Astăzi 23 Februarie 2019, Sâmbătă - Ultima actualizare la ora 10:26
Abonamente

Atitudini 29 Aprilie 2014, ora 06:48    Din editia print

Marime Font

Fiecare cu stăpânul lui

Cred că vă amintiţi vremurile în care cei doi Vladimiri (mitropolitul şi preşedintele de atunci al ţării) aduceau împreună de la Ierusalim focul haric. 

Era o imagine de film, ce-i drept. Liderul comuniştilor cu liderul credincioşilor purtători ai luminii de Paşti.
Cum s-ar spune, memoria noastră nu e de (foarte) scurtă durată. Ne amintim. Lucrurile nu s-au schimbat prea tare. Doar reprezentatul ţării e mereu altul. Încât ne vine să spunem că e bună şi lumina de la brichetă.

Însă lupul îşi schimbă blana, dar năravul ba! În The Epoch Time a fost publicat topul celor mai sângeroşi dictatori, top redat şi de echipa noastră. Două lucruri îţi sar în ochi când vezi topul: mai întâi că raportat la numărul victimelor Stalin a ucis mai mulţi oameni decât Hitler (cam de trei ori mai mulţi), iar apoi, că Lenin e pe poziţia imediat următoare, după dictatorul nazist, cu un număr de victime de 7-8 milioane. Ca să înţelegem mai uşor această cifră e suficient să ne gândim că Lenin a ucis de două ori mai mulţi oameni de câţi cetăţeni are Republica Moldova.


Şi atunci cum să nu ne stea mintea în loc când ne gândim că acelaşi Vladimir (Voronin) care ne aducea focul haric de la Ierusalim, împreună cu Vladimir Mitropolitul, s-a dus chiar în a treia zi a Învierii Domnului, zi de mare praznic, să sărbătorească 144 de ani de la naşterea lui Lenin. Cel care a făcut 7 milioane de victime.

Aşa că nu e nevoie de ochelari, se vede cu ochiul liber cui se închină Voronin, deşi a ţinut să specifice în discursul său de limbă rusă că Lenin nu era un zeu. Sigur, nu era un zeu, a fost un revoluţionar, transformat în dictator, care nu s-a sfiit să trimită milioane de oameni la moarte.
Pe de altă parte, toţi cei prezenţi şi-au manifestat admiraţia pentru Lenin în aceeaşi limbă rusă. Ceea ce nu m-a surprins deloc. Fiindcă nu o dată am întâlnit oameni care îmi spuneau cum au fost ucişi bunicii lor în Siberia şi că ei nu uită asta, aşa cum nu uită că aceste crime au fost făcute de comunişti. Chiar şi un antonean de-al nostru s-a întâmplat să ne povestească despre bunicul lui pedagog, împuşcat în Siberia de comunişti, exact în ziua în care Voronin şi ai lui depuneau garoafe roşii la statuia ateului Lenin.

Comuniştii din zilele noastre au încercat adesea să susţină că ei nu sunt aceiaşi comunişti de acum 70 de ani. Cum nu? Oare nu lui Lenin se închinau şi aceia? Oare nu apără ei cu înverşunare secera şi ciocanul? Sau oare faptul că actualii comunişti ies la rampă înconjuraţi de popi e suficient să ne convingă de marea şi dreapta lor credinţă în Dumnezeu? Ce creştin autentic sărbătoreşte nu ştiu câţi ani de la naşterea unui mare criminal? Căci cum altfel se numeşte un om care a ucis 7-8 milioane de oameni, indiferent de câte revoluţii a făcut?

Eu cred că lucrurile nu sunt atât de simple cum li se par comuniştilor. Care se bucură că ies bine în sondaje şi aşteaptă cu mari emoţii alegerile din acest an. Recunosc că şi eu am auzit pe mulţi spunând: la noi în sat toţi vor să-i voteze pe comunişti; dar apoi au adăugat – eu nu! Şi am observat că fiecare susţine despre altul că e comunist, apoi ieşi pe stradă şi te opreşte de poveşti un vecin care îţi spune: eu nu. Poate am avut eu noroc, însă nu am dat până acum de vecinul sau consăteanul care să spună: la noi în sat toţi vor să-i voteze pe comunişti cu mine în frunte.
Moldovenilor nu le-au plăcut nici crimele împotriva buneilor lor, nici închiderea bisericilor şi nici nu i-am văzut (în număr mare) cu garofiţe roşii în mâini (şi ouă roşii în buzunar) la statuia lui Lenin în a treia zi de Paşti.

Un articol de: Moni Stănilă Contactează autorul
blog comments powered by Disqus

Din aceeaşi secţiune

Cele mai noi ştiri de azi

Actualitate 23 Februarie 2019, ora: 10:26

Şeful organizaţiei din Suruceni a PAS, Vitalie Cara, şi-a îndemnat consătenii să o susţine la scrutinul de duminică pe Monica Babuc, candidat din partea Partidului Democrat din Moldova.

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 23 Februarie 2019, ora: 10:25

În lipsa oamenilor care provoacă accidentele, riscurile se reduc cu 90%, iar cei ce lucrează în domeniul asigurărilor auto încearcă să se pregătească pentru această schimbare. Dan Peate, un asigurator şi expert în capitalul de risc, vrea să facă pasul cel mare...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 23 Februarie 2019, ora: 10:22

Iluştrii muzicieni Vitalie şi Vasile Advahov, care conduc una din cele mai bune orchestra de muyică populară din ţară, îşi exprimă public sprijinul pentru Alexandru Jizdan, candidat PDM la funcţia de deputat, pe circumscripţia 34, din Anenii Noi.

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 23 Februarie 2019, ora: 10:22

O sondă spațială japoneză a aterizat cu succes pe un asteroid aflat la 340 de milioane de kilometri de Pământ. Hayabusa2 va colecta probe care ar putea răspunde unor întrebări despre originea vieții, transmite DW.

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 23 Februarie 2019, ora: 10:20

În drum spre o întâlnire cu alegătorii din satul Vărzăreşti, raionul Nisporeni, liderul Partidului Democrat din Moldova, Vlad Plahotniuc, a făcut un scurt popas la casa părintească din Grozeşti, unde-l aşteptau mama sa, Zinaida Plahotniuc, şi cele trei surori ale sale,...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 23 Februarie 2019, ora: 10:05

Atunci când oamenii de ştiinţă calculează câtă materie ar trebui să existe în Univers, estimările lor depăşesc vast cantitatea de materie observată. De fapt, lipseşte circa o treime din materie care ar trebui să fie acolo, conform calculelor.

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 23 Februarie 2019, ora: 09:58

Soldații venezueleni au deschis focul vineri asupra cetățenilor indigeni, aproape de granița cu Brazilia, omorând două persoane, în timp ce președintele Nicolas Maduro încearcă să blocheze aducerea ajutoarelor umanitare într-o țară devastată economic, relatează...

( ) Citeşte tot articolul

Istorie 23 Februarie 2019, ora: 07:53 de George Mârzencu

Voronin a fost un bețiv, iar Dodon - un liberal exemplar

Voronin a fost un bețiv, iar Dodon - un liberal exemplar Din editia print

Dodon a fost premiat pentru propagandă românească în satul Sadova

( ) Citeşte tot articolul

Istorie 23 Februarie 2019, ora: 06:00

Istoria limbii române: Câte cuvinte am moștenit din latină?

Istoria limbii române: Câte cuvinte am moștenit din latină?

Când vorbim despre viața cuvintelor românești trebuie să începem cu... începutul: am arătat în episodul precedent că limba română continuă latina, limba-mamă. Este un adevăr pe care nu mă sfiesc să-l repet ori de câte ori voi avea prilejul s-o...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 23 Februarie 2019, ora: 01:27

Legăturile dintre președintele moldovean, Igor Dodon, și cel rus, Vladimir Putin, au o componentă financiară directă. Astfel, cel puțin 70.000 de euro au intrat în contul fundației “Din suflet”, a Galinăi Dodon (soția președintelui Republicii Moldova).

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 22 Februarie 2019, ora: 19:29

Autoritățile de la Chișinău au informat astăzi Adunarea Parlamentară a OSCE despre imixtiunile grsolane ale Federației Ruse în procesul electoral din Republica Moldova. Deputatul democrat Sergiu Sîrbu s-a referit inclusiv la noul dosar fabricat de Moscova pe umele...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 22 Februarie 2019, ora: 19:27

Administrația Națională a Penitenciarelor din Republica Moldova dezminte, într-un comunicat de presă, informațiile tirajate de o parte a mass-media privind pretinsa înjunghiere a lui Veaceslav Platon, în Penitenciarul nr. 13.

