Politică

Găgăuzii au votat pentru noul Legislativ al UTA

Potrivit secretarului Comisiei Electorale Centrale din Găgăuzia, Nadejda Col, în primele trei ore de la deschiderea urnelor de vot și-au exercitat dreptul la vot 4367 de cetățeni.

Pentru cele 35 de mandate de deputat în Adunarea Populară a Găgăuziei s-au înregistrat 163 de candidaţi, dintre care 80 independenţi. Ceilalţi 83 de candidaţi reprezintă opt partide. Cei mai mulţi – 26 sunt din partea Partidului Comuniştilor, formațiunea preferată a populaţiei rusofile din regiunea autonomă. Partidul Liberal Democrat, al premierului Vlad Filat, a înaintat 22 de candidaţi.

Cheltuielile pentru scrutin au fost estimate la circa 1,7 milioane de lei moldovenești, aproximativ 110.000 de euro. Buletinele vor fi editate în trei limbi – română, rusă şi găgăuză. Pe teritoriul UTA Gagauz-Yeri vor fi deschise 62 de secţii de votare.

Membrii Adunării Populare sunt aleşi prin vot direct, pe un mandat de patru ani. Partidele, blocurile electorale, alte organizaţii obşteşti-politice pot înainta o singură candidatură pentru fiecare circumscripţie electorală, care sunt 35 la număr. În circumscripţiile electorale, unde niciun candidat nu va obţine mai mult de 50 la sută din voturi, va avea loc al doilea tur de scrutin.

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmărește TIMPUL pe Google News și Telegram!


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *