Gheorghe Brega va fi premier interimar

publicat în Ultima oră pe 30 Octombrie 2015, 15:30

Președintele Nicolae Timofti l-a desemnat pe vicepremierul liberal Gheorghe Brega în funcția de premier interimar până la numirea unui nou Guvern.

Gheorghe Brega a declarat că prioritar este acum să fie consolidată societatea și să fie format cât mai urgent un guvern pro-european.

Amintim că, în conformitate cu o decizie din 2013 a Curții Constituționale, Valeriu Streleț nu mai poate îndeplini funcția de premier în exercițiu deoarece a fost demis pentru suspiciuni de corupție, pe care el le respinge.

Reamintim că, Parlamentul de la Chişinău a aprobat joi moţiunea de cenzură împotriva guvernului Valeriu Streleţ, care a fost astfel demis. Moţiunea de cenzură, depusă de socialişti şi comunişti şi care avea nevoie de votul a cel puţin 51 de parlamentari, a fost adoptată cu 65 de voturi.

Moţiunea a fost votată şi de deputaţi ai Partidului Democrat, care i-au reproşat lui Streleţ că a devenit "avocatul liderului PLDM, Vlad Filat" şi l-au acuzat că a încercat să obstrucţioneze anchetă în privinţa fraudei de la BEM.

Din cei 101 deputaţi, 21 de comunişti, 25 de socialişti şi 19 membri ai Partidului democrat au votat în favoarea moţiunii de cenzură.
Liderul PD, Marian Lupu, a susţinut că partidul sau doreşte să participe şi să formeze în maxim o săptămâna o nouă majoritate europeană. Acesta a declarat că PD rămâne pro-european şi nu va deturna Moldova de pe această direcţie, potrivit agora.md.

Valeriu Streleţ a declarat că ştiut că va fi demis încă din 17 octombrie, când a refuzat să-i răspundă la telefon oligarhului Vladimir Plahotniuc.

"Am înţeles ce scenariu se pregăteşte încă de la 17 octombrie, atunci când mi-a telefonat de două ori Plahotniuc, dar am refuzat să răspund. Nu am ce să discut cu el şi i-am transmis acest lucru şi domnului Candu (preşedintele Parlamentului)", a declarat Streleţ.

"Ce, nu era clar că Streleţ va fi în fruntea Guvernului pe puţin timp? Domnule Streleţ, v-aţi antrenat într-o lupta pe care nu o puteţi duce. Noi nu vom susţine următorul guvern pe care veţi încerca să îl investiţi. Cea mai bună soluţie pentru R. Moldova o reprezintă alegerile anticipat", a spus liderul socialiştilor, Igor Dodon, reputat pentru apropierea să de Rusia.

"Este al patrulea guvern PLDM care este demis pentru corupţie. În luna iulie trebuia să insistaţi pe candidatura Maiei Sandu sau să mergem la anticipate. V-aţi ocupat cu masochism politic al PLDM. Atunci când e baja va aduceţi aminte de Dumnezeu. Dar unde era Dumnezeu când înregistraţi islamul, când loveaţi în biserica. În Biblie scrie 'nu fură', dar voi voi furaţi miliarde. Şi apoi şantajaţi partenerii externi", a mai spus Dodon.
 
Sursa: radiochisinau