Muzică

Fraţii Advahov, un miracol de care se bucură toată lumea

Debutul lor a fost de mare succes, pista de lansare fiind CD-ul „Lume, nu mă judeca”, înregistrat cu distinsa cântăreaţă de muzică populară Zinaida Julea. De atunci încoace, Orchestra fraţilor Advahov este solicitată frecvent de către interpreţii de pe ambele maluri ale Prutului. Numai în 2010, ea a înregistrat două CD-uri cu marele rapsod Mihai Ciobanu – „Lume, lume, cât de dragă-mi eşti” şi „O vioară, un cântec, un dor” (voce – Mihai Ciobanu, vioară – Mihăiţă Ciobanu). Specialiştii în materie caracterizează apariţia acestei formaţii drept un miracol, ea adunându-i în jurul său pe cei mai talentaţi tineri lăutari de la noi, majoritatea veniţi de pe băncile Liceului republican „C. Porumbescu”, unde au învăţat şi ei. Este singura orchestră de la noi care poartă numele a doi fraţi.

„De Ziua Independenţei, ne spune Vasile Advahov, am avut un spectacol frumos în Piaţa Marii Adunări Naţionale. Am evoluat imediat după ce a trecut tehnica militară la paradă. Am fost răsplătiţi cu aplauze şi noi, instrumentiştii, dar şi soliştii”. Au participat, recent, şi la concertul dedicat Zilei Armatei Naţionale. Acum, Orchestra fraţilor Advahov se pregăteşte intens de concertele consacrate Hramului oraşului, când vor cânta din nou în Piaţa Marii Adunări Naţionale. Vor evolua, de asemenea, şi de Ziua bunicuţei. Alte două spectacole îi aşteaptă la Palatul Naţional, unde vor acompania vedete la serile lor de creaţie.

Şi anul trecut, şi anul curent, au cântat în toată România. Formaţia înregistrează piese cu mulţi interpreţi de la noi şi de peste Prut. „Cântăm cu vedete, dar promovăm şi tineretul, pentru că suntem şi noi tineri”, afirmă Vasile Advahov. Totodată, cei doi fraţi pregătesc un CD de muzică instrumentală. „Ne este ruşine că încă nu-l avem, căci am înregistrat multe piese instrumentale. Totuşi, am preferat să lansăm mai multe CD-uri cu interpreţi de valoare”, susţine Vasile.

Fraţii s-au născut în Cahul, în familia lui Vasile şi Agafia Advahov, tatăl fiind originar din Goteşti, iar mama – din Cârpeşti, Cantemir. Ambii părinţi au fost profesori la Şcoala Pedagogică din Cahul. Tata preda acordeonul şi conducea mai multe grupuri de orchestră. În 1978 a absolvit Institutul de Arte din Chişinău, clasa de acordeon şi dirijor de orchestră. Imediat după aceasta, a format o orchestră în care a adunat toţi lăutarii de la sud, inclusiv pe Dumitru şi Gheorghe Botgros, tatăl şi, respectiv, fratele dirijorului Nicolae Botgros, pe Ion Marinovici, Ionel şi Toma Acriş ş.a. Iată că, astăzi, orchestra feciorilor săi este un adevărat miracol, de care se bucură toată lumea.

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmărește TIMPUL pe Google News și Telegram!


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *