Sport

Forbes: Moldova este cel mai mare furnizor de doping pentru sportivii ruşi

Sistemul antidoping din Rusia nu este demn de încredere

CIO a stabilit că sistemul antidoping din Rusia nu este demn de încredere. Pentru a participa la JO, sportivii ruși trebuie să fi fost supuși unor controale „adecvate și fiabile efectuate la nivel internațional”. Potrivit CIO, „ lipsa unui control antidoping pozitiv la nivel național nu poate fi socotită suficientă”.

Decizia vine după verdictul de joi, 21 iulie, al Tribunalului Arbitral al Sportului (TAS) de a respinge apelul celor 68 de atleți ruși suspendați pentru Jocurile Olimpice de la Rio.

Ministrul rus al Sporturilor, Vitali Mutko a declarată că Rusia este „recunoscătoare” pentru decizia „obiectivă” a CIO de a nu suspenda Comitetul Olimpic Rus (COR). Mutko a asigurat că „majoritatea” sportivilor ruși vor merge la Jocurile de la Rio (5-21 august).
În schimb Agenția Americană Antidoping (USADA) s-a arătat dezamăgită de faptul că CIO „a refuzat să joace un rol conducător” când a renunțat la excluderea colectivă a Rusiei de la Jocurile 2016 de la Rio.

„În mod dezamăgitor, ca răspuns la cel mai important moment pentru sportivii curați și pentru integritatea Jocurilor Olimpice, CIO a refuzat să joace un rol conducător determinant”, a indicat într-un comunicat directorul executiv al USADA, Travis Tygart.

„Decizia privind participarea Rusiei și dezordinea ce rezultă de aici sunt o veste proastă semnificativă pentru drepturile sportivilor curați”, a continuat el.

Câți sportivi ruşi vor ajunge la Olimpiadă încă nu este clar, dar o serie de investigaţii, inclusiv din presă au scos la iveală utilizarea la scară largă a dopajului în rândul sportivilor ruşi.

Conexiuni moldo-române

Scandalul legat de dopaj în sportul din Rusia are conexiuni foarte mari şi cu Moldova. Astfel o anchetă realizată de publicaţia Forbes Russia relevă că producătorii din Moldova ar deţine circa 50% din piaţa preparatelor anabolizate din Rusia.

„Unul dintre preparatele legendare, utilizate şi distribuite pe ascuns în Rusia, a fost British Dragon, produs la finele anilor 1990, de o fabrică fondată in Thailanda de americanul Richard Crowley. Zece ani mai târziu, afacerea sa s-a extins la nivel internațional, dar în 2008 Crowley a fost arestat şi extrădat în SUA, și apoi condamnat. După trei ani de închisoare a fost eliberat pe motive de sănătate, dar a murit la o lună după eliberarea sa. Dar produsele British Dragon pot fi găsite şi astăzi în vânzare, iar brandul este utilizat de companii din Moldova, Belarus și Ucraina”, scrie Forbes.

Continuare pe mold-street.com

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmărește TIMPUL pe Google News și Telegram!


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *