Actualitate

Guvernul comunist a redus din hrana copiilor

Ieri, Consiliul raionului Straseni a aprobat bugetul pentru anul 2010 in valoare de 170 mln. lei, in crestere cu 26% fata de anul trecut. Circa 3 mln. 700 de mii de lei vor constitui alocatiile suplimentare in buget pentru reconstructia sistemului de canalizare.

„In 2009, din cauza optimizarii cheltuielilor cerute de guvernarea comunista, bugetul raionului Straseni a fost redus cu 20%. Desi in ultimele doua luni noul guvern a transferat alocatiile, oricum raionul a pierdut 17 mln. lei”, ne-a declarat presedintele raionului, Nicolae Robu. Deoarece comunistii au dat indicatii administratiilor raionale ca sa reduca cheltuielile pe unde pot, in afara de plata salariilor, cel mai mult au avut de suferit invatamantul, cultura, alimentatia si aprovizionarea cu resurse energetice. Ramasi fara alternativa, unii primari au fost nevoiti sa taie din cei cinci lei prevazuti initial pentru hrana obligatorie a elevilor din clasele I-IV-a. Unii au redus numai cativa banuti, iar altii au taiat mai mult de trei lei.

„Atunci cand banii in bugetele localitatilor erau virati cu remarca „destinatie speciala” pentru alimentatie, aceste resurse financiare nu puteau fi cheltuite in alte scopuri. Insa dupa optimizarea cheltuielilor, acesti bani nu au mai avut remarca „destinatie speciala” si a ramas la discretia primarilor sa decida cum sa procedeze in situatie de criza”, ne-a explicat Iulia Certan, sefa Directiei de invatamant.

Asa ca s-a intamplat ca elevii sa fie hraniti cu produsele cele mai ieftine, fara prea multe calorii si vitamine. De exemplu, in doar o treime din institutiile scolare cheltuielile pentru hrana zilnica a unui elev au constituit 4,90 lei. Pentru hrana elevilor din scolile medii din satele Capriana si Radeni s-au alocat cate doi-trei lei pe zi. La Liceul Zubresti si Liceul „Ion Creanga” din Micleuseni situatia e si mai grava, acolo cheltuindu-se mai putin de doi lei pe zi, adica doar pentru chifle sau biscuiti.

In 2010, elevii din clasele primare vor manca mai bine. Ieri, Consiliul raional a decis ca in acest scop sa fie alocati cate 6 lei pe zi pentru un elev. Desi valoarea bugetului pentru anul viitor e mai mare, conducerea raionului Straseni cauta metode de a atrage investitori, de a elabora proiecte cu finantari internationale spre a rezolva zecile de probleme pentru care niciodata nu ajung banii bugetari.

 

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmărește TIMPUL pe Google News și Telegram!


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *