Actualitate

Guvernul de la Bucureşti întăreşte departamentul care răspunde de relaţia cu Republica Moldova

Guvernul României întăreşte structurile care răspund de relaţia cu Republica Moldova, înfiinţând Departamentul pentru Relaţia cu Republica Moldova, structură cu personalitate juridică în cadrul aparatului de lucru al Guvernului. Departamentul va fi în coordonarea prim-ministrului, prin preluarea activităţii Departamentului pentru relaţia cu Republica Moldova, structură fără personalitate juridică, înfiinţată prin Ordonanţa de urgenţă a Guvernului nr. 68/2019, aprobată cu modificări prin Legea nr. 77/2020, care se desfiinţează.

Departamentul pentru Relaţia cu Republica Moldova este condus de un secretar de stat, numit şi eliberat din funcţie prin decizie a prim-ministrului, în condiţiile legii.

Secretarul de stat care conduce Departamentul pentru Relaţia cu Republica Moldova are calitatea de ordonator terţiar de credite.

De asemenea, Guvernul de la Bucureşti înfiinţează Departamentul pentru Românii de Pretutindeni, structură cu personalitate juridică în cadrul aparatului de lucru al Guvernului şi în coordonarea prim-ministrului, prin preluarea activităţii Departamentului pentru Românii de Pretutindeni, structură fără personalitate juridică, potrivit Ordonanţei de Urgenţă a Guvernului privind stabilirea unor măsuri la nivelul administraţiei publice centrale nr. 52 din 16 iunie 2021

Departamentul pentru Românii de Pretutindeni este condus de un secretar de stat, numit şi eliberat din funcţie prin decizie a prim-ministrului, în condiţiile legii. Finanţarea Departamentului pentru Românii de Pretutindeni se asigură de la bugetul de stat, prin bugetul Secretariatului General al Guvernului. Secretarul de stat care conduce Departamentul pentru Românii de Pretutindeni are calitatea de ordonator terţiar de credite, se arată în documentul emis de Executivul de la Bucureşti.

Timp de 30 de zile structurile cu personalitate juridică vor prelua fondurile, personalul şi documentaţia entităţilor fără personalitate juridică. Potrivit Ordonanţei de urgenţă, decizia a ţinut cont de funcţionarea ineficientă a unor structuri publice şi o slabă susţinere şi promovare a intereselor românilor de pretutindeni, luând în considerare necesitatea realizării unui nivel de reprezentare pe plan intern şi extern, respectiv creşterea capacităţii instituţionale în relaţiile cu autorităţile din statele unde trăiesc comunităţi de români şi eficientizarea derulării activităţilor privind finanţarea prin implementare directă şi indirectă.

 

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmărește TIMPUL pe Google News și Telegram!


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *