Astăzi 18 August 2019, Duminică - Ultima actualizare la 19 August 2019
Abonamente

Fotbal 4 Noiembrie 2011, ora 04:53    Din editia print

Fotbal fără spectatori

Marime Font

Foto: Radu Lisiţa

S-a scurs o treime din noul sezon al Diviziei Naţionale, dar se creează impresia că fotbalul în Moldova se joacă doar pentru puncte, nu şi pentru spectatori, cum ar fi normal.  

Numărul persoanelor prezente la un meci ordinar din campionatul intern este de ordinul sutelor, iar un derby gen Sheriff - Dacia sau Sheriff - Zimbru adună câteva mii de spectatori. În rest - fotbalul moldovenesc este în cădere liberă, iar asta o spun atât clasamentele, cât şi tribunele aproape pustii din timpul meciurilor.

Bălţi, capitala fotbalului!

Cifrele arată că până acum cei mai mulţi spectatori la meciurile campionatului intern au fost prezenţi la meciurile Olimpiei Bălţi. Chiar dacă formaţia e undeva la coada clasamentului, pe locul 10 din 12, la fiecare partidă se adună mii de oameni. În luna august, la meciurile Olimpiei cu Sf. Gheorghe şi Sheriff au fost prezenţi peste 2000 de spectatori, pentru fiecare în parte. Pentru realităţile noastre, cifra e salutabilă. În luna septembrie, la meciul cu Milsami-Ursidos, iarăşi au fost prezenţi aproape 2000 de spectatori.


La Bălţi se iubeşte fotbalul! Mai mult decât în Chişinău, iar prezenţa suporterilor la meciuri confirmă acest fapt. Aşa a fost şi anul trecut, când la unele meciuri ale Olimpiei asistau chiar mai mult de 3000 de persoane. Poate că Olimpia se remarcă şi prin campaniile de marketing.
„Ia-ţi vecina şi intri gratis!” - aşa suna unul din mesajele de promovare a meciului Olimpia - Sheriff (scor 1-2). „Bărbaţii care vor veni la meci în compania unei femei, fie că este vorba de mama, soţia, fiica, sora sau vecina lor, vor avea posibilitatea să intre gratis la meci. Ceilalţi suporteri, în cazul în care nu vor veni însoţiţi de o femeie la meci, vor fi nevoiţi să achite biletul în valoare de 40 de lei”. Acesta era scenariul strategiei de promovare a partidei cu Sheriff Tiraspol din 27 august a.c.. O altă campanie de atragere a spectatorilor la meciuri a avut următorul slogan: „Vino la meci cu un fular şi intri gratis pe stadion”. Costul unui bilet este de 30 de lei, iar al unui fular - 90 lei. S-a întâmplat în ultima etapă, la Olimpia - Zimbru (scor 0-0), unde în tribune au fost prezenţi peste 1000 de spectatori.

Goana după balon, mai populară în provincii

De altfel, şi la meciurile din Râbniţa sunt prezenţi un număr „decent” de spectatori. În luna august, la Iskra-Stal - Dacia (scor 1-4) au asistat aproape 2000 de persoane. Tribunele au fost pline şi la partidele echipei locale cu Academia-UTM (scor 1-1) şi CSCA-Rapid (scor 4-0). Interesul pentru fotbal e mai mare şi în capitala autoproclamatei Transnistria, Tiraspol. Dacă la meciurile echipelor din Chişinău, Zimbru şi Dacia, asistă sute de spectatori, atunci în stânga Nistrului, cifra este mai mare.

În primăvară, când se disputa meciul decisiv pentru ultimul loc pe podium dintre Milsami (pe atunci fără „extensia” Ursidos) şi Zimbru (scor 1-2), tribunele Complexului Sportiv din Orhei erau aproape pline - 2500 de orheieni îşi susţineau favorita. În noul sezon, tot meciul cu Zimbru a reprezentat recordul de spectatori la Orhei. De data aceasta, au fost 1000 la număr. Iar când crainicul stadionului a anunţat: „Dragi spectatori, la acest meci sunt prezente o mie de persoane, iar acesta e un record pentru noul sezon!”, toţi au izbucnit în râs. Totuşi, în comparaţie cu anul trecut, şi la Orhei a scăzut interesul pentru fotbal. Pe mulţi i-a afectat schimbările întreprinse la club, începând de la fuziunea cu Ursidos şi terminând cu plecarea mai multor jucători…

Dezastrul din Chişinău

La meciurile din Chişinău e dezastru! Atât la partidele campioanei Dacia, cât şi la meciurile titratei Zimbru, tribunele sunt aproape goale. Pe un stadion cu o capacitate de 10.500 locuri, doar câteva sute de scaune sunt ocupate, iar o bună parte dintre spectatori sunt rude de-ale fotbaliştilor. Îţi dai seama de acest lucru când vezi îmbrăţişările după fluierul de final, atunci când jumătate din spectatorii prezenţi la meci se apropie de rudele-fotbalişti. Nu mai sunt acele timpuri când Zimbru era susţinută pe Stadionul Republican de mii de fani, când după meci toţi vorbeau despre fotbal sau când fiecare spectator se credea expert în ale fotbalului. În prezent, pe oamenii îi interesează mai mult politica. La meciurile de azi, care se dispută pe Stadionul Zimbru, spectatorii pot fi număraţi pe degete. Spre exemplu, în penultima etapă, la Dacia - CSCA-Rapid (scor 3-0) nici 300 de oameni n-au fost în tribune. La Chişinău, lumea se strânge doar la derbiuri! La Zimbru - Dacia (scor 3-1) au fost prezenţi aproape 2000 de spectatori.


Foto: Radu Lisiţa

Blaturile, lipsa performanţelor

În ultimul an, fotbalul din Moldova a fost pătat de mai multe ori. În primul rând, este vorba despre zvonurile precum că meciurile din campionatul intern ar putea fi cumpărate. Acestea erau vehiculate atât în rândurile microbiştilor, cât şi printre oamenii de fotbal. Se vorbea chiar şi despre anumite rezultate, care ar fi cunoscute din timp. Realităţile de pe teren au confirmat, într-o oarecare măsură acest lucru, însă nu suficient pentru a fi dovedit. Este evident faptul că interesul microbiştilor faţă de fotbalul autohton scade odată cu apariţia acestor zvonuri.
În al doilea rând, fotbalul moldovenesc rămâne în umbră şi din cauza lipsei performanţelor pe plan extern. Toate cele patru echipe moldoveneşti care în această vară au obţinut un loc în preliminariile Ligii Europa sau Ligii Campionilor, Milsami, Iskra-Stal, Sheriff şi Dacia au fost eliminate încă din primul tur. Iar echipa naţională a înregistrat singura victorie într-un meci oficial în acest an doar în faţa amatorilor din San Marino. De asemenea, în timp ce televiziunile din România înregistrează venituri de zeci de milioane de euro din drepturile de televizare, iar cluburile sunt remunerate pe măsură, în R. Moldova doar postul public de televiziune transmite câteva meciuri. Este vorba de partidele echipelor Dacia şi Zimbru. Meciurile Sheriff-ilor şi ale celor de la FC Tiraspol sunt transmise de către postul transnistrean „TCB”. Uneori, la „Moldova 1” este transmisă în reluare repriza secundă aproape de miezul nopţii. Alteori, postul public de televiziune transmite doar o repriză în direct, dacă se crede că meciul prezintă interes.

Toate acestea nu fac decât să tragă în jos fotbalul din Moldova. Şi nu-i exclus că, dacă această involuţie va continua, la anul există riscul ca nici rudele fotbaliştilor să nu mai apară în tribune.

Radu Lisiţa

 Urmărește știrile Timpul.md pe Telegram
blog comments powered by Disqus

Din aceeaşi secţiune

Cele mai noi ştiri de azi

Actualitate 19 August 2019, ora: 12:06

alegeri 2019 Mâine începe campania electorală pentru alegerile locale și pentru Parlament / Partidele sunt „în vacanță” și nu știm niciun candidat

Mâine începe campania electorală pentru alegerile locale și pentru Parlament / Partidele sunt „în vacanță” și nu știm niciun candidat

Campania electorală pentru alegerile locale din R. Moldova, din 20 octombrie, va începe la 19 august.

( ) Citeşte tot articolul

Cultură 18 August 2019, ora: 12:06

Mitropolitul Varlaam al Moldovei, cu numele de mirean Vasile Moţoc a decedat la 18 august 1657 la mânăstirea Secu.

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 18 August 2019, ora: 11:18

TAP, unul dintre puținele gazoducte non-rusești din Europa, aproape de finalizare

TAP, unul dintre puținele gazoducte non-rusești din Europa, aproape de finalizare

 Conducta TAP, prin care gazele naturale din Marea Caspică (Azerbaidjan) vor ajunge în Europa, este finalizată în proporţie de 88,8%, potrivit News.ro. În anul 2020, când este programată să aibă loc prima livrare de gaze spre Europa, TAP va fi primul gazoduct non-rusesc care va...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 18 August 2019, ora: 09:55

Jean-Claude Jucker, operat de urgenţă, după ce și-a întrerupt vacanţa în Austria

Jean-Claude Jucker, operat de urgenţă, după ce și-a întrerupt vacanţa în Austria

Președintele Comisiei Europene, Jean-Claude Juncker și-a întrerupt vacanța în Austria pentru a fi operat de urgență. El va fi supus unei intervenții chirurgicare pentru îndepărtarea vezicii biliare.

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 18 August 2019, ora: 09:54

Marea Britanie riscă să intre într-o criză de combustibil, alimente și medicamente în cazul unui Brexit fără acord

Marea Britanie riscă să intre într-o criză de combustibil, alimente și medicamente în cazul unui Brexit fără acord

Marea Britanie se va confrunta cu penurii de combustibil, alimente şi medicamente dacă părăseşte Uniunea Europeană fără un acord de tranziţie, riscând blocarea porturilor şi o frontieră dură în Irlanda, se menţionează în documente oficiale publicate de Sunday...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 18 August 2019, ora: 09:49

BREAKING NEWS / FOTO DE LA LOCUL EVENIMENTULUI - Un om de afaceri din anturajul lui Vlad Plahotniuc, s-ar fi împușcat. Ce a scris pe bilețelul de adio

BREAKING NEWS / FOTO DE LA LOCUL EVENIMENTULUI - Un om de afaceri din anturajul lui Vlad Plahotniuc, s-ar fi împușcat. Ce a scris pe bilețelul de adio

Iurie Luncașu, omul de afaceri care deține "Casă Albă" din parcul "Valea Morilor", a fost găsit fără suflare în această noapte.  

( ) Citeşte tot articolul

Film 18 August 2019, ora: 09:43

George R.R. Martin: Finalul serialului „Game of Thrones” nu va influenţa viitoarele romane

George R.R. Martin: Finalul serialului „Game of Thrones” nu va influenţa viitoarele romane

Scriitorul George R.R. Martin, a cărui serie de romane „A Song of Ice and Fire” a stat la baza serialului „Game of Thrones”, a declarat într-un interviu acordat The Observer că finalul producţiei HBO nu va influenţa viitoarele sale două romane.

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 18 August 2019, ora: 09:39

3 judecători la Curtea Constituțională din 6 vin de la socialiști. Asta da - revoluție, asta da - depolitizare

3 judecători la Curtea Constituțională din 6 vin de la socialiști. Asta da - revoluție, asta da - depolitizare

„Probabil, sunt considerat cel mai dur critic al actualei guvernări. Dar prognozele mele se adevaresc pe zi ce mandatul guvernării avansează. Mai relevantă decât orice este afirmația că “în Moldova nu are loc revoluție, ci redistribuire a...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 18 August 2019, ora: 09:36

Mort din cauza unui sandviș: Un client nemulțumit a împușcat mortal un ospătar, într-o suburbie a Parisului

Mort din cauza unui sandviș: Un client nemulțumit a împușcat mortal un ospătar, într-o suburbie a Parisului

Un ospătar de la un local din apropierea Parisului a fost împușcat mortal de un client nemluțumit de ”serviciie” sale. Clientul a devenit furios pe motiv că sandvișul comandat nu a fost pregătit suficient de repede, relatează BBC News. 

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 18 August 2019, ora: 09:34

HOROSCOP ZILNIC: HOROSCOPUL ZILEI DE 18 AUGUST 2019. CAPRICORNII TREBUIE SĂ-ȘI ASCULTE INTUIȚIA

HOROSCOP ZILNIC: HOROSCOPUL ZILEI DE 18 AUGUST 2019. CAPRICORNII TREBUIE SĂ-ȘI ASCULTE INTUIȚIA

Horoscopul zilei de 18 august 2019 aduce previziuni astrale pentru zodiile Berbec, Taur, Gemeni, Rac, Leu, Fecioară, Balanță, Scorpion, Săgetător, Capricorn, Vărsător, Pești. Horoscopul zilnic pentru 18 august 2019 vine cu sfaturi pentru toate zodiile. Horoscopul zilnic pentru 18 august...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 18 August 2019, ora: 09:31

Un bărbat internat la spitalul Buzău a ucis patru pacienți și i-a rănit grav pe alții, atacându-i cu un stativ de perfuzii

Un bărbat internat la spitalul Buzău a ucis patru pacienți și i-a rănit grav pe alții, atacându-i cu un stativ de perfuzii

Un pacient de la Spitalul de Neuropsihiatrie şi Măsuri pentru Siguranţă Săpoca, judeţul Buzău, a omorât, în noaptea de sâmbătă spre duminică, patru pacienţi şi a rănit alţi nouă cu un stativ de perfuzie.

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 18 August 2019, ora: 08:51

63 de oameni au murit și alți 180 au fost răniți în urma unei explozii la o nuntă din Kabul

63 de oameni au murit și alți 180 au fost răniți în urma unei explozii la o nuntă din Kabul

O bombă a explodat sâmbătă seară la o nuntă din capitala afgană Kabul provocând moartea a cel puțin 63 de persoane și rănind alte 180, scrie BBC News. 

( ) Citeşte tot articolul

Istorie 18 August 2019, ora: 07:34

istorie (DOCUMENT) Traducere din Cambridge Journal of Economics: FOAMETEA SOVIETICĂ din 1947

(DOCUMENT) Traducere din Cambridge Journal of Economics: FOAMETEA SOVIETICĂ din 1947

O deosebită atenție în ultimii 20 de ani a fost acordată aspectelor economice ale foametei.  

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 18 August 2019, ora: 07:18

Societatea civilă: s-a ratat o ocazie pentru consolidarea integrității, autorității și independenței Curții Constituționale a Republicii Moldova

Societatea civilă: s-a ratat o ocazie pentru consolidarea integrității, autorității și independenței Curții Constituționale a Republicii Moldova

13 ONG-uri din întreaga țară au solicitat Parlamentului să modifice Legea cu privire la Curtea Constituțională. Aceasta în contextul numirii celor doi judecători la Curtea Constituțională: Domnica Manole şi Vladimir Ţurcan.

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 18 August 2019, ora: 06:42

Sondaj IDIS Viitorul: Andrei Năstase îl întrece pe Ilan Shor la capitolul încredere

Sondaj IDIS Viitorul: Andrei Năstase îl întrece pe Ilan Shor la capitolul încredere

 Igor Dodon este personalitatea politică care se bucură de cea mai mare încredere în rândul cetățenilor Republicii Moldova, fiind urmată de premierul Maia Sandu. 59% dintre moldovenii care au participat nu au încredere in nimeni.

( ) Citeşte tot articolul

Sport 18 August 2019, ora: 04:45

Dezastru total pentru Simona Halep după înfrângerea de la Cincinnati. Românca, pusă în faţa unei situaţii disperate

Dezastru total pentru Simona Halep după înfrângerea de la Cincinnati. Românca, pusă în faţa unei situaţii disperate

Înfrângerea suferită de Simona Halep în faţa americancei Madison Keys a cântărit mult mai mult decât a părut la prima vedere.

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 17 August 2019, ora: 16:40

Boris Johnson se întâlneşte cu Emmanuel Macron şi Angela Merkel pentru a discuta despre Brexit înainte de summitul G7

Boris Johnson se întâlneşte cu Emmanuel Macron şi Angela Merkel pentru a discuta despre Brexit înainte de summitul G7

 Premierul britanic Boris Johnson urmează să efectueze săptămâna viitoare vizite la Paris şi Berlin şi să fie primit de Emmanuel Macron şi Angela Merkel pentru a discuta despre Brexit, înaintea summitului G7, potrivit unor surse diplomatice, relatează AFP.

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 17 August 2019, ora: 16:22

Dilema Veche „Asistăm la un reviriment al ideilor totalitare și comuniste“

„Asistăm la un reviriment al ideilor totalitare și comuniste“

 Unul dintre inițiatorii legii privind interzicerea organizațiilor, simbolurilor și faptelor cu caracter comunist e Cristian Ghinea. L-am întrebat cum își explică faptul că fascismul e unanim condamnat, în schimb, în ceea ce privește comunismul, persistă...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 17 August 2019, ora: 16:20

Conducta TAP, prin care gazele naturale din Marea Caspică vor ajunge în Europa, este finalizată în proporţie de 88,8%

Conducta TAP, prin care gazele naturale din Marea Caspică vor ajunge în Europa, este finalizată în proporţie de 88,8%

 Proiectul Trans Adriatic Pipeline (TAP) era finalizat în proporţie de 88,8%, la sfârşitul lunii iulie, arată datele actualizate publicate pe site-ul consorţiului TAP AG.

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 17 August 2019, ora: 11:28

Explozia de la Arhanghelsk. Doctorii ruși spun că nu au fost avertizați că pacienții au fost victimele unui accident nuclear - unui medic i s-a identificat un izotop radioactiv în țesutul muscular

Explozia de la Arhanghelsk. Doctorii ruși spun că nu au fost avertizați că pacienții au fost victimele unui accident nuclear - unui medic i s-a identificat un izotop radioactiv în țesutul muscular

Cinci angajați ai spitalului în care au fost tratate victimele accidentului nuclear de la Arhanghelsk au spus pentru Moscow Times că medicii care au lucrat direct cu pacienții au fost puși de agenți ai Serviciul Federal de Securitate să semneze acorduri de confidențialitate. Cei trei...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 17 August 2019, ora: 11:26

Cazul Caracal. Din oasele găsite în pădure, bănuite a fi ale Luizei Melencu, nu s-a putut evidenția un profil ADN, anunță DIICOT

Cazul Caracal. Din oasele găsite în pădure, bănuite a fi ale Luizei Melencu, nu s-a putut evidenția un profil ADN, anunță DIICOT

Specialiștii INML nu au putut identifica niciun profil ADN de pe oasele găsite în pădure, în cazul Caracal, deoarece erau într-o stare de calcinare excesivă, arată DIICOT. Procurorii au retrimis INML dispoziție de refacere a analizei. 

( ) Citeşte tot articolul

Horoscop 17 August 2019, ora: 11:22

HOROSCOP ZILNIC: HOROSCOPUL ZILEI DE 17 AUGUST 2019. SCORPIONII POT PIERDE BANI

HOROSCOP ZILNIC: HOROSCOPUL ZILEI DE 17 AUGUST 2019. SCORPIONII POT PIERDE BANI

Horoscopul zilei de 17 august 2019 aduce previziuni astrale pentru zodiile Berbec, Taur, Gemeni, Rac, Leu, Fecioară, Balanță, Scorpion, Săgetător, Capricorn, Vărsător, Pești. Horoscopul zilnic pentru 17 august 2019 vine cu sfaturi pentru toate zodiile. Horoscopul zilnic pentru 17 august...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 16 August 2019, ora: 14:23

Purcari Wineries raportează venituri de 88 mil.lei în S1/2019, în creştere cu 25% şi profit de 17 mil.lei, plus 7%

Purcari Wineries raportează venituri de 88 mil.lei în S1/2019, în creştere cu 25% şi profit de 17 mil.lei, plus 7%

Grupul Purcari Wineries a încheiat primul semestru din 2019 cu venituri de 87,7 milioane lei, în creştere cu 25% şi un profit net de 17,1 milioane lei, cu 7% mai mare decât în perioada similară din 2018.

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 16 August 2019, ora: 14:18

PSD-ista Dăncilă, cu elicopterul în turneu electoral în Moldova, regiunea unde nu s-a construit niciun kilometru de autostradă

PSD-ista Dăncilă, cu elicopterul în turneu electoral în Moldova, regiunea unde nu s-a construit niciun kilometru de autostradă

În turneu electoral în Moldova, ​​Viorica Dăncilă a venit cu elicopterul la Iași, precizând că pentru a putea ajunge în fiecare județ trebuie să apeleze și la acest mijloc de transport. Secretarul general al PSD, Mihai Fifor, a precizat că elicopterul este...

( ) Citeşte tot articolul
Current tier / breakpoint: xs sm md lg xl (= visible only on this breakpoint)

.hidden-xs-down .hidden-sm-down .hidden-md-down .hidden-lg-down

.hidden-xs-up .hidden-sm-up .hidden-md-up .hidden-lg-up .hidden-xl

.hidden-xs (only) .hidden-sm (only) .hidden-md (only) .hidden-lg (only) .hidden-xl (only)