Actualitate

Germania priveşte către miracolul economic polonez pentru creşterea postcoronavirus

Pentru că economia Poloniei este mai puţin afectată de pandemie şi se recuperează mai rapid de pe urma acesteia, nu este de mirare că firmele germane încearcă să profite de acest potenţial de creştere şi de pe urma transformării viitoare a economiei poloneze, scrie Deutsche Welle..

Banca Europeană pentru Reconstrucţie şi Dezvoltare (BERD) se aşteaptă ca economia poloneză să avanseze cu 3% în acest an, Polonia devenind astfel singurul stat membru al UE care va reveni la nivelul de dinaintea crizei până la finalul anului. Ţara a avansat de la 49% la 70% din media salariilor UE de când a aderat la UE în 2004, iar în noiembrie aceasta s-a situat din nou pe locul 3 în UE din punct de vedere al creşterii producţiei industriale.

Ministrul polonez al economiei Jaroslaw Gowin a declarat recent că multe companii poloneze s-au folosit de pandemie pentru a se reorganiza, a adopta un grad de digitalizare mai ridicat şi a interveni acolo unde alte lanţuri de aprovizionare au fost decimate.

Potrivit economistului şef al BERD Beata Javorcik, două aspecte va distinge redresarea poloneză de altele din Europa: diversitatea şi flexibilitatea.

De la prăbuşirea comunismului în Europa de Est, economiile poloneză şi germană au devenit din ce în ce mai interconectate. Comerţul german cu Europa de Est a suferit în 2020 pe fondul pandemiei, scăzând cu 8,4% la 423 mld. de euro, însă comerţul cu Polonia a rămas aproape constant la 123 mld. de euro în ciuda crizei, în timp ce importurile din Polonia către Germania chiar au crescut cu 1%.

Polonia a avansat pe poziţia cinci în clasamentul celor mai importanţi parteneri comerciali ai Germaniei.

„Diversitatea şi dimensiunea economiei poloneze sunt vitale pentru rezistenţa acesteia în criză, iar legăturile strânse cu economia germană sunt un alt factor din spatele acestui succes“, arată Marek Wasinski, de la Institutul Economic Polonez. Wasinski indică tehnologia de mediu drept cea mai interesantă pentru creşterea viitoare în Polonia.

Mai presus de toate, restructurarea viitoare a industriei energetice, dinspre cărbune către energiile regenerabile, ar putea fi un câmp major de activitate pentru companiile germane. Ministrul polonez al mediului Michal Kurtyka a anunţat recent că Polonia vrea să investească 240 mld. de euro până în 2030. Tranziţia din sectorul energiei pare să fie decisivă pentru succesul economic pe termen mediu al ţării.

Alte sectoare asupra cărora ar trebui să se concentreze atenţia investitorilor sunt cele ale serviciilor de business şi IT, unde Germania este doar al cincilea mare investitor, al industriei chimice, cât şi farma, arată Wasinski.

„Există de asemenea un potenţial în creştere de cooperare în automatizarea şi digitalizarea economiei poloneze şi în special sectorul manufacturier“, adaugă acesta.

Germania şi Polonia, crede Wasinski, sunt pe cale să devină centrul industrial al Europei de est, capabile să dezvolte lanţuri de aprovizionare „benefice pentru ambii parteneri“.

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmărește TIMPUL pe Google News și Telegram!


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *