Actualitate

Gulagul digital: noua lege rusească a „internetului suveran”

 Noua lege a internetului a intrat în vigoare în Rusia astăzi, pe 1 noiembrie. E vorba de așa-numita lege a „internetului suveran” și, în practică, pentru a simplifica, ea forțează providerii să instaleze un dispozitiv care să dirijeze traficul internetului spre puncte controlate de stat. La fel, se vor crea de acum înainte nume de domeniu pur rusești, controlate național.

Argumentul oficial este că astfel segmentul rusesc al internetului va fi mai independent și rezistent în fața atacurilor cibernetice. Criticii spun însă că asta duce și la o mai mare supraveghere și la o cenzură permanentă.

Evident, principala grijă a autorităților este aceea de a împiedica sau controla mobilizarea cetățenilor prin rețelele sociale. Guvernul spune însă că legea e pentru a împiedica Statele Unite, într-un viitor ipotetic, să taie accesul Rusiei la rețeaua mondială a internetului.

Rusia are, de mai mulți ani, un organism de control al internetului, așa-numitul Roskomnadzor (Роскомнадзор, Федеральная служба по надзору в сфере связи, информационных технологий и массовых коммуникаций), care dispune de puteri discreționare și care e tot un braț al FSB-ului aflat la putere în Rusia prin Putin.

De acum înainte, orice provider de internet din Rusia este obligat să posede și să instaleze tehnologia care va permite autorităților să redirecționeze traficul fără ca utilizatorii să realizeze că sunt controlați, identificați și filtrați. De altfel, utilizatorii nu vor simți, în principiu, nicio schimbare, altfel decât dacă merg pe site-uri care vor fi devenit inaccesibile.

Rusia căuta de mulți ani să oblige companiile străine să își stocheze datele privind cetățenii ruși pe teritoriul țării. Refuzul unor asemenea companii a dus la interzicerea lor. De aceea, de pildă, rețeaua socială LinkedIn e inaccesibilă rușilor și e interzisă în Rusia, deoarece a refuzat să își stocheze acolo informațiile, pe servere care puteau fi controlate de Roskomnadzor.

LinkedIn e așadar blocat în Rusia, ceea ce situează statul pe același plan cu China și Iranul, dar sub Afganistan, unde nu există cenzură a internetului. Acum, cel mai probabil, prima țintă va fi rețeaua de mesagerie criptată Telegram, pe care autoritățile nu au putut până acum să o controleze.

Extinderea sistematică a supravegherii și controlului pe internet

Televiziunile independente au fost eliminate demult, iar cenzura sau autocenzura – instaurate lent încă de la primul mandat prezidențial al lui Putin, 2000-2008. Până acum, internetul rămăsese, de bine de rău, un spațiu de libertate pentru exprimarea opiniilor politice și pentru dezbateri publice.

Autoritățile au căutat până acum să împiedice asta fie prin Rozkomnadzor, fie prin decizii de tribunal sau ale procurorului general, prin liste negre, noi decrete, regulamente, intimidări și atacuri cibernetice.

Operatorii și furnizorii de acces internet și telefonic erau deja obligați să păstreze conținutul tuturor contactelor și al mesajelor vreme de șase luni, iar metadata – vreme de trei ani. Stocarea unei asemenea mase de informații se face pe socoteala lor, majoritatea trebuind să-și cumpere servere noi, infrastructură încăpătoare, din care să poată pescui FSB-ul.

Ceea ce surprinde rămâne disproporția dintre pedepsele posibile legal și caracterul vag al delictelor catalogate, precum „justificarea terorismului pe rețelele sociale”. Pedeapsa maximă este de șapte ani închisoare. Astfel, orice opinie îndreptată împotriva guvernului sau a lui Putin poate fi văzută ca o incitare la terorism și acte de subversiune.

E doar ultima asemenea lege adoptată în Rusia. Mai devreme anul acesta fusese adoptată legea care pedepsește lipsa de „respect” pentru autorități și ceea ce guvernul numește răspândirea de „știri false” („fake news”). Introducerea noii legi a internetului este însă o știre cât se poate de reală.

Se merge astfel, prin această nouă lege rusească, spre o îmbunătățire de facto a internetului, între un internet chinezesc existent de multă vreme, baricadat dincolo de Marele Zid virtual al sistemului chinezesc de blocare și cenzură; un internet rusesc; și restul lumii.

Dan Alexe 
https://moldova.europalibera.org 

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmărește TIMPUL pe Google News și Telegram!


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *