Astăzi 26 Iunie 2019, Miercuri - Ultima actualizare la ora 17:48
Abonamente

Editorial 21 Octombrie 2010, ora 05:30    Din editia print

Marime Font

Fiica lui M. Snegur, ministru de Externe al României?

Moto: „Aş fi vrut ca această fair lady să fie ministrul de Externe al României”

„O blondă”, aşa e intitulat editorialul lui Cristian Tudor Popescu, din „Gândul” de marţi, pe care îl preluăm alăturat. Titlul nu se înscrie în tendinţa obsesivă a presei on-line de a ademeni cititorii cu titluri „incitante”, sub care dai de texte proaste, de doi bani. Dimpotrivă, titlul lui CTP e „sfidător” de cuminte şi… nu „incită” la lectură. În schimb, textul de sub titlu e o lecţie bună de învăţătură dată nouă, ziariştilor basarabeni.

Admiraţia şi preţuirea cu care scrie CTC despre Natalia Gherman, viceministru de Externe al R. Moldova (fiica ex-preşedintelui Mircea Snegur), ies din cadrul unui simplu gest de complezenţă. Cel puţin noi, cei din Moldova, trebuie să interpretăm acest gest ca pe o lecţie. Mă explic. Există la noi o… problemă, neformulată vreodată explicit, dar care e vânturată prin presă cu multă pasiune, care ar putea fi numită „odraslele demnitarilor”.


Este adânc înrădăcinată în percepţia multora ideea preconcepută precum că toţi copiii preşedinţilor (mai larg - a demnitarilor) sunt nişte debilaşi rotofei şi rumeori, fără carte şi fără har în vreun domeniu, care intră la facultate pe pile, sunt angajaţi în posturi înalte pe pile, fac carieră pe pile, din care cauză „copiii noştri” - aici fiţi atenţi! - nu pot răzbate nicăieri. Cu adevărat, nimic nu este mai periculos decât jumătăţile de adevăr!

Ţin minte cât venin s-a vărsat peste Mircea Snegur când fiica acestuia, Natalia Gherman, a fost angajată la Externe. Nu neg, există şi cazuri când odrasla rumeoară a vreunui demnitar să urce sus graţie proptelelor părinteşti; da, avem cazuri când nu studiile şi talentul, ci funcţia înaltă ocupată de babacu’ îl propulsează în sus pe scara ierarhică. A stat la „originile” carierei Nataliei Gherman „impulsul” ex-preşedintelui Snegur? Nu ştiu. Poate. Sigur că, în anumite circumstanţe, în locul Nataliei Gherman ar fi putut să fie altcineva. Altceva însă contează în cazul discutat de noi: a fost promovat un profesionist.

Mi se pare cu totul nedreaptă, necreştinească şi lipsită de elementar bun-simţ plăcerea unora de a defăima o persoană numai pentru „vina” de a fi fiul sau fiica cuiva, în cazul dat - al vreunui preşedinte. Cititorii îşi amintesc câte legende circulau despre fiii ex-preşedintelui Lucinschi, despre milioanele care, chipurile, nu ştiu care din ei le-ar fi pierdut la un cazinou. Până la urmă, s-a dovedit că toate sunt bârfe, lansate cu bună ştiinţă de „cineva”. „Conceptul” stalinist că fiul răspunde pentru greşelile tatălui e încă adânc înrădăcinat în unii dintre noi. Urmăresc reacţiile la includerea lui Chiril Lucinschi în lista electorală a PLDM şi mă trec fiorii cu câtă ură de clasă este atacat de unii. Nu sunt, pentru că nu pot fi avocatul lui Chiril Lucinschi, dar am contactat cu el de câteva ori şi m-a impresionat mult modestia, inteligenţa şi cumsecădenia acestui om. Nu cred că cei care-l hulesc acum ar fi de o calitate umană mai înaltă. Nu cred. Cât de universal motivată şi aplicabilă este zicala „ce iese din pisică şoareci mănâncă”? Oare nu avem sute de cazuri care infirmă zicala? Cum să desfiinţezi un om numai din cauză că tatăl lui a ocupat funcţii înalte în fostul PCUS? Dar, dacă în cazul celui care o face pe procurorul, tatăl său, fiind căruţaş, fura în fiecare seară ce-i pica de la colhoz? De ce nu-şi asumă vina? Dar dacă tatăl acestuia, prin alt joc de circumstanţe, ajungea nu căruţaş, dar în locul lui Lucinschi, oare nu cumva altfel ar fi cântat?

Nu mă transform în apărătorul odraslelor fostei şi actualei nomenclaturi, dar nici nu accept să se treacă cu găleata de lături peste toţi, fără discernământ. Bineînţeles, fenomenul există: cumătrismul şi nănăşismul atacă precum un cancer sistemul administraţiei de stat. Repet însă: nu trebuie să fie puşi toţi într-o oală. În contextul dat, nu pot să nu amintesc despre fiul preşedintelui Voronin, Oleg, devenit „vedetă” în ultimii ani. S-ar putea întâmpla, când lucrurile se vor limpezi într-o justiţie independentă, că multe din legendele ce circulă despre el să fie simple legende şi nu el, Oleg Voronin, fiul ex-preşedintelui V. Voronin, să fie cel mai bogat om din Moldova, cum am scris noi, ziariştii. Am scris însă de ce? Fiindcă vinovat este tatăl său, şi iată de ce: în condiţiile unei Moldove mâncate de sărăcie, pentru a se exclude orice gen de speculaţii, Oleg Voronin nu trebuia să activeze în business. Oriunde în altă parte, numai nu în afaceri. Aroganţa şi dispreţul cu care Familia Voronin îşi etala averile l-au costat pe Voronin tatăl foarte scump: a făcut din numele fiului său un nume odios. Exact asta a făcut şi dictatorul Ceauşescu cu fiul său, Nicu.

În ce constă însă „lecţia CTP” din titlu? Mânaţi de valul politicii curente, hipnotizaţi de evenimente şi declaraţii de două parale, înrăiţi, „din oficiu”, pe toată lumea, nici nu observăm că în jurul nostru există foarte mulţi oameni de reală valoare, care-şi fac datoria într-un discret şi protector anonimat. Noi trebuia să observăm primii acest lucru, nu Cristian Tudor Popescu.

P.S. Cât priveşte dorinţa lui CTP de a o vedea pe doamna Natalia Gherman în funcţia de ministru de Externe al României, ce să zic? România are zeci de diplomaţi străluciţi, care chiar acum pot ocupa această funcţie. Dacă însă se va considera că numirea Nataliei Gherman în funcţia de ministru de Externe al României va accelera aderarea R. Moldova la UE şi regăsirea mai grabnică a românilor de pe cele două maluri ale Prutului, noi, basarabenii, vom susţine cu căldură această soluţie.

Un articol de: Constantin Tănase
blog comments powered by Disqus

Din aceeaşi secţiune

Cele mai noi ştiri de azi

Actualitate 26 Iunie 2019, ora: 17:48

Vlad Lupan explică în detalii de ce delegația RM la APCE trebuia să voteze împotriva Federației Ruse

Vlad Lupan explică în detalii de ce delegația RM la APCE trebuia să voteze împotriva Federației Ruse

Referitor la votarea privind dreptul Rusiei sa revina in cadrul APCE:

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 26 Iunie 2019, ora: 17:37

Gari Kasporov despre cei care au votat PRO-RUSIA la APCE: „F*ck you”

Gari Kasporov despre cei care au votat PRO-RUSIA la APCE: „F*ck you”

„În numele societății civile ruse care locuiește în străinante, dute-te naibii (fuck you). A face pe plac unui dictator și a răsplăti agresiunea va înrăutăți lucrurile, întodeauna a fost așa.

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 26 Iunie 2019, ora: 17:15

Maia Sandu va întreprinde prima sa vizită OFICIALĂ la București

Maia Sandu va întreprinde prima sa vizită OFICIALĂ la București

Astăzi am avut o convorbire telefonică cu Președintele României, Klaus Iohannis, scrie prim-ministra Maia Sandu pe Facebook,

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 26 Iunie 2019, ora: 17:14

Rușii vând cărbune din Donbas în 19 țări ale lumii, inclusiv în România

Rușii vând cărbune din Donbas în 19 țări ale lumii, inclusiv în România Din editia print

Din martie 2017 până în decembrie 2018, rușii au vândut în mai multe țări aproape 6 milioane de tone de antracit, extrase din regiunile separatiste Donețk și Lugansk. 

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 26 Iunie 2019, ora: 17:12

Unui deputat din Duma de Stat nu i s-a permis să intre în Ucraina

Unui deputat din Duma de Stat nu i s-a permis să intre în Ucraina Din editia print

Instituțiile de drept din Ucraina au interzis unui politician rus să intre marți în țară. Ulterior, acesta s-a întors în Rusia, notează Unian.net. 

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 26 Iunie 2019, ora: 16:12

„Vine infernul”. Val african de caniculă fără precedent în Europa. Temperaturi resimțite de 47 de grads

„Vine infernul”. Val african de caniculă fără precedent în Europa. Temperaturi resimțite de 47 de grads

Europa va trece printr-o nouă zi caniculară. Este un val de căldură fără precedent pentru această perioadă a verii, spun experţii. Temperaturile ar putea creşte cu până la 17 grade peste medie până la sfârşitul acestei săptămâni. Deja mai multe state printre...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 26 Iunie 2019, ora: 15:21

Judecătorii Curții Constituționale au DEMISIONAT in corpore

Judecătorii Curții Constituționale au DEMISIONAT in corpore

„Încetarea mandatului şi vacanţa funcţiilor de judecători ai Curții Constituționale va fi anunțată autorităților competente să desemneze noii judecători. Domnul judecător Veaceslav Zaporojan a fost abilitat de Plenul Curții Constituționale să exercite atribuțiile...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 26 Iunie 2019, ora: 15:11

Alianța ACUM-PSRM ignoră Comisia de la Veneția care a CRITICAT pragurile de 6% pentru partide

Alianța ACUM-PSRM ignoră Comisia de la Veneția care a CRITICAT pragurile de 6% pentru partide

Maia Sandu: „Cât timp va exista acest Guvern, actele Comisiei de la Veneția vor fi considerate ca fiind obligatorii și urmează a fi respectate”.

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 26 Iunie 2019, ora: 15:03

BREAKING NEWS /// Judecătorii N-AU EMIS mandat de arestare pe nume lui Șor / Ședința a fost amânată pentru trei săptămâni

BREAKING NEWS /// Judecătorii N-AU EMIS mandat de arestare pe nume lui Șor / Ședința a fost amânată pentru trei săptămâni

Judecătorii nu s-au pronunțat cu privire la cererea procurorilor de a fi emis mandat de arestare pe numele lui Ilan Șor din motiv că nici avocatul nu a fost prezent la ședință. Astfel, ședința de azi a fost amânată cu aproximativ trei săptămâni.

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 26 Iunie 2019, ora: 14:58

Premiera spectacolului „Dosarele Siberiei” la Teatrul Național "Mihai Eminescu"

Premiera spectacolului „Dosarele Siberiei” la Teatrul Național "Mihai Eminescu"

  2 iulie 2019 la 11:00, invităm reprezentanții mass-media şi critici de teatru în Sala Mare a Teatrului Național Mihai Eminescu la o repetiţie generală a spectacolului-eveniment Dosarele Siberiei, în regia lui Petru Hadârcă.

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 26 Iunie 2019, ora: 14:42

Se pregătește MODIFICAREA codului electoral - circumscripțiile sunt anulate, votul în diasporă va dura 2 zile, iar pragul electoral rămâne neschimbat de 6% pentru partide, 8% - blocuri și 2% - independenți

Se pregătește MODIFICAREA codului electoral - circumscripțiile sunt anulate, votul în diasporă va dura 2 zile, iar pragul electoral rămâne neschimbat de 6% pentru partide, 8% - blocuri și 2% - independenți

Deși 744 529 de alegători au votat pentru reducerea numărului de deputați de la 101 la 61 și doar 266 188 de alegători – contra, alianța ACUM-PSRM păstrează numărul actual de deputați.

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 26 Iunie 2019, ora: 14:20

Dodon l-a invitat pe Iohannis la Chișinău, Președintele României nu l-a invitat pe Igor Nicolaevici la București

Dodon l-a invitat pe Iohannis la Chișinău, Președintele României nu l-a invitat pe Igor Nicolaevici la București

Președintele Igor Dodon a avut o convorbire telefonică cu președintele României, Klaus Iohannis.

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 26 Iunie 2019, ora: 14:13

INFOGRAFICE /// ATENȚIE! Moldovenii care lucrează „afară” trimit TOT MAI PUȚINI bani acasă

INFOGRAFICE /// ATENȚIE! Moldovenii care lucrează „afară” trimit TOT MAI PUȚINI bani acasă

Moldovenii de peste hotare trimit acasă mai puţini bani. În luna mai, în țară, au intrat 108,35 milioane de dolari, în scădere cu 14,2 la sută comparativ cu aceeaşi perioadă din 2018, arată datele Băncii Naţionale. 

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 26 Iunie 2019, ora: 14:11

Robert De Niro, Martin Sheen, Stephen King, Laurence Fishburne au acuzat autoritățile ruse că intervin în alegeri /// VIDEO

Robert De Niro, Martin Sheen, Stephen King, Laurence Fishburne au acuzat autoritățile ruse că intervin în alegeri /// VIDEO

 Actori și alte celebrități americane celebre au participat la un videoclip dedicat interferenței rusești în alegerile prezidențiale din SUA, raportează portalul de știri NowThis. "În 2016, autoritățile ruse au atacat democrația noastră", spune actorul...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 26 Iunie 2019, ora: 14:10

PLDM despre votul rușinos dat de Năstase în favoarea Federației Ruse: „Putea fi EVITAT”

PLDM despre votul rușinos dat de Năstase în favoarea Federației Ruse: „Putea fi EVITAT”

Partidul Liberal Dmeocrat din Moldova (PLDM) consideră votul din APCE, acordat pentru întoarcerea Rusiei în APCE, un „vot al ruşinii” şi spune că acesta reprezintă o „trădare faţă de ţara prietenă - Ucraina”.

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 26 Iunie 2019, ora: 14:03

Menta: beneficii pentru sănătate

Menta: beneficii pentru sănătate

 Despre mentă, numai de bine! Este o plantă ierboasă aromatică folosită de mii de ani, nu doar pentru gustul sau mirosul pe care-l are, ci şi pentru beneficiile pentru sănătate. O regăsim tot mai des în jurul nostru, de la produse de îngrijire, până la alimente,...

( ) Citeşte tot articolul

Cultură 26 Iunie 2019, ora: 13:54

VIDEO //// Filmul documentar „Maria Tănase” de Laurenţiu Damian în 1986, interzis de regimul Ceauşescu

VIDEO //// Filmul documentar „Maria Tănase” de Laurenţiu Damian în 1986, interzis de regimul Ceauşescu

Să vrei să faci un documentar în 1986, despre regina cântecului românesc, Maria Tănase, era o mare îndrăzneală atunci când în Ţara Românească nu exista decât o singură pereche de regi – Ceauşeştii, dar să reuşeşti a o duce la bun...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 26 Iunie 2019, ora: 12:55

ULTIMA ORĂ /// Procurorii cer mandat de arest și darea în căutare a lui Ilan Șor

ULTIMA ORĂ /// Procurorii cer mandat de arest și darea în căutare a lui Ilan Șor

Procurorii au înaintat un demers către magistrații de la Judecătoria Cahul prin care cer mandat de arest și darea în căutare a lui Ilan Șor. Ședința de judecată ar urma să aibă loc astăzi, iar informația a fost confirmată pentru Deschide.MD de către Andriana Bețișor,...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 26 Iunie 2019, ora: 12:52

Moldovenii au prins gustul creditelor. Ponderea a depășit 40% din totalul împrumuturilor acordate

Moldovenii au prins gustul creditelor. Ponderea a depășit 40% din totalul împrumuturilor acordate

Pentru prima dată creditele oferite de sistemul financiar persoanelor fizice a depășit 40% din totalul portofoliului de împrumuturi, cea ce este aproape de trei ori mai mult decât până la criza bancară din 2014, când ponderea persoanelor fizice era la nivel de 14-15%.

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 26 Iunie 2019, ora: 12:32

Crește numărul moldovenilor diagnosticați cu boala Lyme, transmisă de căpușe

Crește numărul moldovenilor diagnosticați cu boala Lyme, transmisă de căpușe

 Numărul moldovenilor afectați de mușcăturile de căpușe este în creștere în ultimii ani. Datele Agenției Naționale pentru Sănătate Publică arată că în 2018, 197 de persoane s-au infectat de boala Lyme, după ce au fost mușcați de căpușe, în...

( ) Citeşte tot articolul
Current tier / breakpoint: xs sm md lg xl (= visible only on this breakpoint)

.hidden-xs-down .hidden-sm-down .hidden-md-down .hidden-lg-down

.hidden-xs-up .hidden-sm-up .hidden-md-up .hidden-lg-up .hidden-xl

.hidden-xs (only) .hidden-sm (only) .hidden-md (only) .hidden-lg (only) .hidden-xl (only)