Actualitate

Fiecare al doilea moldovean cu vârsta de peste 18 ani este supraponderal sau obez

Obezitatea crește proporțional vârstei, de la 1% în grupul de vârstă de 18-24 de ani, până la 25% în grupul de vârstă de 45-65 ani, după care descrește.

Cauza obezităţii, spun medicii, este consumul scăzut de fructe şi legume. 66,6% dintre moldoveni consumă mai puţin de cinci porţii de fructe şi legume pe zi. Modul sedentar de viaţă este caracteristic pentru aproape 60 la sută din populația Republicii Moldova cu vârsta de 15 ani şi peste.

Anterior, în cadrul unui interviu pentru IPN, Gheorghe Caradja, medic endocrinolog la Spitalul Clinic Republican, doctor în științe medicale și conferențiar universitar, a spus că în Republica Moldova 20-25% dintre cetățeni sunt supraponderali, adică au masa corporală care întrece cu până la 10% greutatea normală. Dacă limitele sunt întrecute cu peste 10%, vorbim de persoane obeze. Iar în Moldova 25-30% dintre cetățeni au obezitate.

Medicul spune că oamenii ajung să fie obezi din cauza că nu au o cultură a alimentației. Mănâncă de două-trei ori pe zi, dar nu gustă de cinci ori pe zi, așa cum se recomandă, la fiecare trei ore. Ultima gustare trebuie să fie luată cu patru ore înainte de somn. Riscul de obezitate crește odată cu înaintarea în vârstă, deoarece metabolismul devine mai lent.

Potrivit lui, numărul obezilor este în creștere lentă, cu un procent anual. Persoanele care ajung să se interneze pentru tratament au de regulă mai mult de 150 de kilograme. 

Sursa: ipn.md

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmărește TIMPUL pe Google News și Telegram!


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *