Politică

Filat ironizat de fostul sau consilier pentru politica externa

”La 3 mai 2013, după o lungă, grea și incurabilă boală, lovită de un glonte chior la o vânătoare de mistreți, și-a dat prematur sfârșitul obștesc copila minune a Parteneriatului Estic, eleva răsfățată a Europei – Povestea de Succes a Moldovei. În ultimele clipe ale vieții sale, la căpătâiul său s-au aflat tatăl ei drept Vladimir Filat, Președintele Partidului Liberal Democrat, și unchiul ei vitreg Vladimir Voronin, Președintele Partidului Comuniștilor”, scrie expertul Victor Chirilă, ex-consilier pe politică externă al ex-premierului Vlad Filat.

Acesta caracterizează votul din 3 mai ca pe o ”terapie de şoc” şi care a fost menit, de fapt, să readucă Partidul Comuniştilor la guvernare. ”Doar în 3 ore au ridicat pragul electoral pentru a mări numărul de globule roșii în sângele parlamentar al copilei minune, au anulat inamovibilitatea Curții Constituționale pentru a reduce riscul unor eventuale trombe sangvine, au întors CNA-ul la Guvern pentru a preveni eventualele constipații și au precizat competențele Guvernului și Prim-ministrului Interimar pentru a fluidiza și purifica sângele guvernamental. Cu regret, tratamentul a eșuat”.

În continuare, directorul executiv al Asociaţiei pentru Politică Externă, instituţie apreciată în mediul diplomatic şi în Uniunea Europeană, menţionează că votul PLDM-PCRM a şocat întreaga Europă şi a fost dur criticat de un şir de oficialităţi europene. ”În special, dânșii au criticat dozele exagerate de electroșocuri constituționale și electorale aplicate bolnavei și, de asemenea, graba și lipsa de transparență la prescrierea și administrarea rețetelor medicamentoase. În viziunea lor, toate aceste gafe au avut consecințe fatale asupra pacientei, paralizându-i rinichii democratici și inima europeană”.

Pe de altă parte, atât comuniştii, cât şi liberal-democraţii nu s-au deranjat deloc de de aceste reacţii. Iar Guvernul interimar (condus de premeirul interimar Iurie Leancă, fost membri al APE n.red) a promis că observațiile instituțiilor europene ”vor fi analizate prin prisma asigurării unui real sistem al separării și echilibrului puterilor în stat, fiind totodată pe deplin conștientizată necesitatea ca aceste principii să fie reflectate nu doar în rezultatul final al reformelor întreprinse, dar să se regăsească și în întreaga succesiune a procedurilor și proceselor pe care le implică” (Comunicatul Guvernului din 8 mai 2013). Altfel și mai simplu spus, adică lăsând la o parte limbajul de lemn, dragi europeni căutați-vă de treabă…”

Chirilă se referă şi la vizita vicepremioerului rus Dmitri Rogozin, la 9 mai, care, potrivit autorului a petrecut pe ultimul său drum Povestea iar săptămâna aceasta, acelaşi lucru îl va face şi comisarul Stefan Fule. ”La Chișinău va veni Stefan Fule, Comisarul European pentru Extindere, probabil pentru a-și lua adio de la defuncta AIE și pentru a lăsă un buchet de trandafiri albi la mormântul Povestii de Succes a Parteneriatului Estic. Noapte bună moldoveni, somn ușor, frontierele voastre sunt păzite bine….”
 
Sursa: Hotnews.md

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmărește TIMPUL pe Google News și Telegram!


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *