Deputaţii regiunii găgăuze s-au luat pur şi simplu la bătaie. Scena merită privită în ansamblul ei: după primele lovituri împărţite, jurnaliştii au fost evacuaţi şi nu au reuşit să filmeze cele întâmplate. Din puţinele relatări ale unor martori oculari reiese că s-au împărţit copios pumni şi picioare, iar ţintele loviturilor au fost preşedintele deputaţilor găgăuzi şi însuşi başcanul Mihail Formuzal.
O primă interpretare greşită a fost lansată pe Internet sub sloganul „lovitură de stat în Găgăuzia”. Un titlu greşit: Găgăuzia nu e stat ca să se poată petrece acolo o „lovitură de stat”. Apoi s-au găsit destui care să asemene evenimentele de la Comrat cu cele petrecute în Ucraina – altă greşeală majoră. La Comrat s-au încăierat găgăuzi cu găgăuzi, nu a venit nimeni din afară să provoace o mişcare separatistă după modelul celei existente azi în Ucraina.
În regiunea autonomă găgăuză există o dezbatere destul de dură dacă s-a ajuns la bătaie între oficiali, o dezbatere ale cărei detalii nu au ajuns în spaţiul public, dar care pot fi ghicite într-o oarecare măsură. În primul rând, este vorba de împărţirea resurselor locale profitabile. Într-o zonă marcată de sărăcie precum Găgăuzia nu există foarte multe nişe economice generatoare de bani, iar aceste puţine izvoare de bunăstare sunt de multă vreme împărţite şi controlate strict. Din când în când başcanul Formuzal mai vorbeşte în rarele sale interviuri despre problemele economice ale regiunii pe care o conduce, însă preferă să dea vina pe lipsa de ajutoare de la Chişinău. Păstrează tăcerea asupra mecanismelor economice interne ale Găgăuziei, unde nu este foarte limpede cine are pâinea şi cuţitul. Probabil că o parte din liderii găgăuzi şi-ar dori o reîmpărţire a acestor resurse.
Nu în ultimul rând vine chestiunea apropierii de Uniunea Europeană. Deşi foarte multă lume umblă în analizele legate de UE şi Găgăuzia în zone stratosferice, vorbind despre geopolitică, eurasianism şi atlantism, Federaţia Rusă şi NATO – eu unul bănuiesc că problemele reale sunt mai aproape de nivelul solului, mai pământene. Liderii lumii afacerilor din Găgăuzia, aşa cum este ea, ar cam vrea să ştie precis ce modificări apar odată cu semnarea Acordului de Asociere cu UE, mai ales în ceea ce priveşte exporturile. Se pare că în reţelele comerciale care asigură legătura între Găgăuzia şi piaţa rusă başcanii de la Comrat au un cuvânt de spus – în vreme ce reorientarea către piaţa occidentală constituie un prilej ca unii să se ridice şi alţii să cadă. Doar că astfel de probleme nu se rezolvă cu lovituri de pumn sau de picior. Negocierile sunt mult mai indicate şi pot fi mult mai folositoare.
Una peste alta se pare că şi găgăuzii încep să fie de acord cu apropierea de UE, mai ales dacă vor fi limpezite unele nelămuriri. Doar că ar cam trebui abandonată atitudinea veşnic bănuitoare faţă de găgăuzi, suspiciunea că ar putea să facă „una nefăcută”. Veşnica bănuială nu face decât să cimenteze încordarea care foloseşte scenariilor separatiste. Nu trebuie să se bucure nimeni că deputaţii găgăuzi s-au încăierat şi şi-au umflat ochii, mai degrabă trebuie create condiţii pentru ca astfel de scene să nu se mai repete.
|
Un bărbat și o femeie au fost răniți într-o deflagrație puternică, produsă marți seara într-o locuință din orașul Sângerei. Corpul neînsuflețit al unui alt bărbat a fost găsit sub dărâmături după mai bine de două ore de căutări,...
( ) Citeşte tot articolulEste mare sărbătoare în ziua aceasta pentru toți creștinii, fiindcă are loc pomenirea Aducerii moaştelor Sfântului Ierarh Ioan Gură de Aur. Iată ce trebuie să știe credincioșii despre această sărbătoare.
( ) Citeşte tot articolulMiniştrii de Externe din G7 au cerut, ieri, Rusiei să îi elibereze pe protestatarii reţinuţi sâmbătă, după arestarea lui politicianului de opoziţie Alexei Navalnîi, transmite Reuters.
( ) Citeşte tot articolulMeteorologii anunță pentru astăzi temperaturi de -2..-5 grade în nordul țării, -1..-4 grade în centru, iar în sudul țării sunt așteptate până la -3 grade Celsius.
( ) Citeşte tot articolul"Poporul evreu a învățat lecția Holocaustului: că nu putem ignora amenințările cu distrugerea, că trebuie să le facem față când sunt încă mici. Și, mai presus de toate, deși apreciem foarte mult ajutorul prietenilor, trebuie să ne apărăm singuri", a...
( ) Citeşte tot articolulBanii se numără printre nevoile primordiale ale omului. Ne ajută să ne îndeplinim dorințele, să ne satisfacem necesitățile și, de ce nu, să trăim în lux. La fel de importantă este și gestionarea finanțelor, însă uneori deciziile legate de bani pot deveni stresante...
( ) Citeşte tot articolulÎn contextul Brexit, românii vor mai putea intra în Marea Britanie cu buletinul doar până la 30 septembrie 2021. Ambasada României la Londra a precizat că cetățenii români care intenționează să călătorească în această țară vor avea...
( ) Citeşte tot articolulÎn perioada sărbătorilor de iarnă cu toții punem câteva kilograme în plus. Perioada grea începe după finalul vacanței, când ne apucăm de slăbit.
( ) Citeşte tot articolulLa Chişinău există Casa-muzeu „Aleksandr Puşkin”, un monument de arhitectură şi istorie de însemnătate naţională.
( ) Citeşte tot articolulReapare periodic trăznaia cu boierul de la Iași care în 1859 ar fi spus ”Eu sunt boier moldovan, român e țăranul”. Și o văd la oameni de la care am pretenții, nu doar la tot soiul de adunați de prin gloata moldovenistă de la Chișinău.
( ) Citeşte tot articolulOpozantul rus, închis imediat după ce s-a întors în țară, a contraatacat marți prin publicarea unei vaste anchete anticorupție ce îl vizează pe președintele Vladimir Putin și „palatul” imens pe care și l-ar fi construit pe malul Mării Negre.
( ) Citeşte tot articolulÎn luna noiembrie 2020 a fost publicat un nou sondaj „desenat” de Asociația Sociologilor şi Demografilor.
( ) Citeşte tot articolul