Astăzi 10 Decembrie 2019, Marţi - Ultima actualizare la ora 09:36
Abonamente

Actualitate 11 Noiembrie 2011, ora 20:36    Din editia print

INEDITGraf Renson, prietenul lui Baghirov, „erou” în trei revoluţii?

Marime Font

Foto: litprom.ru

Încă un membru al grupului moscovit „Litprom” se presupune că a participat la revoluţiile din Chişinău, Kiev şi Cairo

Un important reprezentant al agenţiei ruseşti „Litprom”, al cărei redactor-şef este Eduard Baghirov, se află în vizorul instituţiilor de drept din RM, ca potenţial bănuit de implicare activă în evenimentele din 7 aprilie 2009. Este vorba despre Renat Hairullin, tătar de origine, care se presupune că a mai participat la revoluţiile din Cairo şi din Kiev. Bărbatul ar fi fost depistat în unele poze, aruncând cu pietre în clădirea Preşedinţiei. Dacă acesta este într-adevăr Hairullin, rezultă că el a intrat în RM prin regiunea transnistreană, necontrolată de grănicerii moldoveni. Pentru că, oficial, intrarea şi ieşirea sa din RM nu sunt înregistrate.


Renat Hairullin (Sursa Foto: litprom.ru)

Punându-l sub învinuire pe Baghirov, Procuratura Generală anunţa că, înainte de alegerile din aprilie 2009, membri ai pretinsei agenţii literare „Litprom” au fost atraşi de anumite cercuri din RM, interesate de destabilizarea situaţiei în RM. În opinia procurorilor, agenţia este compusă realmente din specialişti în tehnologii politice, care practică manipularea opiniei publice prin măsuri provocatoare, orientate spre subminarea proceselor preelectoral şi postelectoral. Oricum, procurorii au în prezent un singur învinuit – Baghirov.


Chişinău, 2009

Zilele astea, surse din instituţiile de drept din RM ne-au pus la dispoziţie materiale inedite care, dacă vor fi confirmate, vor descoperi încă un cetăţean rus participant la evenimentele din 7 aprilie. Este vorba de fotografii cu un bărbat care aruncă cu pietre în clădirea Preşedinţiei. Se presupune că ar fi Renat Hairullin, important membru al „Litprom”. Potrivit surselor noastre, el nu este înregistrat la niciun punct de trecere a frontierei RM, dar nu se exclude că s-ar fi deplasat prin regiunea transnistreană. O altă fotografie mai clară înfăţişează un tip, care seamănă uluitor la chip cu Hairullin, la revoluţia din Egipt. La fel, se pregăteşte să arunce o piatră.


Chişinău 2009

Baghirov despre Renson: „Alcoolic, prostănac, afemeiat”

În lumea virtuală, Hairullin este supranumit Renson sau Graf Renson, iar Baghirov poate fi găsit pe Internet cu cognomenele Sfinx sau Djemal. Ambii sunt cetăţeni ai Rusiei, deşi niciunul nu este rus de origine. Hairullin e tătar, iar Baghirov - azer din Turkmenistan. Pe „Litprom”, Renson este prezentat ca manager al unei companii de sunete. Iar pe blogul său, www.renson.ki4.ru/index.html, el se proclamă scriitor: „Salut! Sunt marele Renson, cunoscut scriitor de reţea. Deosebirea esenţială dintre mine şi alţi scriitori de reţea este că eu scriu EXCLUSIV cu ÎNJURĂTURI. Acest lucru era actual în sec. XIX, pe vremea lui Barkov, însă astăzi poporul a început să-şi uite bogata şi viguroasa limbă rusă. Eu depun tot efortul ca să scriu, în scopul reînvierii tradiţiilor şi al dezvoltării culturii poporului nostru. Am admiratori în toată lumea. Alăturaţi-vă şi dvs.”.


