Astăzi 11 Decembrie 2018, Marţi - Ultima actualizare la ora 09:01
Abonamente

Editorial 21 Octombrie 2010, ora 05:30    Din editia print

Marime Font

Fiica lui M. Snegur, ministru de Externe al României?

Moto: „Aş fi vrut ca această fair lady să fie ministrul de Externe al României”

„O blondă”, aşa e intitulat editorialul lui Cristian Tudor Popescu, din „Gândul” de marţi, pe care îl preluăm alăturat. Titlul nu se înscrie în tendinţa obsesivă a presei on-line de a ademeni cititorii cu titluri „incitante”, sub care dai de texte proaste, de doi bani. Dimpotrivă, titlul lui CTP e „sfidător” de cuminte şi… nu „incită” la lectură. În schimb, textul de sub titlu e o lecţie bună de învăţătură dată nouă, ziariştilor basarabeni.

Admiraţia şi preţuirea cu care scrie CTC despre Natalia Gherman, viceministru de Externe al R. Moldova (fiica ex-preşedintelui Mircea Snegur), ies din cadrul unui simplu gest de complezenţă. Cel puţin noi, cei din Moldova, trebuie să interpretăm acest gest ca pe o lecţie. Mă explic. Există la noi o… problemă, neformulată vreodată explicit, dar care e vânturată prin presă cu multă pasiune, care ar putea fi numită „odraslele demnitarilor”.


Este adânc înrădăcinată în percepţia multora ideea preconcepută precum că toţi copiii preşedinţilor (mai larg - a demnitarilor) sunt nişte debilaşi rotofei şi rumeori, fără carte şi fără har în vreun domeniu, care intră la facultate pe pile, sunt angajaţi în posturi înalte pe pile, fac carieră pe pile, din care cauză „copiii noştri” - aici fiţi atenţi! - nu pot răzbate nicăieri. Cu adevărat, nimic nu este mai periculos decât jumătăţile de adevăr!

Ţin minte cât venin s-a vărsat peste Mircea Snegur când fiica acestuia, Natalia Gherman, a fost angajată la Externe. Nu neg, există şi cazuri când odrasla rumeoară a vreunui demnitar să urce sus graţie proptelelor părinteşti; da, avem cazuri când nu studiile şi talentul, ci funcţia înaltă ocupată de babacu’ îl propulsează în sus pe scara ierarhică. A stat la „originile” carierei Nataliei Gherman „impulsul” ex-preşedintelui Snegur? Nu ştiu. Poate. Sigur că, în anumite circumstanţe, în locul Nataliei Gherman ar fi putut să fie altcineva. Altceva însă contează în cazul discutat de noi: a fost promovat un profesionist.

Mi se pare cu totul nedreaptă, necreştinească şi lipsită de elementar bun-simţ plăcerea unora de a defăima o persoană numai pentru „vina” de a fi fiul sau fiica cuiva, în cazul dat - al vreunui preşedinte. Cititorii îşi amintesc câte legende circulau despre fiii ex-preşedintelui Lucinschi, despre milioanele care, chipurile, nu ştiu care din ei le-ar fi pierdut la un cazinou. Până la urmă, s-a dovedit că toate sunt bârfe, lansate cu bună ştiinţă de „cineva”. „Conceptul” stalinist că fiul răspunde pentru greşelile tatălui e încă adânc înrădăcinat în unii dintre noi. Urmăresc reacţiile la includerea lui Chiril Lucinschi în lista electorală a PLDM şi mă trec fiorii cu câtă ură de clasă este atacat de unii. Nu sunt, pentru că nu pot fi avocatul lui Chiril Lucinschi, dar am contactat cu el de câteva ori şi m-a impresionat mult modestia, inteligenţa şi cumsecădenia acestui om. Nu cred că cei care-l hulesc acum ar fi de o calitate umană mai înaltă. Nu cred. Cât de universal motivată şi aplicabilă este zicala „ce iese din pisică şoareci mănâncă”? Oare nu avem sute de cazuri care infirmă zicala? Cum să desfiinţezi un om numai din cauză că tatăl lui a ocupat funcţii înalte în fostul PCUS? Dar, dacă în cazul celui care o face pe procurorul, tatăl său, fiind căruţaş, fura în fiecare seară ce-i pica de la colhoz? De ce nu-şi asumă vina? Dar dacă tatăl acestuia, prin alt joc de circumstanţe, ajungea nu căruţaş, dar în locul lui Lucinschi, oare nu cumva altfel ar fi cântat?

Nu mă transform în apărătorul odraslelor fostei şi actualei nomenclaturi, dar nici nu accept să se treacă cu găleata de lături peste toţi, fără discernământ. Bineînţeles, fenomenul există: cumătrismul şi nănăşismul atacă precum un cancer sistemul administraţiei de stat. Repet însă: nu trebuie să fie puşi toţi într-o oală. În contextul dat, nu pot să nu amintesc despre fiul preşedintelui Voronin, Oleg, devenit „vedetă” în ultimii ani. S-ar putea întâmpla, când lucrurile se vor limpezi într-o justiţie independentă, că multe din legendele ce circulă despre el să fie simple legende şi nu el, Oleg Voronin, fiul ex-preşedintelui V. Voronin, să fie cel mai bogat om din Moldova, cum am scris noi, ziariştii. Am scris însă de ce? Fiindcă vinovat este tatăl său, şi iată de ce: în condiţiile unei Moldove mâncate de sărăcie, pentru a se exclude orice gen de speculaţii, Oleg Voronin nu trebuia să activeze în business. Oriunde în altă parte, numai nu în afaceri. Aroganţa şi dispreţul cu care Familia Voronin îşi etala averile l-au costat pe Voronin tatăl foarte scump: a făcut din numele fiului său un nume odios. Exact asta a făcut şi dictatorul Ceauşescu cu fiul său, Nicu.

În ce constă însă „lecţia CTP” din titlu? Mânaţi de valul politicii curente, hipnotizaţi de evenimente şi declaraţii de două parale, înrăiţi, „din oficiu”, pe toată lumea, nici nu observăm că în jurul nostru există foarte mulţi oameni de reală valoare, care-şi fac datoria într-un discret şi protector anonimat. Noi trebuia să observăm primii acest lucru, nu Cristian Tudor Popescu.

P.S. Cât priveşte dorinţa lui CTP de a o vedea pe doamna Natalia Gherman în funcţia de ministru de Externe al României, ce să zic? România are zeci de diplomaţi străluciţi, care chiar acum pot ocupa această funcţie. Dacă însă se va considera că numirea Nataliei Gherman în funcţia de ministru de Externe al României va accelera aderarea R. Moldova la UE şi regăsirea mai grabnică a românilor de pe cele două maluri ale Prutului, noi, basarabenii, vom susţine cu căldură această soluţie.

Un articol de: Constantin Tănase
blog comments powered by Disqus

Din aceeaşi secţiune

Cele mai noi ştiri de azi

Istorie 11 Decembrie 2018, ora: 07:55

De ce MOLDOVEANUL Dimitrie Cantemir spunea că e ROMÂN?

De ce MOLDOVEANUL Dimitrie Cantemir spunea că e ROMÂN?

"Hronicul vechimii a romano-moldo-vlahilor" este ultima operă a lui Dimitrie Cantemir, scrisă între anii 1719 și 1722 în care autorul explică de ce moldovenii sunt români...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 11 Decembrie 2018, ora: 07:50

Horoscopul din 11 decembrie anunță schimbări majore în segemntul carierei. Se întrevăd etape finale de lucru, dar și oprtunități noi. O zodie primește vești proaste pe segmentul bani, carieră, finanțe. Astrele o defavorizează!

( ) Citeşte tot articolul

Finanţe 11 Decembrie 2018, ora: 07:07

Specialiștii încep deja să vadă semnele unei noi crize globale. Economia mondială este amenințată în prezent de un adevărat ciclon. O recesiune în 2019 este din ce în ce mai probabilă.

( ) Citeşte tot articolul

Internațional 11 Decembrie 2018, ora: 00:53

Ce faci dacă găseşti chiar în prag de Crăciun o pungă cu 17.000 de dolari? Consideri banii un cadou venit din cer sau îi predai poliţiei?

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 11 Decembrie 2018, ora: 00:19

RUSIA și jocurile MURDARE. ANCHETATORII au făcut ANUNȚUL. PUTIN e în PERICOL

RUSIA și jocurile MURDARE. ANCHETATORII au făcut ANUNȚUL. PUTIN e în PERICOL

Alte două asasinate comise în ultimii ani în Marea Britanie ar fi fost provocate de Rusia, arată probele descoperite de anchetatorii britanici însărcinați cu ancheta în cazul otrăvirii lui Serghei Skripal și a fiicei sale.

( ) Citeşte tot articolul

Economie 10 Decembrie 2018, ora: 23:06

Biroul Național de Statistică informează, că exporturile de mărfuri realizate în luna octombrie 2018 s-au cifrat la 259,0 mil. dolari SUA, cu 24,9% mai mult față de luna precedentă și cu 3,5% mai puțin, comparativ cu luna octombrie 2017.

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 10 Decembrie 2018, ora: 17:53

 Miniștrii și colaboratorii lui Macron, și deputații din partidul La République en Marche sunt acum divizați între partizanii unei politici dure și cei care dori ca puterea să cedeze, într-un compromis.

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 10 Decembrie 2018, ora: 17:46

„Președintele” Dodon este SUSPENDAT din funcţie pentru a cincea oară

„Președintele” Dodon este SUSPENDAT din funcţie pentru a cincea oară

Curtea Constituţională de la Chişinău l-a suspendat astăzi din funcţie pentru a cincea oară pe Igor Dodon, după ce „şeful statului” a refuzat să promulge patru legi revotate de Parlament. 

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 10 Decembrie 2018, ora: 15:01

 Asociația „Pro Europa” din Italia a inițiat un proces colectiv, în vederea obținerii unui termen de grație în executarea obligației de înmatriculare a autovehiculelor în Italia sau repatrierea acestora.

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 10 Decembrie 2018, ora: 14:42

 Situația devine tot mai complicată la Londra în privința Brexitului. Mai multe publicații scriu, citând surse din guvern, că votul de marți în privința planului de Brexit al Theresei May a fost scos de pe ordinea de zi a Parlamentului.

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 10 Decembrie 2018, ora: 14:21

 Coroana pe capul acvilei de aur din stema României va reveni în însemnele oficiale, preşedintele Klaus Iohannis promulgând luni proiectul de lege care obligă autorităţile publice să facă această modificare în stemele şi sigiile existente, până la...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 10 Decembrie 2018, ora: 13:32

Un recent sondaj de opinie dat publicității în România arată dorința românilor de apropiere a celor două state aflate în stânga și în dreapta Prutului. Astfel, potrivit datelor prezentate de Biroul de Cercetări Sociale, 74% dintre români ar vota...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 10 Decembrie 2018, ora: 12:10

Astăzi, 10 decembrie curent, începe perioada electorală pentru alegerile Parlamentului Republicii Moldova din 24 februarie 2019. 

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 10 Decembrie 2018, ora: 12:04

988 de credite au fost deja acordate în cadrul Programului “Prima Casă”. Datele Organizației pentru Dezvoltarea Întreprinderilor Mici și Mijlocii (ODIMM) mai arată că 113 împrumuturi au fost perfectate în cadrul programului “Prima Casă 2”, iar...

