Astăzi 18 Februarie 2018, Duminică - Ultima actualizare la ora 14:03
Abonamente

Istorie 31 Octombrie 2013, ora 07:13

Fragmente din dosarul de urmărire al Regelui Mihai I al României - 42 de ani, prin ochii SECURITĂŢII

Marime Font

Foto: Mihai I la 2 ani, în brațele tatălui său (bucurestiivechisinoi.ro)

a

 

 
 
Chişinău
Hânceşti
Tiraspol
Chişinău 40 Hânceşti 39 Tiraspol 39
 

Cei peste 40 de ani au fost adunaţi în dosarul cu numărul 6096. Acest dosar-document este o bucată din istoria României, care cuprinde perioada de exil a Regelui Mihai, văzută prin ochii spionilor care l-au urmărit. 

„Alegeți una, restul se confiscă”

Pe 3 ianuarie 1948, la 4 zile de la abdicarea forţată, Regele Mihai pleacă în Elveţia, fără să ştie că va fi o vizită fără întoarcere.„Toate bagajele le-am dus eu la gară. N-a plecat cu nici un aur, cu nici un tablou, cu nimic. A venit de la Controlul Economic și i-a controlat fiecare bagaj. Fiecare geamantan era însemnat cu cretă. N-a avut voie să aibă nimic de valoare. Absolut nimic, decât lucruri personale. Așa i-a făcut și Reginei Elisabeta. I-a spus: „aveți voie să vă luați toate bijuteriile”. Și când le-a scos, i-a zis: „v-alegeți una din tot ce aveți. Restul se confiscă”, își amintește Nicolae Moldoveanu, fostul șofer al Regelui Mihai I al României.

Mimând legalitatea acestei percheziții comuniștii au notat pe niște bucățele de hârtie tot ce-au confiscat. Copii ale acestor bilete scrise de mână au fost păstrate în toți acești ani în dosarele Securității.

Viața Regelui în exil – în 500 de file

Despre momentul plecării Regele Mihai scria mai târziu: „Ieșeam dintr-un infern al tuturor ca să intru în unul rezervat numai mie”.

Astfel cursul istoriei României s-a schimbat iremediabil la fel ca și viața unei familii forțate să părăsească țara cu câteva valize. Sunt amănunte care nu s-au știut până acum pentru că toate au fost ținute sub mare secret într-un dosar.

Tot ce făcea Regele în exil era transcris și transmis în țară sub forma unor telegrame cu limbaj cifrat. Pe parcursul a celor 42 de ani de supraveghere comunistă fostul monarh a avut trei nume conspirative Leon, Rex și Străinul. Doar în primele note informative din 1948 când Securitatea încă nu era constituită ca instituție, i se spunea simplu Mihai, sau fostul Rege al României.

Cele mai multe documente sunt din anii 1948-1949 – 121 de documente. Dar există o ruptură din 1953 până dincolo de mijlocul anilor 70. Nu este exclus ca o parte dintre informații să fi fost distruse intenționat. Chiar și așa dosarul are peste 500 de file care au fost decriptate de trei analiști ai Centrului de Studiere a Arhivelor Securității timp de mai bine de un an.

Securitatea a încercat să-l compromită

Potrivit dosarului de urmărire a monarhului, ajuns în exil, Regele Mihai I încearcă să spună lumii întregi ce mare nedreptate i s-a făcut. Dar nu i se permite să facă declarații nici în Elveția, nici în Franța. Prima țară care-l primește cu brațele deschise este Marea Britanie, dar declarația transmisă de BBC, nu are nici o reacție din partea liderilor statelor occidentale.

Securitatea comunistă a încercat să-l compromită prin diverse metode, răspândind informația că regele și-a abandonat țara, că nu face nimic în exil pentru poporul său. Presa din România a scris luni întregi despre averile imense cu care ar fi plecat Regele Mihai din țară, despre sărăcia în care s-a zbătut poporul în timp ce el trăia în lux. Mai mult, comuniștii vânau orice informații în speranța că vor mai descoperi averi neștiute ale regelui.

Regele - fermier, vânzător și pilot

Documentele arată că, după exil, familia regală a locuit în Elveția, într-o casă închiriată, dar în lipsa banilor, aceștia decid să se mute în Anglia, unde închiriază o clădire veche nemobilată, dar cu o grădină imensă. Aici Regele Mihai I împreună cu Regina Ana hotărăsc să facă o fermă. Au început cu șase pui de găină dăruiți de mama Reginei Ana, iar într-un an au ajuns la 800 de păsări. Făceau totul singuri. Regina vindea ouă și legume din poartă-n poartă. Sunt documente care atestă că și regele a făcut același lucru. Cât a ținut ferma a vândut ouă, legume, trandafiri și crizanteme din grădină ca să-și întrețină familia. Primii clienți au fost vecinii, iar după ce producția a crescut, le-a dus în piețe și în magazinele din apropierea casei.

Principesa Margareta a României povestește că, de-a lungul anilor, pentru a-și întreține familia Regele Mihai a fost fermier, pilot, agent la bursă.

Cel mai sărac rege din exil

Agenții Securității scriu în rapoartele lor că: Mihai e cel mai sărac rege din exil. Regele avea parte de o mulțime de blocaje din partea Securității comuniste. Mai mult, acesta nu putea să participe la întâlniri oficiale, pentru că nu putea susține financiar protocolul.

În 1973 securitatea făcea un raport complet al situației Casei Regale după 27 de ani de exil. „Este considerat ca fiind cel mai sărac dintre foștii regi, aflați în exil. Nu scrie și nu-și face nici un fel de publicitate. Iar presa străină îl prezintă ca fiind un element muncitor și modest cu evidente preocupări pentru mecanică, automobilism, turism și familie. Din ultimele date rezultă că nu se bucură de atenție din partea americanilor fapt pentru care organele specializate ale SUA îl supraveghează permanent, îi verifică toate relațiile și îi interceptează atât convorbirile telefonice cât și corespondența”, se arată în notele informative ale Securității.

Dosarul 6096

Încercarea regelui de a forma un guvern în exil prin înființarea Comitetului Național Român a fost un eșec. Securitatea făcea tot posibilul să împiedice eventualele întrunii ori ședințe de lucru între membrii exilului în diferite locuri din Europa ori America.

Singura modalitate prin care regele mai putea să-și facă vocea auzită în țara lui era la radio. Începând din 1948 a transmis mesajele sale la Europa Liberă. Le înregistra singur acasă, ajutat de Regina Ana. Iar românii îl ascultau pe furiș, cu urechea lipită de difuzor.

Dosarul 6096 se încheie cu o notă telegrafică scrisă de mână: „Având în vedere că Străinul, în prezent, nu mai constituie obiectivul muncii noastre propunem să se aprobe închiderea dosarului”.

Potrivit dosarului Securității, pe Regele Mihai I l-au spionat şi duşmanii, şi prietenii, iar casa i-a fost devastată în lipsă. În 42 de ani, Regele a fost spionat de sute de oameni, unii racolaţi de regimul comunist, alţii care au vrut să facă acest lucru pentru bani. Regele Mihai a aflat tot adevărul în ziua în care şi-a citit dosarul de la CNSAS.

Timpul.md via
antena3.ro

blog comments powered by Disqus

Din aceeaşi secţiune

Cele mai noi ştiri de azi


Editorial 14 Februarie 2018, de Moni Stănilă

Credința și minunile (III)

Legătura dintre vindecare și credință este una foarte puternică, dar are loc în plan spiritual. Credința vie și lucrătoare duce la vindecarea sufletului nostru, la sănătatea duhovnicească. Nu întotdeauna și la cea trupească, cum ne place să credem.

() Citeşte tot articolul

Constantin Tănase 14 Februarie 2018, de Constantin Tănase

„Azilul singuraticilor”, fragment din cartea „Groapa cu lei”, 2014

Există un paradox, care doar aparent e paradox: omul, fiind sută la sută ființă socială, care „înnebunește” în singurătate în aceeași măsură în care are nevoie de parteneri sociali. Cândva eram și eu înclinat să cred că singurătatea e apanajul,...

() Citeşte tot articolul

Editorial 14 Februarie 2018, de Moni Stănilă

Accesul la literatură

Întotdeauna mi s-a părut nedrept că literatura își croiește mai greu drumul prin lume decât arta plastică, pentru că – spre deosebire de cea din urmă – are nevoie de traducere. Și cu cât e mai săracă țara, cu atât mai puține sunt căile de acces la literatura...

() Citeşte tot articolul

Opinii & Editoriale 13 Februarie 2018, de George Simion

Igor cel Fără de Țară

Chiar în aceste zile și în săptămânile și lunile, care vor urma, R. Moldova se unește cu România, comună cu comună, localitate cu localitate, om cu om. 

() Citeşte tot articolul

Editorial 13 Februarie 2018, de Răzvan Munteanu

(I)logica rusă

Tensiunile dintre NATO și SUA, pe de-o parte, și Federația Rusă, pe cealaltă parte, ating, din păcate, cote din ce în ce mai ridicate, fiind evident că asistăm la cea mai rece relație pe axa Washington-Moscova, de după căderea Zidului Berlinului.

() Citeşte tot articolul

Actualitate 22 Decembrie 2017, de Marin Basarab

Domnule Jereghi, ne așteptam să turnați filme, nu să vă turnați colegii

„Noi îl mustrăm întotdeauna pe tovarășul Stalin, și da, cu siguranță o merită. Însă eu vreau să întreb – cine a scris 4 milioane de denunțuri?” (Serghei Dovlatov)

() Citeşte tot articolul

Editorial 18 Decembrie 2017, de Octavian Țâcu

Dosarul Centenarului (V): Sfatul Țării în polemica dintre Ioan Pelivan și Pavel Miliukov

Spuneam în articolul precedent dedicat problemei legitimității Sfatului Țării la Conferința de Pace de la Paris (1919), că unul din cei mai importanți și înflăcărați apărători ai intereselor Basarabiei a fost Ion Pelivan.  

() Citeşte tot articolul


 

 Cele mai citite articole Timpul.md