Astăzi 26 Mai 2019, Duminică - Ultima actualizare la 1 Ianuarie 1970
Abonamente

Fotbal 4 Noiembrie 2011, ora 04:53    Din editia print

Fotbal fără spectatori

Marime Font

Foto: Radu Lisiţa

S-a scurs o treime din noul sezon al Diviziei Naţionale, dar se creează impresia că fotbalul în Moldova se joacă doar pentru puncte, nu şi pentru spectatori, cum ar fi normal.  

Numărul persoanelor prezente la un meci ordinar din campionatul intern este de ordinul sutelor, iar un derby gen Sheriff - Dacia sau Sheriff - Zimbru adună câteva mii de spectatori. În rest - fotbalul moldovenesc este în cădere liberă, iar asta o spun atât clasamentele, cât şi tribunele aproape pustii din timpul meciurilor.

Bălţi, capitala fotbalului!

Cifrele arată că până acum cei mai mulţi spectatori la meciurile campionatului intern au fost prezenţi la meciurile Olimpiei Bălţi. Chiar dacă formaţia e undeva la coada clasamentului, pe locul 10 din 12, la fiecare partidă se adună mii de oameni. În luna august, la meciurile Olimpiei cu Sf. Gheorghe şi Sheriff au fost prezenţi peste 2000 de spectatori, pentru fiecare în parte. Pentru realităţile noastre, cifra e salutabilă. În luna septembrie, la meciul cu Milsami-Ursidos, iarăşi au fost prezenţi aproape 2000 de spectatori.


La Bălţi se iubeşte fotbalul! Mai mult decât în Chişinău, iar prezenţa suporterilor la meciuri confirmă acest fapt. Aşa a fost şi anul trecut, când la unele meciuri ale Olimpiei asistau chiar mai mult de 3000 de persoane. Poate că Olimpia se remarcă şi prin campaniile de marketing.
„Ia-ţi vecina şi intri gratis!” - aşa suna unul din mesajele de promovare a meciului Olimpia - Sheriff (scor 1-2). „Bărbaţii care vor veni la meci în compania unei femei, fie că este vorba de mama, soţia, fiica, sora sau vecina lor, vor avea posibilitatea să intre gratis la meci. Ceilalţi suporteri, în cazul în care nu vor veni însoţiţi de o femeie la meci, vor fi nevoiţi să achite biletul în valoare de 40 de lei”. Acesta era scenariul strategiei de promovare a partidei cu Sheriff Tiraspol din 27 august a.c.. O altă campanie de atragere a spectatorilor la meciuri a avut următorul slogan: „Vino la meci cu un fular şi intri gratis pe stadion”. Costul unui bilet este de 30 de lei, iar al unui fular - 90 lei. S-a întâmplat în ultima etapă, la Olimpia - Zimbru (scor 0-0), unde în tribune au fost prezenţi peste 1000 de spectatori.

Goana după balon, mai populară în provincii

De altfel, şi la meciurile din Râbniţa sunt prezenţi un număr „decent” de spectatori. În luna august, la Iskra-Stal - Dacia (scor 1-4) au asistat aproape 2000 de persoane. Tribunele au fost pline şi la partidele echipei locale cu Academia-UTM (scor 1-1) şi CSCA-Rapid (scor 4-0). Interesul pentru fotbal e mai mare şi în capitala autoproclamatei Transnistria, Tiraspol. Dacă la meciurile echipelor din Chişinău, Zimbru şi Dacia, asistă sute de spectatori, atunci în stânga Nistrului, cifra este mai mare.

În primăvară, când se disputa meciul decisiv pentru ultimul loc pe podium dintre Milsami (pe atunci fără „extensia” Ursidos) şi Zimbru (scor 1-2), tribunele Complexului Sportiv din Orhei erau aproape pline - 2500 de orheieni îşi susţineau favorita. În noul sezon, tot meciul cu Zimbru a reprezentat recordul de spectatori la Orhei. De data aceasta, au fost 1000 la număr. Iar când crainicul stadionului a anunţat: „Dragi spectatori, la acest meci sunt prezente o mie de persoane, iar acesta e un record pentru noul sezon!”, toţi au izbucnit în râs. Totuşi, în comparaţie cu anul trecut, şi la Orhei a scăzut interesul pentru fotbal. Pe mulţi i-a afectat schimbările întreprinse la club, începând de la fuziunea cu Ursidos şi terminând cu plecarea mai multor jucători…

Dezastrul din Chişinău

La meciurile din Chişinău e dezastru! Atât la partidele campioanei Dacia, cât şi la meciurile titratei Zimbru, tribunele sunt aproape goale. Pe un stadion cu o capacitate de 10.500 locuri, doar câteva sute de scaune sunt ocupate, iar o bună parte dintre spectatori sunt rude de-ale fotbaliştilor. Îţi dai seama de acest lucru când vezi îmbrăţişările după fluierul de final, atunci când jumătate din spectatorii prezenţi la meci se apropie de rudele-fotbalişti. Nu mai sunt acele timpuri când Zimbru era susţinută pe Stadionul Republican de mii de fani, când după meci toţi vorbeau despre fotbal sau când fiecare spectator se credea expert în ale fotbalului. În prezent, pe oamenii îi interesează mai mult politica. La meciurile de azi, care se dispută pe Stadionul Zimbru, spectatorii pot fi număraţi pe degete. Spre exemplu, în penultima etapă, la Dacia - CSCA-Rapid (scor 3-0) nici 300 de oameni n-au fost în tribune. La Chişinău, lumea se strânge doar la derbiuri! La Zimbru - Dacia (scor 3-1) au fost prezenţi aproape 2000 de spectatori.


Foto: Radu Lisiţa

Blaturile, lipsa performanţelor

În ultimul an, fotbalul din Moldova a fost pătat de mai multe ori. În primul rând, este vorba despre zvonurile precum că meciurile din campionatul intern ar putea fi cumpărate. Acestea erau vehiculate atât în rândurile microbiştilor, cât şi printre oamenii de fotbal. Se vorbea chiar şi despre anumite rezultate, care ar fi cunoscute din timp. Realităţile de pe teren au confirmat, într-o oarecare măsură acest lucru, însă nu suficient pentru a fi dovedit. Este evident faptul că interesul microbiştilor faţă de fotbalul autohton scade odată cu apariţia acestor zvonuri.
În al doilea rând, fotbalul moldovenesc rămâne în umbră şi din cauza lipsei performanţelor pe plan extern. Toate cele patru echipe moldoveneşti care în această vară au obţinut un loc în preliminariile Ligii Europa sau Ligii Campionilor, Milsami, Iskra-Stal, Sheriff şi Dacia au fost eliminate încă din primul tur. Iar echipa naţională a înregistrat singura victorie într-un meci oficial în acest an doar în faţa amatorilor din San Marino. De asemenea, în timp ce televiziunile din România înregistrează venituri de zeci de milioane de euro din drepturile de televizare, iar cluburile sunt remunerate pe măsură, în R. Moldova doar postul public de televiziune transmite câteva meciuri. Este vorba de partidele echipelor Dacia şi Zimbru. Meciurile Sheriff-ilor şi ale celor de la FC Tiraspol sunt transmise de către postul transnistrean „TCB”. Uneori, la „Moldova 1” este transmisă în reluare repriza secundă aproape de miezul nopţii. Alteori, postul public de televiziune transmite doar o repriză în direct, dacă se crede că meciul prezintă interes.

Toate acestea nu fac decât să tragă în jos fotbalul din Moldova. Şi nu-i exclus că, dacă această involuţie va continua, la anul există riscul ca nici rudele fotbaliştilor să nu mai apară în tribune.

Radu Lisiţa

blog comments powered by Disqus

Din aceeaşi secţiune

Cele mai noi ştiri de azi

Actualitate 24 Mai 2019, ora: 16:30 de Mihaela Culcinschi

Vicepremierul pentru Integrarea Europeană Iurie Leancă, a acordat un interviu pentru TIMPUL în calitate de candidat la funcția de europarlamentar din partea României. Acesta figurează în lista Partidului Pro România, condus de ex-premierul de peste Prut, Victor Ponta....

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 24 Mai 2019, ora: 15:01

Nave militare ruse au efectuat exerciții în Marea Neagră, utilizând rachete de croazieră Kalibr şi sisteme de artilerie, a anunțat joi marina rusă.

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 24 Mai 2019, ora: 14:58

La OrheiLand a început montarea roller-coasterului care va fi inaugurat la 1 iunie

La OrheiLand a început montarea roller-coasterului care va fi inaugurat la 1 iunie

La OrheiLand a început montarea celui mai modern roller coaster din întreaga regiune, care va funcționa în acest sezon estival și care se anunță a fi principala atracție a parcului de distracții în acest an.

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 24 Mai 2019, ora: 14:49

Moldovenii, indignați de comportamentul lui Andrei Năstase. Oamenii consideră că liderul PPDA trebuie să ceară scuze jurnaliștilor

Atacurile fostului procuror din perioada regimului comunist, Andrei Năstase, asupra jurnaliștilor provoacă antipatie față de acest politician. De această părere sunt oamenii care, au comentat agresivitatea actualului deputat faţă de reprezentanţii instituțiilor media pe care acesta nu...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 24 Mai 2019, ora: 14:49

Negru: Spre deosebire de liderii PAS și PPDA, americanii nu consideră că PD este întruchiparea tuturor relelor pe pământ

Strategia post-electorală a PAS şi PPDA s-a dovedit a fi un joc steril, care durează prea mult şi poate avea consecinţe grave pentru Republica Moldova. De această părere este jurnalistul Nicolae Negru, într-un editorial publicat de Ziarul Naţional. În opinia sa, politicienii...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 24 Mai 2019, ora: 14:45

STOP FALS! Trustul Jurnal promovează un fake news despre starea sănătății a liderului PDM. Domnul Plahotniuc se află în formă maximă

Ştirea despre pretinsele probleme de sănătate ale liderului PDM, Vlad Plahotniuc, tirajată de trustful Jurnal, este o minciună impardonabilă. Declaraţia aparţine purtătorului de cuvânt al Partidului Democrat, Vitalie Gămurari.

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 24 Mai 2019, ora: 14:44

„Dezastru democratic” // Sute de cetățeni ai UE au fost ÎMPIEDICAȚI să voteze pentru Parlamentul European în Marea Britanie: „Votați în țările voastre”

Sute de cetățeni europeni au fost împiedicați să voteze pentru Parlamentul European, în Marea Britanie. Principalul mesaj pe care l-au auzit aceștia la secțiile de votare a fost – mergeți să votați în țările voastre, scrie publicația britanică The Independent.

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 22 Mai 2019, ora: 21:00 de George Mârzencu

ISTORIE /// „Partizanii moldoveni” erau bandiți ruși

ISTORIE /// „Partizanii moldoveni” erau bandiți ruși Din editia print

„Grupul atacă și jefuiește populația fără milă. Din această cauză, oamenii din partea locului îi detestă ca pe niște tâlhari bețivani”, raportau sovieticii despre activitatea partizanilor 

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 22 Mai 2019, ora: 15:36

(video) Andrei Năstase atacă ONG-urile de media: „Este unul la noi care se dă mare guru în societate...”

Șeful Platformei DA, Andrei Năstase, a atacat ONG-urile de media în cadrul unei emisiuni online, pentru faptul că a fost inclus în panoul „Inamicii Presei” ce a fost instalat în fața Parlamentului Republicii Moldova pe data de 3 mai 2019. Năstase a ajuns să fie...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 22 Mai 2019, ora: 15:35

Politolog, despre eventuale proteste organizate de Blocul ACUM: Sunt greu realizabile

Politologul Dionis Cenușă susține că, liderii Blocului ACUM au sugerat recent că vor să organizeze proteste în masă.

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 22 Mai 2019, ora: 15:06

Partidul ȘOR a început lucrările pentru iluminarea stradală în al șaptelea sat din circumscripțiile sale

Partidul ȘOR a început lucrările pentru iluminarea stradală în al șaptelea sat din circumscripțiile sale

Partidul Politic „ȘOR” este singura formațiune politică parlamentară care a început realizarea programului său electoral chiar în condițiile în care Parlamentul nu și-a început activitatea din cauza unor interese politice înguste ale altor...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 22 Mai 2019, ora: 15:05

Dodon, despre ACUM: eu vreau să condamn egoismul politic și ambițiile exagerate ale unor deputați, apucați-vă de lucru sau mergeți la anticipate

Președintele Igor Dodon a dat un ultimatum deputaților. Șeful statului a oferit două săptămâni pentru depășirea actualei crize politice. În caz contrar, va dizolva Parlamentul ales pe 24 februarie. Declarațiile au fost făcute la un briefing de presă. 

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 22 Mai 2019, ora: 15:04

VIDEO | Deputaţii PAS-DA au fost ieri în sala de şedințe a Parlamentului pentru a-şi face SELFIE

Aşa-zisa şedinţă specială a Parlamentului, convocată ieri de deputaţii blocului ACUM, a fost doar un bun prilej pentru ca unii dintre aceştia să-şi facă selfie în Parlament.

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 22 Mai 2019, ora: 15:03

Zelenskii l-a numit pe avocatul personal al oligarhului Kolomoiskii în calitate de șef al administrației prezidențiale

Președintele Ucrainei, Vladimir Zelenskii l-a numit în calitate de șef al administrației aparatului prezidențial pe consilierul său în problemele juridice, care este și avocatul personal al oligarhului Igor Kolomoiskii, Andrei Bogdan. Ordinul a fost publicat pe site-ul...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 22 Mai 2019, ora: 14:34

OPINIA EXPERTULUI // Rusia PIERDE timpul și Transnistria

Rusia pierde timpul în situaţia cu Transnistria şi toate acestea se pot sfârşi foarte trist, consideră analistul politic Alexandr Angheli.

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 22 Mai 2019, ora: 10:05

Jurnalist: Faptul că blocul ACUM încă până la alegeri a semnat că nu va negocia cu nimeni, iar negocierea este principalul instrument al activității politice, înseamnă că este vorba de lipsă de rațiune

Atunci când o formațiune politică face greșeli și insistă pe acestea până în pânzele albe, acestea sunt simptome îngrijorătoare și înseamnă o boală politică incurabilă care duce, inevitabil, la o moarte politică. Despre aceasta spune jurnalistul...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 22 Mai 2019, ora: 09:55

HOROSCOP ZILNIC: HOROSCOPUL ZILEI DE 22 MAI 2019. SOARELE A INTRAT ÎN ZODIA GEMENI

Horoscopul zilei de 22 mai 2019 aduce previziuni astrale pentru zodiile Berbec, Taur, Gemeni, Rac, Leu, Fecioară, Balanță, Scorpion, Săgetător, Capricorn, Vărsător, Pești. Horoscopul zilnic pentru 22 mai 2019 vine cu sfaturi pentru toate zodiile. Horoscopul zilnic pentru 22 mai 2019 spune...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 21 Mai 2019, ora: 21:59

Ironic: după demiterea de către oligarhul Usmanov a redacției politice de la Kommersant, articolele politice sunt scrise de ”luptătorul cu oligarhii” din Moldova, Soloviov

După concedierea redacției politice a ziarului Kommersant, deținute de oligarhul rus Alișer Usmanov, articolele politice sunt scrise de Vladimir Soloviov. Ultimul dintre acestea vizează învestirea oficială a noului președinte al Ucrainei Vladimir Zelenski și a provocat reacții...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 21 Mai 2019, ora: 17:13

Un deputat socialist prezintă câteva argumente, care arată că Maia Sandu și Andrei Năstase nu au habar de legislația Republicii Moldova

Așa-zisa ședință specială a Parlamentului, convocată astăzi de deputații blocului politic ACUM este un spectacol de prost gust, montat de Andrei Năstase și Maia Sandu. Este reacția deputatului PSRM Grigore Novac, publicată pe Facebook.

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 21 Mai 2019, ora: 17:12

Sandu, răspuns la solicitarea de verificare a veniturilor lui Năstase: dacă nu poate justifica legalitatea lor, să răspundă conform legii

Orice funcționar trebuie să fie verificat pentru confirmarea legalității veniturilor și provenienței proprietăților. Iar dacă nu va putea să justifice legalitatea lor – să dea socoteală în fața legii. Astfel a comentat liderul PAS, Maia Sandu, demersul democratului Sergiu...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 21 Mai 2019, ora: 17:08

FAGURA - prima platformă inovatoare de investiții a fost lansată în cadrul primei conferințe FinTech din Moldova

FAGURA - prima platformă inovatoare de investiții a fost lansată în cadrul primei conferințe FinTech din Moldova

 În cadrul primei conferințe de FinTech din Moldova, care a avut loc pe 17 mai 2019 la Chișinău, a fost lansată oficial opțiunea de investiții pe Fagura.com, o platformă inovatoare care permite oamenilor să se împrumute sau să investească bani fără ajutorul băncilor...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 21 Mai 2019, ora: 16:10

Blogger: Avem dreptul să cunoaștem de unde Năstase este milionar, are case în Moldova și Germania, mașini scumpe și bani pentru călătoriile la Frankfurt

Bloggerul Corneliu Gandrabur speră că autoritățile germane, dar și Fiscul din Moldova vor furniza informații privind veniturile reale ale liderului PPDA Andrei Năstase, dar și impozitele plătite de acesta și colegii săi din blocul politic ACUM. O interpelare în acest sens a fost...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 21 Mai 2019, ora: 15:20

Cum arată Arena Chișinău și la ce etapă sunt lucrările de construcție (VIDEO)

Lucrările de renovare a Arenei Chișinău sunt în toi. Astăzi, fostul președinte al Parlamentului și vicepreședintele PDM, Andrian Candu a mers la fața locului pentru a vedea la ce stare sunt lucrările.

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 21 Mai 2019, ora: 14:25

MILIARDE DE RUBLE, depistate în casa unui colonel FSB din Rusia. Banii erau ţinuţi în genţi şi cutii (VIDEO)

MILIARDE DE RUBLE, depistate în casa unui colonel FSB din Rusia. Banii erau ţinuţi în genţi şi cutii (VIDEO)

Aproape 12 miliarde de ruble, echivalentul a 186 milioane de dolari SUA, au fost găsite în casele angajaţilor Serviciului Federal de Securitate (FSB) din Rusia, care au fost reţinuţi pentru corupţie. Este vorba despre Kiril Cerkalin, care activa în cadrul departamentului pentru...

( ) Citeşte tot articolul
Current tier / breakpoint: xs sm md lg xl (= visible only on this breakpoint)

.hidden-xs-down .hidden-sm-down .hidden-md-down .hidden-lg-down

.hidden-xs-up .hidden-sm-up .hidden-md-up .hidden-lg-up .hidden-xl

.hidden-xs (only) .hidden-sm (only) .hidden-md (only) .hidden-lg (only) .hidden-xl (only)