Astăzi 18 Septembrie 2018, Marţi - Ultima actualizare la ora 15:19
Abonamente

 

 
 
 

Economie Mondială 3 Mai 2015, ora 15:54

Fondul suveran al Norvegiei produce mai mulţi bani decât poate cheltui guvernul

Marime Font

Fondul suveran al Norvegiei, alimentat cu bani din petrol, nu doar că a făcut în primul trimestru mai mulţi bani decât a putut cheltui guvernul, dar a şi în­registrat cel mai bun randament trimestrial din istoria sa, de 5,3%.

Poate nu degeaba fiecare norvegian este milionar, cel puţin la nivel teoretic.

În timp ce guvernul de la Oslo cheltuie în medie 300 de miliarde de coroane norvegiene (35,6 de miliarde de euro) într-un trimestru, fondul a generat 401 miliarde de coroane (47,6 de miliarde de euro) în primul trimestru, relatează Financial Times.Fondul suveran al Norvegiei, al şaptelea mare exportator de petrol la nivel mondial, este administrat de o divizie a băncii centrale norvegiene şi colectează taxele din afacerile cu petrol pentru a le investi mai ales pe burse. Valoarea de piaţă a fondului se situa la 7.000 miliarde de coroane (832,4 miliarde de euro) la finalul lunii martie, aproape de două ori mai mare decât Produsul Intern Brut al Norvegiei, care a fost de 458,2 miliarde de euro în 2014.

Contribuţia de cinci miliarde de coroane a guvernului norvegian la fondul de investiţii din primul trimestru reprezintă cel mai scăzut depozit făcut de executivul de la Oslo din 1999 până în prezent.

Un rol important în generarea veniturilor record din primele luni ale anului l-a avut creş­terea randamentului investiţiilor din Europa, datorită revenirii pie­ţelor în urma măsurilor de stimulare a econo­miei luate de Banca Centrală Europeană.

De la începutul anului trecut, fiecare norvegian este milionar, cel puţin la nivel teoretic. Va­loarea fondului a ajuns la 5.100 de mi­liarde de coroane (829 mld. dolari) în ianuarie 2014, în timp ce populaţia nu­mără sub 5,1 milioane de locuitori, potrivit CNBC. Astfel, fiecărui nor­vegian i-a revenit, în medie, 1 milion de coroane. Această sumă s-a majorat însă până în prezent, datorită extinderii fondului.

Sursa: Mediafax

blog comments powered by Disqus

Din aceeaşi secţiune

Cele mai noi ştiri de azi

Istorie 18 Septembrie 2018, ora: 08:04

Semnificaţii istorice pentru 18 septembrie / 1923 - S-a născut Regina Ana, soţia Regelui Mihai al României

Semnificaţii istorice pentru 18 septembrie / 1923 - S-a născut Regina Ana, soţia Regelui Mihai al României Foto: Mediafax.ro/Afp

1970 - A murit, la doar 28 de ani, Jimi Hendrix, considerat unul dintre cei mai mari chitarişti rock din lume. Stilul său de a cânta la chitara electrică a influenţat majoritatea chitariştilor moderni. În 2003 a fost numit de revista Rolling Stone „Cel mai mare chitarist al...

( ) Citeşte tot articolulEditorial 17 Septembrie 2018, de Silviu Tănase

Cât de mult ne urăsc!

14 septembrie 2018, Ziarul TIMPUL

() Citeşte tot articolul

Opinii & Editoriale 16 Septembrie 2018, de Răzvan Munteanu

România ar putea juca un rol important în reconstrucţia Siriei

Siria a cunoscut cea mai complexă criză dintre statele lovite de Primăvara Arabă, afundându-se într-un război civil care a opus regimul de la Damasc şi forţele rebele, alături de care s-au adăugat pe parcurs alte grupări din afara ţării.

() Citeşte tot articolul

Opinii & Editoriale 13 Septembrie 2018, de Dan Nicu

O tragedie uitată – Cehoslovacia anului 1968

În a doua jumătate a lunii august, Europa a marcat 50 de ani de la invadarea Cehoslovaciei de către trupele URSS şi ale altor state din blocul sovietic.

() Citeşte tot articolul

Opinii & Editoriale 12 Septembrie 2018, de Moni Stănilă

Caritate sau reclamă?

Ori mai degrabă aș spune că ambele. Și când spun acest lucru, o fac cu convingerea că reclama va fi condiționată cu timpul de caritate.

() Citeşte tot articolul

Opinii & Editoriale 11 Septembrie 2018, de Răzvan Munteanu

Zece ani de la războiul ruso-georgian. Cauze și efecte

În această săptămână, s-au împlinit zece ani de la războiul ruso-georgian, care a condus la apariția a două noi conflicte înghețate în Regiunea Extinsă a Mării Negre: Abhazia și Osetia de Sud, recunoscute ca state independente, cu precădere, de către Federația Rusă. 

() Citeşte tot articolul

Opinii & Editoriale 10 Septembrie 2018, de Moni Stănilă

27 de ani

A mai trecut un an de la declararea independenței. Unii dintre noi au sărbătorit, au ţinut discursuri, au dansat, au mers la concerte. De parcă totul ar fi fost minunat. 27 de ani de dezamăgiri.

() Citeşte tot articolul

Editorial 10 Septembrie 2018, de Constantin Tănase

Tata cu trei feciori

Nu știu de ce, poate de-atâta că vine sezonul rece, când moldovenii (etnicii români), dârdâind de frig, revin la îndeletnicirea lor milenară – crearea folclorului – poate pentru că s-au întors deputații din vacanță și reîncepe sezonul fierbinte,...

() Citeşte tot articolul

 

 


Cele mai citite articole Timpul.md