Externe

Georgia: Victorie zdrobitoare a partidului aflat la putere în al doilea tur al alegerilor legislative

"Visul georgian a câștigat în 48 din cele 50 de circumscripții, unde a avut loc un al doilea tur de scrutin duminică", a declarat șefa Comisiei Electorale Centrale, Ketevan Dangadze. Astfel, partidul aflat la putere întrunește numărul necesar de locuri pentru a obține o majoritate constituțională în parlament. "Candidații independenți au câștigat în doua circumscripții", a adăugat ea.

În primul tur de scrutin, la 8 octombrie, Visul georgian obținuse 48,68% de sufragii față de 27,11% cât acumulase Mișcarea națională unificată (MNU).

Pentru prima oară în istoria acestei foste republici sovietice, un mic partid prorus Alianța patrioților a reușit să treacă pragul de 5% al voturilor necesare pentru a putea să acceadă în parlament.

După două tururi de scrutin, Visul georgian va avea 115 mandate în parlament, MNU — 27, Alianța patrioților — șase, iar candidații independenți — două.

Această largă majoritate va permite partidului Visul georgian să formeze un nou guvern și să adopte amendamente la Constituție.

După primul tur de scrutin și neregulile semnalate duminică, partidele din opoziție au acuzat guvernul de fraude masive, contestație respinsă de autorități.

"Alegerile s-au desfășurat într-o atmosferă calmă și alegătorii au putut să se exprime liber", a indicat Comisia Electorală Centrală în cursul unei conferințe de presă, dar Societatea internațională pentru democrație și alegeri libere — o organizație neguvernamentală locală care desfășurase 700 de observatori — a denunțat mai multe încălcări ale normelor electorale.

"Georgienii au constatat că li se neagă o opțiune electorală liberă. Nivelul încălcărilor normelor electorale, presiunilor împotriva alegătorilor și al cumpărărilor de voturi este înspăimântător", a declarat la rândul său pentru AFP Giorgi Baramidze, unul din conducătorii MNU.

Aceste acuzații, care marcaseră deja primul tur, intervin în timp ce aliații occidentali ai Georgiei supraveghează cu atenție desfășurarea acestor alegeri. Această țară din Caucazul de Sud, care se ambiționează să intre în NATO, este de fapt una dintre rarele exemple bune în materie de democrație printre fostele republici sovietice.

Sursa: Agerpres

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmărește TIMPUL pe Google News și Telegram!


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *