Astăzi 18 Ianuarie 2020, Sâmbătă - Ultima actualizare la ora 12:23
Abonamente

Actualitate 11 Noiembrie 2011, ora 20:36    Din editia print

INEDITGraf Renson, prietenul lui Baghirov, „erou” în trei revoluţii?

Marime Font

Foto: litprom.ru

Încă un membru al grupului moscovit „Litprom” se presupune că a participat la revoluţiile din Chişinău, Kiev şi Cairo

Un important reprezentant al agenţiei ruseşti „Litprom”, al cărei redactor-şef este Eduard Baghirov, se află în vizorul instituţiilor de drept din RM, ca potenţial bănuit de implicare activă în evenimentele din 7 aprilie 2009. Este vorba despre Renat Hairullin, tătar de origine, care se presupune că a mai participat la revoluţiile din Cairo şi din Kiev. Bărbatul ar fi fost depistat în unele poze, aruncând cu pietre în clădirea Preşedinţiei. Dacă acesta este într-adevăr Hairullin, rezultă că el a intrat în RM prin regiunea transnistreană, necontrolată de grănicerii moldoveni. Pentru că, oficial, intrarea şi ieşirea sa din RM nu sunt înregistrate.


Renat Hairullin (Sursa Foto: litprom.ru)

Punându-l sub învinuire pe Baghirov, Procuratura Generală anunţa că, înainte de alegerile din aprilie 2009, membri ai pretinsei agenţii literare „Litprom” au fost atraşi de anumite cercuri din RM, interesate de destabilizarea situaţiei în RM. În opinia procurorilor, agenţia este compusă realmente din specialişti în tehnologii politice, care practică manipularea opiniei publice prin măsuri provocatoare, orientate spre subminarea proceselor preelectoral şi postelectoral. Oricum, procurorii au în prezent un singur învinuit – Baghirov.


Chişinău, 2009

Zilele astea, surse din instituţiile de drept din RM ne-au pus la dispoziţie materiale inedite care, dacă vor fi confirmate, vor descoperi încă un cetăţean rus participant la evenimentele din 7 aprilie. Este vorba de fotografii cu un bărbat care aruncă cu pietre în clădirea Preşedinţiei. Se presupune că ar fi Renat Hairullin, important membru al „Litprom”. Potrivit surselor noastre, el nu este înregistrat la niciun punct de trecere a frontierei RM, dar nu se exclude că s-ar fi deplasat prin regiunea transnistreană. O altă fotografie mai clară înfăţişează un tip, care seamănă uluitor la chip cu Hairullin, la revoluţia din Egipt. La fel, se pregăteşte să arunce o piatră.


Chişinău 2009

Baghirov despre Renson: „Alcoolic, prostănac, afemeiat”

În lumea virtuală, Hairullin este supranumit Renson sau Graf Renson, iar Baghirov poate fi găsit pe Internet cu cognomenele Sfinx sau Djemal. Ambii sunt cetăţeni ai Rusiei, deşi niciunul nu este rus de origine. Hairullin e tătar, iar Baghirov - azer din Turkmenistan. Pe „Litprom”, Renson este prezentat ca manager al unei companii de sunete. Iar pe blogul său, www.renson.ki4.ru/index.html, el se proclamă scriitor: „Salut! Sunt marele Renson, cunoscut scriitor de reţea. Deosebirea esenţială dintre mine şi alţi scriitori de reţea este că eu scriu EXCLUSIV cu ÎNJURĂTURI. Acest lucru era actual în sec. XIX, pe vremea lui Barkov, însă astăzi poporul a început să-şi uite bogata şi viguroasa limbă rusă. Eu depun tot efortul ca să scriu, în scopul reînvierii tradiţiilor şi al dezvoltării culturii poporului nostru. Am admiratori în toată lumea. Alăturaţi-vă şi dvs.”.


Chişinău 2009


Relaţiile dintre Renson şi Baghirov sunt evidente. Hairullin este şi personaj al romanului lui Baghirov, „Idealistul”. Dacă ne amintim declaraţiile acestuia - precum că scrie o carte despre 7 aprilie 2009 -, merită atenţie faptul că, în „Idealistul”, el abordează subiectul revoluţiei din Kiev. Iată cum autorul îşi prezintă amicul în această carte: „Alcoolic, prostănac, afemeiat, un tătar voinic, chel şi cu ochelari, Renat Hairullin a venit cândva, cu o ocazie, la Moscova din Extremul Orient (…). Este un băiat agil, exploziv şi, mai mult, iubeşte foarte tare Rusia… (…) Ne-am cunoscut la o serată a site-ului literar „Litprom”, unde ambii mergem aproape de la fondare…”. Iar într-o misivă a lui Baghirov, scrisă în detenţie la Chişinău, se fac aluzii referitoare la implicarea lui Renson în evenimentele din 7 aprilie: „Zilele astea s-a aflat că este gata un serial, al cărui scenariu a fost pregătit de noi. Autorii sunt eu şi Renat Hairullin. Vivat Rusia!”.


Chişinău 2009

Cobileanski despre Baghirov: „Îi purta simpatie lui Filat”

Cei doi sunt şi traducătorii filmului „Plictis şi inspiraţie” de Igor Cobileanski. Regizorul spune că nu-l cunoaşte pe Hairullin, dar pe Baghirov l-ar fi cunoscut întâmplător, după ce acesta i-ar fi tradus filmul fără ştirea sa. „Mi-a trimis filmul tradus. Şi-a cerut scuze, explicându-mi că şi spectatorul rus ar trebui să-l privească. Pe atunci habar nu aveam cine-i Baghirov. De-aş fi făcut eu traducerea, m-ar fi costat prea scump. I-am promis că, de va trece prin Moldova, îl voi cinsti cu un vin bun. A venit în vara lui 2009”. Baghirov i-a lăsat o impresie plăcută lui Cobileanski şi ei s-au mai întâlnit. „Discutam şi politică. El este un interlocutor inteligent şi apelează la argumente plauzibile. Se arăta a fi un anticomunist convins şi avea predilecţii pentru partidele de centru-dreapta. N-avea ochi să-l vadă pe Ghimpu, dar îi purta o simpatie deosebită lui Filat. Nu s-a pronunţat niciodată agresiv faţă de Lupu, aşa cum face acum. Din câte îmi dau seama, este şi antiputinist, dar se mândreşte mult cu FSB-ul rusesc”, afirmă Cobileanski. El spune că Baghirov l-a sunat şi după ce ieşise din închisoare: „L-am felicitat şi ne-am înţeles să ne vedem peste câteva zile. Pe urmă, am aflat din presă că a fugit”. Întrebat de TIMPUL cum a tradus filmul, Baghirov ne-a spus că vorbeşte cel puţin şapte limbi, dar româna îi place în mod special. „Româna este foarte frumoasă şi eufonică. Când am venit în RM, am decis din start să o învăţ şi n-am renunţat la această idee. Nu pot spune că aş vorbi-o bine, dar o cunosc”.

Renson nu răspunde la întrebări

Deşi astăzi îl critică pe Putin, acum câţiva ani, Baghirov era un cunoscut promotor al partidului „Edinaia Rossia”. Totuşi, el nici în Rusia nu este prea agreat. Într-un comentariu de pe site-ul „Eho Moskvî”, cineva scrie: „Baghirov şi Morari, conduşi de Tkaciuk şi Filat, au organizat pogromul din aprilie, ca să scape de Voronin”. Altcineva notează: „Se lăuda că el, Eduard cel Mare, împreună cu Morari (se are în vedere jurnalista Natalia Morari – n.r.), a organizat marea revoluţie moldovenească. Dacă va zice acum că n-are treabă, se va alege cu o onoare de flecar”. După reţinerea sa, portalul „Novîi Reghion” anunţa că a fost arestat „scriitorul şi internet-provocatorul Baghirov”, care ar fi parte a „imperiului de propagandă” al ideologului Vladislav Surkov, consilier de stat al Rusiei de rangul I şi prim adjunct al şefului administraţiei preşedintelui Medvedev. Amintim că, după ce prim-viceprocurorul general Andrei Pântea a declarat pentru TIMPUL că Baghirov a fost promovat ca scriitor de o altă persoană apropiată Kremlinului, Constantin Rîkov, el a fost acuzat că ar fi atacat statul rus. Învinuirea este nefondată, afirmaţiile procurorului fiind confirmate şi de către Baghirov. „N-am făcut parte niciodată din niciun partid. Cu Surkov nu mă cunosc, însă Rîkov este prietenul meu. Împreună am realizat proiectul „Gastarbeiterul” (primul roman al lui Baghirov – n.r.)”, ne-a spus fugarul.


Chişinău 2009


Solicitat de TIMPUL, Renat Hairullin nu ne-a răspuns la mesaje. N-am reuşit să aflăm contactele sale nici de la Baghirov. „De ce are nevoie TIMPUL de Renat Hairullin?”, s-a interesat el. I-am explicat că am vrea să aflăm dacă Renson a fost în RM. „N-a fost nici o singură dată în viaţă”, ne-a răspuns Baghirov.


Cairo 2011

Baghirov despre moldoveni: „Vite sălbatice, învăţate de Stalin să-şi şteargă fundul”

În ce măsură poate fi crezut Baghirov, ale cărui declaraţii se contrazic flagrant, este o altă problemă. Dacă, la Chişinău, s-a declarat nevinovat, imediat ce a ajuns la Moscova a spus presei: „Numai eu am reuşit să organizez o asemenea manifestaţie în Moldova. Niciodată n-am afirmat că n-am legături cu evenimentele din 7 aprilie, ci că securitatea moldovenească nu are dovezi despre aceasta”. Şi anticomunismul său, şi dragostea faţă de RM par a fi aberaţii exemplare. Zice că respectă moldovenii, dar îi face albie de porci: „Ei toată viaţa au fost frecaţi de cui nu îi era lene şi mintea lor este distrusă genetic. Pentru ei e complicat să priceapă că nu demult nu exista nicio Moldovă. A existat demult Principatul moldovenesc, care a stat trei sute de ani sub turci. Iubiţii lor români îi băteau şi-i înhămau la cai până în 1940. Atunci a venit Stalin şi a învăţat aceste vite sălbatice să nu-şi mai şteargă fundul cu cărămizi, ci cu hârtie igienică. Le-a făcut o republică separată, le-a construit spitale şi şcoli, le-a dăruit Transnistria. Da, a împuşcat oameni, dar pentru asta şi era Stalin. În schimb, astăzi există Moldova. Ei sunt robi. Aici e nevoie de zeci de ani şi de muncă asiduă. De munca noastră. Tu eşti pregătit pentru aceasta, Baghirov?”. Dar ce interes ar putea să aibă un om care ne dispreţuieşte în asemenea hal să ne poarte de grijă? Niciunul. Aici aduce a bani şi, dacă e aşa... cine l-a plătit pe Baghirov care, ulterior, se tot lăuda: „În RM, eu şi câţiva băieţi mai activi am dat jos comuniştii pentru totdeauna”?


Renat Hairullin, îmbrăţişat de Eduard Baghirov. Pe perete - steagul "Litprom" 

Baghirov despre Zubco: „Este un zero”

Întrebat de ce îi atacă pe Lupu şi pe Zubco, Baghirov ne-a răspuns fără explicaţii: „Nu m-am întâlnit cu Zubco. Este un nimeni, ca să mă întâlnesc cu el. La voi e procuror general, dar pentru mine el este mai puţin decât zero. Este supusul lui Lupu şi m-a presat la indicaţiile acestuia”. Şi aici lucrurile sunt mult prea bizare. Cine în ţara noastră s-ar bucura să audă astfel de calificative despre cei doi? Să nu uităm că există cel puţin un om care a profitat de evadarea lui Baghirov, solicitând şi mai insistent demisia lui Zubco... Tot el a cerut destituirea din funcţie a lui Lupu.


Renat Hairullin (în stânga) şi Eduard Baghirov (în dreapta) la o lansare de carte la Litprom


Amintim că Eduard Baghirov a venit în Rusia din Turkmenistan, după ce a dezertat din armată. Ulterior, a nimerit în puşcărie pentru furt. În 2008, a intrat într-un scandal de proporţii, după ce l-a bătut pe jurnalistul Oleg Kaşin.  


PLICTIS şi INSPIRAŢIE de Igor Cobileanschi. Traducere şi voce: Eduard Baghirov, Versuri: Renat Hairullin

 Urmărește știrile Timpul.md pe Telegram
loading...
Loading...
blog comments powered by Disqus

Din aceeaşi secţiune

Cele mai noi ştiri de azi

Actualitate 18 Ianuarie 2020, ora: 12:23

Gătită la perfecţie, friptura de fazan umplut la cuptor în vas roman poate face cinste oricărei mese festive, de sărbători sau în familie. Este o friptură fină, ce se distinge prin carnea fragedă şi suculentă, având o piele crocantă şi o umplutură rafinată....

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 18 Ianuarie 2020, ora: 12:09

Nominalizările pentru cea de-a 92-a ediţie a galei premiilor Academiei de film americane, ce va avea loc pe 9 februarie, au fost anunţate luni, de actorii Issa Rae şi John Cho. Ediţia de anul acesta a galei Oscar va avea loc fără o gazdă oficială, iar momentele din timpul ceremoniei...

( ) Citeşte tot articolul

Cultură 18 Ianuarie 2020, ora: 12:01

Grigore Vieru, poetul poporului român, care a luptat pentru Mișcarea de Eliberare Națională a Basarabia. Poetul ce a trezit poporul român la conștiința națională, la dragostea de patrie. După 11 ani de la moarte, el rămâne a fi un simbol pentru neamul românesc.

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 18 Ianuarie 2020, ora: 10:14

Olanda a exportat produse agricole în valoare de aproape 95 de miliade de euro într-un singur an

Olanda a exportat produse agricole în valoare de aproape 95 de miliade de euro într-un singur an

Exporturile de produse agricole ale Țărilor de Jos au crescut cu 4,6% în 2019, atingând un nou maxim istoric de 94,5 miliarde de euro, a anunţat vineri Institutul naţional de statistică.

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 18 Ianuarie 2020, ora: 10:11

Virgil Popescu, ministrul Economiei: Industria de apărare va deveni vector pentru dezvoltarea României

Virgil Popescu, ministrul Economiei: Industria de apărare va deveni vector pentru dezvoltarea României

Industria de apărare va deveni curând un vector pentru dezvoltarea României, a afirmat, într-un interviu acordat agenţiei MEDIAFAX, ministrul Economiei, Virgil Popescu.

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 18 Ianuarie 2020, ora: 09:48

Pavel Crușevan - cel mai acerb antisemit ȘOVIN RUS - principalul INCITATOR la Pogromului anti-evreiesc din Chișinău din aprilie 1903

Pavel Crușevan - cel mai acerb antisemit ȘOVIN RUS - principalul INCITATOR la Pogromului anti-evreiesc din Chișinău din aprilie 1903

Pаvel (Pavalаchii) Alexаndrovici Crușeveanu (Krușevan, în rusă Павел Александрович Крушеван) (n. 27 ianuarie (stil vechi) 1860, satul Ghindești, Ținutul Soroca, gubernia Basarabia — d. 18 iunie (stil vechi) 1909, Chișinău) a fost un jurnalist,...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 18 Ianuarie 2020, ora: 09:42

Toți cetățenii români vor trebui să-și schimbe cărțile de identitate(buletinele) până în august 2021 altfel NU VOR PUTEA TRECE HOTARUL

Toți cetățenii români vor trebui să-și schimbe cărțile de identitate(buletinele) până în august 2021 altfel NU VOR PUTEA TRECE HOTARUL

După atât timp, România intră în rândul lumii și va avea, în sfârșit, buletine biometrice. Îți vor încăpea în portofel, dar fac mai mult decât să fie mici.

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 18 Ianuarie 2020, ora: 09:40

Mărturisire BOMBĂ: Dincă i-a spus unui polițist sub acoperire care poza în deținut că voia să îl ARDĂ și pe Ștefan Risipițeanu

Mărturisire BOMBĂ: Dincă i-a spus unui polițist sub acoperire care poza în deținut că voia să îl ARDĂ și pe Ștefan Risipițeanu

Anchetatorii din Cazul Caracal au acționat ca în filme. Dacă în spațiul public se vehicula ideea că Dincă nu va putea fi descusut de oamenii legii și de procurorii DIICOT, teoriile s-au dovedit a fi false. Anchetatorii au introdus un polițist sub acoperire în celulă cu Dincă.

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 18 Ianuarie 2020, ora: 09:37

MESAJ DUR al șefei FMI: Riscăm o nouă mare CRIZĂ economică

MESAJ DUR al șefei FMI: Riscăm o nouă mare CRIZĂ economică

Șefa FMI, Kristalina Georgieva, a avertizat asupra riscurilor unei noi mari crize economice la nivel global, comparabilă cu cea de la sfârșitul anilor 20, marcată de inechitate și instabilitate financiară, potrivit Guardian.

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 18 Ianuarie 2020, ora: 09:37

Liderul PUN, Octavian Țîcu îl face praf pe Kulminski (ex-consilier al Maiei Sandu): „Își developează TOATĂ ESENȚA sa de agent de influență rusă”

Liderul PUN, Octavian Țîcu îl face praf pe Kulminski (ex-consilier al Maiei Sandu): „Își developează TOATĂ ESENȚA sa de agent de influență rusă”

Liderul Partidului Unității Naționale, deputatul Octavian Țîcu, vine cu o reacție la declarațiile fostului consilier al Maiei Sandu, Vladislav Kulminski, care ar încerca să dezbine electoratul românesc și proeuropean al R.Moldova. Potrivit lui Țîcu, acțiunile...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 18 Ianuarie 2020, ora: 09:13

Reacția fostului prieten al lui Dodon, acuzat că ar fi publicat pozele din vacanțele de lux: Dacă rămâne președinte, RENUNȚ la cetățenia R. Moldova

Reacția fostului prieten al lui Dodon, acuzat că ar fi publicat pozele din vacanțele de lux: Dacă rămâne președinte, RENUNȚ la cetățenia R. Moldova

Igor Grigoriev, fostul coleg de facultate al lui Igor Dodon, pe care șeful statului l-a acuzat că ar fi pus la dispoziția presei pozele pe care președintele le-a făcut în vacanțele sale de lux, a anunțat că nu are nicio legătură cu asta și că a părăsit Republica Moldova.

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 18 Ianuarie 2020, ora: 09:08

TRAGEDIE LA TIRASPOL. Un copil, de 11 ani, găsită SPÂNZURATĂ în podul casei

TRAGEDIE LA TIRASPOL. Un copil, de 11 ani, găsită SPÂNZURATĂ în podul casei

Tragedie într-o localitate din Tiraspol. O fetiţă de 11 ani şi-a pus capăt zilelor. Copila a fost găsită spânzurată în podul casei, anunţă aşa-numitul Minister de interne din stânga Nistrului, informează publika.md.

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 18 Ianuarie 2020, ora: 09:00

Site-ul pentru adulți PORNHUB dat în judecată pentru că nu asigură subtitrare

Site-ul pentru adulți PORNHUB dat în judecată pentru că nu asigură subtitrare

Portalul pentru adulți Pornhub este chemat în fața instanței pentru că nu oferă posibilități egale de a se bucura de conținutul oferit și persoanelor care au deficiențe de auz ori suferă de surzenie, notează TMZ, citat de Mediafax. Site-ul pentru adulți Pornhub...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 18 Ianuarie 2020, ora: 08:46

CEL MAI EFICIENT SUC ANTICELULITIC. Te scapă rapid de problemă!

CEL MAI EFICIENT SUC ANTICELULITIC. Te scapă rapid de problemă!

Sucul de grapefruit arde rapid grasimile si este unul dintre cele mai performante remedii anticelulitice.

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 18 Ianuarie 2020, ora: 08:27

În Ucraina a fost lansată prima linie din lume de prelucrare a frunzelor pentru obținerea hârtiei/ FOTO

În Ucraina a fost lansată prima linie din lume de prelucrare a frunzelor pentru obținerea hârtiei/ FOTO

La începutul lunii noiembrie am scris despre faptul că, un elev din Ucraina a elaborat o tehnologie unică de producere a hârtiei din frunzele căzute, acesta fiind premiat cu medalie de aur în cadrul Olimpiadei Geniilor în SUA. Nu a trecut mult timp, că proiectul a și...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 18 Ianuarie 2020, ora: 08:21

Mască cu miere și banane pentru părul uscat

Mască cu miere și banane pentru părul uscat

Parul isi poate pierde din stralucire in orice anotimp daca nu este ingrijit corect. In timpul verii, din cauza excesului de transpiratie pot aparea alergii ale scalpului sau alte probleme. Iarna, din princina frigului si a vantului, parul poate deveni uscat. 

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 18 Ianuarie 2020, ora: 08:13

Ministrul Mediului promite demararea, în primăvară, a celei mai ample campanii de împădurire pe care a avut-o vreodată România

Ministrul Mediului promite demararea, în primăvară, a celei mai ample campanii de împădurire pe care a avut-o vreodată România

Cea mai amplă campanie de împădurire a terenurilor degradate în vederea protejării solului, a refacerii echilibrului hidrologic şi a îmbunătăţirii condiţiilor de mediu va fi demarată în România în primăvara acestui an, a anunţat ministrul Mediului, Apelor şi Pădurilor, Costel...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 18 Ianuarie 2020, ora: 08:12

7 BENEFICII necunoscute ale frunzelor de Aloe Vera

7 BENEFICII necunoscute ale frunzelor de Aloe Vera

Numită și „crinul deșertului”, Aloe Vera este planta miraculoasă atât de binefăcătoare, încât te vei simți pătrunsă la un moment dat de evlavie în fața tuturor proprietăților sale. Conținând peste 200 de substanțe benefice, planta pe care...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 18 Ianuarie 2020, ora: 08:05

Maia Sandu și măcelul dintre partidele de dreapta

Maia Sandu și măcelul dintre partidele de dreapta

Campania electorală prezidențială încă n-a început, dar măcelul dintre partidele e dreapta este in toi.

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 18 Ianuarie 2020, ora: 07:48

Ucraina: Preşedintele Zelenski a respins demisia premierului Goncearuk

Ucraina: Preşedintele Zelenski a respins demisia premierului Goncearuk

Preşedintele Ucrainei, Volodimir Zelenski, a respins vineri seară demisia prezentată în cursul dimineţii de premierul Oleksi Honcearuk, care a luat această decizie după ce publicarea unei înregistrări audio a provocat o criză politică la Kiev.

( ) Citeşte tot articolul

Ultima oră 18 Ianuarie 2020, ora: 07:46

Voicu le răspunde deputaților PPDA. „Criminalitatea este produsul societății, nu al poliției separat”

Voicu le răspunde deputaților PPDA. „Criminalitatea este produsul societății, nu al poliției separat”

Ministrul de interne Pavel Voicu le răspunde deputaților Platformei Demnitate și Adevăr (PPDA), care i-au cerut astăzi să prezinte un raport cu privire la situația infracțională din ultima perioadă. De asemenea, Voicu a acuzat fostul Guvern de „problemele care au generat”...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 18 Ianuarie 2020, ora: 07:34

DEFRIȘĂRI ÎN MASĂ, LA DONDUȘENI. Copaci de 10.000 de lei, tăiați ilegal/ VIDEO

DEFRIȘĂRI ÎN MASĂ, LA DONDUȘENI. Copaci de 10.000 de lei, tăiați ilegal/ VIDEO

Defrișări în masă, la Dondușeni. Pădurile din raion sunt tot mai des atacate de tăietorii iliciți. Numai în primele săptămâni ale acestui an, au fost tăiați ilegal arbori în valoare totală de aproape 10.000 de lei.

( ) Citeşte tot articolul
Current tier / breakpoint: xs sm md lg xl (= visible only on this breakpoint)

.hidden-xs-down .hidden-sm-down .hidden-md-down .hidden-lg-down

.hidden-xs-up .hidden-sm-up .hidden-md-up .hidden-lg-up .hidden-xl

.hidden-xs (only) .hidden-sm (only) .hidden-md (only) .hidden-lg (only) .hidden-xl (only)