Astăzi 18 Septembrie 2019, Miercuri - Ultima actualizare la ora 13:49
Abonamente

Editorial 21 Septembrie 2015, ora 07:00    Din editia print

Marime Font

Groparii

Motto: „Cel care sapă groapa altuia, ajunge să cadă singur în ea” (Proverb moldovenesc)

Poate ar fi trebuit demult să scriu acest editorial. Pentru că probabil aș fi evitat sâcâiala și curiozitatea mai multor oameni, devenită obsedantă, de a afla de ce am plecat din improvizația politică a lui Leancă și de ce nu vin în Platforma Dreptate și Adevăr. O să răspund cu răbdare la ambele întrebări printr-un scurt istoric al independenței noastre. Multe lichele, canalii, spurcăciuni, trădători, renegați, pușlamale și mizerii a mai avut Țara Moldovei de când a apărut și până în prezent. De la cei care au vândut-o turcilor și fanarioților în diferite circumstanțe ale istoriei medievale și moderne, la cei care au închinat-o moscalului în secolul nouăsprezece și douăzeci. Da parcă pe toți aceștia îi întrec în nimicnicie cei care au avut un sfert de deceniu de independență, pentru a arăta că putem să ne croim noi singuri un alt destin, neinfluențat de nimeni, dar care au îngropat în diferite circumstanțe un vis frumos al cetățenilor din R. Moldova, pornit spectaculos pe scările Teatrului Verde și culminat cu Marile Adunări Naționale de sute de mii de oameni, care ne-au adus libertatea.

Cei douăzeci și patru de ani de „independență” vor intra în istoria noastră ca „epoca groparilor”, care prin existența lor trecută și prezentă au îngropat speranțe, așteptări și viitorul unei țări care trebuia să aibă un alt destin. Adică suntem o Țară a Groparilor, iar Piața Marii Adunări Naționale s-a transformat între timp într-o groapă, care a suportat totul. Întâi pe primul președinte al R. Moldova, Mircea Ivanovici Snegur, care îmbrăcând căciula de cârlan și punându-și prosoapele independenței și românismului ne-a băgat în războiul de pe Nistru, unde au murit sute de moldoveni complet dezarmați în fața mașinii de război ruse, apoi a semnat tratatul de aderare la CSI, aducându-ne din nou în robia asiatică, pentru ca în ultimă instanță să trădeze românismul călărit din comoditate, ancorând statalitatea în reperele moldovenismului de tip sovietic. Apoi pe fostul nomenclaturist Petru Lucinschi, ajuns și el președinte, care ne-a băgat în întuneric la propriu și la figurat, lipsind oamenii de salarii și pensii, a împrăștiat moldovenii prin întreaga lume și prin marasmul de la conducere a pregătit premisele venirii la putere a comuniștilor. L-a suportat și pe Roșca, groparul românismului, o idee care putea resuscita vitalitatea acestei țări, o idee îngropată de un om al intereselor străine, care în cele din urmă s-a aliat cu Voronin și a devenit promotorul intereselor Federației Ruse în R. Moldova. Apoi pe Voronin, care a îngropat ideea de libertate, mass-medie și a introdus un regim autoritar cu verticala puterii. Pentru ca în definitiv să speculeze ideea de integrare europeană pentru propriul beneficiu și să prostească o lume întreagă, întorcându-se împotriva ei. L-a suportat pe Filat și pe Plahotniuc, care pot candida cu succes la titlul de gropari ai ideii de integrare europeană, primul pentru că a adunat în partidul și personalitatea sa speranța R. Moldova la un viitor anti-comunist și proeuropean, pentru a o risipi cu nonșalanță, celălalt pentru că s-a folosit de ideea de integrare europeană pentru crearea unui structuri mafiote diversificate, prin care controlează mai multe pârghii politice, economice, instituții ale justiției și mass-media. L-a suportat și pe „marele poet” cu trecut comunist Ion Hadârcă, cu poeziile și cântecele lui patriotice, dar care s-a dovedit a fi până la urmă o unealtă în mâinile celor doi. Într-un cuvânt i-a suportat pe toți.


Unii gropari și-au săpat singuri groapa, dispărând de bună voie sau aruncați acolo de popor. Alții se mai agită prin spațiul public și politic sperând să mai tulbure apele pentru stăpânii care le-au aruncat oase. Dar sunt o categorie de gropari care s-au unit pentru a îngropa definitiv țara, iar acest lucru s-a întâmplat prin realizarea acordului PLDM-PDM-PCRM, în care trei gropari imposibil de conceput împreună – Filat, Plahotniuc și Voronin – și-au dat mâna pentru a îngropa irevocabil proiectul european, culmea, tocmai sub acoperirea ideii de integrare europeană. Până la urmă s-au răzgândit, pentru că nu le ieșea la socoteală treaba, mai ales că nu mai primeau bani europeni. S-au reformatat, aducând la conducere PL, care suportă acum alături de Filat și Plahotniuc furia poporului. Preț degeaba plătit de Mihai Ghimpu și Dorin Chirtoacă, care cred că merită un pic mai mult respect în politica moldovenească.

Acum să revin la răspunsurile mele. E de la sine înțeles suportul pe care l-am avut pentru Leancă, în condițiile de articulare a coaliției PCRM-PLDM și PDM, când se părea că este punctul culminant al disperării, iar acest proiect părea soluția salvatoare. Că Iurie Leancă e ipocrit și mincinos știam nu din auzite. A zis că nu știe nimic de Bodișteanu, atunci când eu personal de trei ori l-am anunțat despre asta. L-a lăsat ministru în guvern și a condus alături de el fără să aibă mustrări de conștiință. Știa de Manolachi că este bandit, pentru că am spus acest lucru chiar în ședința de guvern, dar tot el a ajuns să-l întărească prin hotărâre de guvern în funcția de rector. Am trecut peste astea, pentru că am considerat că totuși e mai bine Leancă decât Filat. La fel și peste faptul că s-a milogit la Voronin să fie ales premier și nu se știe ce-ar fi fost dacă Voronin îi dădea harul, dacă mai era un proiect numit PPEM. Dar și în aceste circumstanțe am declarat public că acest suport este simbolic și voi susține acest proiect atâta timp cât nu va fi instrumentul cuiva în politica moldovenească. Chiar am încercat să conving multă lume că nu este proiecția lui Plahotniuc, deși dacă aparențele indicau acest lucru.

De fapt nu am fost membru PPEM și nu aveam cum să ies din acest partid, pentru că în campania electorală s-a numit Blocul Electoral PPEM „Iurie Leancă”, iar cei care nu erau din PAD sau PLR erau scriși cu liniuță, adică fără de partid. Iar când s-a creat partidul nu mai eram demult acolo. Am plecat pentru că într-un fel a pornit partidul și altfel a ajuns. Dintr-un partid al oamenilor liberi, care iau decizii comune, a ajuns o gașcă care lua decizii și puneau pe alții în fața faptului împlinit. Așa și n-am înțeles de ce s-a unit în alegeri cu PAD și PLR, plus Democrația Acasă și Forța Poporului, când era evident că partidul avea nevoie de vigoare și timp pentru consolidare. Miza partidului, dacă era așa ceva, se vede acum, în situația de discernământ, dar nu într-o campanie electorală care n-a arătat nimic. Așa a ajuns o adunătură de opinii și păreri, pe care Leancă nu știa cum să le împace. Și pe care nu se știe dacă le va împăca. Nu m-am dus acolo să fac politică cu Godea și Hadârcă, dar mai ales cu Godea, care în orice circumstanțe este o emanație a lui Plahotniuc. Iar prezența acestui om în PPEM era decisivă, de multe ori deasupra părerilor lui Leancă. La Ungheni, echipa PPEM pe care am creat-o, s-a luptat mai mult cu PAD decât pentru votul cetățenilor, iar faptul că am exclus emanațiile PAD-ului acolo, a dus la respingerea completă a echipei PPEM din Ungheni. La Congresul de constituire a PPEM n-a fost invitat niciun reprezentant al raionului Ungheni, deși acolo erau un consilier raional, unul orășenesc și un primar ales din partea platformei. Am plecat pentru că nu sunt pompierul lui Leancă să umblu prin sate și să explic de ce este kgb-ist sovietic, de ce a semnat pentru furtul miliardului, de ce l-a susținut pe Ponta și de ce nu-l critică niciodată pe Plahotniuc. Punct.

Despre protestul din PMAN am spus și în alte părți. Am admirat capacitatea moldovenilor de a se mobiliza, mai ales pentru că am încurajat întotdeauna o astfel de trezire a cetățenilor noștri împotriva dezmățului oligarhic. A fost și este o formă unică de protest, de sorginte socială și antiguvernamentală, de disperare și solidarizare, care merită respect. Apariția sa este rezultatul unul cumul de circumstanțe, dintre care evidențiez trei: a. nemulțumirea generală a populației, amplificată de furtul miliardului, dezamăgirea în guvernare și dorința de a salva parcursul european; b. interesele unor oameni de afaceri ca Viorel și Victor Țopa, care au încercat în mai multe moduri să revină în R. Moldova și să-și reîntoarcă ce au pierdut prin acțiunile fostului lor „partener” Plahotniuc; c. verva și forța mediatică a Jurnal TV, care și-a asumat rolul de cerber în critica guvernării, dar mai ales a lui Plahotniuc. Poate mai sunt și alte interese despre care nu știm, dar care cu siguranță vor ieși la suprafață când mișcarea va căpăta contur politic.

Nu vreau să arunc cu pietre în oamenii care apar în fruntea Platformei DA. Unii merită respect și au credibilitate, alții, cu iz ppcdist și de lachei, ar fi mai bine să tacă. La fel cum și alții care se mișcă prin jurul tribunei. Dar revoluțiile întotdeauna scot la iveală diferiți anonimi care doresc să se proiecteze ca lideri ai maselor. Nu-mi este clar, cum vede această platformă schimbarea, pentru că dincolo de sloganuri, ai nevoie de o viziune și de expresie politică. Pentru că în situații de acest gen există două soluții. Ori prin violență rupi lanțul vicios și instaurezi o nouă ordine. Ori prin organizare politică captezi electoratul nemulțumit și te proiectezi în spectrul politic pentru a prelua puterea și a aduce noua ordine. Cum nici una din ele nu este plauzibilă, rămâne calea jumătăților de măsură, care spunea Machiaveli este instabilă și drept rezultat periculoasă. Prin urmare vin în piață să-mi exprim protestul, pentru că îmi pasă, dar vă rog nu mă împingeți în față.

Mi-am purtat în surdină luptele cu sistemul după ce am fost demis ca ministru, pentru toate lucrurile care le-am generat: pentru că am vrut să-i bag la pușcărie pe Bodișteanu și Manolachi, pentru faptul că am avut curajul să vorbesc despre corupție și scheme de sifonare, pentru faptul că am rămas loial PL, chiar dacă n-am avut niciun motiv să fac acest lucru. Am fost nevoit să plec de la universitatea care m-a consacrat, am umblat prin instanțe de judecată pentru acuzații nefondate, am avut certuri și tensiuni în familie, pentru toată această ambianță de anormalitate în care am trăit. Și n-am auzit un gest de solidaritate publică sau susținerea a „poporului”. Chiar și ziarul Jurnalul de Chișinău, cu același Val Butnaru, a acceptat pentru bani să-i permită unui individ ca Manolachi să-mi toarne gunoaie în cap pe paginile sale. Asta fără să amintesc că de când am susținut PPEM, în martie, n-am mai călcat la Jurnal TV. De parcă eram alt om. Culmea că din februarie 2014 nu mai merg la Publika lui Plahotniuc tocmai pentru faptul că am susținut public Jurnal TV, atunci când acesta vroia să-l închidă. Noroc de „Noroc TV”, de Timpul și Moldova 1, care nu s-au cretinizat completamente din acest punct de vedere și unde am putut să mă exprim liber, cum o făceam pe timpuri aproape zilnic pe la Publika și Jurnal TV. Dacă „poporul” vrea lideri, tre să știe cum să și-i apere și respecte. În rest, doar vorbărie.
M-am gândit să tac. Poate era mai bine dacă tăceam. Dar nu pot să tac. De asta n-am rămas la Leancă și nu mă duc la tribună în piață. Pentru că vreau să pot vorbi de țopi, năstasi, dolganiuci sau boțani, la fel cum vorbesc de sneguri, lucinschi, voronini, filați, lupi sau plahotniuci, dacă vor dori să manipuleze o mișcare de protest și s-o deturneze în propriile interese sau în interesele altora. Până atunci, mergeți oameni buni la protest și nu lăsați pe alții să vă îngroape speranțele. Vegheați cui dați puterea și cum este folosită. Pentru că voi sunteți suveranii acestei țări.

Un articol de: Octavian Țâcu
 Urmărește știrile Timpul.md pe Telegram
loading...
blog comments powered by Disqus

Din aceeaşi secţiune

Cele mai noi ştiri de azi

Actualitate 18 Septembrie 2019, ora: 13:11

Curtea Europeană pentru Drepturile Omului a făcut publice în data de 17 septembrie 2019, două hotărâri în care au recunoscut Republica Moldova și Federația Rusă vinovate de violarea dreptului de a nu fi supus torturii și tratamentelor inumane, precum și dreptului la...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 18 Septembrie 2019, ora: 12:47

Vicepreședintele Partidului Acțiune și Solidaritate (PAS), Mihai Popșoi, recunoaște că în interiorul Blocului „ACUM” sunt deputați care au opinii separate în ceea ce privește unele aspecte ale cooperării cu PSRM. Acesta spune că, în unele situații, aceste...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 18 Septembrie 2019, ora: 12:25

Comisia parlamentară de anchetă pentru elucidarea circumstanțelor privind tentativa de puci anticonstituțional întreprinsă de Partidul Democrat se convoacă în ședință pe 20 septembrie. Membrii comisiei i-au invitat la audieri pe mai mulți foști funcționari, dar și pe...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 18 Septembrie 2019, ora: 11:28

Vizită eșuată în SUA /// Maia Sandu RATEAZĂ DIN NOU întrevederea cu Mike Pompeo

Vizită eșuată în SUA /// Maia Sandu RATEAZĂ DIN NOU întrevederea cu Mike Pompeo

Maia Sandu nu se mai vede cu secretarul de stat al SUA, Mike Pompeo, deși acest lucru a fost promis de Guvern. În agenda publicată pe pagina Departamentului de Stat al Statelor Unite se anunță că Pompeo se va afla în aceste zile în Arabia Saudită și Emiratele Arabe Unite.

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 18 Septembrie 2019, ora: 10:45

Cele 8 reorganizări teritoriale ale României din ultima sută de ani. Ponta propune o a noua

Cele 8 reorganizări teritoriale ale României din ultima sută de ani. Ponta propune o a noua

În decembrie 1918, stăteam așa: Transilvania avea 25 de comitate şi comune, Bucovina- 11 căpitănii fără personalitate juridică, Basarabia avea opt judeţe divizate în ocoale (gubernii), iar Vechiul Regat era împărțit în 37 de județe. De atunci, țara noastră a...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 18 Septembrie 2019, ora: 10:28

O regiune din Italia oferă o sumă uriașă oricui vrea să se mute aici. Condiția impusă

O regiune din Italia oferă o sumă uriașă oricui vrea să se mute aici. Condiția impusă

O regiune subpopulată din Italia a anunțat că va oferi peste 25.000 de euro oamenilor dispuși să se mute într-unul din cele 106 de sate, într-un efort de a „resuscita” comunitățile respective.

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 18 Septembrie 2019, ora: 10:19

Un pretendent la șefia capitalei a făcut un masterat care a costat peste 45 de mii de euro: „Mi-am dat seama că nu e suficient ceea ce fac”

Un pretendent la șefia capitalei a făcut un masterat care a costat peste 45 de mii de euro: „Mi-am dat seama că nu e suficient ceea ce fac”

Candidatul la funcția de Primar al mun. Chișinău, Victor Chironda, a luat decizia de a candida la funcția de primar al municipiului Chișinău după aproape un an de analiză și cântărire a tuturor argumentelor „pro” și „contra”.

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 18 Septembrie 2019, ora: 10:06

Vladimir Cebotari este candidatul PDM la funcția de primar general al municipiului Chișinău

Vladimir Cebotari este candidatul PDM la funcția de primar general al municipiului Chișinău

Vladimir Cebotari va depune documentele pentru înregistrarea în alegeri la Comisia Electorală de Circumscripție Chișinău joi, 19 septembrie.

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 18 Septembrie 2019, ora: 09:57

Eugen Tomac, semnal de ALARMĂ în plenul Parlamentului European: Situația românilor din Transnistria este DISPERATĂ din cauza Rusiei. Cer UE un raport asupra acestei spețe

Eugen Tomac, semnal de ALARMĂ în plenul Parlamentului European: Situația românilor din Transnistria este DISPERATĂ din cauza Rusiei. Cer UE un raport asupra acestei spețe

Eurodeputatul Eugen Tomac afirmat luni, în plenul Parlamentului European, că Rusia practică „un export de frică și divizare” în regiunea transnistreană. Astfel, președintele PMP a tras un semnal de alarmă referitor la „situația disperată a...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 18 Septembrie 2019, ora: 09:36

Zeci de răniţi, majoritatea copii, într-un accident rutier din Italia

Zeci de răniţi, majoritatea copii, într-un accident rutier din Italia

Aproximativ 30 de persoane au fost rănite după ce un autobuz de transport public a ieşit de pe carosabil, în centrul Italiei, informează Mediafax citând presa italiană. Accidentul a avut loc marţi după-amiază pe un drum provincial, între localităţile Spoltore...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 18 Septembrie 2019, ora: 08:50

Procurorul General al Guvernului ACUM-PSRM / Un deputat din alianță insistă că nu este nevoie pe separarea puterii în stat

Procurorul General al Guvernului ACUM-PSRM / Un deputat din alianță insistă că nu este nevoie pe separarea puterii în stat

Guvernul Maiei Sandu trebuie să se implice în selectarea candidaturii pentru funcția de procuror general pentru că Consiliul Superior al Procurorilor nu are credibilitate. Declarația aparține dlui Litvinenco, deputat din blocul ACUM și a fost făcută la emisiunea „Politica...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 18 Septembrie 2019, ora: 08:40

Rusia ridică vizele pentru cetățenii din 53 de țări, inclusiv România. Ce regiune poate fi vizitată doar cu viza electronică

Rusia ridică vizele pentru cetățenii din 53 de țări, inclusiv România. Ce regiune poate fi vizitată doar cu viza electronică

Turiștii și oamenii de afaceri din 53 de țări vor putea vizita Stankt Petersburg doar în baza unei vize electronice simplificate, care va intra în vigoare în această toamnă.

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 18 Septembrie 2019, ora: 08:39

PCRM nu va înainta un candidat pentru fotoliul de primar al municipiului Chișinău

PCRM nu va înainta un candidat pentru fotoliul de primar al municipiului Chișinău

PCRM a prezentat Lista de candidați la funcțiile de consilieri în Consiliul Municipal Chișinău

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 18 Septembrie 2019, ora: 08:30

OSCE este îngrijorată de ancheta Procuraturii R. Moldova împotriva șefului agenției Sputnik, Vladimir Novosadiuk

OSCE este îngrijorată de ancheta Procuraturii R. Moldova împotriva șefului agenției Sputnik, Vladimir Novosadiuk

Vladimir Novosadiuk este suspectat de implicarea într-un caz de fraude și spălare de bani în cazul „jafului secolului” prin structurile omului de afaceri Ilan Shor.

( ) Citeşte tot articolul

Horoscop 18 Septembrie 2019, ora: 08:26

HOROSCOP ZILNIC: HOROSCOPUL ZILEI DE 18 SEPTEMBRIE 2019. TAURII SE POT ÎNDRĂGOSTI

HOROSCOP ZILNIC: HOROSCOPUL ZILEI DE 18 SEPTEMBRIE 2019. TAURII SE POT ÎNDRĂGOSTI

Horoscopul zilei de 18 septembrie 2019 aduce previziuni astrale pentru zodiile Berbec, Taur, Gemeni, Rac, Leu, Fecioară, Balanță, Scorpion, Săgetător, Capricorn, Vărsător, Pești. Horoscopul zilnic pentru 18 septembrie 2019 vine cu sfaturi pentru toate zodiile. Horoscopul zilnic pentru 18...

( ) Citeşte tot articolul

Istorie 18 Septembrie 2019, ora: 06:00 de Ion Macovei

Eminescu pe care îl știm mai puțin

Eminescu pe care îl știm mai puțin Din editia print

Viața lui Mihai Eminescu a fost bântuită de lipsuri, muncă grea și dezamăgiri în viața personală. 

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 18 Septembrie 2019, ora: 04:48

De ce ar trebui sa consumi mai des ceai. Cercetatorii au descoperit un nou beneficiu al acestei bauturi

De ce ar trebui sa consumi mai des ceai. Cercetatorii au descoperit un nou beneficiu al acestei bauturi

Ceaiul a fost subiectul multor cercetari care au scos la iveala nenumarate beneficii ale acestei bauturi: ajuta la diferite boli, precum cancer, diabet, afectiuni cardiovasculare, dar are si calitati microbiene. Iar acum oamenii de stiinta au descoperit un nou beneficiu al ceaiurilor.

( ) Citeşte tot articolul

Culinar.md 18 Septembrie 2019, ora: 04:25

(REȚETA ZILEI) Mâncare de gutui cu pui

(REȚETA ZILEI) Mâncare de gutui cu pui

Asocierea dintre fructe şi carne este una ingeniosă. Încearcă această reţetă, cu siguranţă o vei repeta.

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 18 Septembrie 2019, ora: 00:31

Seinfeld vine pe Netflix

Seinfeld vine pe Netflix

 A fost o oarecare tristețe la început de toamnă când Netflix n-a mai avut drept de difuzare pentru Friends. Toamna a devenit însă veselă din nou cu vestea că Seinfeld ajunge pe platforma de streaming. Toate 180 de episoade. La mai bine de 30 de ani de la debut. Poate...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 18 Septembrie 2019, ora: 00:10

Arina Spătaru renunță la calitatea de membru al Biroului politic permanent al Platformei DA. „Un partid nu se ține doar pe DISCURSURILE unui lider”

Arina Spătaru renunță la calitatea de membru al Biroului politic permanent al Platformei DA. „Un partid nu se ține doar pe DISCURSURILE unui lider”

„Să plec din organul de conducere, în care vocea mea în perioada de iulie-septembrie anului curent nu a fost auzită şi nu a avut nicio valoare. Din păcate conducerea partidului n-a conturat clar organizațiilor locale teritoriale regulile cu care identificăm candidații...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 17 Septembrie 2019, ora: 22:02

BREAKING/// Au fost descoperite peste o mie de grenade funcţionale, din perioada Primului Război Mondial / FOTO

BREAKING/// Au fost descoperite peste o mie de grenade funcţionale, din perioada Primului Război Mondial / FOTO

 Peste o mie de grenade, toate funcţionale, au fost descoperite, marţi după-amiază, de căutători de comori din Vrancea şi de pompierii de la Inspectoratul Judeţean pentru Situaţii de Urgenţă. Acest tip de proiectil era folosit în timpul Primului Război Mondial.

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 17 Septembrie 2019, ora: 20:12

DOC. Poziţia Societăţii Române de Televiziune privind recuperarea frecvenţei naţionale de emisie în Republica Moldova

DOC. Poziţia Societăţii Române de Televiziune privind recuperarea frecvenţei naţionale de emisie în Republica Moldova

Televiziunea Română a luat act de comunicatul emis astăzi, 17 septembrie 2019, de compania Telestar Media SRL - deţinătoarea licenţelor de emisie ale posturilor TV Canal 2 şi Canal 3 din Republica Moldova - şi anunţă că face toate demersurile oficiale pentru a recupera frecvenţa...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 17 Septembrie 2019, ora: 20:11

Fostul vicepreşedinte al PPDA, Stanislav Pavlovschi, despre reforma justiţiei: Aşa planuri pot fi numite „reformă" doar în glumă

Fostul vicepreşedinte al PPDA, Stanislav Pavlovschi, despre reforma justiţiei: Aşa planuri pot fi numite „reformă" doar în glumă

Fostul vicepreşedinte al Partidului Platforma Demnitate şi Adevăr, Stanislav Pavlovschi vorbeşte despre reforma justiţiei, votată ieri în Parlament.

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 17 Septembrie 2019, ora: 15:47

Spectrul antidemocratic al comunismului amenință Europa

Spectrul antidemocratic al comunismului amenință Europa

 În pitorescul vechi oraș românesc Timișoara o scurtă plimbare prin Piața Libertății te va aduce în fața unei clădiri vechi banale. Intrând printr-un bar, vei ajunge la Muzeul Consumatorului Comunist, de mărimea unui apartament. Este o fascinantă fereastră...

( ) Citeşte tot articolul
Current tier / breakpoint: xs sm md lg xl (= visible only on this breakpoint)

.hidden-xs-down .hidden-sm-down .hidden-md-down .hidden-lg-down

.hidden-xs-up .hidden-sm-up .hidden-md-up .hidden-lg-up .hidden-xl

.hidden-xs (only) .hidden-sm (only) .hidden-md (only) .hidden-lg (only) .hidden-xl (only)