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 22 Februarie 2019, ora: 16:12

Rareori ți-e dat să vezi o criză de identitate a unei formațiuni politice în ajun de alegeri precum cea prin care trece astăzi blocul ACUM. Câteva zile în urmă, vicepreședintele Partidului Acțiune și Solidaritate; Mihai Popșoi, a surprins pe toată lumea,...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 22 Februarie 2019, ora: 16:11

Declanșarea de către Rusia a unui dosar penal în care ar figura Vlad Plahotniuc, poartă un evident caracter electoral câtă vreme acest lucru se întâmplă cu două zile înainte de alegerile din R.Moldova. De această părere este analistul politic Ion...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 22 Februarie 2019, ora: 15:59

Fostul președinte al filialei Botanica a PPDA, Sergiu Cibotăreanu, susține că formațiunea condusă de Andrei Năstase nu este nici pe departe una proeuropeană. Potrivit lui, partidul format pe baza mișcării protestatare din 2015 a deviat foarte mult de la traseul său inițial....

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 22 Februarie 2019, ora: 15:58

Mai mulți artiști iluștri își exprimă încrederea că PDM poate continua schimbările bune din Moldova, așa cum a făcut-o și în ultimii ani. Ei declară, în câteva mesaje live pe Facebook, că vor vota pentru Moldova și pentru fapte, nu vorbe, la alegerile...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 22 Februarie 2019, ora: 15:56

Unul din autoturismele care asigura protecția în cortegiul prezidențial a fost accidentat astăzi, în timp ce se afla în misiune.

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 22 Februarie 2019, ora: 15:55

Astăzi povara fiscală pe care un angajator o simte este mai mică decât în urmă cu trei ani. Acest lucru se datorează actualei guvernări, care trebuie să-și continue actvitatea și după alegerile din 24 februarie, susțin managerii centrului comercial Grand Hall, într-o...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 22 Februarie 2019, ora: 15:54

Departamentului american pentru Securitate Internă a creat o universitate falsă, Universitatea din Farmington, pentru a lansa o capacană și pentru a aresta studenții străini care încearcă să rămână pe teritoriul american în mod ilegal, relatează The Guardian.

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 22 Februarie 2019, ora: 15:53

Preşedintele polonez, Andrzej Duda, şi omologul său lituanian, Dalia Grybauskaite, au semnat joi, la Varşovia, o declaraţie privind securitatea comună, care include coordonarea politicilor de apărare şi securitate ale celor două ţări în cadrul NATO şi al Uniunii Europene şi...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 22 Februarie 2019, ora: 13:50 de Ana Marchitan

Duminică, 24 februarie, în R. Moldova, vor avea loc alegeri parlamentare ordinare. Astfel, pentru prima dată, cetățenii vor alege cei 101 deputați conform sistemului electoral mixt. Adică, 50 dintre aceștia vor accede în Legislativ pe liste de partid, mandatele urmând să...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 22 Februarie 2019, ora: 13:40

Plahotniuc, în timpul vizitelor la Iurceni, Vărzărești, Zberoaia: vom continua investițiile în infrastructură, în crearea de locuri de muncă și condiții sociale mai bune aici și în toate satele din țară

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 22 Februarie 2019, ora: 13:14

Editorialistul Ziarului NAȚIONAL, Nicolae Negru, este convins că anunțul privind noul dosar penal deschis de ruși pe numele liderului Partidului Democrat (PD), Vlad Plahotniuc, are legătură directă cu alegerile parlamentare de duminică.

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 22 Februarie 2019, ora: 12:51

Liderul Partidului Politic ȘOR, Ilan Șor și formațiunea sa sunt gata să preia responsabilitatea guvernării Republicii Moldova pentru a transforma și moderniza țara. Ilan Șor, care s-a arătat convins de victoria formațiunii sale la scrutinul parlamentar de duminică, a declarat la o...

( ) Citeşte tot articolul
Current tier / breakpoint: xs sm md lg xl (= visible only on this breakpoint)

.hidden-xs-down .hidden-sm-down .hidden-md-down .hidden-lg-down

.hidden-xs-up .hidden-sm-up .hidden-md-up .hidden-lg-up .hidden-xl

.hidden-xs (only) .hidden-sm (only) .hidden-md (only) .hidden-lg (only) .hidden-xl (only)