Astăzi 27 Ianuarie 2020, Luni - Ultima actualizare la 26 Ianuarie 2020
Abonamente

Opinii & Editoriale 27 Septembrie 2009, ora 22:40

Marime Font

Guvernul Filat si presa

Acum, cand noul guvern a fost instalat, cand institutiile statului sunt pe cale de a intra intr-un regim normal de functionare, este obligatoriu sa revenim la problema presei. Este evident ca, atunci cand vorbeste despre mostenirea dezastruoasa lasata de fosta guvernare, guvernul Filat se refera nu numai la componentele economico-financiare, ci si la mass-media....

Acum, cand noul guvern a fost instalat, cand institutiile statului sunt pe cale de a intra intr-un regim normal de functionare, este obligatoriu sa revenim la problema presei. Este evident ca, atunci cand vorbeste despre mostenirea dezastruoasa lasata de fosta guvernare, guvernul Filat se refera nu numai la componentele economico-financiare, ci si la mass-media.

Comunistii ne-au lasat o piata media deformata, cu institutii de presa si jurnalisti aflati pe baricade diferite. Marea rusine mostenita de la comunisti sunt jurnalistii transformati in propagandisti, specializati in lustruirea Puterii, a lui Voronin personal, si in dezinformarea, intoxicarea si spalarea creierilor cetatenilor. In cei opt ani de dominatie, comunistii au edificat un imperiu mediatic pe care l-au folosit fara scrupule in lupta impotriva opozitiei politice si democratice si a intelectualitatii neinregimentate in partidul lui Voronin. Televiziunea publica M-1, televiziunea privata NIT, ambele cu acoperire nationala, postul de radio national, fosta televiziune municipala „Euro TV”, fostul post de radio municipal „Antena C”, alte cateva posturi de radio si televiziune, fostele ziare guvernamentale - chipurile, „deetatizate” - s.a. au transpirat ani in sir, non-stop si mai continua sa transpire la lustruirea imaginii regimului comunist si a capilor lui.

Acest imperiu propagandistic a incercat sa creeze in mintea cetateanului simplu o lume paralela, imaginara, cu totul diferita de ce reala. Cu cat viata era mai mizerabila in lumea reala, cu atat mai fericita aparea ea in lumea imaginata de presa comunista. Reportaje siropoase despre neodihna lui Voronin in numele poporului - cu taieri de panglici la centre de sanatate construite de Banca Mondiala, cu tractoare nou-noute cumparate de japonezi, cu apeducte si fantani arteziene sapate pe banii oamenilor de afaceri s.a.m.d. - aveau menirea sa creeze imaginea unei guvernari competente si dinamice, daruite si dedicate poporului. La acestea trebuie sa mai adaugam fel de fel de „programe de stat”, gen „anul tineretului”, „caravela culturii”, care erau prin excelenta programe propagandistice electorale. Din pacate, toate acestea au avut un anumit efect, dovada numarul mare de voturi dat comunistilor la ultimul scrutin. Simultan cu proslavirea „succeselor” guvernarii comuniste, „presa” din dotarea regimului a purtat in permanenta un razboi murdar impotriva intelectualilor de valoare (scriitori, ziaristi, actori), declarati „tradatori”, „spioni romani”, „vanduti”, „antistatali” s.a.m.d. Atacurile si acuzatiile frizau grotescul si paranoia, isterizau societatea, induceau cetateanului simplu ideea ca aceasta „banda unionista” trebuie lichidata fizic.

Comparat cu fosta guvernare, guvernul Filat vine aproape dezarmat la capitolul mass-media, el beneficiind de loialitatea a doar cateva institutii de presa libera - cele care au sprijinit Opozitia in perioada ultimelor doua campanii electorale. Trebuie s-o spunem pe sleau, ca sa ajunga la mintea tuturor - actualul guvern nu controleaza nici un ziar, nici un post de radio sau de televiziune. Insinuarile propagandistilor lui Voronin precum ca, chipurile, Cotidianul TIMPUL ar fi organul de presa al PLDM sau ca „Jurnal de Chisinau”, PRO TV si „Vocea Basarabiei” ar fi controlate de Filat sunt simple insinuari in care nu cred nici cei ce le lanseaza. Adevarul adevarat este altul, si anume: noua guvernare nu are in dotare o presa aservita care sa-i faca imagine, dar nici macar una care sa informeze corect, obiectiv si echidistant publicul despre actiunile ei. Mai mult chiar, televiziunea publica si radioul public, cele care ar trebui sa aiba in sarcina lor informarea corecta si obiectiva a societatii, inclusiv vizavi de problemele guvernarii, continua sa lucreze deschis impotriva noii Puteri.

