Astăzi 23 Septembrie 2018, Duminică - Ultima actualizare la ora 10:22
Abonamente

Atitudini 29 Aprilie 2014, ora 06:48    Din editia print

Marime Font

Fiecare cu stăpânul lui

Cred că vă amintiţi vremurile în care cei doi Vladimiri (mitropolitul şi preşedintele de atunci al ţării) aduceau împreună de la Ierusalim focul haric. 

 
 
 

Era o imagine de film, ce-i drept. Liderul comuniştilor cu liderul credincioşilor purtători ai luminii de Paşti.
Cum s-ar spune, memoria noastră nu e de (foarte) scurtă durată. Ne amintim. Lucrurile nu s-au schimbat prea tare. Doar reprezentatul ţării e mereu altul. Încât ne vine să spunem că e bună şi lumina de la brichetă.

Însă lupul îşi schimbă blana, dar năravul ba! În The Epoch Time a fost publicat topul celor mai sângeroşi dictatori, top redat şi de echipa noastră. Două lucruri îţi sar în ochi când vezi topul: mai întâi că raportat la numărul victimelor Stalin a ucis mai mulţi oameni decât Hitler (cam de trei ori mai mulţi), iar apoi, că Lenin e pe poziţia imediat următoare, după dictatorul nazist, cu un număr de victime de 7-8 milioane. Ca să înţelegem mai uşor această cifră e suficient să ne gândim că Lenin a ucis de două ori mai mulţi oameni de câţi cetăţeni are Republica Moldova.Şi atunci cum să nu ne stea mintea în loc când ne gândim că acelaşi Vladimir (Voronin) care ne aducea focul haric de la Ierusalim, împreună cu Vladimir Mitropolitul, s-a dus chiar în a treia zi a Învierii Domnului, zi de mare praznic, să sărbătorească 144 de ani de la naşterea lui Lenin. Cel care a făcut 7 milioane de victime.

Aşa că nu e nevoie de ochelari, se vede cu ochiul liber cui se închină Voronin, deşi a ţinut să specifice în discursul său de limbă rusă că Lenin nu era un zeu. Sigur, nu era un zeu, a fost un revoluţionar, transformat în dictator, care nu s-a sfiit să trimită milioane de oameni la moarte.
Pe de altă parte, toţi cei prezenţi şi-au manifestat admiraţia pentru Lenin în aceeaşi limbă rusă. Ceea ce nu m-a surprins deloc. Fiindcă nu o dată am întâlnit oameni care îmi spuneau cum au fost ucişi bunicii lor în Siberia şi că ei nu uită asta, aşa cum nu uită că aceste crime au fost făcute de comunişti. Chiar şi un antonean de-al nostru s-a întâmplat să ne povestească despre bunicul lui pedagog, împuşcat în Siberia de comunişti, exact în ziua în care Voronin şi ai lui depuneau garoafe roşii la statuia ateului Lenin.

Comuniştii din zilele noastre au încercat adesea să susţină că ei nu sunt aceiaşi comunişti de acum 70 de ani. Cum nu? Oare nu lui Lenin se închinau şi aceia? Oare nu apără ei cu înverşunare secera şi ciocanul? Sau oare faptul că actualii comunişti ies la rampă înconjuraţi de popi e suficient să ne convingă de marea şi dreapta lor credinţă în Dumnezeu? Ce creştin autentic sărbătoreşte nu ştiu câţi ani de la naşterea unui mare criminal? Căci cum altfel se numeşte un om care a ucis 7-8 milioane de oameni, indiferent de câte revoluţii a făcut?

Eu cred că lucrurile nu sunt atât de simple cum li se par comuniştilor. Care se bucură că ies bine în sondaje şi aşteaptă cu mari emoţii alegerile din acest an. Recunosc că şi eu am auzit pe mulţi spunând: la noi în sat toţi vor să-i voteze pe comunişti; dar apoi au adăugat – eu nu! Şi am observat că fiecare susţine despre altul că e comunist, apoi ieşi pe stradă şi te opreşte de poveşti un vecin care îţi spune: eu nu. Poate am avut eu noroc, însă nu am dat până acum de vecinul sau consăteanul care să spună: la noi în sat toţi vor să-i voteze pe comunişti cu mine în frunte.
Moldovenilor nu le-au plăcut nici crimele împotriva buneilor lor, nici închiderea bisericilor şi nici nu i-am văzut (în număr mare) cu garofiţe roşii în mâini (şi ouă roşii în buzunar) la statuia lui Lenin în a treia zi de Paşti.

