Actualitate

Germania – locomotiva economiei europene

În curând, unul dintre cei mai influenți politicieni actuali, cancelarul Angela Merkel, va efectua o vizită în R. Moldova. Aceasta va fi prima vizită a unui șef de guvern german de la formarea Republicii Moldova. Cum arată paradisul economic german şi care ramuri sunt pilonii economiei Germaniei aflaţi din cele ce urmează.

Germania este una dintre cele mai dezvoltate şi solide țări din lume, bazată pe industria prelucrătoare şi comerţul exterior, şi a devenit, în ultimii ani, una dintre locomotivele economiei mondiale. Ea are cea mai mare economie naţională din Europa, a patra din lume după PIB-ul nominal şi a cincea din lume în funcţie de paritatea puterii de cumpărare, conform datelor din 2008. De la începuturile erei industriale, Germania a fost un lider inovator şi beneficiar al unei economii din ce în ce mai globalizate. Aceasta este lider mondial în exporturi, în 2011, în plină criză a datoriilor din zona euro, exportând bunuri în valoare de 1408 trilioane euro. Exporturile reprezintă mai mult de o treime din producţia naţională.

Germania este relativ săracă în materii prime. Numai lignitul și sarea de potasiu au importanţă din punct de vedere economic. Centralele electrice pe lignit sunt una dintre principalele surse de energie electrică din Germania. Petrolul, gazele naturale şi alte resurse sunt, în cea mai mare parte, importate din alte ţări.

Produsul intern brut este format în proporţie de 71 la sută din sectorul serviciilor, 28,1% – sectorul industrial şi 0,8% – sectorul agricol. Majoritatea bunurilor produse sunt din domeniul ingineriei, în special automobile, instalaţii mecanice, metalurgie şi bunuri chimicale. Germania este cel mai mare producător de turbine de vânt şi tehnologii ale puterii solare din lume. 2011 a fost un an-record pentru economia germană. Companiile germane au exportat mărfuri în valoare de peste 1 triliard de euro, cea mai mare cifră din istorie. Numărul de persoane angajate în câmpul muncii a crescut la 41,6 milioane de persoane, cea mai mare cifră înregistrată vreodată.

După reunificarea Germaniei din 1990, totuşi nivelul de trai şi veniturile anuale au rămas mai mari în fosta Germanie de Vest. Modernizarea şi integrarea economiei din estul Germaniei de azi continuă să fie un proces de lungă durată şi se prevede că acesta va dura până în 2019, transferurile anuale de la Vest la Est fiind până acum de aproximativ 80 de miliarde de dolari, în total. Totodată, în intervalul 1990-2009 Germania a primit investiţii străine directe de 700 miliarde de dolari. În anul 2009 investiţiile străine directe în Germania au fost de 36 miliarde dolari. De asemenea, Germania a generat investiţii pentru alte state, inclusiv R. Moldova, în valoare totală de 62,7 miliarde de dolari în 2009.

Agricultura

Potrivit statisticilor, agricultura, silvicultura, exploatarea reprezintă doar 0,8% din PIB-ul Germaniei şi antrenează doar 2,4% din numărul total al populaţiei. Cu toate acestea, sectorul agricol al nemţilor este extrem de productiv, iar Germania este în măsură să acopere 90% din nevoile sale nutriţionale cu producţia internă. Zootehnia este ramura principală a agriculturii nemţeşti, în special creşterea porcinelor (10 mln. capete) şi bovinelor (5,3 mln. capete). Producția vegetală limitată de condiţiile naturale nefavorabile, se bazează pe cultivarea cerealelor: grâu – 2744 tone, secară – 1904 t, orz – 2592 t, ovăz 890 t, sfeclă de zahăr – 7233 t, seminţe de in – 5 t, cartofi – 12140 t, mere, pere, prune şi cireşe – în total 533,3 t.

Germania este al treilea cel mai mare producător agricol din Uniunea Europeană, după Franţa şi Italia.

Industria

Industria şi construcţiile reprezintă 28% din produsul intern brut şi antrenează 29,7% din totalul forţei de muncă. Germania excelează în producţia de automobile, maşini, echipamente electrice şi produse chimice. Cu fabricarea de 5,2 milioane de vehicule în 2009, Germania a fost al patrulea cel mai mare producător mondial şi cel mai mare exportator de automobile.

Industria prelucrătoare este axată pe chimie şi construcţia de maşini. Produsele sale industriale exportate sunt: fontă şi feroaliaje, oţel, aluminiu, cupru rafinat, plumb, staniu, zinc, tractoare, maşini textile şi agricole, autovehicule, biciclete, locomotive, vagoane de cale ferată, nave etc.

Servicii

În 2011, sectorul serviciilor a constituit 71% din produsul intern brut (PIB) şi a oferit locuri de muncă pentru 67,5% din forţa de muncă. Subcomponentele de servicii sunt de natură financiară, închirieri şi activităţi de afaceri (30,5%), comerţ, hoteluri şi restaurante şi transport (18%) şi alte activităţi de servicii (21,7%).

Germania este al treilea cel mai vizitat stat din Europa, cu un total de 369,6 milioane de înnoptări pe parcursul anului 2010.

Energie

Germania este al cincilea cel mai mare consumator de energie din lume. Politica Guvernului promovează conservarea energiei şi dezvoltarea surselor de energie regenerabile, precum energia solară, eoliană, biomasă, hidro, geotermală. Ca urmare a măsurilor de economisire a energiei, eficienţa energetică a fost îmbunătăţirea de la începutul anilor 1970. Guvernul a stabilit obiectivul de a satisface jumătate din cererile ţării de energie din surse regenerabile până în 2050.

Transport

Cu poziţia sa centrală în Europa, Germania este un nod de transport important. Acest lucru este reflectat în reţelele sale de transport dense şi moderne. Germania dispune de o reţea de autostrăzi, a treia cea mai mare la nivel mondial după lungime şi unde lipseşte limita de viteză pentru majoritatea rutelor.

De asemenea, Germania a stabilit o reţea de trenuri de mare viteză care leagă marile oraşe germane, precum şi destinaţii din ţările vecine. Viteza maximă a trenului variază între 200 km/h şi 320 km/h. Conexiunile sunt oferite fie la intervale de 30 de minute, în fiecare oră, sau la două ore.

PIB-ul – 2570 trilioane de euro
Creștere PIB – 3.056%
PIB-ul pe cap de locuitor – 31437 euro
PIB – 0,8% – agricultura, 28,1% – industria, 71% – serviciile
Populaţia aflată sub pragul sărăciei – 15,6%
Rata şomajului – 5,6%
Salariul mediu brut – 4,217 euro
Salariul mediu net – 2040 euro
Principalele ramuri ale industriei – metalurgia feroasă şi ne feroasă, extracţia de cărbune, producerea de ciment, produse chimice, maşini, vehicule, maşini-unelte, electronice, produse alimentare şi băuturi, construcţii navale, textile
Export – 1288 trilioane euro
Import – 1155 trilioane euro
Datoria externă brută – 4713 trilioane dolari
Rezerve valutare – 200 bilioane euro

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmărește TIMPUL pe Google News și Telegram!


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *