Economie

Grupul Trans-Oil a deschis în portul Giurgiuleşti un nou terminal pentru cereale

„Prin realizarea acestui proiect, Grupul Trans-Oil îşi dublează capacităţile de export, iar aceasta, la rândul său, face produsele noastre mai competitive şi accesibile pe pieţele internaţionale”, a subliniat vicepremierul Octavian Calmâc.

În context, ministrul Calmăc a menţionat că în viitorul apropiat, în paralel cu dezvoltarea capacităţilor portului, este necesară elaborarea şi implementarea unui proiect investiţional, care ar avea drept obiectiv major dezvoltarea infrastructurii atât a portului, cât şi a zonei adiacente acestuia, în special a localităţii Giurgiuleşti.

Preşedintele Grupul Trans-Oil,Vaja Jhashi, a menţionat că prin realizarea acestui proiect compania a devenit cel mai operaţional agent economic din regiune privind capacităţile de încărcare a navelor cu cereale: peste 1000 tone pe oră pentru navele maritime şi până la 8000 tone pentru barjele fluviale. „Sunt sigur că prin realizarea acestui proiect am făcut un lucru foarte bun pentru ţară, pentru dezvoltarea ei în continuare. Cu creşterea investiţiilor şi deschiderea unui nou terminal modern situaţia se schimbă. Anume de aici vinurile, cerealele, uleiurile moldoveneşti sunt exportate în Spania, Italia, Africa de Nord şi în alte ţări ale lumii”, a spus preşedintele Grupul Trans-Oil.

La rândul său, şeful reprezentanţei Băncii Europene pentru Reconstrucţie şi Dezvoltare (BERD) în Republica Moldova, Dimitri Gvindadze, a menţionat că instituţia pe care o reprezintă este dispusă să susţine şi alte proiecte investiţionale, realizate de autorităţile naţionale în colaborare cu parteneri de dezvoltare.

”Acest terminal oferă Moldovei încă o ieșire la transportul internațional maritim. Agricultorii și oamenii de afaceri din Moldova pot exporta produsele agricole mai ieftin direct din Moldova”, a remarcat ambasadorul SUA James Pettit. ”Veți putea comercializa produsele agricole peste hotare sau puteți importa cereale sau alte produse alimentare”, a spus el.

Portul Internațional Liber Giurgiulești este un port pe Dunăre – Marea Neagră localizat pe sectorul maritim al Dunării în Republica Moldova. Acest proiect de extindere a fost finanțat parțial de U.S. Overseas Private Investment Corporation. 

IPN

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmărește TIMPUL pe Google News și Telegram!


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *