Astăzi 23 Februarie 2019, Sâmbătă - Ultima actualizare la 22 Februarie 2019
Abonamente

Editorial 21 Septembrie 2015, ora 07:00    Din editia print

Marime Font

Groparii

Motto: „Cel care sapă groapa altuia, ajunge să cadă singur în ea” (Proverb moldovenesc)

Poate ar fi trebuit demult să scriu acest editorial. Pentru că probabil aș fi evitat sâcâiala și curiozitatea mai multor oameni, devenită obsedantă, de a afla de ce am plecat din improvizația politică a lui Leancă și de ce nu vin în Platforma Dreptate și Adevăr. O să răspund cu răbdare la ambele întrebări printr-un scurt istoric al independenței noastre. Multe lichele, canalii, spurcăciuni, trădători, renegați, pușlamale și mizerii a mai avut Țara Moldovei de când a apărut și până în prezent. De la cei care au vândut-o turcilor și fanarioților în diferite circumstanțe ale istoriei medievale și moderne, la cei care au închinat-o moscalului în secolul nouăsprezece și douăzeci. Da parcă pe toți aceștia îi întrec în nimicnicie cei care au avut un sfert de deceniu de independență, pentru a arăta că putem să ne croim noi singuri un alt destin, neinfluențat de nimeni, dar care au îngropat în diferite circumstanțe un vis frumos al cetățenilor din R. Moldova, pornit spectaculos pe scările Teatrului Verde și culminat cu Marile Adunări Naționale de sute de mii de oameni, care ne-au adus libertatea.

Cei douăzeci și patru de ani de „independență” vor intra în istoria noastră ca „epoca groparilor”, care prin existența lor trecută și prezentă au îngropat speranțe, așteptări și viitorul unei țări care trebuia să aibă un alt destin. Adică suntem o Țară a Groparilor, iar Piața Marii Adunări Naționale s-a transformat între timp într-o groapă, care a suportat totul. Întâi pe primul președinte al R. Moldova, Mircea Ivanovici Snegur, care îmbrăcând căciula de cârlan și punându-și prosoapele independenței și românismului ne-a băgat în războiul de pe Nistru, unde au murit sute de moldoveni complet dezarmați în fața mașinii de război ruse, apoi a semnat tratatul de aderare la CSI, aducându-ne din nou în robia asiatică, pentru ca în ultimă instanță să trădeze românismul călărit din comoditate, ancorând statalitatea în reperele moldovenismului de tip sovietic. Apoi pe fostul nomenclaturist Petru Lucinschi, ajuns și el președinte, care ne-a băgat în întuneric la propriu și la figurat, lipsind oamenii de salarii și pensii, a împrăștiat moldovenii prin întreaga lume și prin marasmul de la conducere a pregătit premisele venirii la putere a comuniștilor. L-a suportat și pe Roșca, groparul românismului, o idee care putea resuscita vitalitatea acestei țări, o idee îngropată de un om al intereselor străine, care în cele din urmă s-a aliat cu Voronin și a devenit promotorul intereselor Federației Ruse în R. Moldova. Apoi pe Voronin, care a îngropat ideea de libertate, mass-medie și a introdus un regim autoritar cu verticala puterii. Pentru ca în definitiv să speculeze ideea de integrare europeană pentru propriul beneficiu și să prostească o lume întreagă, întorcându-se împotriva ei. L-a suportat pe Filat și pe Plahotniuc, care pot candida cu succes la titlul de gropari ai ideii de integrare europeană, primul pentru că a adunat în partidul și personalitatea sa speranța R. Moldova la un viitor anti-comunist și proeuropean, pentru a o risipi cu nonșalanță, celălalt pentru că s-a folosit de ideea de integrare europeană pentru crearea unui structuri mafiote diversificate, prin care controlează mai multe pârghii politice, economice, instituții ale justiției și mass-media. L-a suportat și pe „marele poet” cu trecut comunist Ion Hadârcă, cu poeziile și cântecele lui patriotice, dar care s-a dovedit a fi până la urmă o unealtă în mâinile celor doi. Într-un cuvânt i-a suportat pe toți.


Unii gropari și-au săpat singuri groapa, dispărând de bună voie sau aruncați acolo de popor. Alții se mai agită prin spațiul public și politic sperând să mai tulbure apele pentru stăpânii care le-au aruncat oase. Dar sunt o categorie de gropari care s-au unit pentru a îngropa definitiv țara, iar acest lucru s-a întâmplat prin realizarea acordului PLDM-PDM-PCRM, în care trei gropari imposibil de conceput împreună – Filat, Plahotniuc și Voronin – și-au dat mâna pentru a îngropa irevocabil proiectul european, culmea, tocmai sub acoperirea ideii de integrare europeană. Până la urmă s-au răzgândit, pentru că nu le ieșea la socoteală treaba, mai ales că nu mai primeau bani europeni. S-au reformatat, aducând la conducere PL, care suportă acum alături de Filat și Plahotniuc furia poporului. Preț degeaba plătit de Mihai Ghimpu și Dorin Chirtoacă, care cred că merită un pic mai mult respect în politica moldovenească.

Acum să revin la răspunsurile mele. E de la sine înțeles suportul pe care l-am avut pentru Leancă, în condițiile de articulare a coaliției PCRM-PLDM și PDM, când se părea că este punctul culminant al disperării, iar acest proiect părea soluția salvatoare. Că Iurie Leancă e ipocrit și mincinos știam nu din auzite. A zis că nu știe nimic de Bodișteanu, atunci când eu personal de trei ori l-am anunțat despre asta. L-a lăsat ministru în guvern și a condus alături de el fără să aibă mustrări de conștiință. Știa de Manolachi că este bandit, pentru că am spus acest lucru chiar în ședința de guvern, dar tot el a ajuns să-l întărească prin hotărâre de guvern în funcția de rector. Am trecut peste astea, pentru că am considerat că totuși e mai bine Leancă decât Filat. La fel și peste faptul că s-a milogit la Voronin să fie ales premier și nu se știe ce-ar fi fost dacă Voronin îi dădea harul, dacă mai era un proiect numit PPEM. Dar și în aceste circumstanțe am declarat public că acest suport este simbolic și voi susține acest proiect atâta timp cât nu va fi instrumentul cuiva în politica moldovenească. Chiar am încercat să conving multă lume că nu este proiecția lui Plahotniuc, deși dacă aparențele indicau acest lucru.

De fapt nu am fost membru PPEM și nu aveam cum să ies din acest partid, pentru că în campania electorală s-a numit Blocul Electoral PPEM „Iurie Leancă”, iar cei care nu erau din PAD sau PLR erau scriși cu liniuță, adică fără de partid. Iar când s-a creat partidul nu mai eram demult acolo. Am plecat pentru că într-un fel a pornit partidul și altfel a ajuns. Dintr-un partid al oamenilor liberi, care iau decizii comune, a ajuns o gașcă care lua decizii și puneau pe alții în fața faptului împlinit. Așa și n-am înțeles de ce s-a unit în alegeri cu PAD și PLR, plus Democrația Acasă și Forța Poporului, când era evident că partidul avea nevoie de vigoare și timp pentru consolidare. Miza partidului, dacă era așa ceva, se vede acum, în situația de discernământ, dar nu într-o campanie electorală care n-a arătat nimic. Așa a ajuns o adunătură de opinii și păreri, pe care Leancă nu știa cum să le împace. Și pe care nu se știe dacă le va împăca. Nu m-am dus acolo să fac politică cu Godea și Hadârcă, dar mai ales cu Godea, care în orice circumstanțe este o emanație a lui Plahotniuc. Iar prezența acestui om în PPEM era decisivă, de multe ori deasupra părerilor lui Leancă. La Ungheni, echipa PPEM pe care am creat-o, s-a luptat mai mult cu PAD decât pentru votul cetățenilor, iar faptul că am exclus emanațiile PAD-ului acolo, a dus la respingerea completă a echipei PPEM din Ungheni. La Congresul de constituire a PPEM n-a fost invitat niciun reprezentant al raionului Ungheni, deși acolo erau un consilier raional, unul orășenesc și un primar ales din partea platformei. Am plecat pentru că nu sunt pompierul lui Leancă să umblu prin sate și să explic de ce este kgb-ist sovietic, de ce a semnat pentru furtul miliardului, de ce l-a susținut pe Ponta și de ce nu-l critică niciodată pe Plahotniuc. Punct.

Despre protestul din PMAN am spus și în alte părți. Am admirat capacitatea moldovenilor de a se mobiliza, mai ales pentru că am încurajat întotdeauna o astfel de trezire a cetățenilor noștri împotriva dezmățului oligarhic. A fost și este o formă unică de protest, de sorginte socială și antiguvernamentală, de disperare și solidarizare, care merită respect. Apariția sa este rezultatul unul cumul de circumstanțe, dintre care evidențiez trei: a. nemulțumirea generală a populației, amplificată de furtul miliardului, dezamăgirea în guvernare și dorința de a salva parcursul european; b. interesele unor oameni de afaceri ca Viorel și Victor Țopa, care au încercat în mai multe moduri să revină în R. Moldova și să-și reîntoarcă ce au pierdut prin acțiunile fostului lor „partener” Plahotniuc; c. verva și forța mediatică a Jurnal TV, care și-a asumat rolul de cerber în critica guvernării, dar mai ales a lui Plahotniuc. Poate mai sunt și alte interese despre care nu știm, dar care cu siguranță vor ieși la suprafață când mișcarea va căpăta contur politic.

Nu vreau să arunc cu pietre în oamenii care apar în fruntea Platformei DA. Unii merită respect și au credibilitate, alții, cu iz ppcdist și de lachei, ar fi mai bine să tacă. La fel cum și alții care se mișcă prin jurul tribunei. Dar revoluțiile întotdeauna scot la iveală diferiți anonimi care doresc să se proiecteze ca lideri ai maselor. Nu-mi este clar, cum vede această platformă schimbarea, pentru că dincolo de sloganuri, ai nevoie de o viziune și de expresie politică. Pentru că în situații de acest gen există două soluții. Ori prin violență rupi lanțul vicios și instaurezi o nouă ordine. Ori prin organizare politică captezi electoratul nemulțumit și te proiectezi în spectrul politic pentru a prelua puterea și a aduce noua ordine. Cum nici una din ele nu este plauzibilă, rămâne calea jumătăților de măsură, care spunea Machiaveli este instabilă și drept rezultat periculoasă. Prin urmare vin în piață să-mi exprim protestul, pentru că îmi pasă, dar vă rog nu mă împingeți în față.

Mi-am purtat în surdină luptele cu sistemul după ce am fost demis ca ministru, pentru toate lucrurile care le-am generat: pentru că am vrut să-i bag la pușcărie pe Bodișteanu și Manolachi, pentru faptul că am avut curajul să vorbesc despre corupție și scheme de sifonare, pentru faptul că am rămas loial PL, chiar dacă n-am avut niciun motiv să fac acest lucru. Am fost nevoit să plec de la universitatea care m-a consacrat, am umblat prin instanțe de judecată pentru acuzații nefondate, am avut certuri și tensiuni în familie, pentru toată această ambianță de anormalitate în care am trăit. Și n-am auzit un gest de solidaritate publică sau susținerea a „poporului”. Chiar și ziarul Jurnalul de Chișinău, cu același Val Butnaru, a acceptat pentru bani să-i permită unui individ ca Manolachi să-mi toarne gunoaie în cap pe paginile sale. Asta fără să amintesc că de când am susținut PPEM, în martie, n-am mai călcat la Jurnal TV. De parcă eram alt om. Culmea că din februarie 2014 nu mai merg la Publika lui Plahotniuc tocmai pentru faptul că am susținut public Jurnal TV, atunci când acesta vroia să-l închidă. Noroc de „Noroc TV”, de Timpul și Moldova 1, care nu s-au cretinizat completamente din acest punct de vedere și unde am putut să mă exprim liber, cum o făceam pe timpuri aproape zilnic pe la Publika și Jurnal TV. Dacă „poporul” vrea lideri, tre să știe cum să și-i apere și respecte. În rest, doar vorbărie.
M-am gândit să tac. Poate era mai bine dacă tăceam. Dar nu pot să tac. De asta n-am rămas la Leancă și nu mă duc la tribună în piață. Pentru că vreau să pot vorbi de țopi, năstasi, dolganiuci sau boțani, la fel cum vorbesc de sneguri, lucinschi, voronini, filați, lupi sau plahotniuci, dacă vor dori să manipuleze o mișcare de protest și s-o deturneze în propriile interese sau în interesele altora. Până atunci, mergeți oameni buni la protest și nu lăsați pe alții să vă îngroape speranțele. Vegheați cui dați puterea și cum este folosită. Pentru că voi sunteți suveranii acestei țări.

Un articol de:
blog comments powered by Disqus

Din aceeaşi secţiune

Cele mai noi ştiri de azi

Actualitate 22 Februarie 2019, ora: 19:29

Autoritățile de la Chișinău au informat astăzi Adunarea Parlamentară a OSCE despre imixtiunile grsolane ale Federației Ruse în procesul electoral din Republica Moldova. Deputatul democrat Sergiu Sîrbu s-a referit inclusiv la noul dosar fabricat de Moscova pe umele...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 22 Februarie 2019, ora: 19:27

Administrația Națională a Penitenciarelor din Republica Moldova dezminte, într-un comunicat de presă, informațiile tirajate de o parte a mass-media privind pretinsa înjunghiere a lui Veaceslav Platon, în Penitenciarul nr. 13.

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 22 Februarie 2019, ora: 16:12

Rareori ți-e dat să vezi o criză de identitate a unei formațiuni politice în ajun de alegeri precum cea prin care trece astăzi blocul ACUM. Câteva zile în urmă, vicepreședintele Partidului Acțiune și Solidaritate; Mihai Popșoi, a surprins pe toată lumea,...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 22 Februarie 2019, ora: 16:11

Declanșarea de către Rusia a unui dosar penal în care ar figura Vlad Plahotniuc, poartă un evident caracter electoral câtă vreme acest lucru se întâmplă cu două zile înainte de alegerile din R.Moldova. De această părere este analistul politic Ion...

( ) Citeşte tot articolul

Istorie 22 Februarie 2019, ora: 16:00

Istoria limbii române: Câte cuvinte am moștenit din latină?

Istoria limbii române: Câte cuvinte am moștenit din latină?

Când vorbim despre viața cuvintelor românești trebuie să începem cu... începutul: am arătat în episodul precedent că limba română continuă latina, limba-mamă. Este un adevăr pe care nu mă sfiesc să-l repet ori de câte ori voi avea prilejul s-o...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 22 Februarie 2019, ora: 15:59

Fostul președinte al filialei Botanica a PPDA, Sergiu Cibotăreanu, susține că formațiunea condusă de Andrei Năstase nu este nici pe departe una proeuropeană. Potrivit lui, partidul format pe baza mișcării protestatare din 2015 a deviat foarte mult de la traseul său inițial....

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 22 Februarie 2019, ora: 15:58

Mai mulți artiști iluștri își exprimă încrederea că PDM poate continua schimbările bune din Moldova, așa cum a făcut-o și în ultimii ani. Ei declară, în câteva mesaje live pe Facebook, că vor vota pentru Moldova și pentru fapte, nu vorbe, la alegerile...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 22 Februarie 2019, ora: 15:56

Unul din autoturismele care asigura protecția în cortegiul prezidențial a fost accidentat astăzi, în timp ce se afla în misiune.

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 22 Februarie 2019, ora: 15:55

Astăzi povara fiscală pe care un angajator o simte este mai mică decât în urmă cu trei ani. Acest lucru se datorează actualei guvernări, care trebuie să-și continue actvitatea și după alegerile din 24 februarie, susțin managerii centrului comercial Grand Hall, într-o...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 22 Februarie 2019, ora: 15:54

Departamentului american pentru Securitate Internă a creat o universitate falsă, Universitatea din Farmington, pentru a lansa o capacană și pentru a aresta studenții străini care încearcă să rămână pe teritoriul american în mod ilegal, relatează The Guardian.

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 22 Februarie 2019, ora: 15:53

Preşedintele polonez, Andrzej Duda, şi omologul său lituanian, Dalia Grybauskaite, au semnat joi, la Varşovia, o declaraţie privind securitatea comună, care include coordonarea politicilor de apărare şi securitate ale celor două ţări în cadrul NATO şi al Uniunii Europene şi...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 22 Februarie 2019, ora: 13:50 de Ana Marchitan

Duminică, 24 februarie, în R. Moldova, vor avea loc alegeri parlamentare ordinare. Astfel, pentru prima dată, cetățenii vor alege cei 101 deputați conform sistemului electoral mixt. Adică, 50 dintre aceștia vor accede în Legislativ pe liste de partid, mandatele urmând să...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 22 Februarie 2019, ora: 13:40

Plahotniuc, în timpul vizitelor la Iurceni, Vărzărești, Zberoaia: vom continua investițiile în infrastructură, în crearea de locuri de muncă și condiții sociale mai bune aici și în toate satele din țară

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 22 Februarie 2019, ora: 13:14

Editorialistul Ziarului NAȚIONAL, Nicolae Negru, este convins că anunțul privind noul dosar penal deschis de ruși pe numele liderului Partidului Democrat (PD), Vlad Plahotniuc, are legătură directă cu alegerile parlamentare de duminică.

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 22 Februarie 2019, ora: 12:51

Liderul Partidului Politic ȘOR, Ilan Șor și formațiunea sa sunt gata să preia responsabilitatea guvernării Republicii Moldova pentru a transforma și moderniza țara. Ilan Șor, care s-a arătat convins de victoria formațiunii sale la scrutinul parlamentar de duminică, a declarat la o...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 22 Februarie 2019, ora: 12:17

Ministerul Afacerilor Externe și Integrării Europene (MAEIE) a făcut publice adresele și datele de contact ale secțiilor de vot deschise peste hotare pentru alegerile parlamentare din 24 februarie 2019.

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 22 Februarie 2019, ora: 12:13

Partidul Democrat din Moldova a sesizat astăzi mai multe instituții internaționale și observatorii acreditați să monitorizeze alegerile din 24 februarie 2019, în legătură cu implicarea abuzivă a Federației Ruse în alegerile din Republica Moldova. 

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 22 Februarie 2019, ora: 11:56

Mai muli susținători și simpatizanți ai binomului PAS-PPDA își manifestă public dezamăgirea față de ultimele acțiuni și declarații ale liderilor acestuia, Maia Sandu și Andrei Năstase. Internauții iau în furci atât angajamentul de a nu încheia nicio...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 22 Februarie 2019, ora: 11:44

Încă 8 familii din municipiul Orhei și-au realizat visul pe care îl are practic fiecare tânăr din Republica Moldova: administrația publică locală a orașului le-a înmânat cheile de la noile apartamente sociale, pe care le-au primit în cadrul unui program...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 22 Februarie 2019, ora: 11:43

Biserica Ortodoxă Română condiționează recunoașterea autocefaliei Kievului

Biserica Ortodoxă Română condiționează recunoașterea autocefaliei Kievului

Biserica Ortodoxă Română (BOR) cere garanții scrise privind pastrarea identitatii culturale si lingvistice pentru parohiile românești din Bucovina și pune alte câteva condiții pentru recunoașterea Bisericii Ortodoxe a Ucrainei.

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 22 Februarie 2019, ora: 11:32

Cetățenii așteaptă ca proiectele bune pentru Moldova, implementate de actuala Guvernare, să continue și după alegerile parlamentare din 24 februarie. Liderul, PDM, Vlad Plahotniuc, și vicepreședinții formațiunii, Andrian Candu și Pavel Filip, au îndemnat alegătorii,...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 22 Februarie 2019, ora: 11:27

Legăturile dintre președintele moldovean, Igor Dodon, și cel rus, Vladimir Putin, au o componentă financiară directă. Astfel, cel puțin 70.000 de euro au intrat în contul fundației “Din suflet”, a Galinăi Dodon (soția președintelui Republicii Moldova).

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 22 Februarie 2019, ora: 10:20

Organele de drept din Federația Rusă i-au mai deschis un dosar penal liderului Partidului Democrat (PD), Vlad Plahotniuc, iar acest lucru se întâmplă cu două zile înaintea alegerilor parlamentare din 24 februarie, scrie ziarulnational.md

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 22 Februarie 2019, ora: 10:00

S-a dezlantuit cerul deasupra orasului. Dupa cateva zile de vreme insorita, a inceput sa ninga in capitala. De astazi vremea se raceste. Meteorologii au anuntat cod galben de schimbare brusca a vremii, valabil pana sambata.

( ) Citeşte tot articolul
Current tier / breakpoint: xs sm md lg xl (= visible only on this breakpoint)

.hidden-xs-down .hidden-sm-down .hidden-md-down .hidden-lg-down

.hidden-xs-up .hidden-sm-up .hidden-md-up .hidden-lg-up .hidden-xl

.hidden-xs (only) .hidden-sm (only) .hidden-md (only) .hidden-lg (only) .hidden-xl (only)