Actualitate

FOTO: Bisericile de lemn sunt pe cale de dispariţie (I)

Vara trecută, în TIMPUL aţi putut vedea şi citi despre starea în care se află conacele boiereşti din Basarabia (prima și a doua parte). De data aceasta, vom aduce în prim-plan bisericile de lemn – adevărate documente autentice care reflectă continuitatea spiritualităţii de veche tradiţie. Din păcate, concluziile raportului nu sunt dintre cele mai fericite. Doar două biserici de lemn, din 300 inspectate, sunt în stare bună, iar 16 dintre ele, deşi figurează în Registrul monumentelor, au fost demolate, patru sunt în stare avansată de degradare, iar 31 – în stare nesatisfăcătoare.

1. Biserica de lemn „Sf. Arhanghel Mihail” din Hiliuţi, Râşcani

A fost construită în 1808. Potrivit AIRM, biserica face parte din categoria monumentelor de tip „casă ţărănească” fără cupolă, cu clopotniţă alăturată. Cu excepţia naosului cu boltă semicirculară, celelalte încăperi au podul orizontal. Acoperişul are la extremităţi doi bulbi cu cruci. Pereţii bisericii sunt ridicaţi pe un fundament de piatră, iar în interior se află un iconostas ajurat în stil baroc.
Din cauza degradării avansate, pereţii şi acoperişul riscă să se prăbuşească. Cei câţiva locuitori din Hiliuţi, cu care am discutat la telefon, regretă că nimeni nu întreprinde nimic pentru a o menţine. „Totuşi, e un lucru sfânt şi nu trebuie să fim indiferenţi”, spun ei.

2. Biserica „Sf. Arhangheli Mihail şi Gavriil” (incendiată) din Petruşeni, Râşcani

Este considerată drept una din cele mai vechi biserici de lemn din Basarabia. Construită în 1702, această biserică a fost un model elocvent de arhitectură de cult de factură populară, unde meşterii rurali au urmat fidel tradiţiile vechii arhitecturi medievale a lemnului. AIRM precizează că restaurări nu s-au efectuat, dar s-au păstrat două icoane celebre cu imaginile Pantocratorului şi a Maicii Domnului Hodighitria, de factură populară. 
În prezent, biserica de lemn din Petruşeni nu mai există. Ea a fost incendiată până la temelie în 1994, iar în 1998 a fost reconstruită o biserică nouă, din piatră.

3. Biserica de lemn „Sf. Trifon”, din Cotul Morii, Hânceşti

Biserica „Sf. Trifon” este unica din lemn care s-a mai păstrat în raion. Totuşi, şi aceasta este într-o stare extrem de critică, mai ales după inundaţiile din vara trecută. În 1812 a fost zidită, iniţial, ca o casă pentru preot. În prezent, aceasta nu funcţionează, dar bătrânii îi mai serbează hramul pe 21 septembrie (Naşterea Maicii Domnului).
Curios este că reabilitarea bisericii de lemn din Cotul Morii figura în 2008 ca obiectiv selectat şi susţinut în cadrul proiecctului TACIS CBC „Dezvoltarea capacităţilor investiţionale zonei turistice Hânceşti-Leuşeni”.

4. Biserica de lemn „Sf. Arhangheli Mihail şi Gavriil” din Vorniceni, Străşeni

A fost construită în 1904. Iniţial, era o casă pentru preot şi, totodată, local pentru şcoala bisericească. Biserica din Vorniceni este interesantă datorită faptului că-i înălţată pe un „soclu” de piatră, iar pereţii sunt tencuiţi. Deasupra pronaosului se află o clopotniţă masivă octogonală de lemn.
Din cauza inacţiunii şi indiferenţei omului, acest lăcaş sfânt este în stare de degradare avansată şi există riscul ca pereţii să se ruineze.

Notă:
Imaginile ne-au fost oferite de Agenţia de inspectare şi restaurare a monumentelor

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmărește TIMPUL pe Google News și Telegram!


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *