Astăzi 18 Noiembrie 2018, Duminică - Ultima actualizare la 17 Noiembrie 2018
Abonamente

Atitudini 29 Aprilie 2014, ora 06:48    Din editia print

Marime Font

Fiecare cu stăpânul lui

Cred că vă amintiţi vremurile în care cei doi Vladimiri (mitropolitul şi preşedintele de atunci al ţării) aduceau împreună de la Ierusalim focul haric. 

Era o imagine de film, ce-i drept. Liderul comuniştilor cu liderul credincioşilor purtători ai luminii de Paşti.
Cum s-ar spune, memoria noastră nu e de (foarte) scurtă durată. Ne amintim. Lucrurile nu s-au schimbat prea tare. Doar reprezentatul ţării e mereu altul. Încât ne vine să spunem că e bună şi lumina de la brichetă.

Însă lupul îşi schimbă blana, dar năravul ba! În The Epoch Time a fost publicat topul celor mai sângeroşi dictatori, top redat şi de echipa noastră. Două lucruri îţi sar în ochi când vezi topul: mai întâi că raportat la numărul victimelor Stalin a ucis mai mulţi oameni decât Hitler (cam de trei ori mai mulţi), iar apoi, că Lenin e pe poziţia imediat următoare, după dictatorul nazist, cu un număr de victime de 7-8 milioane. Ca să înţelegem mai uşor această cifră e suficient să ne gândim că Lenin a ucis de două ori mai mulţi oameni de câţi cetăţeni are Republica Moldova.


Şi atunci cum să nu ne stea mintea în loc când ne gândim că acelaşi Vladimir (Voronin) care ne aducea focul haric de la Ierusalim, împreună cu Vladimir Mitropolitul, s-a dus chiar în a treia zi a Învierii Domnului, zi de mare praznic, să sărbătorească 144 de ani de la naşterea lui Lenin. Cel care a făcut 7 milioane de victime.

Aşa că nu e nevoie de ochelari, se vede cu ochiul liber cui se închină Voronin, deşi a ţinut să specifice în discursul său de limbă rusă că Lenin nu era un zeu. Sigur, nu era un zeu, a fost un revoluţionar, transformat în dictator, care nu s-a sfiit să trimită milioane de oameni la moarte.
Pe de altă parte, toţi cei prezenţi şi-au manifestat admiraţia pentru Lenin în aceeaşi limbă rusă. Ceea ce nu m-a surprins deloc. Fiindcă nu o dată am întâlnit oameni care îmi spuneau cum au fost ucişi bunicii lor în Siberia şi că ei nu uită asta, aşa cum nu uită că aceste crime au fost făcute de comunişti. Chiar şi un antonean de-al nostru s-a întâmplat să ne povestească despre bunicul lui pedagog, împuşcat în Siberia de comunişti, exact în ziua în care Voronin şi ai lui depuneau garoafe roşii la statuia ateului Lenin.

Comuniştii din zilele noastre au încercat adesea să susţină că ei nu sunt aceiaşi comunişti de acum 70 de ani. Cum nu? Oare nu lui Lenin se închinau şi aceia? Oare nu apără ei cu înverşunare secera şi ciocanul? Sau oare faptul că actualii comunişti ies la rampă înconjuraţi de popi e suficient să ne convingă de marea şi dreapta lor credinţă în Dumnezeu? Ce creştin autentic sărbătoreşte nu ştiu câţi ani de la naşterea unui mare criminal? Căci cum altfel se numeşte un om care a ucis 7-8 milioane de oameni, indiferent de câte revoluţii a făcut?

Eu cred că lucrurile nu sunt atât de simple cum li se par comuniştilor. Care se bucură că ies bine în sondaje şi aşteaptă cu mari emoţii alegerile din acest an. Recunosc că şi eu am auzit pe mulţi spunând: la noi în sat toţi vor să-i voteze pe comunişti; dar apoi au adăugat – eu nu! Şi am observat că fiecare susţine despre altul că e comunist, apoi ieşi pe stradă şi te opreşte de poveşti un vecin care îţi spune: eu nu. Poate am avut eu noroc, însă nu am dat până acum de vecinul sau consăteanul care să spună: la noi în sat toţi vor să-i voteze pe comunişti cu mine în frunte.
Moldovenilor nu le-au plăcut nici crimele împotriva buneilor lor, nici închiderea bisericilor şi nici nu i-am văzut (în număr mare) cu garofiţe roşii în mâini (şi ouă roşii în buzunar) la statuia lui Lenin în a treia zi de Paşti.

Un articol de: Moni Stănilă Contactează autorul
blog comments powered by Disqus

Din aceeaşi secţiune

Cele mai noi ştiri de azi

Actualitate 17 Noiembrie 2018, ora: 21:06

De la ora 18, toate blocurile din sectorul Râșcani, care au rămas în frig din cauza unei defecțiuni la rețea, vor fi reconectate la sursa de încălzire. Termoelectrica anunță că din totalul de 271 de blocuri afectate, peste 100 au fost deja rebranșate la o altă linie,...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 17 Noiembrie 2018, ora: 15:18

PPDA a beneficiar de cel puțin 2000 de dolari din partea unei companii prin care era finanțată Fundația Open Dialog a Ludmilei Kozlovska. Acest lucru rezultă din partea secretă a raportului prezentat ieri în Parlament de către comisia care a investigat legăturile dintre Kozlovska...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 17 Noiembrie 2018, ora: 14:27

 Teritoriul Republicii Moldova intră, săptămâna viitoare, sub influența unui ciclon de aer mediteranean, temperaturile crescând în medie cu 7 grade Celsius. Potrivit meteorologului Ala Bârsa, de marți, 20 noiembrie, temperaturile cresc atât noaptea,...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 17 Noiembrie 2018, ora: 14:26

Guvernarea de la Chişinău a reuşit să probeze un caz de spionaj şi imixtiune în treburile interne ale ţării cum nu a mai făcut-o până în prezent. De această părere sunt mai mulţi analişti politici, care au comentat raportul Parlamentului privind conexiunea...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 17 Noiembrie 2018, ora: 14:24

Rusia a redirecţionat o parte din forţele sale navale din apropierea Crimeei ocupate spre un avanpost în Marea Azov, a declarat vineri consilierul şefului Serviciului pentru frontiera de stat a Ucrainei, Oleg Slobodian, citat de agenţia de presă ucraineană Unian.

( ) Citeşte tot articolul

Ultima oră 17 Noiembrie 2018, ora: 13:36

Potrivit unor studii recente, un aliment pe care şi tu îl consumi în fiecare zi este vinovat de răspândirea cancerului în tot corpul, potrivit realitatea.net. Consumul excesiv de zahăr intoxică celulele şi favorizează formarea tumorilor canceroase, arată studiile...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 17 Noiembrie 2018, ora: 13:34

Serviciul Federal de Securitate (FSB) din Rusia a încercat să obțină acces la baza de date a centrului de vize TLScontact, care oferă servicii de procesare a aplicatiilor de vize pentru țările Schengen și Regatului Unit, se arată în ancheta grupului Bellingcat și publicatia...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 17 Noiembrie 2018, ora: 13:32

Liderul PPDA, Andrei Năstase, a declarat, în cadrul unei emisiuni la postul de televiziune TVR Moldova, că agitaţia electorală în ziua alegerilor este un pericol pentru procesul electoral. Opinia lui Năstase a fost exprimată după ce Parlamentul a votat în prima lectură...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 17 Noiembrie 2018, ora: 12:59

Sancțiunile impuse de SUA și UE împotriva Rusiei în 2014 au redus economia Rusiei cu 6%, a estimat Bloomberg.

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 17 Noiembrie 2018, ora: 12:55

Formarea unui bloc electoral din mai multe partide de opoziţie a devenit imposibilă din cauza atitudinii totalitare a liderei PAS, Maia Sandu. Părerea aparţine vicepreşedintelui “Partidului Nostru”, Dmitri Ciubaşenko, şi a fost formulată în cadrul unei emisiuni la postul...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 17 Noiembrie 2018, ora: 09:21

Inspectoratul Național de Patrulare informează că starea traficului rutier pe drumurile din țară poate fi îngreunată din cauza precipitațiilor sub formă de ninsoare în unele regiuni din țară. În momentul de față, circulația se desfășoară în regim normal,...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 17 Noiembrie 2018, ora: 09:15

Submarinul San Juan, pe care Argentina l-a anunțat dispărut în urmă cu un an, a fost identificat pe fundul Oceanului Atlantic. În momentul dispariției, 44 de oameni erau la bordul său.

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 17 Noiembrie 2018, ora: 08:52

Un nou cutremur s-a produs vineri la ora 16.53, în zona seismică Vrancea, județul Buzău. Seismul a avut magnitudinea de 2.7 pe scara Righter și s-a produs la adâncimea de 143 kilometri .

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 17 Noiembrie 2018, ora: 08:45

În Spania, o femeie a primit un an şi trei luni de închisoare pentru că şi-a spionat soţul umblându-i în telefon. Fără ştirea lui, femeia a accesat conţinutul telefonului său mobil ca să-şi confirme bănuielile că are o amantă.

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 17 Noiembrie 2018, ora: 08:41

Usturoiul este folosit pentru prevenirea bolilor cronice și tratarea răcelilor. Vezi ce se întâmplă când îl ții în gură timp de 30 de minute.

( ) Citeşte tot articolul

Ultima oră 17 Noiembrie 2018, ora: 08:38

Silvio Berlusconi este implicat într-un nou dosar de prostituție. A fost pus sub acuzare Citeşte întreaga ştire: Silvio Berlusconi este implicat într-un nou dosar de prostituție. A fost pus sub acuzare

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 17 Noiembrie 2018, ora: 08:34

Purcari Wineries realizează un profit brut în creștere cu 29% la nouă luni, pe o cifra de afaceri pe plus cu 20%

În primele 9 luni din 2018, Purcari Wineries a înregistrat vânzări nete în valoare de 113,3 milioane de lei, o creștere cu 20% față de perioada similară a anului precedent.

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 17 Noiembrie 2018, ora: 08:24

Un copil de 5 ani din Rusia e senzatia momentului pe internet.

( ) Citeşte tot articolul

Horoscop 17 Noiembrie 2018, ora: 08:04

 Horoscop 17 noiembrie 2018. O zi destul de liniştită din toate punctele de vedere. Bucuraţi-vă de această ocazie de a vă relaxa şi petreceţi timpul alături de familie şi cei dragi.

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 16 Noiembrie 2018, ora: 17:01

Preşedintele Partidului Democrat din Moldova, Vlad Plahotniuc, s-a întâlnit vineri cu noul ambasador al Statelor Unite ale Americii la Chişinău, Excelenţa Sa Dereck J. Hogan. 

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 16 Noiembrie 2018, ora: 15:53

Fundația Open Dialog a făcut lobby în favoarea lui Veaceslav Platon, ca să-l ajute să scape de închisoare. Acest lucru este recunoscut de către deputații liberali, care au refuzat să-și delege reprezentanții în comisia de anchetă în cazul ”Open Dialog....

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 16 Noiembrie 2018, ora: 15:51

Întreg raportul Comisiei de anchetă „Open Dialog” a fost obținut de reporterii Deschide.MD, inclusiv paginile cu parafă secretă. Documentul a fost votat astăzi în plen după trei ore de audieri și dezbateri.

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 16 Noiembrie 2018, ora: 14:56

 Fundaţia Open Dialog este un vehicul şi o schemă folosită de Serviciile Secrete ale Federaţiei Ruse împotriva statelor cum sunt: ţările baltice, Polonia, Ucraina şi Republica Moldova. Declaraţia a fost făcută de preşedintele Parlamentului, Andrian Candu, după ce astăzi...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 16 Noiembrie 2018, ora: 14:53

Acțiunea subversivă a Fundației Open Dialog împotriva Republicii Moldova, în care au fost atrași Maia Sandu și Andrei Năstase este una fără precedent în istoria Republicii Moldova. Este declarația deputatului PDM Sergiu Sîrbu, făcută după prezentarea raportului...

( ) Citeşte tot articolul
Current tier / breakpoint: xs sm md lg xl (= visible only on this breakpoint)

.hidden-xs-down .hidden-sm-down .hidden-md-down .hidden-lg-down

.hidden-xs-up .hidden-sm-up .hidden-md-up .hidden-lg-up .hidden-xl

.hidden-xs (only) .hidden-sm (only) .hidden-md (only) .hidden-lg (only) .hidden-xl (only)