Chişinău 2009


Relaţiile dintre Renson şi Baghirov sunt evidente. Hairullin este şi personaj al romanului lui Baghirov, „Idealistul”. Dacă ne amintim declaraţiile acestuia - precum că scrie o carte despre 7 aprilie 2009 -, merită atenţie faptul că, în „Idealistul”, el abordează subiectul revoluţiei din Kiev. Iată cum autorul îşi prezintă amicul în această carte: „Alcoolic, prostănac, afemeiat, un tătar voinic, chel şi cu ochelari, Renat Hairullin a venit cândva, cu o ocazie, la Moscova din Extremul Orient (…). Este un băiat agil, exploziv şi, mai mult, iubeşte foarte tare Rusia… (…) Ne-am cunoscut la o serată a site-ului literar „Litprom”, unde ambii mergem aproape de la fondare…”. Iar într-o misivă a lui Baghirov, scrisă în detenţie la Chişinău, se fac aluzii referitoare la implicarea lui Renson în evenimentele din 7 aprilie: „Zilele astea s-a aflat că este gata un serial, al cărui scenariu a fost pregătit de noi. Autorii sunt eu şi Renat Hairullin. Vivat Rusia!”.


Chişinău 2009

Cobileanski despre Baghirov: „Îi purta simpatie lui Filat”

Cei doi sunt şi traducătorii filmului „Plictis şi inspiraţie” de Igor Cobileanski. Regizorul spune că nu-l cunoaşte pe Hairullin, dar pe Baghirov l-ar fi cunoscut întâmplător, după ce acesta i-ar fi tradus filmul fără ştirea sa. „Mi-a trimis filmul tradus. Şi-a cerut scuze, explicându-mi că şi spectatorul rus ar trebui să-l privească. Pe atunci habar nu aveam cine-i Baghirov. De-aş fi făcut eu traducerea, m-ar fi costat prea scump. I-am promis că, de va trece prin Moldova, îl voi cinsti cu un vin bun. A venit în vara lui 2009”. Baghirov i-a lăsat o impresie plăcută lui Cobileanski şi ei s-au mai întâlnit. „Discutam şi politică. El este un interlocutor inteligent şi apelează la argumente plauzibile. Se arăta a fi un anticomunist convins şi avea predilecţii pentru partidele de centru-dreapta. N-avea ochi să-l vadă pe Ghimpu, dar îi purta o simpatie deosebită lui Filat. Nu s-a pronunţat niciodată agresiv faţă de Lupu, aşa cum face acum. Din câte îmi dau seama, este şi antiputinist, dar se mândreşte mult cu FSB-ul rusesc”, afirmă Cobileanski. El spune că Baghirov l-a sunat şi după ce ieşise din închisoare: „L-am felicitat şi ne-am înţeles să ne vedem peste câteva zile. Pe urmă, am aflat din presă că a fugit”. Întrebat de TIMPUL cum a tradus filmul, Baghirov ne-a spus că vorbeşte cel puţin şapte limbi, dar româna îi place în mod special. „Româna este foarte frumoasă şi eufonică. Când am venit în RM, am decis din start să o învăţ şi n-am renunţat la această idee. Nu pot spune că aş vorbi-o bine, dar o cunosc”.

Renson nu răspunde la întrebări

Deşi astăzi îl critică pe Putin, acum câţiva ani, Baghirov era un cunoscut promotor al partidului „Edinaia Rossia”. Totuşi, el nici în Rusia nu este prea agreat. Într-un comentariu de pe site-ul „Eho Moskvî”, cineva scrie: „Baghirov şi Morari, conduşi de Tkaciuk şi Filat, au organizat pogromul din aprilie, ca să scape de Voronin”. Altcineva notează: „Se lăuda că el, Eduard cel Mare, împreună cu Morari (se are în vedere jurnalista Natalia Morari – n.r.), a organizat marea revoluţie moldovenească. Dacă va zice acum că n-are treabă, se va alege cu o onoare de flecar”. După reţinerea sa, portalul „Novîi Reghion” anunţa că a fost arestat „scriitorul şi internet-provocatorul Baghirov”, care ar fi parte a „imperiului de propagandă” al ideologului Vladislav Surkov, consilier de stat al Rusiei de rangul I şi prim adjunct al şefului administraţiei preşedintelui Medvedev. Amintim că, după ce prim-viceprocurorul general Andrei Pântea a declarat pentru TIMPUL că Baghirov a fost promovat ca scriitor de o altă persoană apropiată Kremlinului, Constantin Rîkov, el a fost acuzat că ar fi atacat statul rus. Învinuirea este nefondată, afirmaţiile procurorului fiind confirmate şi de către Baghirov. „N-am făcut parte niciodată din niciun partid. Cu Surkov nu mă cunosc, însă Rîkov este prietenul meu. Împreună am realizat proiectul „Gastarbeiterul” (primul roman al lui Baghirov – n.r.)”, ne-a spus fugarul.


Chişinău 2009


Solicitat de TIMPUL, Renat Hairullin nu ne-a răspuns la mesaje. N-am reuşit să aflăm contactele sale nici de la Baghirov. „De ce are nevoie TIMPUL de Renat Hairullin?”, s-a interesat el. I-am explicat că am vrea să aflăm dacă Renson a fost în RM. „N-a fost nici o singură dată în viaţă”, ne-a răspuns Baghirov.


Cairo 2011

Baghirov despre moldoveni: „Vite sălbatice, învăţate de Stalin să-şi şteargă fundul”

În ce măsură poate fi crezut Baghirov, ale cărui declaraţii se contrazic flagrant, este o altă problemă. Dacă, la Chişinău, s-a declarat nevinovat, imediat ce a ajuns la Moscova a spus presei: „Numai eu am reuşit să organizez o asemenea manifestaţie în Moldova. Niciodată n-am afirmat că n-am legături cu evenimentele din 7 aprilie, ci că securitatea moldovenească nu are dovezi despre aceasta”. Şi anticomunismul său, şi dragostea faţă de RM par a fi aberaţii exemplare. Zice că respectă moldovenii, dar îi face albie de porci: „Ei toată viaţa au fost frecaţi de cui nu îi era lene şi mintea lor este distrusă genetic. Pentru ei e complicat să priceapă că nu demult nu exista nicio Moldovă. A existat demult Principatul moldovenesc, care a stat trei sute de ani sub turci. Iubiţii lor români îi băteau şi-i înhămau la cai până în 1940. Atunci a venit Stalin şi a învăţat aceste vite sălbatice să nu-şi mai şteargă fundul cu cărămizi, ci cu hârtie igienică. Le-a făcut o republică separată, le-a construit spitale şi şcoli, le-a dăruit Transnistria. Da, a împuşcat oameni, dar pentru asta şi era Stalin. În schimb, astăzi există Moldova. Ei sunt robi. Aici e nevoie de zeci de ani şi de muncă asiduă. De munca noastră. Tu eşti pregătit pentru aceasta, Baghirov?”. Dar ce interes ar putea să aibă un om care ne dispreţuieşte în asemenea hal să ne poarte de grijă? Niciunul. Aici aduce a bani şi, dacă e aşa... cine l-a plătit pe Baghirov care, ulterior, se tot lăuda: „În RM, eu şi câţiva băieţi mai activi am dat jos comuniştii pentru totdeauna”?


Renat Hairullin, îmbrăţişat de Eduard Baghirov. Pe perete - steagul "Litprom" 

Baghirov despre Zubco: „Este un zero”

Întrebat de ce îi atacă pe Lupu şi pe Zubco, Baghirov ne-a răspuns fără explicaţii: „Nu m-am întâlnit cu Zubco. Este un nimeni, ca să mă întâlnesc cu el. La voi e procuror general, dar pentru mine el este mai puţin decât zero. Este supusul lui Lupu şi m-a presat la indicaţiile acestuia”. Şi aici lucrurile sunt mult prea bizare. Cine în ţara noastră s-ar bucura să audă astfel de calificative despre cei doi? Să nu uităm că există cel puţin un om care a profitat de evadarea lui Baghirov, solicitând şi mai insistent demisia lui Zubco... Tot el a cerut destituirea din funcţie a lui Lupu.


Renat Hairullin (în stânga) şi Eduard Baghirov (în dreapta) la o lansare de carte la Litprom


Amintim că Eduard Baghirov a venit în Rusia din Turkmenistan, după ce a dezertat din armată. Ulterior, a nimerit în puşcărie pentru furt. În 2008, a intrat într-un scandal de proporţii, după ce l-a bătut pe jurnalistul Oleg Kaşin.  


PLICTIS şi INSPIRAŢIE de Igor Cobileanschi. Traducere şi voce: Eduard Baghirov, Versuri: Renat Hairullin

 Urmărește știrile Timpul.md pe Telegram
loading...
Loading...
blog comments powered by Disqus

Din aceeaşi secţiune

Cele mai noi ştiri de azi

Actualitate 10 Decembrie 2019, ora: 09:36

Diacov crede că Stoianoglo va aduce în sistem alți procurori pentru a investiga frauda bancară

Diacov crede că Stoianoglo va aduce în sistem alți procurori pentru a investiga frauda bancară

Ex-procurorul Ivan Diacov spune că noul procuror general, Alexandru Stoianoglo, va aduce în sistem alți procurori pentru a investiga frauda bancară. Întrebat dacă poate oferi mai multe detalii la acest subiect, Diacov a evitat să răspundă.

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 10 Decembrie 2019, ora: 09:20

Peste 2.000 de urşi koala au murit ca urmare a incendiilor din Australia

Peste 2.000 de urşi koala au murit ca urmare a incendiilor din Australia

Peste 2.000 de urşi koala au murit în incendiile de vegetaţie care afectează Australia încă din luna noiembrie, susţin surse academice, care au adăugat că special este deja clasificată ca fiind o specie vulnerabilă, potrivit Mediafax. Ecologistul australian Dailan Pugh,...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 10 Decembrie 2019, ora: 09:07

FOTO / Solul fertil se fură cu autocamionele, la Anenii Noi

FOTO / Solul fertil se fură cu autocamionele, la Anenii Noi

Solul fertil se fură cu autocamioanele, la Anenii Noi. În urma unor razii efectuate de inspectorii pentru protecția mediului s-a constatat un caz de furt de sol. În perioada 02-08.12.2019 IPM Anenii Noi a desfășurat un șir de razii privind protecția mediului în hotarele...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 10 Decembrie 2019, ora: 09:00

Accident teribil în Belgia. O româncă şi-a strivit soțul în timpul manevrării greșite a unui camion

Accident teribil în Belgia. O româncă şi-a strivit soțul în timpul manevrării greșite a unui camion

Un accident teribil s-a petrecut sâmbătă seara într-o parcare din Belgia. O tânără din România l-a accidentat foarte grav pe soțul ei, tot român, în timpul manevrării greșite a unui TIR, relatează presa locală.

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 10 Decembrie 2019, ora: 08:56

Liviu Dragnea, o nouă tentativă de a scăpa de închisoare

Liviu Dragnea, o nouă tentativă de a scăpa de închisoare

 Liviu Dragnea tot mai speră să scape de închisoare. Marți, ICCJ judecă recursul în casație și contestația în anulare depuse de fostul lider PSD. Liviu Dragnea a formulat prin avocati, in 22 octombrie, la instanta suprema, recurs in casatie, o cale de atac fata de...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 10 Decembrie 2019, ora: 08:52

Volkswagen burdușit cu țigări de contrabandă

Volkswagen burdușit cu țigări de contrabandă

Echipele din cadrul Inspectoratului Teritorial al Poliției de Frontieră Iași au descoperit 11.880 țigarete de contrabandă în valoare de peste 8.500 lei ascunse în rezervorul autoturismului. Acestea erau ascunse de un cetățean din R. Moldova care intenționa să le introducă...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 10 Decembrie 2019, ora: 08:49

FOTO// Un tânăr de 23 de ani a murit, într-un accident de motocicletă, la Căușeni

FOTO// Un tânăr de 23 de ani a murit, într-un accident de motocicletă, la Căușeni

Tragedie într-o familie din Căușeni, după ce un tânăr de 23 de ani a murit, într-un accident de motocicletă. Totul s-a întâmplat în după-amiaza de 09 decembrie, în satul Baccealia. Ofițerul de presă de la IP Căușeni, Corina Repeșciuc a...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 10 Decembrie 2019, ora: 08:38

Yorick – în premieră la Teatrul "Mihai Eminescu"

Yorick – în premieră la Teatrul "Mihai Eminescu"

Miercuri, 11 decembrie 2019, la 12.30, în Sala Mare a TNME, invităm reprezentanţii mass-media pentru a împărtăși cu noi bucuria lansării spectacolului „Cine l-a trezit pe Yorick?”, tragicomedie inspirată din creația lui William Shakespeare, versiune scenică și...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 10 Decembrie 2019, ora: 08:32

Donald Trump se întâlnește azi la Casa Albă cu Serghei Lavrov, ministrul rus de externe

Donald Trump se întâlnește azi la Casa Albă cu Serghei Lavrov, ministrul rus de externe

Președintele SUA, Donald Trump, se va întâlni marți cu ministrul rus de externe, Serghei Lavrov, la Casa Albă, o întâlnire destinată, fără îndoială, să treacă în revistă controversele în care este implicat președintele american în...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 10 Decembrie 2019, ora: 08:30

Un avion militar cu 38 de persoane la bord a dispărut în drum spre Antarctica. Chile a declarat stare de alertă

Un avion militar cu 38 de persoane la bord a dispărut în drum spre Antarctica. Chile a declarat stare de alertă

Autorităţile militare din Chile au anunţat luni că au pierdut ''contactul radio'' cu un avion militar cu 38 de persoane la bord, care decolase din Punta Arenas (sud) spre o bază din Antarctica, potrivit CNN. Aeronava C-130 Hercules decolase din capitala chiliană Santiago spre baza din...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 10 Decembrie 2019, ora: 08:06

Anatol Ţăranu crede că marea speranţă a unioniştilor este Octavian Ţîcu

Anatol Ţăranu crede că marea speranţă a unioniştilor este Octavian Ţîcu

Anatol Ţăranu consideră că încă nu s-au copt toate premisele pentru ca toate formaţiunile unioniste din ţară să se coaguleze.

( ) Citeşte tot articolul

Horoscop 10 Decembrie 2019, ora: 07:00

HOROSCOP ZILNIC: HOROSCOPUL ZILEI DE 10 DECEMBRIE 2019. LEII IAU DECIZII SENTIMENTALE

HOROSCOP ZILNIC: HOROSCOPUL ZILEI DE 10 DECEMBRIE 2019. LEII IAU DECIZII SENTIMENTALE

Horoscopul zilei de 10 decembrie 2019 aduce previziuni astrale pentru zodiile Berbec, Taur, Gemeni, Rac, Leu, Fecioară, Balanță, Scorpion, Săgetător, Capricorn, Vărsător, Pești. Horoscopul zilnic pentru 10 decembrie 2019 vine cu sfaturi pentru toate zodiile. Horoscopul zilnic pentru 10...

( ) Citeşte tot articolul

Auto 10 Decembrie 2019, ora: 05:34

Mai bună decât electricele: nou record de autonomie pentru Hyundai Nexo

Mai bună decât electricele: nou record de autonomie pentru Hyundai Nexo

Multe voci spun că mașinile cu hidrogen sunt viitorul, iar recordul stabilit recent de Hyundai aduce un plus de credibilitate acestei teorii.

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 10 Decembrie 2019, ora: 04:11

Horoscop 10 decembrie. Zodia care trage lozul câștigător! Nimic nu-i mai stă în cale acum

Horoscop 10 decembrie. Zodia care trage lozul câștigător! Nimic nu-i mai stă în cale acum

Berbec Prietenia nu are ce căuta la locul de muncă. Toleranța e permisă în mediul profesional, dar nu trebuie să devii prieten cu superiorii. Taur Venus se apropie de o conjuncție cu Saturn, fapt ce te va face foarte înțelept și dornic să înțelegi care au fost...

( ) Citeşte tot articolul

Moldova 10 Decembrie 2019, ora: 00:59 de Mihai Taşcă

documente PARADOXURI COMUNISTE /// Călăii bunelului - idolii nepotului. Bunelul liderului PCRM, Vladimir Voronin, a fost condamnat de patru ori de către organele represive ale regimului comunist sovietic

PARADOXURI COMUNISTE /// Călăii bunelului - idolii nepotului. Bunelul liderului PCRM, Vladimir Voronin, a fost condamnat de patru ori de către organele represive ale regimului comunist sovietic Din editia print / Foto: ARHIVA TIMPUL

Bunelul liderului PCRM, Vladimir Voronin, a fost condamnat de patru ori de către organele represive ale regimului comunist sovietic.

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 10 Decembrie 2019, ora: 00:47

Semnificația tainică a colindelor

Începutul lunii decembrie este pentru cei mai mulți dintre noi un adevărat motiv de sărbătoare. În afara faptului că cei mici, dar și cei mari, îl așteaptă pe Moș Crăciun, un alt motiv de bucurie este acela că din toate casele răsună veste Nașterii Domnului. Înaltpreasfințitul...

( ) Citeşte tot articolul

Moldova 10 Decembrie 2019, ora: 00:10

(FOTO DIN ARHIVĂ) Cum dansa „MOLDOVANUL” comunist Iurie Muntean HORA UNIRII

(FOTO DIN ARHIVĂ) Cum dansa „MOLDOVANUL” comunist Iurie Muntean HORA UNIRII

Acum paisprezece ani, un grup de oameni de afaceri şi ziarişti au participat la lucrările Consiliului Mondial Român de la Atlanta, SUA. Reamintim că din delegaţia basarabeană făcea parte şi Iurie Muntean(u) - astăzi „lider de partid”, fost înalt funcţionar şi...

( ) Citeşte tot articolul

Sănătate 9 Decembrie 2019, ora: 23:10

A mâncat usturoi cu miere pe stomacul gol, timp de 7 zile. Efectele au fost PESTE așteptări!

A mâncat usturoi cu miere pe stomacul gol, timp de 7 zile. Efectele au fost PESTE așteptări!

Un cățel de usturoi consumat în fiecare zi este extrem de bun pentru sănătatea generală a organismului nostru. Din acest motiv, toți mai mulți români caută rețete speciale bazate pe usturoi. O femeie a combinat mierea cu usturoiul și cu puțin ghimbir și a consumat această...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 9 Decembrie 2019, ora: 21:27

Viorel Morari a atacat în instanța de judecată decizia de a fi delegat la Procuratura Generală

Viorel Morari a atacat în instanța de judecată decizia de a fi delegat la Procuratura Generală

 Viorel Morari, șeful Procuraturii Anticorupție, suspendat astăzi din funcție și delegat în cadrul Procuraturii Generale (PG) de către procurorul general, Alexandr Stoianoglo, dar și efectuarea unui control asupra activității Procuraturii Anticorupție (PA) de către noul șef...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 9 Decembrie 2019, ora: 19:01

Zodii care au noroc în 2020

Zodii care au noroc în 2020

Anul 2020 se anunţă a fi unul senzaţional, cel puţin pentru unele zodii, întrucât pe 3 decembrie Jupiter, planeta norocului, va intra în Capricorn, unde va rămâne pentru doi ani şi jumătate. Lângă el va fi şi Saturn, cunoscut drept planeta ghinionului,...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 9 Decembrie 2019, ora: 18:14

Cum să-ți protejezi coloana de frig. Afecțiunile dureroase se agravează în timpul sezonului rece

Cum să-ți protejezi coloana de frig. Afecțiunile dureroase se agravează în timpul sezonului rece

Cum să-ți protejezi coloana de frig. Potrivit dr. Mihaela Parnia, specialist în recuperare medicală, spondiloza, hernia de disc, cifoza, scolioza, discopatia și alte câteva afecțiuni care provoacă dureri de spate pot fi agravate de temperaturile scăzute. Aceasta...

( ) Citeşte tot articolul
Current tier / breakpoint: xs sm md lg xl (= visible only on this breakpoint)

.hidden-xs-down .hidden-sm-down .hidden-md-down .hidden-lg-down

.hidden-xs-up .hidden-sm-up .hidden-md-up .hidden-lg-up .hidden-xl

.hidden-xs (only) .hidden-sm (only) .hidden-md (only) .hidden-lg (only) .hidden-xl (only)