Astăzi 4 August 2020, Marţi - Ultima actualizare la ora 16:17
Abonamente

Ultima oră 15 Februarie 2015, ora 22:32

Guvernul din umbră / OPINII

Marime Font

Nu mai e loc de introduceri, scuzaţi.

Iurie Leancă – nu uitaţi de faptul că a fost singurul politician din toată AIE care, în ciuda lipsei cronice de încredere înregistrate în dreptul tuturor instituţiilor, a politicienilor angrenaţi în diverse jocuri, în ciuda faptului că se ştia că sunt două sfori ce acţionează periodic, a fost persoana cu cel mai ridicat scor de credibilitate în rîndul cetăţenilor. A redresat cu cel puţin 6%-7% procentul PLDM după criza din 2013. Puteţi adăuga la asta şi multe altele, deloc neglijabile: experienţa sistemului instituţional-politic din Rep. Moldova, experienţa diplomatică, identificarea inclusiv pe plan extern cu tema integrării, credibilitatea şi predictibilitatea injectată partnerilor externi în vremuri foarte complicate pentru întreaga Europă.

În Moldova (în politică), nimic nu e întîmplător. Iurie Leancă a ştiut încă de anul trecut ce îl aşteaptă şi că este foarte posibil să o sfîrşească prost sau chiar foarte prost. În locul curajului şi al unor acţiuni de politician de rasă (ceea ce a înţeles şi domnia sa că nu este, iar asta e şi bine, dar şi rău), a ales să-şi croiască o poveste frumoasă despre el. Alţii l-au ajutat să viseze, iar el a uitat să iasă în scenă (Septembrie-Octombrie 2014) cînd a fost chemat de public şi nechemat de partid. Umbra lui Leancă a reuşit doar să nu producă dezastrul pentru PLDM în alegeri. End of another (success) story!

Loading...


PLDM – în dulcele stil moldovenesc, paradigma ”Chirtoacă-i di jină” o aplicaţi obsesiv. Chiar şi membrii şi simpatizanţii PLDM au obosit de-a da vina pe Plahotniuc pentru ce se întîmplă în propriul lor partid, dar mai ales cu liderul lor. Rememorînd faptele (plecările oamenilor de calibru din partid: Vieru, Godea, Tănase, iminenta despărţire de Leancă, denunţarea acordului, divorţul dlui. Filat, acuze către PDM, PL, PCRM, PSRM, scorul cu 9% mai mic faţă de alegerile din 2010, jocul făcut înainte şi după alegeri cu candidatul Leancă etc.), NICIODATĂ nu am auzit vreo asumare a propriilor fapte, acţiuni şi rezultate. Cînd am mai expus aceste simple lucruri, am văzut de mai multe ori perplexitatea voastră, dar la nici 30 de secunde daţi din nou vina pe ”responsabilul de serviciu”. Asta toată lumea a înţeles şi probabil aveţi şi partea voastră de dreptate.
Dar despre ce vă faceţi voi cu mîna voastră? Despre asta cînd veţi vorbi? Da, aţi avut un Prim-Ministru cu 65% cotă de credibilitate după intervenţiile bine manageriate pe PR la Cotul Morii, după vizita lui Joe Biden, Merkel, după multe fotografii şi un discurs aspiraţional ce a funcţionat o perioadă. Dacă acceptaţi aceste lucruri, atunci ar trebui să aruncaţi o privire cel puţin pe rezultatele înregistrate începînd cu 13 februarie 2013: denunţarea acordului, criza politică ce v-a masacrat intenţia de vot, demiterea premierului de către Parlament pentru corupţie, rezultatul la alegerile din 2014, cota de credibilitate pentru dl. Vlad Filat (undeva în jurul lui 20%-25%). Iertaţi-mă că vă spun, ştiu că o să vă cadă greu, dar pentru astfel de contra-performanţe, în politică, chiar trebuie să vă străduiţi, să depuneţi mult efort! Poate sună paradoxal, dar să ştiţi că există o anumită inerţie a opiniilor şi oamenii se agaţă de convingerile pe care le au şi luptă o perioadă să le păstreze. Roşca nu îşi mai revine! Urechean nu îşi mai revine! După eventuala plecare a grupului Leancă, cu un Prim-Ministru ce nu va aduce puncte pentru partid, riscaţi să deveniţi un partid marginal. Toate partidele, e drept că în alte ţări, după insuccese, îşi reevaluează poziţiile, fac schimbări şi merg mai departe. Primul lucru pe care trebuie să îl înţelegeţi şi voi şi PDM este că nu aţi cîştigat alegerile.

Şi, dacă nu credeţi în înţelepciunea poporului (sau în sondaje), încercaţi să aflaţi ce spun ei la capitolul cine a furat aeroportul şi BEM. Să vedeţi cît de precis identifică ei făptaşii, fără informaţii publice, emisiuni de dezbatere, procese, expertiza FMI sau orice altceva.

PDM şi PL – gestul oribil al dlui. Marian Lupu din Parlament. Subliniez: ORIBIL! Probabil PDM continuă campania electorală adresată doamnelor. În rest, poate are dreptate Eugen Luchianiuc: de la PDM (Plahotniuc) nu aşteptăm nimic, de la PLDM (Filat) aşteptam multe pentru că ne-au promis multe, şi-au luat angajamente, au urcat în sondaje. Cu toate acestea, remarc candidatura unei persoane cu dizabilităţi în cabinetul de miniştri. Chiar dacă primul lucru ce trebuia analizat era pregătirea profesională a acestei persoane, semnalul dat merită apreciat în condiţiile în care, imediat după anunţ, pe Facebook am citit reacţia unei persoane la modul ”Nu văd eu bine? E o persoană în scaun cu rotile?”. Şi da, sensul acestei inepţii era ăla pe care nu ni-l dorim.

Un alt partid ce conştientizează capcana liderului etern este Partidul Liberal. O parte din solicitări, cel puţin cele comunicate public, au fost mai mult decît decente şi în folosul Rep. Moldova. Dl. Mihai Ghimpu rămîne însă politicianul ce nu ratează nici o situaţie în care poate greşi. A ştiut cu cine va negocia, cum vor negocia, ce vor cere, ce pot ceda etc. Cu toate acestea, rezultatul este pentru PL acelaşi şi se repetă: sunt în afara coaliţiei. De vină, desigur, sunt alţii. În ciuda tuturor declaraţiilor, de fapt sunt aceleaşi orgolii atît de vehement blamate în celelalte tabere: dl. Mihai Ghimpu vrea postul de Preşedinte.

Nu uitaţi că şi PDM şi PL au obţinut procente mai mari în 2014 faţă de alegerile din 2010. PDM cu 3%, iar PL a irosit 2 mandate din cauza PLR-ului, proiect ”săpat” şi finanţat împotriva PL.

Chiril Gaburici – în primul rînd merită să îl felicităm măcar pentru reuşita extraordinară de a ajunge în doar cîţiva ani de la un simplu şofer, agent de vînzări, director de vînzări şi apoi Director General la companii de sute de milioane de dolari. Şi, inevitabil, nu poţi rămîne în astfel de poziţii nefăcînd şi lucruri bune. În acest moment, Republica Moldova are nevoie de un Prim-Ministru care să îndeplinească, să insufle un singur atribut: CREDIBILITATE!

Chiril, sunt lucruri şi situaţii care planează asupra ta de cîţiva ani: modalitatea privind obţinerea diplomei de studii, contractele cu firmele-căpuşă la Moldcell, situaţiile de la Azercell, legăturile cu Voronin şi alţi politicieni, evenimentele din aprilie 2009. Înainte de a ajunge Prim-Ministru trebuie să răspunzi acestor lucruri! A porni la drum cu atribute precum ”devalizare”, ”corupţie”, ”legături urît mirositoare” nu se conjugă cu verbul a fi credibil şi cu funcţia de Prim-Ministru. Şi nu uita că mai ai încă la îndemînă opţiunea decentă să-mi spui şi să ne spui că ”nu ne poţi spune”. Şi să te retragi. Voi înţelege că ţi-a fost greu, că ai fost un băiat simplu şi sărac. În acest caz, vei avea cel puţin amiciţia mea şi în continuare. Ştiu cît mă apreciezi, ştiu că vei citi aceste rînduri şi pun în gîndul ăsta toată capacitatea mea profesională, umană, amiciţia pe care ţi-o port: Chiril, memoria unei companii comerciale e incomparabilă cu memoria şi mecanismele dintr-o societate. Iertarea se obţine pe căi diferite. Foarte diferite.

Singura schimbare faţă de 2010 de care aţi fost în stare în aproape trei luni este în privinţa numărului de sfori: acum sunt trei. E drept, de grosimi diferite. Avem nevoie de un ”Guvern din umbră”! România are deja un astfel de Guvern în umbră: la Jilava şi alte închisori. Aveţi şi voi destui candidaţi din Guvernul şi Parlamentul precedent; voi îi ştiţi foarte bine. E singura speranţă şi capacitate pe care v-o mai atribui: accea de a desemna candidaţi pentru acest ”Guvern din umbră”! Justiţia europeană e singura cale de reformare a clasei politice moldoveneşti.

În rest sunt poveşti ... cu cereri de susţinere şi acuze adresate celor pe care nu îi cooptăm la Guvernare, cu discursuri în Parlament în care verbalul spune ceva, iar non-verbalul altceva, cu declaraţii de presă ”Sincer să vă spun”, Dacă sincer”, ”Acum, sincer vorbind ...”.

Iar eu, ”sincer să vă spun”, mă gîndesc tot mai des să rămîn în ţară, să plătesc impozite, să lupt în continuare.

Autor: Doru Petruți
Sursa: http://x-pert.md/blog/item/view/19763

 Urmărește știrile Timpul.md pe Telegram
loading...
blog comments powered by Disqus

Din aceeaşi secţiune

Cele mai noi ştiri de azi

Actualitate 4 August 2020, ora: 16:17

Ex-ministra Justiției, Olesea Stamate în contextul dosarului „Avia Invest”: „Dodon ne fură țara în fiecare zi”

Ex-ministra Justiției, Olesea Stamate în contextul dosarului „Avia Invest”: „Dodon ne fură țara în fiecare zi”

Ex-ministra Justiției în Guvernul Maiei Sandu, Olesea Stamate critică dur „reacțiile iresponsabile” ale actualei guvernări Dodon-Chicu la decizia provizorie a Arbitrajului de la Stockholm. Amintim că, recent, această instituție a interzis executării notificării de...

( ) Citeşte tot articolul

Politică 4 August 2020, ora: 14:59

Investigație despre licitații trucate cu combinezoane pe timp de pandemie, la instituția condusă de Golovin

Investigație despre licitații trucate cu combinezoane pe timp de pandemie, la instituția condusă de Golovin

Se pare că unde apare Boris Golovin, actualul șef al Centrului Național de Asistență Medicală Urgentă Prespitalicească (CNAMUP), au loc schemele, licitațiile incorecte și favoritismul. 

( ) Citeşte tot articolul

Culinar.md 4 August 2020, ora: 13:10

Cum faci cele mai bune CHIFTELUŢE din carne. Ingredientul secret care dă tot gustul

Cum faci cele mai bune CHIFTELUŢE din carne. Ingredientul secret care dă tot gustul

Se ştie, fiecare bunică are propria reţetă de chifteluţe… Unele înmoaie pâinea în lapte, altele folosesc un amestec de ierburi aromatice numai de ele ştiut, altele, ceva mai îndrăzneţe, combină diverse tipuri de carne pentru a căpăta o textură perfectă....

( ) Citeşte tot articolul

Moldova 4 August 2020, ora: 12:50

Filmul de groază „Realitatea din Moldova”, în regia lui Igor Dodon

Filmul de groază „Realitatea din Moldova”, în regia lui Igor Dodon

Guvernarea a început să-și laude tot mai des realizările. 

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 4 August 2020, ora: 09:03

Igor Munteanu spune că R. Moldova a „primit un cartonaș roșu” pe subiectul aeroportului din cauza guvernării socialiste

Igor Munteanu spune că R. Moldova a „primit un cartonaș roșu” pe subiectul aeroportului din cauza guvernării socialiste

Președintele Comisiei parlamentare de anchetă privind concesionarea Aeroportului Internațional Chișinău și președintele Comisiei de control al finanțelor public, Igor Munteanu, consideră logică decizia Curții de arbitraj internațional de la Stockholm care a interzis acțiuni de...

( ) Citeşte tot articolul

Istorie 4 August 2020, ora: 08:54

În urmă cu 13 ani, NASA începea să caute viaţă pe Marte

În urmă cu 13 ani, NASA începea să caute viaţă pe Marte

Pe 4 august 2007, NASA a lansat sonda Phoenix, pentru a căuta semne de viaţă pe Marte. Phoenix a fost concepută pentru a examina istoria permafrostului marţian, analizând modul în care apa lichidă a modificat componenţa chimică şi mineralele din sol. Instrumentele sale au...

( ) Citeşte tot articolul

Timpul Local 4 August 2020, ora: 08:49

Cod galben de caniculă: METEO în R.Moldova pe o săptămână

Cod galben de caniculă: METEO în R.Moldova pe o săptămână

 Meteorologii anunță că astăzi maximele vor ajunge la 37 de grade Celsius. În același timp, în nordul țării vor cădea ploi cu descărcări electrice.

( ) Citeşte tot articolul

Culinar.md 4 August 2020, ora: 08:48

Vânăta – ajută la optimizarea funcțiilor hepatice și protejează sănătatea inimii

Vânăta – ajută la optimizarea funcțiilor hepatice și protejează sănătatea inimii

Pe lângă faptul că este un aliat de nădejde în curele de slăbire, vânăta ajută la optimizarea funcțiilor hepatice și protejează sănătatea inimii. În mod interesant, vânata a fost considerată mult timp un aliment toxic. Acest lucru se datorează...

( ) Citeşte tot articolul

Externe 4 August 2020, ora: 08:33

Val de emoţie în Suedia după ce o fetiţă de 12 ani a murit într-un atac armat

Val de emoţie în Suedia după ce o fetiţă de 12 ani a murit într-un atac armat

Moartea prin împuşcare a unei fetiţe de 12 ani în apropiere de Stockholm a provocat vii emoţii luni în Suedia, care se confruntă în ultimii ani cu o înmulţire îngrijorătoare a atacurilor armate între bande criminale, relatează AFP. Adolescenta,...

( ) Citeşte tot articolul

Horoscop 4 August 2020, ora: 08:08

Horoscopul zilei de azi MARȚI 4 AUGUST 2020. Ce vrei să demonstrezi?

Horoscopul zilei de azi MARȚI 4 AUGUST 2020. Ce vrei să demonstrezi?

 A trecut Luna plina, dar n-au trecut surprizele saptamanii. Marte in Berbec face cuadratura cu Jupiter in Capricorn. E cam greu sa mai tii pe loc caii salbatici. Esti gata sa mergi inainte cu planurile tale, indiferent care sunt acestea. Atentie insa! Sunt chiar planurile tale sau vrei sa...

( ) Citeşte tot articolul

Sport 4 August 2020, ora: 07:50

CFR Cluj rămâne campioana României la fotbal

CFR Cluj rămâne campioana României la fotbal

Formația ardeleană a câștigat pentru a 3-a oară la rând titlul în Liga 1, după ce a învins-o cu 3-1 pe Universitatea Craiova, într-un meci desemnat de Liga Profesionistă drept finală a sezonului.

( ) Citeşte tot articolul

Istorie 4 August 2020, ora: 07:11

ZI ISTORICĂ pentru România Mare - 4 august 1919 / Armata noastră ocupă Budapesta fără lupte

ZI ISTORICĂ pentru România Mare - 4 august 1919 / Armata noastră ocupă Budapesta fără lupte

La 4 august 1919, ora 18:00, armata română ocupă fără lupte Budapesta în cadrul războiului româno-ungar de la 1919. Comandantul Trupelor din Transilvania începînd din 12 aprilie 1919, generalul Gheorghe Mărdărescu (foto, pe terasa hotelului Ghelert din...

( ) Citeşte tot articolul

Istorie 4 August 2020, ora: 00:18

partea II Țara Românească (Valahia) în ochii unui italian: Politica Turciei și decapitarea Principelui Brâncoveanu şi a celor 4 fii ai săi

Țara Românească (Valahia) în ochii unui italian: Politica Turciei și decapitarea Principelui Brâncoveanu şi a celor 4 fii ai săi

Vezi PARTEA I - Țara Românească (Valahia) în ochii unui italian: de la beţie şi furt la ospitalitate şi hărnicie

( ) Citeşte tot articolul

CSI / Rusia 3 August 2020, ora: 10:48

breaking O coloană de BLINDATE ale forțelor armate Belaruse se deplasează spre frontiera cu Federația Rusă. VIDEO

O coloană de BLINDATE ale forțelor armate Belaruse se deplasează spre frontiera cu Federația Rusă. VIDEO

„Ceva îl deranjează pe Lukașenko”, anunță publicația Novaya Gazeta care publică un video cu transportatoare blindate belaruse.

( ) Citeşte tot articolul

Ultima oră 3 August 2020, ora: 07:58

Andrei Năstase: „Uitați-vă că și președintele Iohannis a vorbit în același sens, dânsul o face altfel, nu ca Maia Sandu și Igor Dodon”

Andrei Năstase: „Uitați-vă că și președintele Iohannis a vorbit în același sens, dânsul o face altfel, nu ca Maia Sandu și Igor Dodon”

Liderul Platformei DA, Andrei Năstase este de părerea că o evoluție negativă a pandemiei de Covid-19 ar trebui să determine clasa politică să ia o decizie de amânare a alegerilor prezidențiale din 1 noiembrie 2020.

( ) Citeşte tot articolul

Lumea 3 August 2020, ora: 07:34

A murit prima pacientă cu transplant de faţă realizat în SUA

A murit prima pacientă cu transplant de faţă realizat în SUA

 Connie Culp, prima pacientă din SUA care a beneficiat în 2008 de primul transplant aproape complet de faţă, a murit la 57 de ani, potrivit clinicii care a realizat această procedură complexă, au informat sâmbătă mass-media locale, citate de EFE.

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 3 August 2020, ora: 07:32

Proteste în Bulgaria. A fost blocată autostrada spre Grecia

Proteste în Bulgaria. A fost blocată autostrada spre Grecia

Protestele din Bulgaria au intrat într-o noua fază. După instalarea unor corturi de campanie în fața guvernului și președinției, zeci de oameni au blocat autostrada E-79. Aceasta face legătura între Sofia și Kulata-Promachonas, singurul punct de trecere a frontierei spre Grecia.

( ) Citeşte tot articolul
Current tier / breakpoint: xs sm md lg xl (= visible only on this breakpoint)

.hidden-xs-down .hidden-sm-down .hidden-md-down .hidden-lg-down

.hidden-xs-up .hidden-sm-up .hidden-md-up .hidden-lg-up .hidden-xl

.hidden-xs (only) .hidden-sm (only) .hidden-md (only) .hidden-lg (only) .hidden-xl (only)