Nu vreau sa se inteleaga ca as opta pentru revenirea la „presa guvernamentala”, in aceasta chestiune ne-am lamurit definitiv - presa trebuie sa fie libera si de guvern, si de parlament, si de presedintie. In discursul sau, rostit vineri in sedinta in plen a parlamentului cu ocazia investirii Guvernului R. Moldova, premierul Vlad Filat promitea ca „noi vom reda presei libertatea necesara pentru a-si exercita misiunea de „caine de paza” al societatii, ca guvernul va actiona in vederea liberalizarii spatiului mediatic si garantarii libertatii de exprimare” si ca „presa va fi partenerul nostru strategic in edificarea statului de drept si atingerea obiectivului de europenizare a R. Moldova”. O sarcina prioritara a noului guvern va fi, potrivit lui Vlad Filat, „reforma legislatiei ce reglementeaza activitatea mass-media, eliminarea oricaror posibilitati de imixtiune politica in activitatea CCA si a CO al IPNA „Teleradio-Moldova” si stimularea investitiilor straine in mass-media autohtone.” E o abordare moderna a problemei presei, in spiritul standardelor europene. Este pentru prima data la noi cand un prim-ministru declara presa „partener strategic in edificarea statului de drept”. Este clar ca un partener strategic al Puterii poate fi doar o presa libera, necontrolata de Putere. O presa controlata de Putere nu mai este un „partener strategic”, ci un lingau strategic.

Nu pot incheia aceste randuri fara a mai face o precizare. In ultimul timp, comunistii au facut un tambalau propagandistic iezuit pe chestia limitarii, chipurile, a libertatii de expresie de catre noua guvernare, drept argument folosindu-se in acest sens cazul asa-zisei „agentii de stiri” Omega. Cei care acceseaza site-ul acestei agentii stiu ca respectiva institutie de propaganda comunista nu are nimic in comun cu jurnalismul, misiunea ei fiind de a dezinforma si de a prezenta toate evenimentele pe dos. Totusi, te apuca rasul-plansul cand ii vezi pe comunisti sarind in apararea drepturilor cetatenilor la informare corecta si cand ii auzi lamentandu-se ca noua guvernare ataca „presa libera si democratica”… O spun deschis si cu toata convingerea: o institutie de presa care in permanenta minte, dezinformeaza, propaga ura de clasa, denigreaza intelectualitatea nationala si indeamna la „scoaterea din circuit” a „tradatorilor unionisti” si a „antistatalistilor” nu trebuie sa-si aiba locul intr-o societate democratica. (Dupa razboi, cand noua administratie a Germaniei a inchis postul de radio (de stat) al lui Goebbels, nimeni nu a protestat si nu a tipat ca se stranguleaza libertatea presei.) Statul este obligat sa-si protejeze cetatenii de teroristii din presa care pun in pericol democratia si linistea in societate. Comunistii s-au folosit de democratie ca sa sugrume democratia, acum din nou folosesc democratia pentru a strangula democratia, a otravi atmosfera sociala, a invenina si intuneca mintile oamenilor, pornindu-i impotriva acelor care cu adevarat vor sa lanseze „locomotiva” Moldova pe calea ferata ce duce spre Europa, democratie, modernism.

Nu pledez pentru aceea ca noul guvern sa-si construiasca propriul imperiu mediatic dupa modelul comunist - aceasta ar fi o lovitura mortala aplicata statului democratic. Guvernul nu trebuie sa aiba ziare, televiziuni si posturi de radio proprii sau controlate de el. Guvernul, asa cum a promis premierul Filat in discursul de vineri, trebuie sa asigure functionarea normala si nestingherita a presei libere si independente de Putere.

Da, guvernul are nevoie de o presa care „sa-i faca imagine”, dar o imagine cu adevarat credibila i-o poate face doar o presa libera si independenta, cu un ochi critic si care informeaza corect opinia publica despre activitatea guvernului. Nu una care minte, dezinformeaza si face temenele penibile si descalificante in fata Puterii.
 

Un articol de:
 Urmărește știrile Timpul.md pe Telegram
loading...
Loading...
blog comments powered by Disqus

Din aceeaşi secţiune

Cele mai noi ştiri de azi

Actualitate 26 Ianuarie 2020, ora: 18:02

O activistă de mediu din Uganda a fost ştearsă dintr-o fotografie în care apărea alături de Greta Thunberg la Davos

O activistă de mediu din Uganda a fost ştearsă dintr-o fotografie în care apărea alături de Greta Thunberg la Davos

 Activista ugandeză pentru schimbările climatice Vanessa Nakate susţine că este victima unei discriminări rasiste după ce a fost scoasă dintr-o fotografie în care apărea alături de celebra Greta Thunberg şi de alte tinere care militează pentru aceeaşi cauză - Loukina...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 26 Ianuarie 2020, ora: 13:18

Uniunea Europeană a lansat la Ungheni cea de a doua inițiativă din cadrul programului „EU4Moldova: Regiuni cheie”.

Uniunea Europeană a lansat la Ungheni cea de a doua inițiativă din cadrul programului „EU4Moldova: Regiuni cheie”.

UE investește 22,8 milioane de euro pentru stimularea dezvoltării economice inteligente, incluzive și sustenabile în zonele Ungheni și Cahul. Inițiativa EU4Ungheni va viza orașul Ungheni și comunitățile din vecinătatea acestuia în perioada 2019-2025.

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 26 Ianuarie 2020, ora: 10:58

Poliția din R. Moldova „pusă pe jar” de un pachet „suspect” cu slănină

Poliția din R. Moldova „pusă pe jar” de un pachet „suspect” cu slănină

În pachetul suspect, care a fost aruncat în această seară de o persoană necunoscută într-un magazin de telefonie mobilă, se aflau câteva bucați de slănină, anunță tv8.md

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 26 Ianuarie 2020, ora: 10:55

Panică la nivel mondial. Încă un oraş din China a fost închis pentru a împiedica răspândirea coronavirusului. În total, 16 oraşe au fost închise, 62,8 milioane de oameni fiind ”în carantină”

Panică la nivel mondial. Încă un oraş din China a fost închis pentru a împiedica răspândirea coronavirusului. În total, 16 oraşe au fost închise, 62,8 milioane de oameni fiind ”în carantină”

Autorităţile din Shantou iau măsuri de închidere a oraşului, în încercarea de a stopa răspândirea noului coronavirusul din Wuhan, informează site-ul postului CNN.

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 26 Ianuarie 2020, ora: 07:51

Cea mai rea pisică din lume a fost pusă spre adopţie. De ce a fost numită felina o „afurisită”

Cea mai rea pisică din lume a fost pusă spre adopţie. De ce a fost numită felina o „afurisită”

Un adăpost pentru animale din SUA a descris-o într-o manieră extrem de sinceră pe una dintre pisicile pe care au pus-o spre adopţie, printr-o postare pe reţelele de socializare, care a devenit virală, relatează Huffington Post. Un adăpost pentru animale din Carolina de Nord,...

( ) Citeşte tot articolul

Sport 26 Ianuarie 2020, ora: 07:29

SIMONA HALEP LA AUSTRALIAN OPEN // Simona scrie istorie pentru România! Va doborî un nou record FABULOS după turneu

SIMONA HALEP LA AUSTRALIAN OPEN // Simona scrie istorie pentru România! Va doborî un nou record FABULOS după turneu

Simona Halep (28 de ani, 3 WTA) scrie istorie pentru România! Jucătoarea noastră se pregătește s-o depășească pe Martina Hingis (39 de ani, fost număr 1 mondial) într-o ierarhie extrem de importantă.

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 26 Ianuarie 2020, ora: 07:28

Captură record de droguri în Grecia: Peste o tonă de COCAINĂ a fost confiscată

Captură record de droguri în Grecia: Peste o tonă de COCAINĂ a fost confiscată

 Peste o tonă de cocaină a fost confiscată de poliția grecească

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 26 Ianuarie 2020, ora: 07:25

Cum se face CAFEAUA perfectă? Secretul a fost descoperit

Cum se face CAFEAUA perfectă? Secretul a fost descoperit

A fost descoperit secretul pe care băutorii de cafea trebuie să-l știe! Cum să faci cafeaua perfectă? Detaliile, mai jos. Matematicieni și fizicieni și-au unit forțele pentru a stabili formula pentru obținerea unei cești perfecte de cafea, în cadrul unui studiu publicat...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 26 Ianuarie 2020, ora: 07:19

CORONAVIRUS ÎN CHINA / Un prim deces la Shanghai; 54 de MORȚI şi 323 de noi cazuri de infecţii

CORONAVIRUS ÎN CHINA / Un prim deces la Shanghai; 54 de MORȚI şi 323 de noi cazuri de infecţii

 Epidemia de pneumonie virală din China a făcut un mort la Shanghai, a anunţat duminică guvernul local, fiind prima victimă a coronavirusului în metropola financiară a ţării, relatează AFP. Victima este un bărbat în vârstă de 88 de ani care avea probleme de...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 26 Ianuarie 2020, ora: 07:14

Luare de ostatici la Criuleni: O victimă a decedat la spital

Luare de ostatici la Criuleni: O victimă a decedat la spital

Unul dintre ostaticii pistolarului de la Mălăieşti, Criuleni, a decedat la spital. Informația a fost confirmată pentru Știri.md de ofițerul de presă al IP Criuleni, Irina Burdujan. Potrivit poliției, este vorba despre un bărbat de 56 de ani aflat în stare gravă la...

