Astăzi 5 Iulie 2020, Duminică - Ultima actualizare la 1 Ianuarie 1970
Abonamente

Ultima oră 15 Februarie 2015, ora 22:32

Guvernul din umbră / OPINII

Marime Font

Nu mai e loc de introduceri, scuzaţi.

Iurie Leancă – nu uitaţi de faptul că a fost singurul politician din toată AIE care, în ciuda lipsei cronice de încredere înregistrate în dreptul tuturor instituţiilor, a politicienilor angrenaţi în diverse jocuri, în ciuda faptului că se ştia că sunt două sfori ce acţionează periodic, a fost persoana cu cel mai ridicat scor de credibilitate în rîndul cetăţenilor. A redresat cu cel puţin 6%-7% procentul PLDM după criza din 2013. Puteţi adăuga la asta şi multe altele, deloc neglijabile: experienţa sistemului instituţional-politic din Rep. Moldova, experienţa diplomatică, identificarea inclusiv pe plan extern cu tema integrării, credibilitatea şi predictibilitatea injectată partnerilor externi în vremuri foarte complicate pentru întreaga Europă.

În Moldova (în politică), nimic nu e întîmplător. Iurie Leancă a ştiut încă de anul trecut ce îl aşteaptă şi că este foarte posibil să o sfîrşească prost sau chiar foarte prost. În locul curajului şi al unor acţiuni de politician de rasă (ceea ce a înţeles şi domnia sa că nu este, iar asta e şi bine, dar şi rău), a ales să-şi croiască o poveste frumoasă despre el. Alţii l-au ajutat să viseze, iar el a uitat să iasă în scenă (Septembrie-Octombrie 2014) cînd a fost chemat de public şi nechemat de partid. Umbra lui Leancă a reuşit doar să nu producă dezastrul pentru PLDM în alegeri. End of another (success) story!

Loading...


PLDM – în dulcele stil moldovenesc, paradigma ”Chirtoacă-i di jină” o aplicaţi obsesiv. Chiar şi membrii şi simpatizanţii PLDM au obosit de-a da vina pe Plahotniuc pentru ce se întîmplă în propriul lor partid, dar mai ales cu liderul lor. Rememorînd faptele (plecările oamenilor de calibru din partid: Vieru, Godea, Tănase, iminenta despărţire de Leancă, denunţarea acordului, divorţul dlui. Filat, acuze către PDM, PL, PCRM, PSRM, scorul cu 9% mai mic faţă de alegerile din 2010, jocul făcut înainte şi după alegeri cu candidatul Leancă etc.), NICIODATĂ nu am auzit vreo asumare a propriilor fapte, acţiuni şi rezultate. Cînd am mai expus aceste simple lucruri, am văzut de mai multe ori perplexitatea voastră, dar la nici 30 de secunde daţi din nou vina pe ”responsabilul de serviciu”. Asta toată lumea a înţeles şi probabil aveţi şi partea voastră de dreptate.
Dar despre ce vă faceţi voi cu mîna voastră? Despre asta cînd veţi vorbi? Da, aţi avut un Prim-Ministru cu 65% cotă de credibilitate după intervenţiile bine manageriate pe PR la Cotul Morii, după vizita lui Joe Biden, Merkel, după multe fotografii şi un discurs aspiraţional ce a funcţionat o perioadă. Dacă acceptaţi aceste lucruri, atunci ar trebui să aruncaţi o privire cel puţin pe rezultatele înregistrate începînd cu 13 februarie 2013: denunţarea acordului, criza politică ce v-a masacrat intenţia de vot, demiterea premierului de către Parlament pentru corupţie, rezultatul la alegerile din 2014, cota de credibilitate pentru dl. Vlad Filat (undeva în jurul lui 20%-25%). Iertaţi-mă că vă spun, ştiu că o să vă cadă greu, dar pentru astfel de contra-performanţe, în politică, chiar trebuie să vă străduiţi, să depuneţi mult efort! Poate sună paradoxal, dar să ştiţi că există o anumită inerţie a opiniilor şi oamenii se agaţă de convingerile pe care le au şi luptă o perioadă să le păstreze. Roşca nu îşi mai revine! Urechean nu îşi mai revine! După eventuala plecare a grupului Leancă, cu un Prim-Ministru ce nu va aduce puncte pentru partid, riscaţi să deveniţi un partid marginal. Toate partidele, e drept că în alte ţări, după insuccese, îşi reevaluează poziţiile, fac schimbări şi merg mai departe. Primul lucru pe care trebuie să îl înţelegeţi şi voi şi PDM este că nu aţi cîştigat alegerile.

Şi, dacă nu credeţi în înţelepciunea poporului (sau în sondaje), încercaţi să aflaţi ce spun ei la capitolul cine a furat aeroportul şi BEM. Să vedeţi cît de precis identifică ei făptaşii, fără informaţii publice, emisiuni de dezbatere, procese, expertiza FMI sau orice altceva.

PDM şi PL – gestul oribil al dlui. Marian Lupu din Parlament. Subliniez: ORIBIL! Probabil PDM continuă campania electorală adresată doamnelor. În rest, poate are dreptate Eugen Luchianiuc: de la PDM (Plahotniuc) nu aşteptăm nimic, de la PLDM (Filat) aşteptam multe pentru că ne-au promis multe, şi-au luat angajamente, au urcat în sondaje. Cu toate acestea, remarc candidatura unei persoane cu dizabilităţi în cabinetul de miniştri. Chiar dacă primul lucru ce trebuia analizat era pregătirea profesională a acestei persoane, semnalul dat merită apreciat în condiţiile în care, imediat după anunţ, pe Facebook am citit reacţia unei persoane la modul ”Nu văd eu bine? E o persoană în scaun cu rotile?”. Şi da, sensul acestei inepţii era ăla pe care nu ni-l dorim.

Un alt partid ce conştientizează capcana liderului etern este Partidul Liberal. O parte din solicitări, cel puţin cele comunicate public, au fost mai mult decît decente şi în folosul Rep. Moldova. Dl. Mihai Ghimpu rămîne însă politicianul ce nu ratează nici o situaţie în care poate greşi. A ştiut cu cine va negocia, cum vor negocia, ce vor cere, ce pot ceda etc. Cu toate acestea, rezultatul este pentru PL acelaşi şi se repetă: sunt în afara coaliţiei. De vină, desigur, sunt alţii. În ciuda tuturor declaraţiilor, de fapt sunt aceleaşi orgolii atît de vehement blamate în celelalte tabere: dl. Mihai Ghimpu vrea postul de Preşedinte.

Nu uitaţi că şi PDM şi PL au obţinut procente mai mari în 2014 faţă de alegerile din 2010. PDM cu 3%, iar PL a irosit 2 mandate din cauza PLR-ului, proiect ”săpat” şi finanţat împotriva PL.

Chiril Gaburici – în primul rînd merită să îl felicităm măcar pentru reuşita extraordinară de a ajunge în doar cîţiva ani de la un simplu şofer, agent de vînzări, director de vînzări şi apoi Director General la companii de sute de milioane de dolari. Şi, inevitabil, nu poţi rămîne în astfel de poziţii nefăcînd şi lucruri bune. În acest moment, Republica Moldova are nevoie de un Prim-Ministru care să îndeplinească, să insufle un singur atribut: CREDIBILITATE!

Chiril, sunt lucruri şi situaţii care planează asupra ta de cîţiva ani: modalitatea privind obţinerea diplomei de studii, contractele cu firmele-căpuşă la Moldcell, situaţiile de la Azercell, legăturile cu Voronin şi alţi politicieni, evenimentele din aprilie 2009. Înainte de a ajunge Prim-Ministru trebuie să răspunzi acestor lucruri! A porni la drum cu atribute precum ”devalizare”, ”corupţie”, ”legături urît mirositoare” nu se conjugă cu verbul a fi credibil şi cu funcţia de Prim-Ministru. Şi nu uita că mai ai încă la îndemînă opţiunea decentă să-mi spui şi să ne spui că ”nu ne poţi spune”. Şi să te retragi. Voi înţelege că ţi-a fost greu, că ai fost un băiat simplu şi sărac. În acest caz, vei avea cel puţin amiciţia mea şi în continuare. Ştiu cît mă apreciezi, ştiu că vei citi aceste rînduri şi pun în gîndul ăsta toată capacitatea mea profesională, umană, amiciţia pe care ţi-o port: Chiril, memoria unei companii comerciale e incomparabilă cu memoria şi mecanismele dintr-o societate. Iertarea se obţine pe căi diferite. Foarte diferite.

Singura schimbare faţă de 2010 de care aţi fost în stare în aproape trei luni este în privinţa numărului de sfori: acum sunt trei. E drept, de grosimi diferite. Avem nevoie de un ”Guvern din umbră”! România are deja un astfel de Guvern în umbră: la Jilava şi alte închisori. Aveţi şi voi destui candidaţi din Guvernul şi Parlamentul precedent; voi îi ştiţi foarte bine. E singura speranţă şi capacitate pe care v-o mai atribui: accea de a desemna candidaţi pentru acest ”Guvern din umbră”! Justiţia europeană e singura cale de reformare a clasei politice moldoveneşti.

În rest sunt poveşti ... cu cereri de susţinere şi acuze adresate celor pe care nu îi cooptăm la Guvernare, cu discursuri în Parlament în care verbalul spune ceva, iar non-verbalul altceva, cu declaraţii de presă ”Sincer să vă spun”, Dacă sincer”, ”Acum, sincer vorbind ...”.

Iar eu, ”sincer să vă spun”, mă gîndesc tot mai des să rămîn în ţară, să plătesc impozite, să lupt în continuare.

Autor: Doru Petruți
Sursa: http://x-pert.md/blog/item/view/19763

 Urmărește știrile Timpul.md pe Telegram
loading...
blog comments powered by Disqus

Din aceeaşi secţiune

Cele mai noi ştiri de azi

Politică 2 Iulie 2020, ora: 14:48

Guvernarea recidivează și mai tare, dând de înțeles că și alți deputați ar putea repeta soarta lui Gațcan

Guvernarea recidivează și mai tare, dând de înțeles că și alți deputați ar putea repeta soarta lui Gațcan

 Cazul deputatului Ștefan Gațcan, sechestrat, amenințat și forțat să depună mandatul de deputat creează deja precedente periculoase. Secretarul general al Partidului Democrat, deputatul Alexandru Jizdan, fost ministru de Interne le-a cerut joi, în plenul Parlamentului și altor...

( ) Citeşte tot articolul

Lumea 2 Iulie 2020, ora: 14:13

O clădire de trei etaje s-a prăbuşit într-o zonă rezidenţială din New York

O clădire de trei etaje s-a prăbuşit într-o zonă rezidenţială din New York

 O clădire de trei etaje s-a prăbuşit miercuri pe neaşteptate într-o zonă rezidenţială din cartierul Brooklyn (New York) din SUA, provocând un zgomot asurzitor şi un munte de moloz, fără ca autorităţile să fi raportat deocamdată victime, relatează EFE.

( ) Citeşte tot articolul

Horoscop 2 Iulie 2020, ora: 14:09

Cum stai cu BANII în luna iulie, în funcție de zodie

Cum stai cu BANII în luna iulie, în funcție de zodie

 Se știe că Jupiter este stăpânul norocului, în vreme ce Pluto este paznicul bogățiilor subpământene, asociat cu bunăstarea financiară. Scăpați din izolare, oamenii vor avea tendința să cheltuiască mai mult și să se bucure de vacanțe scumpe, iar astrele...

( ) Citeşte tot articolul

Istorie 2 Iulie 2020, ora: 14:09

exclusiv SCRISORI DIN BASARABIA /// Năvălirea bandelor semi-sălbatice de cazaci

SCRISORI DIN BASARABIA /// Năvălirea bandelor semi-sălbatice de cazaci

Încă sub ministeriul lui Miliutin s-au luat nişte dispoziţiuni privitoare la poporaţiunile semi-civile, semi-militare ale imperiului, adică la aşa-numiţii cazaci. 

( ) Citeşte tot articolul

Sănătate 2 Iulie 2020, ora: 14:07

Top 5 cele mai bune fructe de consumat pe timpul verii

Top 5 cele mai bune fructe de consumat pe timpul verii

 Căldurile ridicate specifice verii sunt o adevărată provocare pentru organismul nostru. Este foarte important să ne hidratăm corespunzător și să consumăm cât mai multe legume și mai ales fructe.

( ) Citeşte tot articolul

Politică 2 Iulie 2020, ora: 14:01

INTERVIU Iurie Reniță: rusofilul Dodon se pregătește să impună scenariile hibride ale Rusiei! ȘANTAJUL, dosarele și gașca trădătorului Filip. O să fugă Dodon la Moscova, ca Ianukovici? Culisele crizei politice de la Chișinău

INTERVIU Iurie Reniță: rusofilul Dodon se pregătește să impună scenariile hibride ale Rusiei! ȘANTAJUL, dosarele și gașca trădătorului Filip. O să fugă Dodon la Moscova, ca Ianukovici? Culisele crizei politice de la Chișinău

Într-un amplu interviu acordat în exclusivitate pentru Podul.ro, deputatul Iurie Reniță (fost ambasador al Basarabiei la București) avertizează că rusofilul, socialistul și românofobul Igor Dodon se pregătește să pună în aplicare o serie de scenarii hibride...

( ) Citeşte tot articolul

Sănătate 2 Iulie 2020, ora: 12:34

VIDEO: Cum ne putem apăra de mușcătura de căpușă

VIDEO: Cum ne putem apăra de mușcătura de căpușă

Remediu pentru infecția provocată de mușcătura de căpușă. Încă din luna mai, vaccinul împotriva encefalitei de căpușă a fost adus la noi în țară. Vorbim de o boală infecțioasă care poate fi transmisă la oameni imediat, după o singură înțepătură. Boala...

( ) Citeşte tot articolul

Politică 2 Iulie 2020, ora: 12:30

Democrații îl acuză pe Dodon de acutizarea crizei politice

Democrații îl acuză pe Dodon de acutizarea crizei politice

Democrații, partenerii de coaliție ai socialiștilor, îl acuză pe președintele Igor Dodon, liderul informal al PSRM că s-ar face vinovat de criza politică care s-a acutizat în ultimele zile. Întrebată la emisiunea „Politica” de la TV8 cine trebuie să...

( ) Citeşte tot articolul

Istorie 2 Iulie 2020, ora: 11:58 de George Mărzencu

Portretele eroinelor care și-au pus viața în pericol în lupta cu torționarii sovietici

Portretele eroinelor care și-au pus viața în pericol în lupta cu torționarii sovietici Din editia print / Foto: Nadejda Isofie

Femeile din Rezistența armată antisovietică

( ) Citeşte tot articolul

Politică 2 Iulie 2020, ora: 11:03

Echipa PACE a lui Gheorghe Cavcaliuc se extinde. Campioni mondiali, avocați, profesori, oameni de afaceri și funcționari de stat au ADERAT la noul proiect politic

Echipa PACE a lui Gheorghe Cavcaliuc se extinde. Campioni mondiali, avocați, profesori, oameni de afaceri și funcționari de stat au ADERAT la noul proiect politic

Inițiativa de creare a Partidului Aducem Europa Acasă (PACE), condus de Gheorghe Cavcaliuc, care a fost lansată la mijlocul lunii iunie 2020, se bucură de tot mai mare succes în rândul cetățenilor R. Moldova. Zi de zi, numărul membrilor crește cu oameni de calitate,...

( ) Citeşte tot articolul

CSI / Rusia 2 Iulie 2020, ora: 10:53

Rusia: Vladimir Putin rămâne președinte până în 2036

Rusia: Vladimir Putin rămâne președinte până în 2036

Cetăţenii ruşi au aprobat cu largă majoritate reforma constituţională supusă referendumului, permiţându-i astfel preşedintelui Vladimir Putin să candideze pentru încă două mandate şi să rămână şef al statului până în 2036, transmite Reuters.

( ) Citeşte tot articolul

Culinar.md 2 Iulie 2020, ora: 10:51

16 trucuri pentru bucătărie despre care cu siguranță nu știați

16 trucuri pentru bucătărie despre care cu siguranță nu știați

Numărul de trucuri pe care oamenii s-au gândit să le folosească în bucătărie de-a lungul anilor este uluitor. Dacă știți doar câteva secrete, nu numai că învăți să gătești ca un maestru, dar, de asemenea, împiedici produsele alimentare să se strice...

( ) Citeşte tot articolul

Externe 2 Iulie 2020, ora: 09:00

Ucraina protestează faţă de prezenţa unor eurodeputaţi francezi de extremă dreapta în Crimeea ocupată, invitaţi de Rusia ca observatori în referendumul constituţional

Ucraina protestează faţă de prezenţa unor eurodeputaţi francezi de extremă dreapta în Crimeea ocupată, invitaţi de Rusia ca observatori în referendumul constituţional

 Ministerul ucrainean de Externe cere Franţei să reacţioneze în mod oficial faţă de sosirea marţi în Crimeea anexată de Moscova a cinci eurodeputaţi francezi din cadrul Partidului Rassemblement National (RN, fostul FN, extremă dreapta), invitaţi de Rusia în...

( ) Citeşte tot articolul

UE / Nato 2 Iulie 2020, ora: 08:56

Merkel îşi începe preşedinţia UE cu un avertisment privind Brexitul

Merkel îşi începe preşedinţia UE cu un avertisment privind Brexitul

Germania îşi începe miercuri preşedinţia foarte aşteptată a Uniunii Europene (UE) printr-un avertisment al cancelarului Angela Merkel cu privire la Brexit şi la riscul real al unui ”no deal”, care ar fragiliza şi mai mult o economie europeană deja afectată de...

( ) Citeşte tot articolul

Social 2 Iulie 2020, ora: 08:47

Lipsa educaţiei ecologice

Lipsa educaţiei ecologice

Societatea modernă, prin modul în care și-a asigurat, în ultimii ani, rezervele de hrană, apă potabilă, petrol, lemn, a provocat o reală secătuire a resurselor, dar și degradarea mediului înconjurător. Terra suferă şi suferim și noi, oamenii, sau vom suferi implicit....

( ) Citeşte tot articolul

Criza 2 Iulie 2020, ora: 08:44

Moartea misterioasă a peste 350 de elefanți în doar două luni. „E un dezastru al conservării speciei”

Moartea misterioasă a peste 350 de elefanți în doar două luni. „E un dezastru al conservării speciei”

Peste 350 de elefanți au murit în ultimele două luni în Botswana, în ceea ce experții au numit „un dezastru al conservării speciilor”, relatază The Guardian.

( ) Citeşte tot articolul

Timpul Local 2 Iulie 2020, ora: 08:36

METEO, 2 iulie. Urmează zile de foc în Moldova. Cod Galben de caniculă și temperaturi ridicate

METEO, 2 iulie. Urmează zile de foc în Moldova. Cod Galben de caniculă și temperaturi ridicate

 Meteorologii au instituit un nou Cod Galben de caniculă pentru 2-6 iulie. Pe arii extinse se prevăd temperaturi maxime ale aerului cuprinse între +33 și +35 de grade Celsius.

( ) Citeşte tot articolul

Sănătate 2 Iulie 2020, ora: 08:22

Ochi umflați. 4 cauze pentru care ai pungi sub ochi. Află ce remedii poți utiliza

Ochi umflați. 4 cauze pentru care ai pungi sub ochi. Află ce remedii poți utiliza

 Multi oameni sunt preocupati de modul in care ar putea scapa de pungile de sub ochi. Femeile, in special, cheltuie bani si timp pentru a putea ascunde aceste „imperfectiuni”, fara sa se intrebe cum de le-au capatat. Pentru ca exista intotdeauna o cauza a pungilor de sub ochi si,...

( ) Citeşte tot articolul

Horoscop 2 Iulie 2020, ora: 08:11

Horoscopul zilei de azi, JOI 2 IULIE 2020. Gata de aventură?

Horoscopul zilei de azi, JOI 2 IULIE 2020. Gata de aventură?

Saturn s-a intors in Capricorn, oameni buni! Mai castigam putin timp. Perioada 22 martie – 1 iulie te-a pus in fata unei noi lumi, una pe care inca o construim. In aceasta perioada Saturn a intrat putin in Varsator, cat sa-ti atraga atentia. Acum, mesajul este clar. A venit acasa, in...

( ) Citeşte tot articolul

Politică 1 Iulie 2020, ora: 13:08

Guvernarea critică „transfugii” dar a practicat și ea la greu „prostituția politică”

Guvernarea critică „transfugii” dar a practicat și ea la greu „prostituția politică”

Traseismul politic, despre care este în vogă să se vorbească acum, fiind prezentat ca un fenomen prezent doar în ultimii ani exclusiv în politica moldovenească este, de fapt prezent începând cu primele parlamente de după independență. În plus, nu este...

( ) Citeşte tot articolul
Current tier / breakpoint: xs sm md lg xl (= visible only on this breakpoint)

.hidden-xs-down .hidden-sm-down .hidden-md-down .hidden-lg-down

.hidden-xs-up .hidden-sm-up .hidden-md-up .hidden-lg-up .hidden-xl

.hidden-xs (only) .hidden-sm (only) .hidden-md (only) .hidden-lg (only) .hidden-xl (only)