( ) Citeşte tot articolul

Ultima oră 10 Decembrie 2018, ora: 11:53

Produsul Intern Brut a crescut cu 0,2% în zona euro şi cu 0,3% în Uniunea Europeană în trimestrul al treilea 2018 comparativ cu trimestrul al doilea, statele membre cu cele mai puternice ritmuri de creştere fiind Malta (3,6%) şi România (1,9%), arată datele...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 10 Decembrie 2018, ora: 11:50

Liberalul Mihai Ghimpu este foc şi pară pe liderul PPDA, Andrei Năstase, deoarece acesta i-ar fi trântit uşa în nas, spulberând şansele PL de a ajunge pe listele blocului ACUM. De această părere este analistul politic Petru Bogatu, într-un editorial publicat de...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 10 Decembrie 2018, ora: 11:47

Marea Britanie a pus gând rău oligarhilor ruși din anturajul lui Putin

Marea Britanie a pus gând rău oligarhilor ruși din anturajul lui Putin

Agențiile britanice de informații intenționează să sporească presiunea asupra a șase oameni de afaceri ruși care, potrivit Londrei, au ”relații profesionale și financiare foarte apropiate” cu președintele rus Vladimir Putin, scrie Telegraph, citând surse din...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 10 Decembrie 2018, ora: 11:32

Ilan Șor: „Nu am oponenți în politica moldovenească; eu nu intru în competiție cu cei care n-au făcut nimic”

Ilan Șor: „Nu am oponenți în politica moldovenească; eu nu intru în competiție cu cei care n-au făcut nimic”

Creșterea ratingului Partidului Politic ȘOR, dar și a popularității liderului acestuia, primarului de Orhei Ilan Șor, se datorează exclusiv modelului său de a înțelege și a face politică - mai puține vorbe și mai multe fapte, consideră edilul de Orhei. Acesta a declarat la...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 10 Decembrie 2018, ora: 11:11

Pentru prima data apicultori din Republica Moldova vor produce miere ecologică certificată

Pentru prima data apicultori din Republica Moldova vor produce miere ecologică certificată

Primul grup de 47 de apicultori din Republica Moldova a trecut cu succes perioada de conversie de la producerea mierii convenționale la producerea mierii ecologice. Începând cu anul 2019, apicultorii planifică să producă miere ecologică certificată conform cerințelor Uniunii...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 10 Decembrie 2018, ora: 10:57

Negru: Oricât și-ar ascunde capul în nisip actualii lideri ai PLDM, Vlad Filat a avut un rol în furtul miliardului

Decizia PLDM de a nu participa separat la alegerile din 24 februarie este corectă, deoarece formaţiunea nu mai este creditată cu nicio şansă de a intra în noul Parlament. De această părere este jurnalistul Nicolae Negru, într-un editorial publicat de Ziarul National. Totuși,...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 10 Decembrie 2018, ora: 09:57

Minge de foc pe cerul din Mexico City. Un meteorit uriaş a făcut spectacol, înainte de răsăritul soarelui (VIDEO)

Minge de foc pe cerul din Mexico City. Un meteorit uriaş a făcut spectacol, înainte de răsăritul soarelui (VIDEO)

Imagini spectaculoase surprinse în Mexic. Un fotograf amator a reuşit să surprindă momentul în care un meteorit brăzdează cerul din Mexico City, înainte de răsăritul soarelui.

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 10 Decembrie 2018, ora: 09:30

Pe cine reprezintă Franco Frattini în OSCE?

Pe cine reprezintă Franco Frattini în OSCE?

Reprezentantul special al președinției Italiei în exercițiu a OSCE, Franco Frattini   neagă implicarea Rusiei în conflictul din Transnistria.El susține că Federația Rusă nu ar fi parte a conflictului transnistrean, ci doar un mediator, componentă din formatul...

( ) Citeşte tot articolul
Current tier / breakpoint: xs sm md lg xl (= visible only on this breakpoint)

.hidden-xs-down .hidden-sm-down .hidden-md-down .hidden-lg-down

.hidden-xs-up .hidden-sm-up .hidden-md-up .hidden-lg-up .hidden-xl

.hidden-xs (only) .hidden-sm (only) .hidden-md (only) .hidden-lg (only) .hidden-xl (only)