Un articol de: Moni Stănilă Contactează autorul
blog comments powered by Disqus

Din aceeaşi secţiune

Cele mai noi ştiri de azi

Carte 23 Septembrie 2018, ora: 05:03

Cum vorbim, cum scriem // Eu vreém, eu beem

Cum vorbim, cum scriem // Eu vreém, eu beem Din editia print

Mai ieri, de câte ori deschideam vreo pagină în internet, îmi sărea în faţă un spot publicitar, sonorizat de o tânără care întreabă, punând un accent puternic pe primul cuvânt al frazei: „Vrai să trăieşti, să înveţi şi să...

( ) Citeşte tot articolul

Istorie 21 Septembrie 2018, ora: 17:00

Prima şedinţă a Sfatului Ţării (II) „Fericiți sub ochii noștri sunt care văd ceea ce nu au văzut”

Prima şedinţă a Sfatului Ţării (II) „Fericiți sub ochii noștri sunt care văd ceea ce nu au văzut” Din editia print

Un reportaj al ziarului „Ardealul (Transilvania)” despre prima ședință a parlamentului Basarabiei, care în 1918 a votat Unirea cu România Continuăm publicarea materialului „Dare de seamă asupra primei ședințe a Sfatului Țării din 21 noiembrie 1917”,...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 21 Septembrie 2018, ora: 11:51 de Doina Stimpovschii

Dodon riscă o nouă suspendare din funcție după ultimele remanieri în Guvern

Dodon riscă o nouă suspendare din funcție după ultimele remanieri în Guvern Din editia print

Prin schimbarea a doi miniştri, guvernarea face o mișcare de PR înainte de alegeri, consideră analiştii politici

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 21 Septembrie 2018, ora: 11:28

OMUL SĂPTĂMÂNII: George Simion, ACTIVIST CIVIC, ZIARIST

OMUL SĂPTĂMÂNII: George Simion,  ACTIVIST CIVIC, ZIARIST Din editia print

Liderul unioniștilor, George Simion, s-a născut pe 21 septembrie 1986, la Focșani. În 2005, a absolvit Colegiul Național „Gheorghe Lazăr‟ din București.

( ) Citeşte tot articolulEditorial 21 Septembrie 2018, de Silviu Tănase

Unioniștii, alegerile și opoziția

Campania electorală pentru următoarele alegeri parlamentare în R. Moldova a început deja. Toate partidele își pregătesc armele pentru această luptă.

() Citeşte tot articolul

Editorial 20 Septembrie 2018, de Constantin Tănase

Viața și moartea doamnei Clara

…O cheamă doamna Clara, locuiește într-un apartament cu două odăi, are 45 de ani, doi băieți, unul de 22, iar altul de 19 ani.

() Citeşte tot articolul

Opinii & Editoriale 19 Septembrie 2018, de Moni Stănilă

Anotimpul și cheltuielile

Cât nu am vrea să ne ferim de cheltuieli, fiecare anotimp vine cu lista lui de cumpărături. Că sunt sărbătorile de iarnă, că este Paștele, că e vară și vrem concedii – o cheltuială apare întotdeauna.

() Citeşte tot articolul

Editorial 17 Septembrie 2018, de Silviu Tănase

Cât de mult ne urăsc!

14 septembrie 2018, Ziarul TIMPUL

() Citeşte tot articolul

Opinii & Editoriale 16 Septembrie 2018, de Răzvan Munteanu

România ar putea juca un rol important în reconstrucţia Siriei

Siria a cunoscut cea mai complexă criză dintre statele lovite de Primăvara Arabă, afundându-se într-un război civil care a opus regimul de la Damasc şi forţele rebele, alături de care s-au adăugat pe parcurs alte grupări din afara ţării.

() Citeşte tot articolul

Opinii & Editoriale 13 Septembrie 2018, de Dan Nicu

O tragedie uitată – Cehoslovacia anului 1968

În a doua jumătate a lunii august, Europa a marcat 50 de ani de la invadarea Cehoslovaciei de către trupele URSS şi ale altor state din blocul sovietic.

() Citeşte tot articolul

Opinii & Editoriale 12 Septembrie 2018, de Moni Stănilă

Caritate sau reclamă?

Ori mai degrabă aș spune că ambele. Și când spun acest lucru, o fac cu convingerea că reclama va fi condiționată cu timpul de caritate.

() Citeşte tot articolul

 


Cele mai citite articole Timpul.md