Astăzi 4 Iunie 2020, Joi - Ultima actualizare la 3 Iunie 2020
Abonamente

Actualitate 28 Mai 2019, ora 00:51

Florile lunii Mai - Păducelul şi Narcisa albă

Marime Font

 

FLORILE DE PĂDUCEL

La vremea aceasta, arbustul spinos şi uscăţiv cunos­cut sub numele de păducel sau gherghinar s-a transformat din cenuşăreasă în zână, acope­rindu-se ca o mireasă, gă­tită cu voaluri albe de flori. Mărunţele şi parfumate, flo­rile de păducel sunt un elixir de viaţă lungă. Despre ceaiul de pă­ducel se spune că este laptele bătrânilor; fran­cezii îl beau în fiecare zi şi spun că prelungeşte viaţa cu zece ani; la noi, aceste flori, împreună cu frunzele care le însoţesc, sunt folosite la vindecarea a peste 50 de afec­ţiuni, dintre care cele nervoase şi car­diace se află la loc de frunte.
Florile şi frunzele de păducel se culeg în să­culeţi de pân­ză, pe timp frumos, de preferinţă în­tre orele 11.00 şi 15.00; se pun la uscat în strat subţire, imediat după cule­gere, şi se întorc în fiecare zi, aşa încât să nu se strice. Se pre­pară ca ceai său plămădeală în rachiu sau alcool.

Loading...


Ceaiul de păducel
O jumătate de mână de flori şi frunze proaspete de pă­ducel sau două linguriţe cu flori şi frunze uscate se lasă în apă cât să le acopere timp de două-trei ore, se stre­coară (ma­­ceratul nu se aruncă) şi se opăresc cu o cană cu apă clo­cotită, lăsându-le să se infuzeze timp de 20 de minute. Când timpul a expirat, ceaiul se strecoară (flo­rile se aruncă, nu se folosesc de două ori) şi se ames­tecă cu maceratul în care au fost înmuiate anterior flo­rile. Se beau două-trei căni pe zi.

Tinctura de păducel
Florile şi frunzele de păducel uscate se macină (nu foar­te fin), sau se pisează într-un mojar. Pul­berea obţi­nută se pune într-un borcan şi se acoperă cu alcool ali­men­tar de 70°-80°. În timp ce punem alcoolul, amestecăm în borcan aşa încât planta să fie bine pătrunsă. Trebuie pus atât alcool, încât să rămână o peliculă de două degete deasupra plantei. După ce am adăugat suficient alcool, închidem borcanul şi lăsăm să se macereze tinctura vre­me de două săptămâni, după care o fil­trăm prin tifon şi o pu­nem în sti­cluţe mici.


Câteva boli care se vindecă cu păducel:

* Ischemie cardiacă dure­roasă (angină pectorală) şi nedu­re­roasă - se ia o linguriţă cu tinc­tură de păducel în jumă­tate de pahar cu apă, de trei ori pe zi, în paralel cu trata­mentul prescris de medic. În cazul în care apar dureri, se iau 10-15 picături de tinctură de păducel direct sub lim­bă.
* Hipertensiune - rezultate foarte bune are tratamentul de lun­gă durată cu tinctură de păducel: o linguriţă luată de patru ori pe zi, pe stomacul gol. Tinctura se ia cu foar­te puţină apă, iar eficienţa sa creşte dacă se ia în acelaşi timp o jumătate de linguriţă cu tinctură de iarbă de tal­pa-gâştei (se prepară în acelaşi mod ca tinctura de pă­du­cel).

Să nu vă lipsească din casă o pungă cu Păducel. Este "Regele" inimii


* Tensiune oscilantă - se fac după metoda descrisă mai sus tincturi de flori şi frunze de păducel, talpa-gâştei şi iarbă de sulfină. Se combină tinctu­rile în părţi egale. Se ia de patru ori pe zi câte o lin­guriţă din acest amestec, diluată în jumătate de pa­har cu apă.
* Aritmie cardiacă - se vindecă dacă bem di­mineaţa şi seara câte o cană cu ceai de păducel în­dulcit cu miere de salcâm sau de tei. Se fac cure lungi, de 6-12 luni, timp în care se elimină din alimen­taţie condimentele picante, al­co­olul, ca­feaua şi alimentele arti­fi­ciale.
* Varice - se bea zilnic un litru de ceai de păducel, în care s-a pus la macerat vreme de o oră coaja (cu tot cu par­tea albă) de la o lămâie. Cura ţine minimum cinci luni. Atunci când venele se umflă (mai ales în anotimpul cald) se ung mai întâi cu smântână proas­pătă, apoi se pre­sară puţin bicar­bonat de sodiu. Separat, se opăresc tărâţe de grâu cu vin şi se for­mează o pastă care se aplică peste venele unse cu smân­tână şi bicar­bonat. Se aplică deasupra bandaje foarte slab strânse şi se stă în repaus, în pat, 1-2 ore.


NARCISA ALBĂ

Puţini ştiu că parfumata narcisă albă are, pe lângă imaculata sa înfăţişare, şi valoare medicina­lă. Bulbii acestei flori suave sunt foarte otră­vitori, mortali în doze de peste 10 g, fiind folosiţi odi­nioară de ba­bele meş­tere pentru a "des­cuia" pân­tecele şi a elimina "rău­tatea din stomac", prin vomă. Petalele însă sunt prac­tic lip­site de toxi­citate, fiind folosite odinioară în "bolile de piept" şi "bătăile de inimă" (tahi­car­die).
Astăzi se folosesc numai pe­talele florilor de nar­ci­să (bulbii fiind prea periculoşi) drept cal­mant, emolient, dezin­fectant şi antiseptic pulmonar. Se culeg doar peta­lele (fără receptacul) şi se usucă în strat subţire şi în lo­curi foarte us­cate (la umezeală îşi pierd repede pro­prie­tăţile medici­nale). Se folosesc mai ales ca ceai.

Ceaiul
Se face la fel ca ceaiul de păducel.

Dulceaţa de petale de narcise
Într-un borcan se pune o peliculă de un deget cu mie­re de mai. Se pun petale proaspete de nar­cise, în strat sub­ţire, apoi se pune un strat de miere cât să le acopere com­­plet, iarăşi un strat subţire de flori ş.a.m.d. Deasu­pra, aproape de gura borcanu­lui, se pune un strat de mie­re cu o grosime de două degete. Se închide borcanul şi se lasă timp de două luni la rece, după care se poate con­suma.

Câteva boli care se vindecă cu petale de narcisă albă:
* Tuse - se iau 2-3 linguriţe pe zi cu dulceaţă de petale de narcisă, contra tusei iritative. Contra tusei spastice, se bea ceai cald de petale de narcisă, în amestec cu frunze de mesteacăn (în părţi egale).
* Astm - se face o cură de ceai de narcisă, iarbă de cim­brişor şi frunze de mentă în părţi egale. Cura durează mi­nimum trei luni pe an. Ceaiul se prepară după metoda descrisă la păducel şi se bea cald, îndulcit cu miere.
* Tahicardie, nevroză cardiacă - se bea zilnic un litru de ceai de petale de narcisă şi flori de păducel, în părţi egale, preparat după metoda descrisă la păducel. Se fac cure de lungă durată.
* Stări de nervozitate, de anxietate - se bea ceai de petale de narcisă, o cană de trei ori pe zi, în cure de minimum două săptămâni.
* Coşmaruri - cu o oră înainte de culcare se bea o cană cu ceai de petale de narcisă, în care s-a adăugat jumătate de linguriţă de pulbere de talpa-gâştei. La copii, se reco­man­dă administrarea a 2-3 linguriţe de dulceaţă de nar­cise.
 

 Urmărește știrile Timpul.md pe Telegram
loading...
blog comments powered by Disqus

Din aceeaşi secţiune

Cele mai noi ştiri de azi

Actualitate 3 Iunie 2020, ora: 17:49

România: Doar 152 de noi cazuri de îmbolnăvire cu coronavirus confirmate

România: Doar 152 de noi cazuri de îmbolnăvire cu coronavirus confirmate Foto: București

Alte 152 de noi cazuri de îmbolnăvire cu coronavirus au fost confirmate în ultimele 24 de ore.

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 3 Iunie 2020, ora: 17:41

PANDEMIE ÎN MOLDOVA! Încă un mort și 247 de cazuri noi de infectare cu COVID-19

PANDEMIE ÎN MOLDOVA! Încă un mort și 247 de cazuri noi de infectare cu COVID-19

Sunt confirmate 247 de cazuri noi de infectare cu COVID-19, dintre care 11 în raioanele din est. O persoană a decedat din cauza infectării.

( ) Citeşte tot articolul

Timpul Local 3 Iunie 2020, ora: 15:50

Piața Centrală ar putea să se închidă. Chicu: „Majoritatea cetățenilor nu respectă regulile ANSP”

Piața Centrală ar putea să se închidă. Chicu: „Majoritatea cetățenilor nu respectă regulile ANSP”

Premierul Ion Chicu a cerut în cadrul deschiderii ședinței Guvernului de astăzi, 3 iunie, elaborarea proiectului de lege privind închiderea Pieței Centrale, deoarece oamenii nu respectă regulile impuse de ANSP cu privire la situația epidemiologică din țară.

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 3 Iunie 2020, ora: 12:54

Octavian Țîcu propune deputaților un PACT ANTI-DODON

Octavian Țîcu propune deputaților un PACT ANTI-DODON

Apel către forțele anti-Dodon din Parlament:

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 3 Iunie 2020, ora: 12:45

ÎNCOTRO? O explozie „controlată” a avut loc în FAȚA clădirii MAI din Chișinău / VIDEO. În pachetul care a fost detonat era un ceas și un buchet de flori

ÎNCOTRO? O explozie „controlată” a avut loc în FAȚA clădirii MAI din Chișinău / VIDEO. În pachetul care a fost detonat era un ceas și un buchet de flori

O explozie a avut loc în fața Ministerului de Interne. Se pare că a fost una controlată, întrucât geniștii au atenționat momentul.

( ) Citeşte tot articolul

Timpul Liber 3 Iunie 2020, ora: 12:35

Finalistul din a doua ediție a jocului „Bani la greu” a câștigat 118 000 de lei în 10 minute

Finalistul din a doua ediție a jocului „Bani la greu” a câștigat 118 000 de lei în 10 minute

Să deveniți mai bogați cu 118 000 de lei în doar câteva minute e posibil cu Loteria Națională. Pentru aceasta trebuie să vă mobilizați norocul și să înregistrați bilete cu ”Participare la tragere la sorți pentru Jocurile TV”! De acest lucru s-a convins...

( ) Citeşte tot articolul

Criza 3 Iunie 2020, ora: 12:28

OMS: Industria tutunului cheltuiește anual 8 miliarde de dolari pentru marketing și publicitate. Produsele din tutun ucid în fiecare an peste 8 milioane de oameni

OMS: Industria tutunului cheltuiește anual 8 miliarde de dolari pentru marketing și publicitate. Produsele din tutun ucid în fiecare an peste 8 milioane de oameni

​Produsele din tutun ucid peste 8 milioane de oameni în fiecare an, iar peste un milion dintre aceștia mor din cauza expunerii la fumatul pasiv, arată Organizația Mondială a Sănătății. "Industria tutunului și cele asociate acesteia trebuie să găsească în...

( ) Citeşte tot articolul

Horoscop 3 Iunie 2020, ora: 12:23

Zodia care trece prin foc și sabie. Necazurile se țin scai

Zodia care trece prin foc și sabie. Necazurile se țin scai

 Berbec Careul dintre Soare și Marte te va provoca să pierzi energie într-un mod neproductiv.  Taur Partenerul este foarte melancolic și insistă să îți spună regretele sale. Tu ai nevoie să fii prezent.

( ) Citeşte tot articolul

Culinar.md 3 Iunie 2020, ora: 12:17

Așa faci cel mai bun peşte la cuptor. Ingredientul care face diferenţa

Așa faci cel mai bun peşte la cuptor. Ingredientul care face diferenţa

 Gătit în folie de aluminiu, peştele îşi intensifică aroma. Vinul alb şi roşiile cherry, cărnoase şi suculente, înnobilează carnea. O reţetă Jamie Oliver, care nu mai are nevoie de nicio prezentare.

( ) Citeşte tot articolul

Timpul Local 3 Iunie 2020, ora: 11:48

Tânăr de 30 ani lovit MORTAL de tren. Cum s-a petrecut tragedia

Tânăr de 30 ani lovit MORTAL de tren. Cum s-a petrecut tragedia

Tragedia a avut loc noaptea trecută, în jurul orei 02:20, în proximitatea stației de tren din localitatea Ghidighici, municipiul Chișinău.

( ) Citeşte tot articolul

Timpul Local 3 Iunie 2020, ora: 11:43

FOTO / Explozie într-o casă din Orhei. O femei de 56 de ani a MURIT

FOTO / Explozie într-o casă din Orhei. O femei de 56 de ani a MURIT

În dimineața zilei de 3 iunie angajații Inspectoratului General pentru Situații de Urgență al MAI au fost solicitați pentru a interveni în urma unei deflagrații care a avut loc într-o gospodărie din localitatea Pohrebeni, raionul Orhei.

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 3 Iunie 2020, ora: 11:40

Din 15 iunie am putea merge în România FĂRĂ SĂ STĂM 14 zile în carantină

Din 15 iunie am putea merge în România FĂRĂ SĂ STĂM 14 zile în carantină Foto: București

Veste bună pentru românii care şi-au făcut planuri de vacanţă în Grecia sau Bulgaria anul acesta.

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 3 Iunie 2020, ora: 09:49

Un fost ziarist de la Sputnik Moldova denunță cenzura practicată de oficiosul propagandei ruse

Un fost ziarist de la Sputnik Moldova denunță cenzura practicată de oficiosul propagandei ruse

Sputnik Moldova, finanțată de guvernul rus și devenită un instrument al propagandei mediatice oficiale, ar avea o listă cu persoane „indezirabile” pentru apariția în textele publicate pe site sau în emisiunile difuzate de postul lor de radio, acuză un ziarist...

( ) Citeşte tot articolul

Timpul Local 3 Iunie 2020, ora: 08:54

Prognoza METEO pentru 7 zile / FOTO

Prognoza METEO pentru 7 zile / FOTO

 Meteorologii anunță pentru astăzi ploi calme doar în regiunea de nord. În centru și sud vremea va fi însorită, cu cer parțial acoperit de nori.

( ) Citeşte tot articolul

Timpul Local 3 Iunie 2020, ora: 08:34

Un tren pe ruta Bălți-Ocnița a luat foc din mers / VIDEO

Un tren pe ruta Bălți-Ocnița a luat foc din mers / VIDEO

 Un nou incendiu pe calea ferată. Trenul Ocniţa-Bălţi a luat foc, ieri, pe sectorul Tîrnova-Dondușeni. Potrivit unui comunicat al CFM, ajutorul mașinistului a observat fum în cabina din spate a trenului.

( ) Citeşte tot articolul

Ultima oră 3 Iunie 2020, ora: 08:28

Unul dintre vicepretorii sectorului Buiucani al capitalei a fost testat ieri cu COVID-19

Unul dintre vicepretorii sectorului Buiucani al capitalei a fost testat ieri cu COVID-19

 Unul dintre vicepretorii sectorului Buiucani al capitalei a fost testat ieri cu COVID-19. Anunțul a fost făcut de primarul Ion Ceban, pe 3 iunie. Într-o postare publicată pe pagina sa de Facebook, edilul a precizat că pretura sectorului Buiucani a intrat în carantină.

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 3 Iunie 2020, ora: 08:27

Cutremur fără precedent în Europa! Anunțul făcut de Franța, a doua mare economie de pe continent

Cutremur fără precedent în Europa! Anunțul făcut de Franța, a doua mare economie de pe continent

Ministrul francez al Economiei şi Finanţelor a anunţat luni că Guvernul de la Paris mizează în prezent pe o contracţie de 11% a Produsului Intern Brut în acest an, faţă de un recul de 8% cât estima anterior.

( ) Citeşte tot articolul

Horoscop 3 Iunie 2020, ora: 08:18

Horoscopul zilei de azi, MIERCURI 3 IUNIE 2020. Gândește bine ce vrei!

Horoscopul zilei de azi, MIERCURI 3 IUNIE 2020. Gândește bine ce vrei!

 Soarele in Gemeni si Venus retrograd fac o conjunctie de zile mari. Intereseaza-te de ceva nou: poate un nou look, un nou stil, o noua conceptie. Simti nevoia de ceva proaspat. Chiar daca Mercur incepe sa incetineasca si sa se pregatesca de retrogradarea din 18 iunie, Marte vrea mai multa...

( ) Citeşte tot articolul

Istorie 3 Iunie 2020, ora: 07:42

Implicarea Armatei a 14-a a Federației Ruse în războiul ruso-moldovenesc din 1992

Implicarea Armatei a 14-a a Federației Ruse în războiul ruso-moldovenesc din 1992

Colapsul Uniunii Sovietice, dincolo de implozia imperiului comunist, a creat o serie de probleme tuturor statelor ex-sovietice, una dintre cele mai stringente devenind cea a existenţei, în teritoriul acestora, a unui contingent uriaş de forţe armate ale unei formaţiuni statale noi...

( ) Citeşte tot articolul

Timpul Local 3 Iunie 2020, ora: 07:25

ULTIMA ORĂ /// 60 de cazuri confirmate de COVID-19 în comuna Trușeni

ULTIMA ORĂ /// 60 de cazuri confirmate de COVID-19 în comuna Trușeni

Primăria comunei Trușeni anunță că în total 60 persoane s-au infectat, 0 cazuri suspecte, 15 se află în carantină, 113 sunt monitorizate la domiciliu și 39 sunt tratate!

( ) Citeşte tot articolul
Current tier / breakpoint: xs sm md lg xl (= visible only on this breakpoint)

.hidden-xs-down .hidden-sm-down .hidden-md-down .hidden-lg-down

.hidden-xs-up .hidden-sm-up .hidden-md-up .hidden-lg-up .hidden-xl

.hidden-xs (only) .hidden-sm (only) .hidden-md (only) .hidden-lg (only) .hidden-xl (only)