istorice medievale şi antice, teatru în aer liber, tir cu arcul, aruncatul de topoare, scrimă medievală, dansuri medievale, parada personalităților istorice, concertul de muzică medievală. De altfel, vizitatorii festivalului vor putea să facă traseu turistic până la Mănăstirea Căpriana, să urmărească show-uri de foc, să se plimbe cu balonul de aer cald, cu calul sau căruța, să se dea în leagănul medieval, să se plimbe prin mica grădină zoologică și să viziteze târgurile de artizanat, dar și expozițiile.

Organizatorii evenimentului au asigurat spațiu pentru camping și de joc pentru copii. Va fi asigurat un număr restrâns de corturi, iar transportul dus-întors va avea un regim de lucru prelungit. Astfel, vizitatorii care doresc să petreacă noaptea pe teritoriul Complexului sunt încurajați să-și ia corturile.

Între orele 11.00-16.00, Clubul Istoric „Ensifer”, care s-a evidențiat și în cadrul Festivalului sporturilor tradiționale „Jocurile Daciei”, în cadrul Rezervaţiei cultural-naturale „Orheiul Vechi”, va prezenta un turnir medieval la spadă, cu participanți din R. Moldova, Ucraina și România.

Deschiderea oficială a Festivalului Medieval o va face Parada Medievală, la ora 13.00. În program intră și prezentarea Ordinul Cavalerilor Cetăților Bârsei de către cumani și teutoni.

Ulterior, pe scena complexului Etno-Cultural vor urca Lăutarii „Vatra Neamului”, Monica Pârlici și invitații din București, Florin Piersic, Nomen Est Omen și formația „Ad-Hoc”.

Programul din 31 mai se va încheia cu un spectacol de percuții organizat de „Art-Labirint” și cu aprinderea rugului la ora 21.00.
De ziua copiilor, a doua zi a festivalului, organizatorii vor face o paradă a participanților, un spectacol demonstrativ al Ordinului Cavalerilor Cetăților Bârsei și un concert cu prezența Tarafului „Vatra Neamului”, a Monicăi Pârlici, a formației Nomen Est Omen, a Grupului Trei Parale, precum și a tinerilor din cadrul școlii de Arte din Strășeni. De altfel, va fi organizat un spectacol pentru copii oferit de teatrul „Arlechino”.

Să răsune muzica balcanică!

Festivalul Medieval nu este unicul eveniment cultural planificat de organizatori. Aceștia promit să desfășoare, în perioada 4-6 iulie, „un festival care să prezinte omniprezența noastră culturală în afara țării”. „Ne dorim să arătăm că această cultură balcanică este prezentă atât în Moldova, cât și în România, Macedonia sau Serbia. Astfel vom uni acest aspect într-un singur eveniment. Deci, trei zile va răsuna muzica balcanică din toate țările”, asigură Mircea Țâra.

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmărește TIMPUL pe Google News și Telegram!


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *