Graf Renson, prietenul lui Baghirov, „erou” în trei revoluţii? | Actualitate
Astăzi 19 Septembrie 2020, Sâmbătă - Ultima actualizare la 18 Septembrie 2020
Abonamente

Actualitate 11 Noiembrie 2011, ora 20:36    Din editia print

INEDITGraf Renson, prietenul lui Baghirov, „erou” în trei revoluţii?

Marime Font

Foto: litprom.ru

Încă un membru al grupului moscovit „Litprom” se presupune că a participat la revoluţiile din Chişinău, Kiev şi Cairo

Un important reprezentant al agenţiei ruseşti „Litprom”, al cărei redactor-şef este Eduard Baghirov, se află în vizorul instituţiilor de drept din RM, ca potenţial bănuit de implicare activă în evenimentele din 7 aprilie 2009. Este vorba despre Renat Hairullin, tătar de origine, care se presupune că a mai participat la revoluţiile din Cairo şi din Kiev. Bărbatul ar fi fost depistat în unele poze, aruncând cu pietre în clădirea Preşedinţiei. Dacă acesta este într-adevăr Hairullin, rezultă că el a intrat în RM prin regiunea transnistreană, necontrolată de grănicerii moldoveni. Pentru că, oficial, intrarea şi ieşirea sa din RM nu sunt înregistrate.


Renat Hairullin (Sursa Foto: litprom.ru)

Punându-l sub învinuire pe Baghirov, Procuratura Generală anunţa că, înainte de alegerile din aprilie 2009, membri ai pretinsei agenţii literare „Litprom” au fost atraşi de anumite cercuri din RM, interesate de destabilizarea situaţiei în RM. În opinia procurorilor, agenţia este compusă realmente din specialişti în tehnologii politice, care practică manipularea opiniei publice prin măsuri provocatoare, orientate spre subminarea proceselor preelectoral şi postelectoral. Oricum, procurorii au în prezent un singur învinuit – Baghirov.

Loading...


Chişinău, 2009

Zilele astea, surse din instituţiile de drept din RM ne-au pus la dispoziţie materiale inedite care, dacă vor fi confirmate, vor descoperi încă un cetăţean rus participant la evenimentele din 7 aprilie. Este vorba de fotografii cu un bărbat care aruncă cu pietre în clădirea Preşedinţiei. Se presupune că ar fi Renat Hairullin, important membru al „Litprom”. Potrivit surselor noastre, el nu este înregistrat la niciun punct de trecere a frontierei RM, dar nu se exclude că s-ar fi deplasat prin regiunea transnistreană. O altă fotografie mai clară înfăţişează un tip, care seamănă uluitor la chip cu Hairullin, la revoluţia din Egipt. La fel, se pregăteşte să arunce o piatră.


Chişinău 2009

Baghirov despre Renson: „Alcoolic, prostănac, afemeiat”

În lumea virtuală, Hairullin este supranumit Renson sau Graf Renson, iar Baghirov poate fi găsit pe Internet cu cognomenele Sfinx sau Djemal. Ambii sunt cetăţeni ai Rusiei, deşi niciunul nu este rus de origine. Hairullin e tătar, iar Baghirov - azer din Turkmenistan. Pe „Litprom”, Renson este prezentat ca manager al unei companii de sunete. Iar pe blogul său, www.renson.ki4.ru/index.html, el se proclamă scriitor: „Salut! Sunt marele Renson, cunoscut scriitor de reţea. Deosebirea esenţială dintre mine şi alţi scriitori de reţea este că eu scriu EXCLUSIV cu ÎNJURĂTURI. Acest lucru era actual în sec. XIX, pe vremea lui Barkov, însă astăzi poporul a început să-şi uite bogata şi viguroasa limbă rusă. Eu depun tot efortul ca să scriu, în scopul reînvierii tradiţiilor şi al dezvoltării culturii poporului nostru. Am admiratori în toată lumea. Alăturaţi-vă şi dvs.”.


Chişinău 2009


Relaţiile dintre Renson şi Baghirov sunt evidente. Hairullin este şi personaj al romanului lui Baghirov, „Idealistul”. Dacă ne amintim declaraţiile acestuia - precum că scrie o carte despre 7 aprilie 2009 -, merită atenţie faptul că, în „Idealistul”, el abordează subiectul revoluţiei din Kiev. Iată cum autorul îşi prezintă amicul în această carte: „Alcoolic, prostănac, afemeiat, un tătar voinic, chel şi cu ochelari, Renat Hairullin a venit cândva, cu o ocazie, la Moscova din Extremul Orient (…). Este un băiat agil, exploziv şi, mai mult, iubeşte foarte tare Rusia… (…) Ne-am cunoscut la o serată a site-ului literar „Litprom”, unde ambii mergem aproape de la fondare…”. Iar într-o misivă a lui Baghirov, scrisă în detenţie la Chişinău, se fac aluzii referitoare la implicarea lui Renson în evenimentele din 7 aprilie: „Zilele astea s-a aflat că este gata un serial, al cărui scenariu a fost pregătit de noi. Autorii sunt eu şi Renat Hairullin. Vivat Rusia!”.


Chişinău 2009

Cobileanski despre Baghirov: „Îi purta simpatie lui Filat”

Cei doi sunt şi traducătorii filmului „Plictis şi inspiraţie” de Igor Cobileanski. Regizorul spune că nu-l cunoaşte pe Hairullin, dar pe Baghirov l-ar fi cunoscut întâmplător, după ce acesta i-ar fi tradus filmul fără ştirea sa. „Mi-a trimis filmul tradus. Şi-a cerut scuze, explicându-mi că şi spectatorul rus ar trebui să-l privească. Pe atunci habar nu aveam cine-i Baghirov. De-aş fi făcut eu traducerea, m-ar fi costat prea scump. I-am promis că, de va trece prin Moldova, îl voi cinsti cu un vin bun. A venit în vara lui 2009”. Baghirov i-a lăsat o impresie plăcută lui Cobileanski şi ei s-au mai întâlnit. „Discutam şi politică. El este un interlocutor inteligent şi apelează la argumente plauzibile. Se arăta a fi un anticomunist convins şi avea predilecţii pentru partidele de centru-dreapta. N-avea ochi să-l vadă pe Ghimpu, dar îi purta o simpatie deosebită lui Filat. Nu s-a pronunţat niciodată agresiv faţă de Lupu, aşa cum face acum. Din câte îmi dau seama, este şi antiputinist, dar se mândreşte mult cu FSB-ul rusesc”, afirmă Cobileanski. El spune că Baghirov l-a sunat şi după ce ieşise din închisoare: „L-am felicitat şi ne-am înţeles să ne vedem peste câteva zile. Pe urmă, am aflat din presă că a fugit”. Întrebat de TIMPUL cum a tradus filmul, Baghirov ne-a spus că vorbeşte cel puţin şapte limbi, dar româna îi place în mod special. „Româna este foarte frumoasă şi eufonică. Când am venit în RM, am decis din start să o învăţ şi n-am renunţat la această idee. Nu pot spune că aş vorbi-o bine, dar o cunosc”.

Renson nu răspunde la întrebări

Deşi astăzi îl critică pe Putin, acum câţiva ani, Baghirov era un cunoscut promotor al partidului „Edinaia Rossia”. Totuşi, el nici în Rusia nu este prea agreat. Într-un comentariu de pe site-ul „Eho Moskvî”, cineva scrie: „Baghirov şi Morari, conduşi de Tkaciuk şi Filat, au organizat pogromul din aprilie, ca să scape de Voronin”. Altcineva notează: „Se lăuda că el, Eduard cel Mare, împreună cu Morari (se are în vedere jurnalista Natalia Morari – n.r.), a organizat marea revoluţie moldovenească. Dacă va zice acum că n-are treabă, se va alege cu o onoare de flecar”. După reţinerea sa, portalul „Novîi Reghion” anunţa că a fost arestat „scriitorul şi internet-provocatorul Baghirov”, care ar fi parte a „imperiului de propagandă” al ideologului Vladislav Surkov, consilier de stat al Rusiei de rangul I şi prim adjunct al şefului administraţiei preşedintelui Medvedev. Amintim că, după ce prim-viceprocurorul general Andrei Pântea a declarat pentru TIMPUL că Baghirov a fost promovat ca scriitor de o altă persoană apropiată Kremlinului, Constantin Rîkov, el a fost acuzat că ar fi atacat statul rus. Învinuirea este nefondată, afirmaţiile procurorului fiind confirmate şi de către Baghirov. „N-am făcut parte niciodată din niciun partid. Cu Surkov nu mă cunosc, însă Rîkov este prietenul meu. Împreună am realizat proiectul „Gastarbeiterul” (primul roman al lui Baghirov – n.r.)”, ne-a spus fugarul.


Chişinău 2009


Solicitat de TIMPUL, Renat Hairullin nu ne-a răspuns la mesaje. N-am reuşit să aflăm contactele sale nici de la Baghirov. „De ce are nevoie TIMPUL de Renat Hairullin?”, s-a interesat el. I-am explicat că am vrea să aflăm dacă Renson a fost în RM. „N-a fost nici o singură dată în viaţă”, ne-a răspuns Baghirov.


Cairo 2011

Baghirov despre moldoveni: „Vite sălbatice, învăţate de Stalin să-şi şteargă fundul”

În ce măsură poate fi crezut Baghirov, ale cărui declaraţii se contrazic flagrant, este o altă problemă. Dacă, la Chişinău, s-a declarat nevinovat, imediat ce a ajuns la Moscova a spus presei: „Numai eu am reuşit să organizez o asemenea manifestaţie în Moldova. Niciodată n-am afirmat că n-am legături cu evenimentele din 7 aprilie, ci că securitatea moldovenească nu are dovezi despre aceasta”. Şi anticomunismul său, şi dragostea faţă de RM par a fi aberaţii exemplare. Zice că respectă moldovenii, dar îi face albie de porci: „Ei toată viaţa au fost frecaţi de cui nu îi era lene şi mintea lor este distrusă genetic. Pentru ei e complicat să priceapă că nu demult nu exista nicio Moldovă. A existat demult Principatul moldovenesc, care a stat trei sute de ani sub turci. Iubiţii lor români îi băteau şi-i înhămau la cai până în 1940. Atunci a venit Stalin şi a învăţat aceste vite sălbatice să nu-şi mai şteargă fundul cu cărămizi, ci cu hârtie igienică. Le-a făcut o republică separată, le-a construit spitale şi şcoli, le-a dăruit Transnistria. Da, a împuşcat oameni, dar pentru asta şi era Stalin. În schimb, astăzi există Moldova. Ei sunt robi. Aici e nevoie de zeci de ani şi de muncă asiduă. De munca noastră. Tu eşti pregătit pentru aceasta, Baghirov?”. Dar ce interes ar putea să aibă un om care ne dispreţuieşte în asemenea hal să ne poarte de grijă? Niciunul. Aici aduce a bani şi, dacă e aşa... cine l-a plătit pe Baghirov care, ulterior, se tot lăuda: „În RM, eu şi câţiva băieţi mai activi am dat jos comuniştii pentru totdeauna”?


Renat Hairullin, îmbrăţişat de Eduard Baghirov. Pe perete - steagul "Litprom" 

Baghirov despre Zubco: „Este un zero”

Întrebat de ce îi atacă pe Lupu şi pe Zubco, Baghirov ne-a răspuns fără explicaţii: „Nu m-am întâlnit cu Zubco. Este un nimeni, ca să mă întâlnesc cu el. La voi e procuror general, dar pentru mine el este mai puţin decât zero. Este supusul lui Lupu şi m-a presat la indicaţiile acestuia”. Şi aici lucrurile sunt mult prea bizare. Cine în ţara noastră s-ar bucura să audă astfel de calificative despre cei doi? Să nu uităm că există cel puţin un om care a profitat de evadarea lui Baghirov, solicitând şi mai insistent demisia lui Zubco... Tot el a cerut destituirea din funcţie a lui Lupu.


Renat Hairullin (în stânga) şi Eduard Baghirov (în dreapta) la o lansare de carte la Litprom


Amintim că Eduard Baghirov a venit în Rusia din Turkmenistan, după ce a dezertat din armată. Ulterior, a nimerit în puşcărie pentru furt. În 2008, a intrat într-un scandal de proporţii, după ce l-a bătut pe jurnalistul Oleg Kaşin.  


PLICTIS şi INSPIRAŢIE de Igor Cobileanschi. Traducere şi voce: Eduard Baghirov, Versuri: Renat Hairullin

 Urmărește știrile Timpul.md pe Telegram
loading...
blog comments powered by Disqus

Din aceeaşi secţiune

Cele mai noi ştiri de azi

Actualitate 18 Septembrie 2020, ora: 17:38

Alegeri 2020 / Andrian Candu a fost „eliminat” din cursa electorală

Alegeri 2020 / Andrian Candu a fost „eliminat” din cursa electorală

Andrian Candu nu a fost înregistrat în calitate de candidat la alegerile prezidențiale din partea partidului Pro Moldova. Împotriva înregistrării acestuia au votat 5 membri ai CEC. Alții 2 s-au abținut.

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 18 Septembrie 2020, ora: 14:08

Uniunea Europeană și-a asigurat 300 de milioane de doze din vaccinul Sanofi-GSK

Uniunea Europeană și-a asigurat 300 de milioane de doze din vaccinul Sanofi-GSK

Uniunea Europeană a convenit achiziționarea unui potențial vaccin anti-covid cu Sanofi și GSK în al doilea astfel de acord pentru asigurarea de astfel de doze, în condițiile în care se apropie termenul limită pentru înscrierea în programul de achiziționare de...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 18 Septembrie 2020, ora: 09:15

Socialistul Corneliu Furculiță recunoaște că în „marea” Uniune Sovietică veceurile din curtea școlii erau într-o stare catastrofală

Socialistul Corneliu Furculiță recunoaște că în „marea” Uniune Sovietică veceurile din curtea școlii erau într-o stare catastrofală Foto: simbol

Corneliu Furculiță lasă să se înțeleagă că WC-urile din timpul URSS erau într-o stare deplorabilă. Deputatul PSRM a învătat la școala din satul Sadova, actualul raion Călărași pe care a terminat-o în anul 1986. 

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 18 Septembrie 2020, ora: 09:04

Moldova (n-)are viitor?! / În doar patru ani populația a SCĂZUT cu 170 de mii de oameni. Doar anul trecut au plecat 40 de mii de cetățeni apți de muncă, iar asta este aproape egal cu populația unui raion

Moldova (n-)are viitor?! / În doar patru ani populația a SCĂZUT cu 170 de mii de oameni. Doar anul trecut au plecat 40 de mii de cetățeni apți de muncă, iar asta este aproape egal cu populația unui raion

Tinerii continuă să plece în număr mare din Moldova, iar motivele principale ale acestei decizii sunt șomajul, salariile mici și incertitudinea.

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 18 Septembrie 2020, ora: 08:37

alegeri 2020 Alexandru Tănase comentează circulara expediată de CEC: „Nu are NICIO VALOARE juridică. E o pierdere de timp”

Alexandru Tănase comentează circulara expediată de CEC: „Nu are NICIO VALOARE juridică. E o pierdere de timp”

Circulara Comisiei Electorale Centrale (CEC), care interzice partidelor să finanțeze campaniile candidaților înaintați, nu are valoare juridică. Asta a declarat Alexandru Tănase, ex-președintele Curții Constituționale în cadrul emisiunii „Punctul pe azi” de...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 18 Septembrie 2020, ora: 07:28

Suspiciune de fraudă la vaccinul rusesc / Forbes: Au fabricat rușii date despre producerea vaccinului lor Covid-19?

Suspiciune de fraudă la vaccinul rusesc / Forbes: Au fabricat rușii date despre producerea vaccinului lor Covid-19?

Săptămâna trecută, o echipă de oameni de știință ruși a publicat rezultatele primelor două faze a procesului de fabricare a unui nou vaccin anti-Covid-19 dezvoltat în Rusia care ridică mai multe semne de întrebare și care a atras atenția mai multor oameni de...

( ) Citeşte tot articolul

Culinar.md 18 Septembrie 2020, ora: 04:25

(REȚETA ZILEI) Mâncare de gutui cu pui

(REȚETA ZILEI) Mâncare de gutui cu pui

Asocierea dintre fructe şi carne este una ingeniosă. Încearcă această reţetă, cu siguranţă o vei repeta.

( ) Citeşte tot articolul

Horoscop 18 Septembrie 2020, ora: 01:58

Horoscop 18 septembrie 2020. Oboseala se resimte la final de săptămână

Horoscop 18 septembrie 2020. Oboseala se resimte la final de săptămână

Horoscop 18 septembrie 2020. După o săptămână plină cu activități de tot felul, în sfârșit a venit timpul pentru o binemeritată odihnă. Oboseala se resimte din plin, iar nevoia de pauză este tot mai acută. Dintre toate zodiile, cei mai fresh sunt nativii în...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 18 Septembrie 2020, ora: 01:47

„Vrei să bei cu 5 lei?” Un bărbat din Bălți vinde printre gard alcool contrafăcut / VIDEO

„Vrei să bei cu 5 lei?” Un bărbat din Bălți vinde printre gard alcool contrafăcut / VIDEO

De-i cald, de plouă, de bate vântul, alcoolul ieftin și fără acte de proveninență se vinde ca pâinea caldă într-o curte din orașul Bălți. Un bărbat și-a făcut un punct de comercializare a alcoolului contrafăcut chiar după gard. 100 de grame de vodcă sunt...

( ) Citeşte tot articolul

Timpul Local 18 Septembrie 2020, ora: 00:50

Prognoza METEO. Schimbări radicale: temperaturile scad brusc

Prognoza METEO. Schimbări radicale: temperaturile scad brusc

Pentru astăzi meteorologii prevăd maxime de +26..+29 de grade Celsius în nord, +27..+30 de grade în centru și +28..+31 de grade în sud.

( ) Citeşte tot articolul

Sănătate 17 Septembrie 2020, ora: 12:49

VIDEO: Cum sunt făcute conservele de TON - Mai mănânci după ce vezi asta?

VIDEO: Cum sunt făcute conservele de TON - Mai mănânci după ce vezi asta?

 Te-ai întrebat vreodată cum sunt fabricate conservele de ton? Acum poți vedea imagini rare dintr-o fabrică.

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 17 Septembrie 2020, ora: 12:45

Tariful la gaz ar urma să scadă cu exact o lună înainte de turul 1 al alegerilor

Tariful la gaz ar urma să scadă cu exact o lună înainte de turul 1 al alegerilor Foto: simbol

Consumatorii vor plăti mai puțin pentru gazele naturale începând cu luna viitoare. Întreprinderea Moldovagaz a solicitat Agenției Naționale pentru Reglementare în Energetică să reducă tarifele la combustibilul albastru.

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 17 Septembrie 2020, ora: 12:40

„Zâmbește, e gratis” i-a câștigat pe Stamate și Nagacevschi, în toate instanțele naționale. Dumitru Țîra: „Le mulțumesc pentru această experiență”

„Zâmbește, e gratis” i-a câștigat pe Stamate și Nagacevschi, în toate instanțele naționale. Dumitru Țîra: „Le mulțumesc pentru această experiență”

Colegiul civil, comercial și de contencios administrativ al Curții Supreme de Justiție (CSJ), examinând recursul Ministerului Justiției la cererea de chemare în judecată depusă de Dumitru Țîra cu privire la contestarea unui act administrativ al instituției, l-a declarat...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 17 Septembrie 2020, ora: 12:36

FOTO. O toaletă dintr-o şcoală din R. Moldova, inaugurată cu tăierea panglicii roşii. Oficialii au fost întâlniţi cu pâine şi sare

FOTO. O toaletă dintr-o şcoală din R. Moldova, inaugurată cu tăierea panglicii roşii. Oficialii au fost întâlniţi cu pâine şi sare

Deschiderea unui grup sanitar în Gimnaziul din satul Hiliuţi, raionul Râşcani, a devenit prilej pentru câţiva oficiali de a tăia panglica roşie cu această ocazie. La inaugurarea WC-ului au participat primarul satului, Alexandru Sandu, deputatul socialist Vladimir...

( ) Citeşte tot articolul
Current tier / breakpoint: xs sm md lg xl (= visible only on this breakpoint)

.hidden-xs-down .hidden-sm-down .hidden-md-down .hidden-lg-down

.hidden-xs-up .hidden-sm-up .hidden-md-up .hidden-lg-up .hidden-xl

.hidden-xs (only) .hidden-sm (only) .hidden-md (only) .hidden-lg (only) .hidden-xl (only)