( ) Citeşte tot articolul

Horoscop 26 Ianuarie 2020, ora: 06:27

HOROSCOP ZILNIC: HOROSCOPUL ZILEI DE 26 IANUARIE 2020. LEII POT AVEA PARTE DE RĂSTURNĂRI ÎN VIAȚA SENTIMENTALĂ

HOROSCOP ZILNIC: HOROSCOPUL ZILEI DE 26 IANUARIE 2020. LEII POT AVEA PARTE DE RĂSTURNĂRI ÎN VIAȚA SENTIMENTALĂ

Horoscopul zilei de 26 ianuarie 2020 aduce previziuni astrale pentru zodiile Berbec, Taur, Gemeni, Rac, Leu, Fecioară, Balanță, Scorpion, Săgetător, Capricorn, Vărsător, Pești. Horoscopul zilnic pentru 26 ianuarie 2020 vine cu sfaturi pentru toate zodiile. Horoscopul zilnic pentru 26...

( ) Citeşte tot articolul

Editorial 26 Ianuarie 2020, ora: 00:23 de Silviu Tănase

Stoianoglo, moldovenii și justiția

Stoianoglo, moldovenii și justiția

Multă cerneală a curs în ultimii 10 ani despre reforma justiției... Am avut 20 de guverne în 30 ani, fiecare al doilea venea și reformă de doamne ferește totul și justiția ajungea într-un asemenea hal, încăt era numai bună s-o mai reformezi odată.

( ) Citeşte tot articolul

Moldova 26 Ianuarie 2020, ora: 00:10 de Mihaela Culcinschi

Un deputat rus deconspiră planul Kremlimului: „Teritoriul întregii Uniuni Sovietice aparține Rusiei mari”

Un deputat rus deconspiră planul Kremlimului: „Teritoriul întregii Uniuni Sovietice aparține Rusiei mari”

Deputatul fracțiunii „Edinaia Rossia” din Duma de Stat, Evgheni Fedorov, a declarat că scopul Federației Ruse constă în capturarea tuturor republicilor ex-sovietice și recuperarea teritoriilor „Rusiei mari”, după hotarele stabilite în 1945, transmite...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 25 Ianuarie 2020, ora: 23:32

Cum construiesc chinezii un spital într-o săptămână. VIDEO cu "pădurea" de excavatoare şi camioane mobilizate pe şantier

Cum construiesc chinezii un spital într-o săptămână. VIDEO cu "pădurea" de excavatoare şi camioane mobilizate pe şantier

 Criticați pentru că au luat prea târziu măsuri să împiedice răspândirea virusului periculos, oficialii chinezi susțin că până pe 3 februarie va fi gata un spital dedicat în exclusivitate combaterii noului coronavirus.

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 25 Ianuarie 2020, ora: 20:34

Petrișor Peiu Nu, Milcovul n-a secat înca! Un alt fel de a aniversa 24 ianuarie 1859 și 24 ianuarie 1862

Nu, Milcovul n-a secat înca! Un alt fel de a aniversa 24 ianuarie 1859 și 24 ianuarie 1862

 Aproximativ 2.000 de oameni politici au distrus vietile a 5 milioane de romani si pentru aceasta performanta ne cer astazi salarii imense si pensii speciale. 2 000 de parlamentari, ministri si secretari de stat, prefecti, primari, presedinti de Consilii Judetene, sefi de agentii si...

( ) Citeşte tot articolul

Carte 25 Ianuarie 2020, ora: 15:39

Bogdan Petriceicu Hasdeu IOAN-VODĂ CEL CUMPLIT (I) INTRODUCȚIUNEA și AVENTURIERUL

IOAN-VODĂ CEL CUMPLIT (I) INTRODUCȚIUNEA și AVENTURIERUL

B. Petriceicu- Hasdeu: IOAN-VODĂ CEL CUMPLIT -  Aventurile, domnia, războaiele, moartea lui; rolul său în istoria universală și în viața poporului român. (1572-1574)

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 25 Ianuarie 2020, ora: 15:21

Zeci de constănțeni au făcut lanț uman în semn de protest față de construcția unui bloc cu patru etaje peste vestigiile cetății antice Tomis

Zeci de constănțeni au făcut lanț uman în semn de protest față de construcția unui bloc cu patru etaje peste vestigiile cetății antice Tomis

Zeci de constănțeni au făcut vineri un lanț uman în jurul unor vestigii antice din centrul orașului, în semn de protest față de construcția unui bloc de patru etaje care urmează să fie ridicat într-o zonă protejată istoric, relateaza info-sud-est.ro.

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 25 Ianuarie 2020, ora: 15:18

Doza zilnică de râs: Un bărbat care venea din Scoția și se îndrepta spre Chișinău s-a rătăcit în Ţinutul Pădurenilor din judeţul Hunedoara după ce a setat GPS-ul pe „drumul cel mai scurt”

Doza zilnică de râs: Un bărbat care venea din Scoția și se îndrepta spre Chișinău s-a rătăcit în Ţinutul Pădurenilor din judeţul Hunedoara după ce a setat GPS-ul pe „drumul cel mai scurt”

Un bărbat care se îndrepta cu maşina din Scoţia spre Republica Moldova şi care se rătăcise în Ţinutul Pădurenilor din judeţul Hunedoara a fost salvat de pompieri. El setase GPS-ul pentru „drumul cel mai scurt” spre Chişinău, dar a cerut ajutor după ce nu a mai putut înainta cu...

( ) Citeşte tot articolul

Moldova 25 Ianuarie 2020, ora: 15:15

opinie Anatol Moraru: Basarabenii nu sunt evrei, iar Dodon nu e Moise

Anatol  Moraru: Basarabenii nu sunt evrei, iar Dodon nu e Moise

„O spun din start: nu-s antisemit, sunt patriot nu doar la sărbători naționale sau în campanii elctorale și nu dețin încă cetățenia română„, afirmă Anatol Moraru într-o opinie pe site-ul nordnews.md 

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 25 Ianuarie 2020, ora: 15:09

Năstase o amenință pe Maia Sandu / Dacă nu se va desemna un candidat comun la Hîncești, PPDA va înainta PROPRIUL CANDIDAT pentru alegerile şefului statului

Năstase o amenință pe Maia Sandu / Dacă nu se va desemna un candidat comun la Hîncești, PPDA va înainta PROPRIUL CANDIDAT pentru alegerile şefului statului

Platforma DA a făcut un apel repetat către forțele proeuropene și naționale în vederea identificării unui candidat unic ce va lupta pentru funcția de deputat în cadrul alegerilor din circumscripția nr. 38, ce se vor desfășura la data de 15 martie, în caz contrar, Andrei Năstase a...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 25 Ianuarie 2020, ora: 15:00

Femeie ucisă în bătaie de soțul ei, la Florești

Femeie ucisă în bătaie de soțul ei, la Florești

Descoperire macabră în localitatea Coșernița, Florești. O femeie a fost găsită fără suflare după ce a fost ucisă cu sânge rece în propria casă. Cazul a avut loc ieri, 24 ianuarie. Contactat de Știri.md, ofițerul de presă al IP Florești, Ina Moscaliuc a...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 25 Ianuarie 2020, ora: 14:53

Coronavirusul a închis 15 oraşe în China. Peste 57 de milioane de oameni se află sub interdicţie

Coronavirusul a închis 15 oraşe în China. Peste 57 de milioane de oameni se află sub interdicţie

15 oraşe din China au fost închise pentru a opri răspândirea coronavirusului care afectează acum peste 1200 de persoane în ţară. Restricţiile de călătorie afectează acum peste 57 de milioane de oameni, relatează CNN.

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 25 Ianuarie 2020, ora: 14:53

O nouă lovitură pentru Maia Sandu și Olesea Stamate /// Președintele Organizației PAS din Hîncești, Marcel Petrușan a anunțat că îl va susține pe Grigore Cobzac

O nouă lovitură pentru Maia Sandu și Olesea Stamate /// Președintele Organizației PAS din Hîncești, Marcel Petrușan a anunțat că îl va susține pe Grigore Cobzac

Socotelile de la Chișinău, diferite de cele din circumscripție. Președintele organizației PAS de la Hîncești: „Îl vom susține pe Grigore Cobzac”

( ) Citeşte tot articolul
Current tier / breakpoint: xs sm md lg xl (= visible only on this breakpoint)

.hidden-xs-down .hidden-sm-down .hidden-md-down .hidden-lg-down

.hidden-xs-up .hidden-sm-up .hidden-md-up .hidden-lg-up .hidden-xl

.hidden-xs (only) .hidden-sm (only) .hidden-md (only) .hidden-lg (only) .hidden-xl (only)